Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Úgy is mondhatjuk, hogy a tranzisztor erősítőnek van kötve.
A bal felső 10µF-os hogyan van kötve? Így kellene beépíteni a kondikat.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Valószínűleg akkor rosszul van az a kondi bekötve, mert a + kívülre esik.
Sziasztok!
Van egy Unitra ws 432 típusú erősítőm, aminek van egy olyan problémája, hogy mikor bekapcsolom a kivezérlésjelző ledjei össze-vissza ugrálnak és a hangszórók elkezdenek csattogni és nagyon kimozognak. Iszonyatosan rossz ez így, zene alatt is ezt csinálják, ezért alig lehet hallani a zenét, csak a csattogást. Volt már ilyen problémája az erősítőnek, de azt orvosolni tudtam egy potméter cserével. Sajnos miután haverom bevitte az erősítőt a lakásba, megint előjött ez a probléma. Vettem új potméter, de sajnos ez most nem orvosolta a problémát. Egyszerűen nem jövök rá, hogy mi lehet a hiba oka. Eddig biztosan a potméter volt, de most valószínűleg át terjedhetett más részére is az erősítőnek. Nem lehet hallgatni rajt semmi zenét, mert ahogyan adom rá a hangerőt, úgy egyre jobban csattog a hangfal és ,,csoda, ha nem ugrik ki a dobozából''. Ami még úgy furcsa, hogy mikor kikapcsolom az erősítőt és marad még egy kis ,,kraft" a kondenzátorokban úgy szól a zene egy-két másodpercig, persze halkulással, de akkor szinte mint ha nem lenne semmi baja, viszont ha újból bekapcsolom, megint csattog minden. Remélem tud valaki segíteni nekem ez ügyben. A segítségeket előre is köszom! A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Egy OPA2107 nem vesz fel sok áramot, mondhatni alig eszik valamit, szerintem sem kell bele az a tranyó páros. Na akkor ha minden igaz marad az ellenállat, zener, kondi kombináció ugy, mint a VF2-ben. Remélen lesz igy olyan jó hangja mintha külön stabil tápról menne. Szerintetek?
Papa! Azt tegyük hozzá azért, hogy az LM317-337 párossal jobb a stabilizálás, és nagyobb zajelnyomás érhető el. (a 78-79-es stabkockáktól is jobb)
Kérek valakit, mondjon erre valamit. Köszönöm! Bővebben: Link
Az biztos. Tény. De szerintem , erősítőbe, tápnak, elégnek kell lenni a zenernek is.
Ha nem működik, vagy idegesítő (gyanús) hogy elszíneződött, akkor bonts meg, és ellenőrizd át a forrasztásokat vezetősávokat.
Látod hogy pénz ékszer nem számít, hiszen OPA ME-ket használ. Akkor értékéhez mérten, használjon megoldásként jobbat.
Egyébként az egyik verzió a zeneres, a másik végfokon meg iylen táp van az OPA-nak. Melléklet. Zajelnyomás nekem számít, ha ez az LM-es táp ebben a kapcsolásban amit mellékeltem jobb a zeneresnél akkor ez lesz. (Még csak nyák rajzolat szintjén létezik a végfok) A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Szia! Sajnos a fényképből nem derül ki, de szerintem a tápkörben van, és a zenerek előtét ellenállásai. Ha magas a tápfesz, akkor eléggé tudnak melegedni. A forrasztásokat mindenképpen nézd át, mert nem szokták szeretni az ekkora hőmérséklet ingadozást. A fólia ragasztása is sérülhetett, így óvatosan a forrasztásnál. Én ilyen esetekben réz szegecset szoktam befúrni az eredeti forrpontokra, valamint rézlemezkéket forrasztok az ellenállás lábaira.
Azt azért tartsátok szem előtt, hogy a zajelnyomás frekvenciafüggő!!!
Mind a stabilizátoroknál, mind a műveleti erősítőknél. Így némelyikhez elegendő a zeneres táp. Az LM317/337 nem éppen a legjobb stabi....
Én úgy vagyok ezzel, hogy ha quad-éknak megfelelt, akkor nekem is jó lesz a zener.
LT317/337 jobb? Vagy mit ajánlasz?
Szia, én ilyenkor nagyobb teljesítményűre cserélem az ellenállásokat és hosszabbra szoktam hagyni egy kicsit a lábakat, hogy körbe tudja járni a levegő.
Nézz körül a linear honlapján, vagy használhatod pl. az LM2940/2990 szériát.
Egyébként 100%, hogy elég a zeneres táp, nagyjából 10dB-t javul stabilizátorokkal a zajelnyomás, de nem 1kHz-en, hanem 10 kHz felett. Annak az OPA-nak meg elég nagy a tápzaj elnyomása. Ezért felesleges bonyolítani. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Ettől függetlenül, azért mindenütt jobbnak hozzák ki a szubjektív meghallgatások alapján az LM 317-337-es tápkockával építetteket a fixektől, és az egyszerűbb soros áteresztősektől. ( igaz a vezérlő lábakra jutó feszt simítani kell)
A nagyon jó zajelnyomású, kis belső ellenállással rendelkező, stabil táp készítése sokkal bonyolultabb áramkört kíván meg sokszor, mint maga a meghajtandó hf. áramkör.
Köszönöm, akkor nem bonyilítom az életemet, marad a zeneres táp, OPA2107 tényleg egy nagyon jó kis szerkezet, már bizonyitott máskor is.
Erre nem vennék mérget.
Abban igazat adok, hogy egy jó tápegység legalább akkora, vagy nagyobb feladat, mint maga az erősítő. Én általában soros áteresztőstab + söntstab kombinációt használok.
Szia! Ha aggaszt a zener zaja, tégy utána egy 47 ohm-os ellenállást, majd hidegítsd 100uF, 100nF kondenzátorokkal.
Szia! Fültisztítóra csöppents ablaktisztítót, vagy más hasznos enyhe zsíroldót. Ha simán le tudod törülni, akkor csak a levegő szennyeződése sült rá a panelra. Érdemes megnézni az ón felületét: matt, repedezett esetén át kell forrasztani az előttem szólók által ajánlott gondossággal.
Ha találtál benne rossz potmétert, akkor lehet másik poti is. Ilyenek: hangerő, balansz, mély-szabályzó. Melyiket cserélted?
Szia! A képen lévő .047k250 feliratú kondenzátort 47nF-nak fejtem meg. 20kHz-en 15dB-t emel. Japán, STK végű erősítőkben néhol a végfok visszacsatolásban van a komplett hangszínszabályzás, ez ahhoz képest korrekt, úri cselekedet
A zener nem sorba kötve lesz hanem:
Idézet: „Én erre gondoltam: ellenállás, utána 15v zener a földre, 220uf+100nf.” Szóval ugy mint az R.Ludvigos Quad404-ben, csak éppen tranzisztorok nélkül. Így is lesz zaja a zenernek? Király Tibor VF2-jében is így van mint ahogy írtam.
Világos a Zener elgondolásod. Ez minden bizonnyal elegendő is lesz. Csupán fokozni lehet azzal a szűrést, hogy innen még egy RC taggal tovább simítod a tápot. Az IC tápelnyomása végül is nem indokol ilyen komoly előkészületeket.
A tranzisztornak, vagy magának a feszültségstabilizátornak akkor látnám értelmét, ha nagy tápesésre, vagy a műveleti erősítő erősen ingadozó áramfelvételére kéne számítani. A feszültségstabilizátort olyan kapcsolásban ajánlanám, ahol sok IC-t kell táplálni. Így a feszültségcsökkentés disszipációja optimálisabb lesz mintha Zener + előtét-ellenállásból állna.
Szép Estét mindenkinek!Van egy (kettő) Fisher CA-873 típusú erősítőm és az a helyzet vele hogy néha frekvenciatartományban a bal oldala kicsit recseg vagy nem is szól de néha a jobb is elkezdi ezt.Néha megoldotta a problémát ha ráütöttem egy picit de most már az se segít.Mi lehet a problémája?
Esetleg tolópotméter cserés?Segítségeteket Köszönöm! További Szép Estét és Boldog Új Évet!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |