Fórum témák
» Több friss téma |
LEhet, mar keso... de nem lett volna egyszerubb egy chipkit max 32 Bővebben: Link+ ethernet shield (Bővebben: Link)?
Hát, egyszerűbbnek lehet, hogy egyszerűbb lett volna, de hogy nem olcsóbb, az biztos....
Csak érdeklődésképpen kérdem, mivel a hálózatos dolgokban nem vagyok jártas: ezek az ETHERNET-es PIC-ek csak helyi hálózatban használhatók?
Pl. ha rákötöm az itthoni UTP-re (ami a PC-be menne), és én egy másik helyről (akár másik városból) küldök adatot erre az IP-re (fix IP-s vagyok), akkor az megérkezik? Szóval ilyet lehet vele csinálni?
Megérkezni megérkezik. Fizikai akadálya nincs annak, hogy az Internetről elérhető legyen. De senkinek nem ajánlom, hogy védelem (valami tűzfalszerűség, pl. egy megfelelően konfigurált wifi router) nélkül kirakja az Internetre. Nagyon korlátozott a kapacitásuk, nagyon könnyű túlterhelni a kommunikációs felületüket.
Az Interneten laknak a gonoszok, és minden ami nem elég ütésálló (egy ilyen cucc nem az), az nincs tőlük biztonságban védelem nélkül.
Sajnos routerem nincs, a PIC nem tudja magát "megvédeni" valahogy?
Bár nem értek az Internetes kommunikációhoz (még), de a programban nem lehet beállítani hogy milyen parancsoknak engedelmeskedjen a PIC? Szóval kiszűrni milyen adat kell...
Egy vezetékes router, főleg használtan nagyon olcsón elkapható manapság.
Az alap dolog, hogy le kell cserélni a kontroller alapértelmezett portjait valami kevésbé szokásosra. Pl. a webszerver 80-as port helyett használni 51284-et, azt nem annyira keresik az automatikus port ellenőrzők, így ha nincs válasz a 80-as portról, akkor talán leszállnak az egészről. A másik, hogy lehet neki adni név/jelszó bejelentkeztetést, akkor amit védesz, azt nem lehet elérni ezek használata nélkül. Kb. ez az, amit megtehetsz az illetéktelen használat ellen a kontrolleren. Viszont az ellen maga a kontroller nem tud semmit tenni, ha megy felé párhuzamosan 50 kérés, hiába nemis reagál rájuk semmit, akkor is foglalja az erőforrásait az, hogy megállapítsa, hogy akitől jött a kérés, van-e jogosultsága vagy nincs. Ezzel rendes webszervereket is meg lehet fektetni, ez az ún. DOS - Denial of Service támadás. De ha nem tudni, hogy a te cuccodon van valami lényeges, akkor nemis valószínű, hogy nekiállnának támadni. Nekem a cuccom már hetek óta lóg a neten router mögött 81-es porton, és eddig még mindig elérhető volt, amikor ránéztem. Vagy ha nem, akkor annak más oka volt.
Köszi a választ!
_vl_ : neked is köszönöm a válaszokat!
Hali olyan kérdésem lenne hogy szeretnék építeni egy kis web servert. Én 16F877 ra gondoltam . Annyit kellene tudni hogy lenne rá kötve 1 hő szenzor és pár ledet villogtatni a weboldalon keresztül és lehetőleg majd a továbbiakba fejleszteni szeretném pl lcd rá kötni ki írja : Server statsuz vagy valamit . Az (lcdre pic16f628 gondoltam.) Tudsz e valami kapcsolási rajzot meg fizethető áron, ( Nem akarok egy komplet atom erő művet építeni.)Ja és avr is szóba jöhet !
Ha nem akarsz mellette egy számítógépet is működtetni, akkor inkább egy izmosabb mikrovezérlőben (minimum PIC18) kellene gondolkodni.
Keresgéltem tovább és ezt találtam Bővebben: Link Bővebben: Link
Csak nincs meg a hex file pedig ez szerintem jó lenne .
Üdv
Neked sikerült a DP83848-PIC32 összeállítást működésre bírni? Én most jutottam oda, hogy kipróbáljam, összeállítottam a kapcsolást a PIC32 Ethernet Starter Kit alapján, beletöltöttem a TCPIP Demo App ETH795 jelzésű projektjét, de nem akar működni. A DP83848 modulkán kigyullad az egyik led (nem néztem meg, de gondolom a Link led), a másik led pedig kb. másodpercenként villog, de a router listájában nem jelenik meg a beállított MAC cím, és nemis kér IP címet, meg a konfig fájlban beállított IP-re sem válaszol. Nem debuggoltam még egyelőre, hogy hol is akad el, csak gondoltam megkérdezem, hátha volt valami, ami felett esetleg könnyen átsiklottam. Egyébként - szerintem - elég hülyén vannak a PIC32-n elhelyezve az RMII lábak, szét vannak dobálva a chip talán mind a négy oldalára, szerintem értelmesebb lett volna egymás mellett elhelyezni ezeket a lábakat...
Mi a konfigban szereplo ip cim, es mi annak a halozatnak amin hasznalod?
csak azonos tartomany eseten fog latszodni.
Konfigba 192.168.1.33 IP címet állítottam be, 255.255.255.0 mask és 192.168.1.1 a gateway, természetesen egyezik a tartomány a hálózatéval. Elvileg ezekkel IP cím kérés nélkül is mennie kellene a hálózaton, de nem válaszol pingre sem és a webfelület sem elérhető.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
csak azert kerdeztem, mert (lehet hogy csak hasonlo) dp83848 leirasaban az alap 192.168.0.x cimre van beallitva. Ezek szerint pingre nincs valaszod?
Nincs pingre sem válasz. Az ebayen itt lejjebb linkelt modulka kapcsolási rajzát használtam, a PIC32 Ethernet Starter Kit kapcsolási rajzával és a gyári Demo programmal. Mi ez a leírás? A DP83848 adatlapjára gondolsz? Lehet, hogy akkor átállítom a hálózatot 192.168.0-ra és megnézem, hogy úgy megjelenik-e a hálózaton.
csak a sajat halozatodon, vagyis a host pc-n kell kiegeszitened a kartya ipv4 cimtartomanyt. Altalanossagban auto ip cimzes hasznalatos a hazi halozatokon, amit a routered oszt ki. Ettol fuggetlenul a kartyan definialhatsz az auto cimzes mellett fix ip cimet mas halozati tartomanyra. Ha nem tudod hogyan akkor leirom.
Meg tudom oldani, nem probléma. Csak legközelebb holnap este lesz kéznél az áramkör, hogy próbálgassam.
apropo, milyen osszekottetest alkalmaztal? Direkt eszkoz-gep, vagy az eszkozod switchen keresztul? Ha direkt, akkor ugye crosslink kabellel?
A routerhez kötöttem, egyenes kábellel. Majd megpróbálom a géphez is crosslink kábellel, de ha a link led (már ha az az) világít, akkor szerintem a kábelezés jó.
Nem, még csak a kapcsolási rajz szintjén létezik az elgondolásom, viszont én nem RMII-t, hanem MII-t fogok használni (így nem kell 50Mhz-es oszcillátor, elég egy olcsó 25MHz-es kvarc, plusz kevésbé lesz érzékeny a vezetékezésre a cucc a fele sebesség miatt), nekem belefér, hogy nem 10 lábat használok, hanem 17/18-at.
A SW oldal valószínűleg max. egy teszt erejéig lesz a Microchip gyári cucca, általában meg szoktam nézni, hogy ők mit hogy csináltak, aztán megírom ugyanazt/valami hasonlót magam a saját stílusomban, kihagyva belőle az ő iszonyatos mennyiségű sallangjukat meg bonyolításaikat, hogy mindenféle platformokon és környezetekben működjön nekik. Mostanában nincs erre a projektre időm, addig meg nem álltam neki a HW résznek se, de majd valamikor talán összejön.
Felejtős az egész PIC es webserveres , kapcsolgatósdi .... Mármint az hogy uC -et tcp ip protokollal fáraszle erőforrásait erre pocsékolja ...no aztán a hozzá építendő eth traffancs + eth illesztő ic ...stb ..stb ...
Amit elköltesz erre abból komplett kis routert vehetsz amire open wrt-t telepitesz ... A meglévő portjai ledek kimenetein keresztül 2 3 biten bármennyi portot eltudsz kezelni shift regiszterekkel , vagy 1 kisebb uC perifériáit elérheted soros buszokkal . A teljes netes távoli elérést is megoldja ssh vpn kapcsolatot tud neked adni a router ...wifit lan wan kapcsolat... Lehet nem mindenben van igazam ... de ha ár/érték arányokat nézitek sokkal jobb ,még számitási teljesitmény is van részben + ram ... Igaz azt az oprendszer részben fogja. Persze kicsit mélyebben elkell mélyedni a programozásban linux alatt ... ... Mert nem érdemes a grafikus webszerveres openwrt erőforrás fogyasztó felületét használni .Igy az olcsóbb routerek is jók erre a célra. Csak 1 ötlet erre a probléma körre ... Rengeteg a megvalósított eszközök leírása a neten erröl is...
Hogyan olvasol be vele egy I2C-s EEPROM-ot, vagy hogyan kapcsolsz egy motort, hogyan illesztesz egy RS485 buszt stb. a végtelenségig. Itt nem a számítási képesség, meg erőforrások az érdekesek, ezért lett PIC választva. Szóval nem ide való a véleményed, még akkor sem, ha az indokaid abból az irányból igazak, csak nekünk pont azokra a képességekre nincs szükségünk...
A 18F87J60-hoz csak trafó kell... Az ár így sokkal kedvezőbb lesz. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
I2C
I2C openwrt re Persze van más is ... Akkor ne routuljatok ... Onechip net controling for ever ... Egy lehetőség ez az út is .
Olvasd el a topic címét! Valamint szerinted mi nem ismerjük ezeket?
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Én alapvetően nemnagyon bízom meg a routerekben vagy akármilyen soho kategóriás cuccban, nagy tömegben olcsón gyártott termékben. Nekem is van TL-WR1043ND, OpenWRT-t rá is tettem, vannak is távlati terveim vele, de nem váltja le a PIC-et. Tisztességesen megépített PIC-es áramkör még nem hagyott cserben, routert viszont már láttam többet is összezavarodni, lefagyni csak úgy sajátmagától.
Nekem a fentebb emlitett modullal amin DP83848-as van, sikerült kommunikálni pic32-vel. A tcp klienst használtam benne. Gyári demó progiról van szó. Esetleg tudok segíteni, ha kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |