Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves fórum társak! Egy általam elképzelt és megépített vevő, amely középhullámon és rövidhullámon is működik. Jó hangszórós vételt biztosít. Bővebben: Link Működés közben, Videó
üdv. sz_f
Gyári megoldásnál is láttam ilyen tekercset. Igen működni fog, rá kell tekerni 3 menetet csatoló tekercs gyanánt. (rosszabb a Q ja) Kell rá azért egy 4 méteres drót antenna gyanánt, de nekem jól működik ez a kit.
Szia!
Ha visszakeresel a detektoros topicban megtalálod azt a könyvet hogy Boriszov Rádióamatőrök iskolája . Érdemes elolvasni mert az alapoktól kezdve érthetően leír mindent. Sok kapcsolás van benne.
Azthiszem ez a könyv nekem is hasznos lesz! Már meg is van....
Tiszteletem az Uraknak!
produktinfo.conrad.com/datenblaetter/175000-199999/191444-an-01-de-FRANZIS_UKW_RETRORADIO_DELUXE.pdf Ebben a kapcsolásban mi "haszna" van a csőnek? Nem akarom megvenni, csak kíváncsi vagyok. Amúgy köszönöm minden fórumozó eddigi segítségét, jelentem elkészültem 2 féle rövidhullámú vevőmmel, és egy kh egyenesvevő lm386-os erősítéssel. Boldog karácsonyt!
Ha jól hámoztam ki a szövegből, akkor a csőnek a "különleges hangzás" előállítása a feladata, ami egy csöves hangerősítőnek a sajátja, amilyet egy régi rádióból is hallhatunk. Anélkül is működik, ahogy nézem, ki-be kapcsolható, meg az ellenálláslánc is áthidalja.
Tudod, nem valódi, csak olyan, de a fogyasztónak élményt jelent...
Fogyasztói társadalom... Azért nézelődök, mert majd egyszer szeretnék építeni egy csöves fm vevőt. Csak abba nem lesz ic. Főleg nem tda7088.
Én már készítettem csöves fm vevőt, igaz még nincs kész, meg elég kezdetleges, de majd egyszer ha lesz rá időm, akkor tovább fejlesztgetem. Visszább itt a témában írtam róla és videót is raktam fel működés közben.
Pedig a "csöves hangzásért" nem az a felelős, hanem a végfok, és a kimenőtrafó sajátos torzításai. Ebben pedig ezek helyett egy szerény LM386 van, úgyhogy azt hallod, amit az produkál. A TDA -val nincs semmi baj, az csak mentesít egy csomó kínlódástól, csővel jobbat sem tudsz építeni, sőt.
Igen. Jobbat nem tudok építeni ez tiszta sor. De ilyen ic-vel építettem már rádiót, de azt nem érzem annyira "sajátnak." Persze nem holnap állok neki ahhoz még nagyon kevés vagyok. Csak tájékozódni próbálok.
Ricsi! Megnézem majd a műved, köszi.
Üdvözletem!
Kivételesen nem amatőr kérdéseimmel fárasztom a kedves Fórumtársakat. Szeretném bemutatni a 2 csöves visszacsatolt egyenesvevőmet. Csak bontott alkatrészek találhatóak benne, egy EF183 és egy PCF82 csővel dolgozik. Az anódfeszültséget 15 Voltból feszültségnégyszerezéssel állítja elő. A képeken látszanak a szedett-vedett alkatrészek, néhány ellenállás értéket csak sorbakapcsolással tudtam megoldani. Ezúton is szeretném megköszönni az alkatrészeket Hajas Mihálynak! Működés közben: http://www.youtube.com/watch?v=YGB_V2SERqQ&feature=youtu.be
Üdvözletem!
Nagyon jó lett ez a deszka modell. Kapcsolási rajzot miből vetted, Tisztelettel Madzagos
"Nosztalgia reklámráió" kapcsolása alapján.
Üdv!
Nagyon Jó Munka és Ötlet, Gratulálok! Véleményem szerint mindenképpen megérne egy cikket ez a készülék is! A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
Köszönöm! Egy dobozt majd még szeretnék neki. A radiohistorián van a kapcsolási rajz, és egy rövid leírás hozzá. Nekem az ott található plexi doboz nem tetszik. Inkáb egy egyszerű fadoboz, nem baj ha látszik rajta, hogy amatőr...
Egy kérdés: Végül egy olyan kimenőtrafó mellett döntöttem (videón már az van) amiben 2 szekunder tekercs van. Nem árt neki, ha az egyik terhelés nélkül marad? A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
Szia
Én vagyok szerencsétlen de nem sikerült a rajzot megtalálnom. Belinkelnéd ha lehetséges. Előre is köszönöm kedvességed! Tisztelettel Madzagos
Nagyon köszönöm így sikerült megtalálni! Még egyszer köszönöm!!
EF80 és PCF82 csövek fűtésén terhelés alatt 8 voltot mértem. A PCF datasheet-je szerint 9 voltig el lehet menni. A másikén ilyesmit nem találtam. Ne törődjek vele, vagy ragaszkodni kell a 6,3 volthoz?
Szia!
A PCF82-nek 9,5V a fűtőfeszültsége, tehát nem addig lehet elmenni, hanem annyit kell neki biztosítani, ezért egy 6,3V-os fűtőfeszültségű csővel (E-sorozat) nem lehet párhuzamosítani a fűtését.
Szia!
Köszönöm a választ! Igazad van, ezt benéztem. Pedig már megtanultam valahol, hogy az első betű a fűtésre utal.
Ha már itt tartunk, akkor a "P" jelentése a 300mA-es fűtőáram és ez a csöves tévék soros fűtési elrendezésénél jön jól.
Az EF80 -é is 300 mA, így vidáman sorba köthetők, és 6,3 + 9 = 15,3 V -ról járathatók. Más kérdés, hogy ilyen feszültség sem szokott lenni.
Igen, ez nekem jó! Ugyanis a trafómról pont tudok 15 voltot!
Fel tudnad tenni a rajzat? teljesen kesz van a mechanikam, ebbe kellene tenni egy egyenes vevot.
Pár hozzászólással feljebb, egy linken mindenre választ kapsz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |