Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   34 / 276
(#) sz_ferko hozzászólása Dec 15, 2012 /

Kedves fórum társak! Egy általam elképzelt és megépített vevő, amely középhullámon és rövidhullámon is működik. Jó hangszórós vételt biztosít. Bővebben: Link Működés közben, Videó
üdv. sz_f
(#) szendi001 válasza Atosbacsi hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Gyári megoldásnál is láttam ilyen tekercset. Igen működni fog, rá kell tekerni 3 menetet csatoló tekercs gyanánt. (rosszabb a Q ja) Kell rá azért egy 4 méteres drót antenna gyanánt, de nekem jól működik ez a kit.
(#) madzagos válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Szia!
Ha visszakeresel a detektoros topicban megtalálod azt a könyvet hogy Boriszov Rádióamatőrök iskolája . Érdemes elolvasni mert az alapoktól kezdve érthetően leír mindent. Sok kapcsolás van benne.
(#) Atosbacsi hozzászólása Dec 16, 2012 /

Azthiszem ez a könyv nekem is hasznos lesz! Már meg is van....
(#) Atosbacsi hozzászólása Dec 23, 2012 / 1

Tiszteletem az Uraknak!

produktinfo.conrad.com/datenblaetter/175000-199999/191444-an-01-de-FRANZIS_UKW_RETRORADIO_DELUXE.pdf

Ebben a kapcsolásban mi "haszna" van a csőnek? Nem akarom megvenni, csak kíváncsi vagyok.
Amúgy köszönöm minden fórumozó eddigi segítségét, jelentem elkészültem 2 féle rövidhullámú vevőmmel, és egy kh egyenesvevő lm386-os erősítéssel.

Boldog karácsonyt!
(#) _BiG_ válasza Atosbacsi hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Ha jól hámoztam ki a szövegből, akkor a csőnek a "különleges hangzás" előállítása a feladata, ami egy csöves hangerősítőnek a sajátja, amilyet egy régi rádióból is hallhatunk. Anélkül is működik, ahogy nézem, ki-be kapcsolható, meg az ellenálláslánc is áthidalja.
Tudod, nem valódi, csak olyan, de a fogyasztónak élményt jelent...
(#) Atosbacsi hozzászólása Dec 24, 2012 /

Fogyasztói társadalom... Azért nézelődök, mert majd egyszer szeretnék építeni egy csöves fm vevőt. Csak abba nem lesz ic. Főleg nem tda7088.
(#) Ricsi89 válasza Atosbacsi hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

Én már készítettem csöves fm vevőt, igaz még nincs kész, meg elég kezdetleges, de majd egyszer ha lesz rá időm, akkor tovább fejlesztgetem. Visszább itt a témában írtam róla és videót is raktam fel működés közben.
(#) pucuka válasza Atosbacsi hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

Pedig a "csöves hangzásért" nem az a felelős, hanem a végfok, és a kimenőtrafó sajátos torzításai. Ebben pedig ezek helyett egy szerény LM386 van, úgyhogy azt hallod, amit az produkál. A TDA -val nincs semmi baj, az csak mentesít egy csomó kínlódástól, csővel jobbat sem tudsz építeni, sőt.
(#) Atosbacsi hozzászólása Dec 24, 2012 /

Igen. Jobbat nem tudok építeni ez tiszta sor. De ilyen ic-vel építettem már rádiót, de azt nem érzem annyira "sajátnak." Persze nem holnap állok neki ahhoz még nagyon kevés vagyok. Csak tájékozódni próbálok.

Ricsi!
Megnézem majd a műved, köszi.
(#) Atosbacsi hozzászólása Jan 17, 2013 / 1

Üdvözletem!

Kivételesen nem amatőr kérdéseimmel fárasztom a kedves Fórumtársakat. Szeretném bemutatni a 2 csöves visszacsatolt egyenesvevőmet. Csak bontott alkatrészek találhatóak benne, egy EF183 és egy PCF82 csővel dolgozik. Az anódfeszültséget 15 Voltból feszültségnégyszerezéssel állítja elő. A képeken látszanak a szedett-vedett alkatrészek, néhány ellenállás értéket csak sorbakapcsolással tudtam megoldani.

Ezúton is szeretném megköszönni az alkatrészeket Hajas Mihálynak!

Működés közben:
http://www.youtube.com/watch?v=YGB_V2SERqQ&feature=youtu.be
(#) madzagos válasza Atosbacsi hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Üdvözletem!
Nagyon jó lett ez a deszka modell. Kapcsolási rajzot miből vetted,
Tisztelettel Madzagos
(#) Atosbacsi válasza madzagos hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

"Nosztalgia reklámráió" kapcsolása alapján.
(#) madzagos válasza Atosbacsi hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Köszönöm a válaszod.
(#) Vales válasza Atosbacsi hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Üdv!

Nagyon Jó Munka és Ötlet, Gratulálok!
Véleményem szerint mindenképpen megérne egy cikket ez a készülék is!
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
(#) Atosbacsi hozzászólása Jan 18, 2013 /

Köszönöm! Egy dobozt majd még szeretnék neki. A radiohistorián van a kapcsolási rajz, és egy rövid leírás hozzá. Nekem az ott található plexi doboz nem tetszik. Inkáb egy egyszerű fadoboz, nem baj ha látszik rajta, hogy amatőr...

Egy kérdés: Végül egy olyan kimenőtrafó mellett döntöttem (videón már az van) amiben 2 szekunder tekercs van. Nem árt neki, ha az egyik terhelés nélkül marad?

Köszönöm a dícséretet! És a választ is.
(#) madzagos válasza Atosbacsi hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Szia
Én vagyok szerencsétlen de nem sikerült a rajzot megtalálnom. Belinkelnéd ha lehetséges. Előre is köszönöm kedvességed!
Tisztelettel Madzagos

Bővebben: Link

Telefonon netezek, de remélem él a link.
(#) madzagos válasza Atosbacsi hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Nagyon köszönöm így sikerült megtalálni! Még egyszer köszönöm!!

Nagyon szívesen! Jó munkát!
(#) Atosbacsi hozzászólása Jan 19, 2013 /

EF80 és PCF82 csövek fűtésén terhelés alatt 8 voltot mértem. A PCF datasheet-je szerint 9 voltig el lehet menni. A másikén ilyesmit nem találtam. Ne törődjek vele, vagy ragaszkodni kell a 6,3 volthoz?
(#) kadarist válasza Atosbacsi hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Szia!
A PCF82-nek 9,5V a fűtőfeszültsége, tehát nem addig lehet elmenni, hanem annyit kell neki biztosítani, ezért egy 6,3V-os fűtőfeszültségű csővel (E-sorozat) nem lehet párhuzamosítani a fűtését.
(#) Atosbacsi hozzászólása Jan 19, 2013 /

Szia!
Köszönöm a választ! Igazad van, ezt benéztem. Pedig már megtanultam valahol, hogy az első betű a fűtésre utal.
(#) kadarist válasza Atosbacsi hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Ha már itt tartunk, akkor a "P" jelentése a 300mA-es fűtőáram és ez a csöves tévék soros fűtési elrendezésénél jön jól.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Az EF80 -é is 300 mA, így vidáman sorba köthetők, és 6,3 + 9 = 15,3 V -ról járathatók. Más kérdés, hogy ilyen feszültség sem szokott lenni.
(#) Atosbacsi hozzászólása Jan 20, 2013 /

Igen, ez nekem jó! Ugyanis a trafómról pont tudok 15 voltot!
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Ja.
Nem véletlen, hogy sok csőnek pont 6.3V 0.3A a fűtése.
Azért is nem volt a TV-ben annó PF80, csak EF80
(#) szendi001 válasza Atosbacsi hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Fel tudnad tenni a rajzat? teljesen kesz van a mechanikam, ebbe kellene tenni egy egyenes vevot.
(#) Atosbacsi válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Pár hozzászólással feljebb, egy linken mindenre választ kapsz.
Következő: »»   34 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem