Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Aggregátor gerjesztése
Szia Balázs!
Nos, a kondik legalább 450V-os, 50Hz-es típusok legyenek,az eredetivel egyező kapacitásúak, és állandó üzeműek.Az eredetivel egyező kapacitás azért fontos, mert a kondik kapacitása határozza meg az alapgerjesztést,tehát ide se nagyobb, se kisebb kondi nem lesz jó. Az a bizonyos Drossel, egy olyan trafó, amelyik a terhelőárammal arányos feszültséget ad, ezzel emelve a forgórészre jutó gerjesztést akkor amikor a fogyasztót kapcsolsz rá. Ennek a megléte nagyon fontos, mert egyébként nem lesz stabil a kimeneti feszültség. Az egyenirányító helyett egy kicsi Graetz kocka nem lesz jó, a rajzon szereplő egyenirányító diódák adatlapját keresd meg a neten, és csak azzal azonos, vagy jobb paraméterekkel rendelkező típust válassz. De ha minden kötél szakad, a KBPC2508 vagy 3508 jó lesz helyette. Ezek fémházas, tehát jól hűthető Graetz hidak.
Kedves Pisti!
Köszönöm szépen a segítséget! Majd a napokban neki állok, hogy megvegyem és felszereljem a kondikat és a Graetz hidat, s akkor majd meglátom, hogy fog-e működni, mert elméletileg a Drossel nélkül kellene mennie, de nem stabil árammal. Még egy kérdés: segítséget szeretnék azzal kapcsolatosan kérni, hogy hol lehet ezt beszerezni és esetlegesen mivel lehet helyettesíteni? A választ előre is köszönöm, kellemes estét!
Üdv mindenkinek!
Evig SH 160 m4 generátorhoz keresek bekötési rajzot! Tudnátok segíteni?
A drossel nélkül csak terheletlenül lesz jó a kimeneti feszültséged. Ahogy nő a terhelés úgy fog csökkenni a kimeneti feszültség, majd a terhelést továbbnövelve a generátor legerjed.
Egy kicsit konkrétabban, -mire is van szükséged?
Konkrétan az eredeti kapcsolási rajzára,mert meg van ugyan az eredeti vezérlő szekrénye, de az teljesen használhatatlan mivel megette a rozsda!legalább azt lenne jó tudni mekkora áramfelvételre méretezzem a gerjesztést? Adatok amit le tudtam olvasni róla:
10kVA 15001/min 14,5A 80V gerjesztő feszültség
Ha meg van az eredeti vezérlőszekrénye, akkor te egy nagyon szerencsés ember vagy. A kapcsolási rajz viszont nekem is kellene de nagyon, illetve a soros gerjesztő adatai. Egyébként a névleges teljesítményéhez tartozó gerjesztéshez emlékeim szerint 4,6A és kb. 100V feszültség kell. De üresjárásban kb.30V-nál már eléri a névleges értéket a kimeneti feszültség.
Már,ha szerencsének lehet nevezni,hogy 120kg rozsdahalmaznak vagyok a"' boldog" tulajdonosa gyakorlatilag a felismerhetetlenségig összerohadt benne minden. Azért kösz a segítséget ezzel is már előbbre vagyok!
Ha elég türelmes vagy, és még a vezetékek a helyükön vannak, akkor visszarajzolható a kapcsolás az eredeti konstrukció alapján. Tudom hogy macerás, de hidd el, megérné.
Szia!
Igaz kis késéssel, de megvettem a vadiúj kondikat. 60 mf 450V. Ma beszereltem, agregát elindít, majd leállít. Semmit nem termel, a fordulat megvan, a kondik újak, motorként ha 380 kötök rá elindul. Tipp? Köszi Zoliee
Próbáld meg, indítsd be a benzinmotort, pörgesd kb. 3000-es fordulaton. Majd a generátor tetszőleges 2 kivezetésére(úgy emlékszem 3 fázisú a jószág) kössél 230V-ot a hálózatról kb. 2-3 másodpercre, majd vedd le róla. A generátornak fel kell gerjedni. Ha felgerjedett, akkor hagyd egy ideig járni, majd terheld kb 4-500W-al. Bírni kell neki.
Hagyjam rajta az új kondikat is? Akkor valamelyik kondi két lábikójára kössek 230V-ot?
Esetleg meg lehet kérdezni merre felé laksz? Ha nem nagyon borzasztó távol, elmennék érted, és ha vállalod mondasz egy számot, és megcsinálod . Én kezdem feladni, még megpróbálom ezt a 230V, de ha nem megy, akkor meg a levesbe. Szerk: igen 3 fázisú hegesztő agregát. Helyileg Gödön lakom, de mindennap átmegyek Bp-re, meg szoktam mászkálni dél-budán is. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
A kondikat feltétlenül hagyd rajta, hiszen ha nincs rajta, nem tud mitől gerjesztődni. Az adatlapon szerepel minden adatom, így a lakcímem is. Nem valószínű hogy ez az út neked jó megoldás lenne. Kicsit nagy a távolság Göd és Lenti között. Én mindenesetre nem dobnák el egy szerkezetet, amelyik működőképes is lehetne akár. Néhány fotót feltehetnél róla, adattábla, generátor rész, egyéb villamos részek, stb...
Rajta hagytam, ugye van 3 fekete kivezetésem, amin lógnak a kondik. Van egy negyedik, ami fehér, az lehet a kivezetett 0, mert az megy a 230V dugaljra közvetlenül.
Ráraktam két fekete közé, leverte az automatát (25A), utánna átraktam egy fekete, egy fehér közé, ekkor is leverte. Lehet feladom, itt a környéken nem értenek hozzá, aki meg igen, annak 5 rongy a rezsiórabére+fa.. Plusz anyag. Akkor csinálok a motorjából egy kerti trakeszt.
A kondikat hogy kötötted rá?
Csillagba,vagy deltába? Deltába kell kötni,és úgy kell a 3 fekete vezetékhez csatlakoztatni. Ha leveri az automatát, akkor ott más baj lehet. Próbáld meg valami fűtőbetétet sorbakötni a tápláló 230V-os vezetékkel a felgerjesztés idejére . Néhányat már felgerjesztettem így, de még az automatát egy sem lőtte el.
Úgy ahogy volt gyárilag. Majd holnap lövök képeket.
Most filózom:
3 darab vezeték jön ki gyárilag a generátorból, plusz egy fehér ami a kivezetett 0. Akkor az belül van bekötve csillagba, nem?
Bizony, belül csillagba van kötve. De a kondikat deltába kapcsolva kell rátenni a 3 fázisvezetékre.
Szia!
Ma végigpróbáltam mindent, próbáltam a 230V-os aljzatról gerjeszteni, a kondikra külön-külön villanyt adni, a kondikat külön feltölteni, (úgy tartották a villanyt) próbáltam régi kondikkal, egyszerűen semmire sem reagál. Már legalább az automatát nem csapja ki, lehet tegnap este már fáradt voltam, és letesteltem. Csináltam képeket, nem tudom mennyi látszik belőle? Képek
Nekem pontosan ilyen van. A generátor mellett a lemezburkolat alatt van 3 fojtótekercs. Azokat szereld le, és ellenőrizd egy szigetelésvizsgálóval a generátort, hogy nem testzárlatos-e?
Előfordulhat, hogy a hegesztő része a generátornak zárlaton van, és emiatt nem tud felgerjedni. Ha a fojtókat leszereled, akkor a hegesztő egyenirányító már nem kap feszültséget, tehát arra ne számíts hogy ott tudsz kimeneti feszültséget mérni. Tehát csak a generátor rész, és a kondik legyenek az áramkörben, akkor annak menni kell. Egyébként az eredeti kondik 500V-osak.
Hogyan tudom lebányászni a 3 fojtót? A vasmag a nagy tekercsekkel? Hogyan tudom galvanikusan leválasztani? Szigetelésvizsgálóm nincs, hacsaknem egy bolti multimétert nem nevezünk annak...
"Hogyan tudom lebányászni a 3 fojtót? " Jó kérdés... Holnap megnézem a saját tartalék generátor állórészt, -ha lesz rá időm- aztán leírom hogy tudod leszerelni a fojtókat. Egyébként igen, a vasmag a nagy tekercsekkel. A sima multiméterrel csak olyan testzárlatot tudsz ellenőrizni ,ami már odakozmált. De ha a multiméter nem mutat hibát, akkor jó eséllyel próbálhatod, de mindenképpen csak a generátort, a hegesztő kiegészítő nélkül. Amikor évekkel ezelőtt az enyémet javítottam, lerajzoltam valami papírlapra a kapcsolási vázlatát, aztán nem volt rá szükségem emiatt valahova elkevertem. Ha előkerül, elküldöm e-mail-ben, vagy felteszem ide.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
Szia!
Nem elég ha ezen a képen lévő réz anyákat kitekerem, és az állórészről jövő kábeleket lehúzom? Így a fojtóhoz el sem jut a villany. Ha így felgerjed, akkor a fojtók kakukkok, ha ígysem feladom.
Kipróbáltam, lekötöttem a fojtó felé menő 3 vastag vezetéket, úgy sem gerjed föl. Próbáltam 230V gerjeszteni, semmi reakció... Nekem nincs több ötletem, kizárásos alapon menetzárlatos.
Ilyen állórész a világon nincs, úgyhogy megy a levesbe.. Érdeklődtem az újratekercselésről, vagy horror árat mondtak, vagy el se vállalták.
Ne haragudj, kissé sűrűre sikeredett a napom, nem volt időm arra,hogy elővegyem az enyémet. Holnap bizonyosan nem tudom megnézni, de vasárnap talán,
Addig türelmedet kérem.
Dehogy haragszom, ne viccelj!
Te segítesz nekem, köszönöm szépen! Üdv Z A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
Felrakom a vaterára, van tipped hogy így hibásan mennyit érhet?
Köszi: Zoli
Erre a kérdésre csak akkor tudnák válaszolni, ha látnám hogy milyen állapotban van. Elsősorban motorikusan,hiszen a generátora üzemképtelen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |