Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Fecameca kolléga jól írta. Steve
Kis korrekcióval helyes: Vagy 32768 Hz, vagy32,xxx kHz Elnézést, nem figyeltem. Nem tudom, az elsők milyen elven működtek, de valaki úgy találta ki a frekit, hogy folytonos felezéssel el lehessen jutni az 1 Hz-ig. Lehet, hogy akkor régen még csak 2-vel tudtak osztani.
Persze, a számok ismerősnek tűntek, a mértékegységet nem is néztem...
Steve
Ilyen órát élesztettem én is fel, bár a külseje nincs már meg az enyémnek. Annyi baja van, hogy az utolsó cső egyik szegmense állandóan világít. A meghajtó IC К176ИЕ4, ezt, mivel lehet normálisan helyettesíteni?
Itt egy kis adatlap róla: К176ИЕ4
Szia.
Az állandóan világító szegmensre a hozzá tartozó tranzisztor cseréje megoldás. (BC182-re lábkiosztás más azzal variálni kell. Az IC spéci, csak ilyennel lehet helyettesíteni. üdv.
Szia!
Az IC nem spéci, mert a CD4026 analógiája.
Közben visszaolvasgattam a korábbi hozzászólásokat. Nálam csökkentett fényerőnél is lehet állítani az időt, és nullázni is lehet.
Jaja elírtam, BC212 kell csak a bázist lábát ki kell fordítani szélre.
ÓÓ reméltem neked lesz igazad, mert így elfogytak az ötleteim. Valszeg az IC lesz a rossz
Sziasztok!
Van egy kijelző hibás Elektronika 2-06 piros asztali órám, mai sajnos kijelző hibás. Lehet bele kijelzőt szerezni? A neten ezt találtam. Jó lehet bele egy ilyen kijelző? Ahogy szerény angol tudásommal próbálkoztam megérteni, Ukrajnából rendelik hozzá a kijelzőt. Van egy másik ugyanilyen óra is, az ha elmegy az áram, akkor utána "érdekes" időre áll be. Pl 40:62. Vannak szegmensek, amik csak 1/2-3/4 fénnyel világítanak, és ha attól eltekintek, akkor jó - mármint értelmezhető az idő, amit mutat. Az áramszünet óta eltelt időt mutatja, mert nincs benne elem. Beállítom, és utána tökéletes a következő áramszünetig. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Szia.
A kijelző jó bele, ha találsz jó árat összeállhatunk,mert nekem is kellene egy pár db. Az áramszünetre nincs még magyarázatom, mert nekem is csinálja, hogy érdekes órára áll vissza, szerintem a speci IC-k jellemzője lehet. A halvány kijelzőkre a kor a magyarázat, ha kicseréled újra egyforma lesz, bár nekem volt olyan is hogy újra cseréltem és mégis halvány volt /külön csöves óra/ (régi raktárkészlet, meg ugye a híres szabvány. . Külön csöves óránál addig cserélgettem amíg egyforma nem lett. Ilyen típusú csöveknél (ahol egybe vannak a digitek ott az új csőbe egyforma lesz a fényerő (tapasztalat) A linkelt oldalon, csak komplett órát lehet venni, ha jól tudom. üdv. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Oké, próbálok nekik írni, hogy nekem csak kijelző kellene, de abból több. Van nekik "Elektonyika" órájuk, szerintem segítenek ha tudnak, egy másikat megjavítani. Úgy veszem ki a honlapjukról, rendesen bele vannak zúgva az ilyen órákba. Meglátjuk, mit válaszolnak. A komplett óra ~16.000 Ft náluk. Mi számít neked jó árnak csak a kijelzőért?
Miután áramszünet után beállítottam, nincs többé 1/2 fényű szegmens, viszonylag egyformák, csak az órák tetejénél halványabb picit, ami a 28 évnyi 24/7 üzem miatt nem is sok. (Kevés olyan stabil dolog van az életemben, mint ez az óra!) Bár az egész kijelző kicsit halványabb lett, mert régen tudtam tájékozódni a szobában a fényénél. Természetesen csak az állítás idejére van magasabb fényerőre kapcsolva. Ha az IC-t megeszi a fene, ami gondolom már rég nem beszerezhető, arra gondoltam, csinálok bele PIC-el és DCF77-el egy másik elektronikát.* Természetesen a kezelőszerveket maximálisan megtartva. Bár ahogy én ezt az órát ismerem, elmegy még 28 évet. *Erre most biztos felhördültél, utólag elolvasva, lehet én is azt tenném. De annyira tetszik a kijelzője, a formája, hogy ha építenék egy PIC-es, VFD-s órát, akkor így tudnám elképzelni. Természetesen működő vagy javítható órához nem nyúlnák.
Még annyi, hogy iwiw-en megtaláltam egy orosz anyanyelvű volt szomszédomat. Próbálok neki is írni, hátha tud segíteni a nyelvben. Most ugrott be: úgy rémlik, mintha a szülei hozták volna ezeket az órákat a SZU-ból.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Szia. max 1000 Ft, mert orosz webshopban már láttam én is csak többet kellene venni a posta miatt. Esetleg lehet, hogy az ismerősödnek vannak kint rokonok akik tudnak olcsóbban küldeni.
Van már itt elképzelés új óra gyártására IV-6 csövekre stb (PIC). régi órákat átalakítani szerintem nem érdemes, mert speciális IC-k vannak benne számláló és egyben VFD meghajtó is szóval szinte mindent cserélni kellene a tápot kivéve. Itt találsz képeket kapcsolási rajzokat, lehet, hogy segít. Bővebben: Óráim A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Hol láttál te orosz webshopban ilyet? Mennyi az a több? Max 1000Ft/db áron engem is érdekelne vagy 4db. 2-t cserélni kellene, 1-el órát akarok csinálni, + 1 tartalék. De az 5-6 darabtól sem zárkózok el. Az PIC-es órát úgy gondoltam, hogy új, az eredivel azonos méretű nyákot terveznék neki, a kijelzőt, gombokat, kapcsolókat, csipogót meghagyva, átrakva.
Az Nixie csöves órák nem igazán érdekelnek. Legalábbis elsőre nem, talán később, és valami szép fa dobozzal, mint a G9-02-nek van. Bár mint megtudtam, ebben nem is Nixie cső van, hanem Digitron. Na ez már érdekesebb a számomra. Ebben is IV-6-os cső van? Ellentmondásos találatokat kaptam IV6-ról. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Megkeresem a linket, a megtudtam linken lévő órában igen, nem nixie cső van az is VFD IV-12 -es. A digitron megint más típus, amire Te gondolsz az numitron lehet de az kevesebb fesz és csak izzó szál a VFD meg megint más elvű.
Csinálták még IV-11 csővel is (ennek hajlékony a lába) az IV-6 katonai műszerekbe volt, de készítettek már belőle órát is. Itt a fórumokban cikkekben még nincs IV-6 óra. még fejlesztés alatt van. Csak most torpant egy kicsit. Egy sráccal kezdtük el, pontosabban én rengeteg anyagot gyűjtöttem Ő meg programot fog írni rá. Bővebben: Hasznos olvasmány IV-6 A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Szia.
Ezen a linken:Bővebben: Link De már nem árulják, szerintem marad a szomszéd néni projekted mint lehetőség A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Oké, köszi a linket. Az a "szomszéd néni" amúgy egy 32 éves, meglehetősen csinos hölgy. Írtam még a volt orosz tanárnőmnek is. Csak lesz valaki, aki tud segíteni! Az angol cégnél szerintem nincs sok esély, mert azt írják, hogy siessen mindenki az óra rendeléssel, mert kevés van nekik "Remember - Limited stock, buy it now!"
Szia.
Köszi a linket. Bár ebből nekem is van egy pár de még jól jöhet. IVL1-5/7 lenne jó valahonnan. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Az IVL1-hez képest, ami ha jól tudom, 21mm-es, milyen magas? Ez az ár jó annyira, hogy érdemes legyen "valamikor majd jó lesz, ha mégsem, az sem baj" alapon 6-8 db-ot betárazni?
Mellékeltem az adatlapokat, bár az IV-6kettőt is, mert van eltérés gondolom éppen más db-ot mért meg a készítő
Érdemes betárazni, mert ezek csak fogyni fognak és nem termelődnek. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Azért kérdeztem, hogy ez mekkora, mert furcsának találom, hogy a 35mm hasznos magasságú csőben mindössze 11mm a szám magassága, holott képeken nem tűnik ilyen aránytalannak. Érdemes belőle bevásárolni?
Képek a készülő óráról. Sajnos a cikk írása közben több akadályba ütköztem...
Nem nagy csövek, nem aránytalan, de csak új építésű órába jó az itt említett típusú elektronika órákba nem lehet helyettesítőként használni, más fesz. áram stb. átalakítást igényelne.
Érdemes venni, ha majd lesz új óra terv erre a csőre akkor szép órát lehet belőle kreálni.
Mi is próbálkozunk egy haverral, de most az is stagnál.
Mengyán: Lesz alternatíva tehát érdemes venni egy párat, nézd meg Hp41C linkjét ez is jó óra lesz IV-6 csövekkel.
Üdv! Lenne nekem egy G9.02 típusú orosz VFD órám IV-12-es csövekkel (fehér dobozos) , és az a gond, hogy a quartz jó benne, villog középen a másodperc jelző, de nem "számol" azaz egy perc leteltével is 00:00 az idő. Miben kellene keresnem a hibát? Valamint az egyik csőnél a bal felső szegmens folyamatosan világít, így például 3-nál 9-et jelez ki. Ez csőhiba lenne?
Elnézés közben interneten utánnanéztem ez a G9-04 típusnevet kapta. Bővebben: Link Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |