Fórum témák
» Több friss téma |
A JLH-nak nem szabad búgni, az valami földelési probléma lesz. A bemenetnek megvan rendesen a földje? Közvetlenül a bemenet mellé tetted a földelést? Csillagpontos a földelésed? Milyen ez a búgás? Ha közelítesz a drótok felé erősödik?
Rövidre zárt bemenettel a kimeneten semmi zúgás nincs. Egyébként jól szólna, ha nem lenne benne ez az igen nagy búgás.
Idáig pc-ről adtam a bemenetre a jelet, megpróbáltam egy elemes mp3-ról így mérséklődött a zúgás körülbelül a 10%-ára.
Megerősíthetem, hogy a JLH - és a többi erősítő sem - alapból nem zúg. Az enyém teljesen felcsavart potival 5 cm-ről hallom a hangdobozból halkan, hogy be van kapcsolva az erősítő.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
Többi erősítőm nekem is csendbe van és azokat is én raktam össze, bár mint említettem ez még csak összevan kábelezve próba jelleggel, nincs bedobozolva.
Amennyiben rövidre zárt bemenettel nem zűg akkor máris a kábelezésben illetve az árnyékolt kábelben keresendő a hiba oka! Egy képet kérnék ?
Itt egy két kép. Hosszúak egy cseppet a vezetékek.
Árnyékold a bemenetet, talán segít.
Földhurok vagy mi nem lehet?
Itt egy csatorna látszik, amiben elég ritkán van földhurok.
A panelterven már elvileg lehet hiba, mert ott egyáltalán nem mindegy hogyan vannak felfűzve a különböző áramigényű alkatrészek. De -Cirokl véleményével egyetértve- a kábelezés tűnik problémásnak. A hosszú kábel az mindig rosszabb mint a rövid. Itt ezt a végletekig túlzásba vitted. Mindenképpen le kell a vezetékeket értelmes hosszúságúra redukálni. Feltételezve, hogy a bal oldalon lefelé elhaladó vezeték a hangszóróra megy, 2 alapvető módosítást javaslok. 1. Az egyenirányító és a puffer közti vezeték kritikus szakasz. Ide szinte kötelezően a lehető legrövidebb és legvastagabb keresztmetszeteket szokás használni (nálad két hajszál tekereg ott, méghozzá jó hosszan). Ezt addig lehet fokozni, hogy már nem is vezetékeket, hanem réz-síneket használnak a kötéshez. 2. A hangszóróhoz menő vezeték "meleg" pontja az erősítő panel kimenetére csatlakozik, ami rendben is van. De a hideg pontjának nem az erősítőből kellene táplálkoznia, hanem a tápegység panel GND pontjából. (És ugyaninnen megy egy másik vezeték a végfok panelhez is, a tápfeszültséggel együtt.)
Na megvan a hiba okozója, valóban a kábelezésben volt a gond. A bemeneti jelnek a negatív részét egyből a táppanelra, a hangfalét is a táppanelra kötve tökéletesen csendben van az erősítő. (tehát nem az erősítőnek a paneljára kötöttem) Köszönöm mindenkinek, aki segített és bocs, hogy raboltam az időtöket a hülyeségem miatt. Természetesen a kábelek vastagabbak lesznek, ezt csak próbaképpen, hogy működik-e az én nyák tervemmel a cucc. Még egyszer köszönöm
Na ez is megoldva , de majd a végleges szerelésnél , dobozolásnál azért figyelj a tervezésre és ha lehet minnél rövidebb vezetékeket használj főleg a tranzisztoroknál !
Nézd csak mennyi drótot használtam fel ! A nyugalmi áram nálam az ajánlott 1,2 A a végtranzisztorok 20 éves 2N34442 -es A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
Hát nálad nem a vezeték vitte el a költségvetést azt látom
Nálam most próbára 0,5A lett a nyugalmi áram, így olyan 39 fokos a borda, bár pofával lefelé volt a borda. Nem sokat tudott szellőzni. Nálad kb. mennyi a hőmérséklete? Meddig lehet elmenni fokba,hogy ne legyen gond a tranyókkal? Ezek a tranyók 200ft/db áron voltak 2n3055-ösek. (Nem túl biztató) Nem tudom mit bírhatnak
Mennyi fok ? passz nem mértem soha de ha megnézed a foto albumban az én példányom olyan orosszosan túlméretezett így nem vészesen csak kéz meleg vagyis 40 fok körül lehet !
Aha értelek. Csak attól tartok ha feltekerem 1A-re az áramot tojást süthetek rajta. Még a 80 fokot is sokallanám.
Nálam a tranyó kalapja 50-60 Celsius között van. MJE15003-ak. Eddig nem panaszkodtak.
Táp 26V, áram 1.4A terhelés 4 Ohm. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
Sziasztok!
Tudom, hogy nem feltétlenül ennek a fórumnak a témájához tartozik, de mivel mindkét itt leírt erősítő A osztályban dolgozik ezért szeretném az itt fórumozók tanácsát kérni az alábbi problémák megoldásához. Építettem egy JLH-t és a lenti kapcsolási rajzon szereplő fejhallagató erősítőt. Mindkét készülék pontról pontra ugyanazt a hibát produkálta a mit itt leírok. A fejhallgató erősítő külső tápról üzemel. Annyit változtattam rajta, hogy a C8-as és a C16-os becsatló elektrolit kondenzátorok helyett 1u-os olajpapír kondikat tettem az IC-k gyári ajánlása szerint. Kipróbáltam a kész erősítőt dobozolva és készülékház nélkül is. A problémám mindkét esetben a következő. Ha a becsatoló kondik elé nem teszem be az 50K-os hangerőszabályzó potmétert amit a tervező ajánlott, és változtatható kimeneti jelszintű CD-ről hajtom meg, akkor szépen tisztán szól mindenféle gerjedés és búgás nélkül. ( A CD-ben lévő poti a kimeneti műveleti erősítő után van.) Bár a 300 Ωos HD650-emmel brutális hangerőt produkál, ami azt jelenti, hogy a CD 25 kOhmos potiját negyedig tekerve a hangerő eléri a hallgathatóság felső határát nálam. Ha azonban bekötöm az 50 k-os potmétert, és a fix kimenetről hallgatom, akkor az erősítő elkezd gerjedni, oly módon, hogy az első harmad állásnál csak kicsit zavaró a búgás, ezután elviselhetetlen, majd az utolsó harmadban fokozatosan elhalkul a gerjedés. Az előbbiekben leírtakat úgy is produkálja, ha nincs a bemenetre készülék kötve, és úgy is, ha van. Potméterrel szerelve a becsatoló kondi házát megérintve komoly búgást gerjedést produkál, míg fixre kötve érzéketlen a tapogatásra. Szerintetek mi lehet a probléma, és hogy tudnám megoldani azt, hogy a poti teljes skáláját ki tudjam használni a hangerő szabályzásra minőségromlás nélkül? Előre is kösz.
Ne tedd fel kétszer ugyan azt a kérdést! A választ megírtam az előbbi helyre.
Igazad van, de úgy gondoltam, hogy nem ugyanazok olvassák mindkét topic tartalmát.
Bocs.
Nincs más potid bármilyen nekem egy bontott van és tökéletes, és az árnyékolt kábel sokat segít.
Az új poti előtt kipróbáltam két bontottal és ugyanez volt a helyzet. Valószínűleg kipróbálom az árnyékolt kábelt.
Udv! Az olajpapir becsatolo kondit erdemes bekotni a tapegyseg kozponti negativ pontjara a fem burkolata miatt. (kicsit megkaparod,es raforrasztassz egy vezeteket) A ket becsatolot kulon-kulon erdemes bekotni!
Nekem ugyanezt a jelenseget orvosolta. Remelem segitettem!
Én egyszerűen a bemenet közelében rögzítettem a sasszira őket, ahova a legrövidebb út miatt optimálisan elhelyezkedett. Így, ha nem is tudatosan, de földeltem a fémházakat.
Előtte a nyákon volt a helye az eredeti becsatolónak, aztán az a nyákban hagyva kimaradt a funkcióból. Nem tudom, mit kellett volna csinálnom, hogy legyen brumm, mert egyáltalán nem volt, nincs.
Sziasztok!
Az a tapasztalatom - gondolom nem vagyok vele egyedül - az erősítő közelében elektromos készülék ki/be kapcsolására pattanás hallatszik a hangszóróból. Most próbáltam pusztán akkumulátoros táplálással (bemenet rövidre zárva), sajnos még így sem hibátlan. Érdeklődöm, van-e valakinek megoldása a problémára?
Nálam ilyen jelenség nem keletkezik , de holnap tesztelni fogom különböző fogyasztókkal ...
Az erősítő lég-szerelt állapotában egy terheletlen hosszabbító konnektorba dugása is hallható a hangszórón. Roppant szeretnék a végére járni, mi okozza.
Szia! A bementet átkötöttem rövidre, jelkábelt kihúztam, és pattog. Este " lábujjhegyen" hallgatva nem az igazi.
Az enyémben semmi kompenzálás nincs és teljesen érzékletlen az álltalad leírtakra , kipróbáltam most bedugtam egy hajszárítót a végfok mellé és semmi pattogás nem hallodtam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |