Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Na már épülget a csöves teslám. Épp készülök bedobozni. Már a táp(ok) a bent vannak, már csak a feszdupázó, a cső, és még párdolog kerül beszerelésre. Már meg is van a leendő szekunder alapja, és az is meg a primerrel és a csapolással együtt megy a tetejére.
üdvözletem mindenkinek
ezt találtam http://www.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert47/Tesl...ad.htm azt szeretném kérdezni, hogy mennyire életképes ez?
Üdv mindenkinek!
Az lenne a kérdésem ,hogy GU50-es teslánál meg kell-e várni a cső felmelegedését vagy mehet azonnal? Illetve mi okozhatja a trafó leégését?
Meg kel várni hogy bemelegedjen a cső. Leválasztó trafót használsz? Akkor éghet le ha túl nagy teljesítményt kell leadnia, pl zárt primer kör, vagy túl nagy tápfesz, és áram.
Nekem most a 600V-s tápfesz nem tetszik egy csövemnek se. Két lehetőségem van: Kiveszem a feszduplázót, és berakok egy dióda hidat szűréssel(ezt használtam mikor még csak össze volt dobva), vagy a duplázó után rakok egy tranzisztoros feszszabályzót egy teher sönttel ellátva.
Nekem ez van megépítve: Bővebben: Link
220/2*350V-os Toroiddal megy. A secunder 1000menet 0,24-es huzalból A primer 2,5mm2(négyzetmiliméter)-es huzalból van. A Feedback 0.5mm-es tekercselő huzal. Nem vártam meg míg bemelegszik a cső de a trafóm bedugásnál elszált. A secunder alsó végét rákötöttem a hálózati földre ott volt egy kicsi szikra. Ebben van gond?
Üdv mindenkinek!
szeretnék építeni egy mini skori féle tesla tekercset. Kb. két éve már csináltam egyet de nem működött( ez volt az első áram köröm és még elég rosszul forrasztottam ![]() A tekercsről: 6,5cm átmérőn 20 cm-en tekercselt 0,25 rézhuzal és miután megcsináltam leragasztottam vastag átlátszó celluxszal ami nem lett tökéletes vannak buborékok alatta és néhol kisebb porszemcsék + még amikor tekercseltem és készen voltam egy nagyobb résszel nyomtam rá kis cseppekben modell ragasztót nehogy lejöjjön. A kérdésem az hogy szerintetek így működne rendesen egy új áramkörrel vagy kéne egy újat csinálni? (ha kell tudok képet feltölteni) Válaszokat előre is köszönöm
Sziasztok, ehhez a kapcsoláshoz milyen szekundert ajánlanátok? Nekem van egy már megtekert, 0,25mm huzalból, olyan 2500-3000 menet. Ha ez a menetszám jó, hány menetnek kéne lenni a primer, és a flyback nek?
Üdv!
Helló. Ép is hasonlót építek, csak PL500-s.
Először meg határoznod a szekundernek frekijét, Skori-féle szekunder méretező progival Ehhez a kapcsoláshoz általában 10-15 menetes feedback, és 15-35 menetes primer kell. Ha van szókpod, akkor meg tudod állapítani a frekit hogy a csipesz katódra(-) a mérőcsúcs pedig arra a rácsra, amelyre megy a feedback tekercs egyik kivezetése. Ha nem indul el, fordítsd meg az egyik tekercs kivezetését. Javasolt egy 220/220V-s leválasztó trafó beszerzése, vagy építése, ill. a primer legyen alul, és a feedback legyen felül.
Végre működik a csöves teslám. Igaz még mindig a teszt szekunderrel, amint elkészül az új, akkor kicsit nagyobb korona lesz végeredmény.
A meghajtás stabil, csak amint hozzá érek a szikrához, azonnal leáll. Valószín hogy a megfelelő szekunder lenne benne, nem csinálna ilyet. A feszt levittem kb. 290V-ra, és ezen is marad. Pár kép is van.
Tegyél be fotót a tekercsről.
De szerintem egy próbát megér, ha meg mégsem megy, akkor úgyis másikat kell tekerni.
Itt van pár kép ha ez nem jó nem hiszem hogy újra neki állok tekercselgetni.
És elírtam előzőleg mert 0,2 mm-es a huzal. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
Szia, és ha nincs szkópom, akkor próbálgassam, amíg a legjobb eredmény lesz?
Ha igen, hogy érdemes őket próbálgatni ?
Ha a frekit akarod megtalálni akkor egy teszt primerre lesz szükséged, ez úgy néz ki, hogy 10 menet után 2 menetenként megszakítva egészen 30 menetig,vagy amennyi ráfér.
Az a cső amin a primer, és a feedback tekercs van kb kétszer nagyobb legyen. A működést úgy tudod ellenőri, hogy neon csőt raksz a tetejére, vagy kitörési pont.
Üdv
fontos lenne hogy valaki válaszoljon jó-e a tekercsem mert holnap el tudnék menni megvenni az alkatrészeket . Előre is köszi
Szia, nekem jónak tűnik, az a tikszó hiba szerintem nem baj, csak az a fehér cucc a 3.képen micsoda a tekercsen?
Pontosan. Nekem is csak a harmadik próbálkozásra sikerült.
Szia az a fejér cucc egy csepp modell ragasztó amit azért raktam amikor tekercseltem hogy ne tudjon visszafejtődni.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
Kis teslához jó, ha nem keresztezi egymást a huzalt valahol. A celluxszot, vagy ami rajta van műanyag már le is szedheted róla, mert az ég világon nem fog számítani semmit. De ilyen kisebb teslákhoz nem is kell igazából, csak egy réteg lakk a menetek egybentartására, meg esetleg a primer felé egy kis szigetelő pvc cső darab. Nagyobb teljesítményhez ez a szekunder már nem a legjobb, túl sok a légrés a menetek között, más lesz a potenciáleloszlás a felületén, átéghet.
Köszi a gyors választ. Ez csak egy skori féle mini teslának készült. A celluxot sajnos már nem lehet leszedni mert letépné a huzalt is. A celluxot amúgy a lakk helyet raktam rá hogyne sérüljön meg tárolásnál és egyben tartsa az egészet.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
Én is fóliát tettem bele . Lomexban van
Szerintetek mennyire fog illeszkedni, ehhez egy 4cm átmérőn 0,25mm huzalból 22cm magasan tekert secunder ? Vagy csak kisérletezni kell majd a primerrel, és a feedbackel ?
ÜdV!
Én próbáltam mind a kettőt.
A külön trafós 1000V-os azért jobban szuperált mint a 220-as.
Mármint a 1,5kV ost próbáltad (csak 1000V-al)?
Elírás!
1.5kV-ot nem nagyon komálta a cső észrevételem szerint. Nézd csak meg az adatlapját : GU50 ADATLAP
Szerintem kipróbálom a 220-as táplálást.
A 2kV az egy DC feszültség!
AC-ben 100kHz frekiken ez max 50-100V-ig használható. Nem jó kondi. Kerámiából egyedül a nagy tárcsakondi a jó, vagy nagyon-nagyon sok ilyen kicsi. De ezek inkább csak felrobbannak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |