Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   37 / 276
(#) Action2K válasza madzagos hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Valahogy így.
(#) madzagos válasza Action2K hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

A 10k-s ellenállás elég lesz?

Igen és kb 2W-os legyen. Ezzel ráadásul a 100 µF-os kondi is szép lassan töltődik, s a cső sem kapja meg rögtön a teljes anódfeszt.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013

Köszönöm a segítségedet. Kimenőtrafónak jó lesz régi rádió kimenőtrafója?

Persze! Lehet, hogy nem a legoptimálisabb az illesztés, de ilyen kis anódfeszen nem teszel kárt.

Hétvégén nekilátok a megépítéséhez.

Már hétvége van.Sok sikert! Azért az anódfesszel vigyázz, nem birkózógépet építesz.

Még csak péntek van!!
(#) _BiG_ válasza madzagos hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Szerintem a katódellenállást hidald át egy 100µF / 50V-os kondival (negatív lába a testre menjen), hogy a váltakozó áramra ne legyen negatív visszacsatolás. A segédrácsot ne direktben kösd a tápra, hanem tegyél be egy 1k-s ellenállást közbe és a segédrácsot egy 100nF-dal hidegítsd, azaz a földpont és a rács közé tedd a kondit. Az üzemi feszültségére figyelj (legyen 250V-os)!
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013

pl504-Rg2.JPG

(#) madzagos válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Köszönöm a segítséget!
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Megépítettem a kapcsolást. Nem működik. Csak búgás hallatszik a hangszóróból. A PL504-es cső pedig 1 perc alatt nagyon forró lesz. Üdv Madzagos
(#) Action2K válasza madzagos hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Ha megfelelő fűtőfeszt adtál neki, akkor a 220-250°C búra-hőmérséklet egyáltalán nem rendkívüli. PL504-nélkül van rendes hang a rádiófokozat kimenetén?
(#) madzagos válasza Action2K hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Elméletileg van, mert visszaalakítottam a kapcsolást és úgy működik. Majd ma újra próbálkozok.
(#) _BiG_ válasza madzagos hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

A csőhőmérsékletre ügyelj, 280o-nál nem lehet nagyobb!

Azonfelül ez a cső így neked így nem lesz jó, mert ahogy megnéztem, te feszültségnégyszerezővel hajtanád meg. A PL504-nek magas a nyugalmi árama, túlterheli a tápodat. Ettől búg, mert magas lesz a búgófeszültség. Ha mondjuk 200 mA a nyugalmi áram (lazán lehet ennyi, ebben benne van a segédrács árama is!), akkor a 200 Ohmos katódellenállásodon 40 V esik, azaz a rácsod -40 V-on lesz, ami lezárja a csövet! Azaz mire elég feszültséghez jutna - hiszen a tápfeszültséged erősen hullámos -, akkorra a munkapont lemászik a lezárás tartományba.
Rendes, jól szűrt tápot használj, illetve célszerű egy - mondjuk triódás, pl ECC83 - előfokozattal meghajtani a PL504-et.
Még a segédrácsellenállást is érdemes potméterrel kiegészíteni (22k) az 1k-s ellenállással sorba, hogy tudd azt is szabályozni és a legmegfelelőbb értéket megtalálni. A segédrács hidegítő kondiról ne feledkezz meg!

Nézd meg a cső adatlapját!
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
(#) madzagos válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Üdv
Újraépítettem a rádiót. A búgás az megmaradt. Hangot már sikerült kicsikarnom belőle. Szerintem ez így nem lesz jó. Megpróbálok másik végerősítő kapcsolást keresni. Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Madzagos
(#) Atosbacsi hozzászólása Feb 4, 2013 /

Tiszteletem!
Én azt tapasztaltam, hogy a vevőmet nem lehet 1250-1300 Khz-nél feljebb hangolni. Megpróbáltam a ferritről letekerni pár menetet, de nem sokra jutottam azonkívül, hogy romlott a vételkészség.
Mi lehet megoldás?
(#) _BiG_ válasza madzagos hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

A kapcsolás jó, csak ehhez a csőhöz a meghajtás és a tápellátás kevés!
A négyszerezővel való játszadozás telepes csövekhez elmegy, de ez egy nagy cső!
(#) _BiG_ válasza Atosbacsi hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Mekkora forgókondi kezdőkapacitása? A tekercs csökkentése a körjóság romlását okozza, mint ahogy tapasztaltad. A forgó kezdőkapacitását kell megfelelően kicsire választani (sajnos ez forgótípus-függő), azonfelül a szórt kapacitásokat kell megfelelő elhelyezéssel csökkenteni. Akár 10-20 pF plusz is összejöhet a rossz szerelésből.
(#) gerenk válasza Atosbacsi hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

A rezgőkörökről érdemes elolvasni, főleg az L/C viszonyról írottakat
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_5925.html
(#) madzagos válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Üdv Csináljak egy komolyabb tápegységet,és egy előerősítőt és úgy jó lesz?
(#) pucuka válasza Atosbacsi hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

A forgókondi kezdőkapacitását csökkentheted soros kondenzátorral. Ezzel azonban az átfogást is csökkented. Nagyon fontos a megfelelő induktivitás, ami a kondenzátor Cmin értékénél a max frekvenciát, Cmax értékénél a min frekvenciát adja. A C min értékét még párhuzamos trimmer kondival szokás kiegészíteni az fmax hangolhatóságának érdekében.

Tulajdonképpen: igen. De nem csak összelapátolni kéne a kapcsolásokat, hanem érdemes kicsit tervezni-méretezni is. Javaslom a kudarcok halmozása helyett szakirodalmak olvasgatását, például ITT. Magyari Béla könyveit például (Rádióamatőrök zsebkönyve 1963-'67, Rádiótechnikai zsebkönyv). Nagyon sok ismeret van bennük! Képletek, fogalmak. Ezekből megtudhatod, hogy mire figyelj, ha egy csövet alkalmazni szeretnél. Ne ijedj meg, nem olyan nagyon bonyolult, ha tranzisztorral próbálkoznál, akkor sem úszod meg, hogy figyelj az alkatrész paramétereire. Ja, CSŐKATALÓGUS.
Most az első lépés az, hogy szépen működjön, aztán jöhet az olyan finomság, mint a hangminőség, hanghűség, torzítások...
Először működjön, aztán lehet finomítani.
(#) madzagos válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Köszönöm a segítő hozzászólásodat. Megpróbálok belemélyedni a témába. A kudarcokkal nincs gond mert még nem sok ért. De ez nem tántorít el.Csak műkedvelő vagyok nem tanultam ezt a szakmát,gondolom ez a kérdéseimből kiderült.Tanulni és ha valamit nem értek kérdezni lehet.
Tisztelettel Madzagos
(#) gkari válasza pucuka hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

A tanácsod igaz, de még valami: szerintem 1200kHz feletti freq.-n már a ferritantenna alig hatásos(talán, ha m. hosszú lehetne).

Szívesen
Nagyon helyes, én tanultam ezeket, bár tulajdonképpen nem ez a szakmám, én is műkedvelőként foglalkozom vele, de szeretem a könyveket olvasgatni, össze is szedem, amit csak lehet, szoktam is itt segíteni, megosztani az infót, hiszen a megépített és működő ketyere nagy öröm
Nagy szerencsénk, hogy van internet, kimeríthetetlen forrása a lehetőségeknek, ötleteknek, és ami felbecsülhetetlen: szakirodalomnak!
Mostanság is vettem könyveket a börzén, ha lesz időm rá, akkor beszkennelek belőlük, amit lehet és felnyomom a 4shared-re, mint ahogy már megtettem már.
Javaslom még EZT, a régi Rádiótechnikákat, mert ezekben sok olyan cikk van, amik pont a lelkes, de kezdő rádióépítgetőknek szól! Lépésről lépésre vezetnek végig a konstrukción. Nagyon-nagyon hasznos! Töltsd le mindet és olvasgass. Én egy csomót végigböngésztem, hihetetlenül szórakoztatónak és hasznosnak bizonyultak. És olyasmikről is szó esik bennük, amikről azóta sem hallottunk, de anno újdonságnak számítottak.
(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Néhány MHz -ig még azért használható a ferrit antenna amit általánosan használnak KH vevőkbe, de 4 - 5 MHz felett már másfajta ferrit kell. Létezik ilyen is, de elég ritka.
(#) Atosbacsi hozzászólása Feb 5, 2013 /

Köszönöm a tippeket! Próbálkozok, biztos sikerül majd!
(#) szendi001 válasza madzagos hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Van nalam egy PL504-es es egy labortap. Kiprobalom mit csinal es mennyi az aramfelvetele. Ettol fuggetlenul valamilyen kisebb cso kellene oda.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Pont olyan, mikor valaki 2N3055 -el épít mikrofon erősítőt. Mert az is tranzisztor. Itt meg cső, cső.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
(#) madzagos válasza pucuka hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Azért mert ez van ingyen.
Tisztelettel Madzagos
Következő: »»   37 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem