Fórum témák
» Több friss téma |
Mondtam, hogy kb. -22 V -tól nyílik ki teljesen.
Szia
Ezt a kapcsolás én is megtaláltam. Most fogok hozzákezdeni az összerakáshoz. Az EM84 helyett egy orosz 6E3P típusút fogok berakni. A hangerő egy kellemes szobahangerő.Csak a telefonnal nem adja úgy vissza.Köszönöm a segítségedet.Ha kész lesz megírom az eredményt. Tisztelettel Madzagos
Megépítettem az előző hozzászólásban lévő kapcsolást. most már látványosabb a kijelző működése. Jobban kinyílik az ernyő. Köszönöm a segítséget.Tettem fel 2 képet a művemről. Igazi deszka modell.
Tisztelettel Madzagos
Itt van egy video a működésről. http://youtu.be/Tp73vOvCQkY
Ügyes vagy! Doboza lesz? Az antennával én nem kötöttem sorba kondenzátort, mert akkor sokkal halkabb a rádió. Ez, vagy valamelyik hidegítő kondenzátor okozhatja nálam, hogy folyton hallok egy brummogást a hangszóróban? Vagy tegyek még egy nagyobb kapacitású elkót az anódáramkörhöz?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
Szia!
Lesz doboza csak még szárad a ragasztása.
Lassan, de biztosan haladok a rádiómmal. Egy közös "panelra" feltettem a sasszit, kimenő- és hálózati trafókat, valamint a feszültségnégyszerezőt. A panel amin vannak a főbb alkatrészek egy coca kólás megállítótábla teteje volt egykor.
Üdv Mindenkinek
Azt szeretném kérdezni hogy ha az anódfeszültséget növelem akkor a hangerő is növekszik? Jelenleg 90 volt az anódfeszültség.120-150 voltig gondoltam megemelni. Tisztelettel Madzagos.
Igen, de tobb dologra figyelni kell. Az egyik, hogy mivel katod ellenallasok nincsenek a munkapontok elmasznak. Erdemes osszenezni, milyen katod ellenallast hasznaltak mas fokozatokban. Meg kell merni az anod aramokat, eloszor a hangfegfoknal es 100 k ohm koruli anod ellenallast hasznalni az elso fokozatnal. Igazabol neked mar halozati vevo rajz kellene. Nem sokban kulonbozik, de katod ellenallas, illetve a G2 potmeter adati masok lesznek. Ilyen van az RT 75 evfolyamaban. Ugyanez a gondom nekem is a amechanika teljesen kesz, PCL85 videocso hangvegfokot es EF80 elso fokozatot szeretnek. ( Amugy adj neki 150 voltot es nezd meg )
Sajnos nem feltétlenül növekszik az anódfeszültséggel. A cső meredekségének van maximuma, és ezzel együtt a fokozat erősítésének is. Úgyhogy az anódfeszültség jelentős megváltoztatása esetén újra kell számítani a cső beállításait, anód, és katód ellenállásait, és új optimumot kell keresni. Kis anódfeszültség változásnak pedig nem sok hatása van.
Lassan kész a doboz is, amibe a képen látható egységet csak be kell hátulról csúsztatni. Így bármikor könnyen ki-be szerelhető lesz az egész.
Ime az igert mechanika fenykepe. A kondin van 1/10 attetel.
Üdv.
Nem jött össze az elgondolásom. A feszültség 4szerezőm eldurrant. A kondenzátorok 50 voltosak voltak. 1db szétdurrant. A bemeneti feszültségem az 37 volt lett volna. Holnap megpróbálok itthon keresni 100voltos kondenzátorokat. Üdv Madzagos
Arra figyelj, hogy a sokszorozás esetén a kondenzátorokon (többnyire) a bemenő csúcsfeszültség kétszerese jelenik meg! Ha a 37 V az effektív érték, akkor 2-szer gyökkettővel szorozva lesz meg a fellépő feszültség... Azaz ez esetben, ha jól sejtem, akkor 104,5 V esett az 50 V-os kondira... nyugodjon békében... Ha a 37 V a csúcsfeszültség, akkor jó a 100 V-os kondi, egyébként 160 V-os kondik kellenek. Azért mondok ennyit, mert a 100 V ide ekkor még kevés, a következő feszültség, ha jól tudom, 160 V.
Köszönöm a válaszod akkor 160 voltos kondit keresek.
Üdv Madzagos
Üdv
Megcsináltam a nagyobb feszültségű kondenzátorokkal a feszültség négyszerezőt. Bekötöttem a rádióba, így az anódfeszültséget megemeltem 150 voltra. Nem lett érezhetően nagyobb a hangerő. Úgyhogy visszakötöttem az eredeti tápfeszültséget. Arra gondoltam hogy még egy csövet be kellene építeni végerősítőnek. Üdv Madzagos.
Üdv
Valami nagyon egyszerű 1 csöves kapcsolást nem tudtok ajánlani? Tisztelettel Madzagos
Esteleg az lenne a javaslatom, hogy hasznalj egy 24 Volt/230 Volt trafot forditva. Ezzel sokfele anod feszt csinalhatsz nagyobb problema nelkul, foleg ha van 115 Voltos leagazasa is a trafonak. Erdemes az elso kondi utan tenni egy 2 K ohmos ellenallastm es ezzel a brumm jelentosen csokken.
Szia
Egyszerű 1csöves végfokot keresek. Az 1 csöves telepes rádiót már megépítettem. Köszönöm a segítséget. Az előző hozzászólásomban rosszul fejeztem ki magam. Mégegyszer elnézést kérek.
ECL, PCL, esetleg EL84, 6AQ5 ha rákeresel, biztos lesz találatod.
http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=giP5Qfnx5a
Ez elég egyszerű,de találsz itt többet is.
Ezt egy kukázott lemezjátszóból termeltem ki,igaz csak az egyik csatornát
Köszönöm a segítségedet. Szerintem ez jó lesz.Üdv Madzagos
Üdv Mindenkinek
Összerajzoltam a rádiót az új végerősítővel. Ezt szeretném véleményeztetni veletek hogy jól van összerajzolva!Végerősítőnek egy PL504 es csövet tennék be, mert a fűtőárama mind a két csőnek 300mA Így sorosan tudom kapcsolni a fűtés az 33 volt lenne az anódfeszültséget pedig a feszültségnégyszerezővel elő tudnám állítani. Tisztelettel Madzagos
Az tuner anódfeszét ne a végcső anódjára tedd, hanem ahonnan az is kapja. Nem, de? És jó lenne egy RC taggal leválasztani. Rajzoljam?
Szia!
Vedd alapul ezt a kapcsolást. Itt is két cső osztozik a közös anódfeszültségen. |
Bejelentkezés
Hirdetés |