Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   222 / 400
(#) Bencze.k válasza Doncso hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Ezt az etalont keresem.. kb 10éve.. volt rengeteg erősítőm.. Egy Fisher ca350.. no az volt a legjobb.. stk1050II .. Tudom nem idevaló.. de azt a hangzást kerestem sokáig.. Míg nem hallottam meg a quadot.. Aztán ment a levesbe az stk gondolat.. És maradt a quad..
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
(#) Doncso válasza Bencze.k hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Ha, a fisher kapcsán a studio standard ra gondolsz...hát, attól azért böven van jobb erösitö
(#) Bencze.k válasza Doncso hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Arra ám.. Goa meg Progressiv zenére tökéletes volt.. még félvégfokkal is..
(#) laszlokunstar válasza Bencze.k hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Ha ezt a pénzt félre teszed (365*780=284.700 Ft/év) abból előbb-utóbb igen komoly hangsugárzókat tudsz venni/készíteni a Quadodhoz.
(#) Bencze.k válasza laszlokunstar hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Inkább komoly diszkoszhalakat Amerikából vadon fogva.. Pont kifut szűkösen egy boxot 10db hallal.. :-D Ne offoljuk szét a topicot.. Vissza a quadokhoz.. !
(#) Bencze.k válasza reloop hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Szép estét! Beforrasztottam a 4db MJ-s tranzisztort. Izzóval felélesztettem,minden oké volt mindkét panellel.. igaz az egyik kicsit nagyon csipogott,begerjedt.. De most azt próbálom,és minden oké.Igaz potméter még mindig nincs,számítógépről megy.De nem is merem nagyon megjáratni,mivel sem védelem nincs,sem hűtőborda az "L" fülön kívül.. Szóval eddig minden oké.A napokban elkezdődik a táp végleges kialakítása egy beag apt 100 dobozban,és egy másikban a 2db panel elhelyezése.Remélem nem adja fel a leckét a "különdobozolás"..
(#) Koree hozzászólása Feb 8, 2013 /

Sziasztok.
Egy kérdésem lenne Mint már említettem,hogy egy régi erősítő kaszniban fog helyet kapni a quadom.Az eredeti panelok mindegyike megvan kivéve a végfokot.Nos a hangsugárzó kimeneti panelját át akarom tervezni, mert fog rá kerülni egy védelmi áramkör.Fel teszem a szóban forgó panel kapcsolását.A kérdésem az,hogy a képen látható párhuzamos R/L tagokat érdemes benne hagyni az áramkörben vagy elhagyható,hogy ne zavarjon bele a hangképbe?
(#) Gelman hozzászólása Feb 8, 2013 /

Üdv mindenkinek!Engedjétek meg hogy büszkélkedjek egy picit,a második quad-omal ami most készült el!Igaz a végfok paneleket ezúttal is készen rendeltem de a körítés meg a dobozba való beleintegrálást azt magam kiviteleztem,egyébként a doboz egy Videoton EA 6383S erősítőé volt eredetileg!
(#) david91 válasza Gelman hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Üdv! Gratulálok, szép munkát végeztél! Milyen fajta műveleti erősítővel, és végtranzisztorokkal adja a cég ezeket a modulokat?
(#) sny válasza Gelman hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Szép. Szerintem a ventilátorokat leszedheted.
(#) Gelman válasza david91 hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

Köszönöm!A műveleti erősítő az 11A3KXM-TL081CP(ez van rá írva az IC-re ,a végtranzisztorok MJ15024G amik pedig előtte vannak azok pedig BD244C-k!
(#) Gelman válasza sny hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

A ventilátorok az első próba után kerültek rá,mert nekem úgy tűnt ha csúcson járatom akkor "rá fér egy kis segítség a hűtőbordákra",de aztán lehet hogy csak túl aggódom,de nekem ez ad egy kis megnyugtatást hogy nem főnek meg a cuccok benne! Mert ez ahogy az előző is "buli" végfoknak épült,és azért egy bulin ahol van erezd el a hajam ott próbálja az ember kihozni belőle a maximumot nem úgy mint amikor leül az ember otthon a szobába félhangerőn zenét hallgatni!
(#) djhans válasza Gelman hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

A ventilátorokkal az a helyzet hogy jobb lenne ha a bordákról vinnék el a meleget. L-alakról nem annyira hatásos mert nem nagy a felülete. Gondolom a kolléga azért írta hogy vedd ki.
(#) Gelman válasza djhans hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

Azért raktam így ventiket mert így közvetlen a végtranyók felett vannak ahonnan igazán kiindul a melegedés ,mert ugye a meleg levegő felfelé száll ha szabad így fogalmaznom és mivel a ventik felfelé szívnak így a melegedés forrásától szívják el a meleg levegőt a fenti szellőzőnyílások felé , alulról pedig érkezik a hűvösebb levegő mivel a készülék alján a végfokok alatt is vannak szellőző lukak!Így a hűtőbordák sem melegednek fel annyira!Legalábbis az én elméletem szerint!Az eddigi tesztelések alapján úgy tűnik bevált a dolog!
(#) zoly15 válasza Gelman hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Azt elméleted nem igazán állja meg a helyét!
Jó, tény hogy valamicske hőt el tudsz így vezetni a ventilátorokkal, de túl kicsi a tranyó felülete ahhoz hogy nagyobb mennyiségű hőt tudj elvezetni róla, esetleg akkor működne ha egy több köbméteres szállítóképességű turbinát tennél a dobozba Amúgy tetszetős kis végfok. Az én Quadom teljesen passzív hűtésű
(#) Gyula77 hozzászólása Feb 10, 2013 /

Üdv mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni hozzáértőktől az alábbi hibára:

Összeraktam 2db urbános 405-öt ahol is az egyik tökéletesen működik, viszont a másik a következőket csinálja:
+/- 40 V-ról üzemel, minden mindentől (tranyók-borda) szigetelve úgy ahogy kell.
A kimeneten +táp van terhelés nélkül, illetve az 510R ellenállások melegszenek.
Amit eddig csináltam: végtranyókat levettem, de a hiba ugyan az. Levettem a 242-ket is ebben az esetben eltűnt a tápfesz a kimenetről. Gondoltam valamelyik BC212 szivat és nem tököltem a kereséssel (melyik rossz) hanem "filléres" dolog lévén az összeset kicseréltem.
Összeraktam, de ugyan az a helyzet.
Átnéztem a nyákot és elvileg nincs rajta összefolyás, zárlat.
Aki találkozott már ilyennel az kérem írja meg mi lehet a hiba oka vagy adjon tippet mit nézzek meg, hol keressem a hibát.
Köszönöm
(#) Bencze.k válasza Gyula77 hozzászólására (») Feb 10, 2013 / 1

Szia. Én ugyanezzel legeltem 3 hétig,aztán kiderült,hogy félrenéztem a tranzisztor lábkiosztását,mivel még a katalógusban is fordítva van feltüntetve. A többi tranzisztorral mi a helyzet?? Azok megfelelően vannak beültetve? Többet nem tudok segíteni,de mások is ezt fogják kérdezni.Nekem is úgy segítettek..

*
Most ez, hogy van? Nézd a lábkiosztást!!!!!

http://www.hestore.hu/files/BC212-214.pdf

és itt http://www.digchip.com/datasheets/parts/datasheet/161/BC212B-pdf.php

na most akkor, hogy a rákba * rakjam be?! Ez mekkora * !
Kész vagyok... Hogy tudom meg melyik a jó bekötés, ha mondjuk 2 gyártó terméke van a kezemben?
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
(#) reloop válasza Gyula77 hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Szia! Kövesd a jó panelt, vagy ezt.

A jó panel 1 az 1 -be ugyan ez. Ugyan így voltak beépítve a tranzisztorok.
Arra ráakasztottam a tápot, megmértem a végét és már adtam is a bemenetet.

Ennél meg csak probléma a probléma hátán.... (nehogy moderálva legyek.... )

A Bence.k javaslatára utánanéztem a tranyóknak és láss csodát ugyan azon tokozáson belül két lábkiosztás is létezik. Na ez ám a bakfitty!

Az még oké is, hogy a gyártó megjelöli az 1-es lábat, de az 1-es az emiter vagy kollektor?
Ez hogyan derül ki?

Egy tranzisztorvizsgáló, akár a multiméteré, megmutatja helyes-e a lábkiosztás feltételezése.
Az Urbán KIT-ben T2 pozícióban MJE340 szokott lenni, ami az ECB lábkiosztásával megtévesztő lehet.

Most próbáltam végig a beépített tranzisztorok lábkiosztásait.
Mindegyik típus (2fajta) ugyan az CBE; tehát megfelelő TO92 kiosztásnak (már amit megszoktunk).
Tehát elvileg tranzisztor beültetés oké!
Még azt lehet, hogy megjátszom a tranzisztorok cseréjét egy másik BC típusra.
Abban az esetben ha a tranzisztorok jók, feltételezzük a jó beültetést, a BD242C jók (mert ezek is újak) akkor milyen jellegű hiba jöhet még számításba? tipp...
Valójában a T2 (BC300) tranzisztor az nem okozna +Ut meglétet a kimeneten. Illetve ha az okozná (de ez valójában elég nehéz volna) akkor a meghajtó és vég tranyók eltávolítása után is fennmaradna a hibajelenség.

Fusd végig a feszültségeket ezen rajz alapján! Az "E" testhez, a sima a pozitív táphoz képest értendő.
Pillanatok alatt leleplezi miért van pozitív táp a kimeneten.
(#) Bencze.k válasza Gyula77 hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Hallgass Reloop-ra.. Én az elején mentem a saját fejem után.. az eredmény kézzel fogható volt.. +35 volt a kimeneten.. Ha figyelek amit javasol,és mond,már 2 hete menne az erősítőm.Ha azt mondja nézd meg,akkor nézd meg,hogy úgy van-e.. Nekem is a könyökömön jött ki a rengeteg műszeres vizsgálat,de meghozta az eredményt.
(#) Bencze.k hozzászólása Feb 10, 2013 /

Közhírré tétetik,haladok a dolgokkal.. Felkerültek a panelok egy apró hűtőbordára.. remélem elég lesz Próba még nem volt,hogy mindenki jó helyen-van-e,meg vettem bd250c-ket.. ha lesz hangulatom,akkor kicserélem a BD242c-ket is... Ha nem lesz hangulatom,akkor nem.. A végleges félvezetőkészlet tl071,bd242c,MJ15003.. Lássuk a képeket...
(#) Bencze.k válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Micsoda hihető Zoli?
(#) Alkotó válasza Bencze.k hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Miért vannak külön a végtranzisztorok? Miért nem a helyükön, az L-idomon kapcsolódnak a panelhoz?
(#) Bencze.k válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Üdvözlet Alkotó. Az "L" profil kb 2mm vastag alumíniumból van behajlítva,a hőátadása nem megfelelő szerintem,és ha már megvan a helye a to3-nak a beag bordán.. Gondolom nem jó megoldás,ha felkeltettem vele az érdeklődésed.. Annyi a lénye,hogy abból dolgozok,ami van,ez volt kéznél,erre tudtam ráfaragni.
(#) Doncso válasza Bencze.k hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Bár működőképes, de nem elegáns megoldás, illetve a gerjedésnek jó táptalajt nyújt.
(#) Bencze.k válasza Doncso hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Ha gerjed,akkor "B" terv.. a 2db panel bordára,és vissza a helyére.. Sokan csinálják így.. azért bátorkodtam..
Következő: »»   222 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem