Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Időzítő
Témaindító: Mekkmester, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Hello!
Természetesen igazad van ezt elnéztem. Nem volt kedvem újra rajzolni az egészet, de lehet célszerűbb lett volna. köszi!
Helló!
Nah, ma megint foglalkoztam a kapcsolással, már bekerült a kocsiba is, mert hibátlanul üzemel. Először megmértem az autó milyen feszültségeket szolgáltat majd az áramkörnek. Rájöttem, hogy alapjáraton lámpákkal, klímával, ablakfűtéssel koránt sincsen 13,5V a rendszerben. Fogyasztók nélkül, csak a tompított és helyzetjelző használatával, járó motornál 12,8V érkezett a kapcsolás csatlakozójához. Így a labortápot is erre a feszültségre állítottam be, majd teszteltem a kapcsolást. Ennél a feszültségnél a diódák után 11,23V, a 2k2 ellenállás után 7,37V, és a 6V8 zener után pedig 661mV volt. Ekkor T1 Uce=2,5mV, míg T2 Uce=10,58V, Ube=2,9mV. Ekkor a kondi feszültsége Uc=4,97V. Ha tekertem lejebb a labortáp feszültségét, akkor 11,37V-nál már elkezdett ki be kapcsolgatni a relé, majd 11,2V-nál végleg kikapcsolt. Tehát itt old le a kapcsolás, ekkor a diódák után 9,69V, a 2k2 ellenállás után 7,25V, a zener után 542mV volt, T1 Uce=727mV, T2 Ube=659mV, Uce=220mV, és a kondi feszültsége Uc=219mV. Szerintem ezek jó értékek. A leoldási 11,2V-ra az autó rendszere fél óra alapjáraton járás, bekapcsolt klíma, hátsó ablak fűtés, teljes fordulatú fűtőmotor, rádió, tompított és helyzetjelző lámpák fogyasztókkal sem tudott lemenni. Ekkor 11,8V feszültség volt a rendszerben. Hajszárítóval melegítettem az áramkört asztalon, semmire nem reagált, pedig voltak forró alkatrészek. Nem tudom mi lehetett a gond, de ma gond nélkül ment kb. 1 órát a cucc, és szépen működik, ha kell lekapcsol, ha kell világít, ahogy működnie kell. Meg vagyok vele elégedve, remélem a forgalomban is bizonyít majd. A panelt letakarítottam aromás hígítóval, a legkisebb koszt is eltávolítottam, kapott egy szép műanyag dobozt, és elnyelte a kocsi műszerfala..... Nagyon szépen köszönöm a segítséget, amit kaptam!
Hello!
Az az érdekes, hogy azt írod "a diódák után" és tényleg, mint ha két dióda lenne sorba kötve. 12,8V-11,23V=1,57V majd 11,2V-9,69V=1,51V. Ez nem egy, hanem két dióda 700mV-os nyitófeszültsége lenne. De hol van itt kettő soros dióda? Egyébként ez növeli is a kikapcsolási feszültséget, hiszen kisebb feszültséget kap miatta az áramkör. Amúgy egy kis hiszterézis nem ártott volna, hogy ne kapcsolgassa a relét ki-be, ha a tompított megszűnik. De ha így jó, akkor JÓ! üdv! proli007
Azért van két dióda nyitóirányú fesze levonva, mert a test ágban is van egy dióda. És a 12,8V-ot mindkét dióda előtt mértem, a 11,23V-ot pedig mindkét dióda után. Tehát a mérőcsúcsot először mindkét dióda elé tettem, majd mindkettőt utána. Gondolom a test ágban valami zavarvédelmi okokból lehet a dióda. Arra is rájöttem, hogy ha a motor beindul, akkor az olajgomba nem simán megszakítja a testet, hanem 12V jön tőle, így akkor arra a bemenetre 12V kapcsolódik, amit a kis dióda fog meg. A relé meg akkor kapcsol ki be, amikor pontosan 11,36-37V-nál van a betáp, alatta és felette stabil, de ezt csak a labortápon vettem észre. Egyébként szerintem tényleg elég korrektül működik.
Hello!
Ja, a rajzon nem volt dióda a GND-ben. De szerintem nincs is rá szükség. Bár ezek az egyszerű tranyós áramkörök nem tudnak korrektek lenni. Többek között, ha a gomba nem ad kellő potenciálú GND-t, gond lehet a kondi kisütésével. Lehet ezért a dióda. De az irányfény felől betett diódára sincs semmi szükség. Hiszen ha kisüti a kondit, a kutyának sem kell táp, hiszen nem fog meghúzni a relé. Inkább a az irányfény ellenállásával sorba lett volna értelme, hogy kis feszültségre ne nyisson még ki a Q2. No de ne ragozzuk tovább.. üdv!
Megépítettem a kapcsolást, ami tökéletesen működik, de közben ismét felmerült egy probléma. Ez a kiegészítő áramkör egy bistabil relét hozna alaphelyzetbe -kikapcsolt állapotba- áramszünet után. Viszont ugyanezt a relét két másik relé vezérli ugyanerről az 5V-ról. A kérdésem az lenne, hogy okozhat-e problémát, ha a mellékelt rajz szerint próbálom összekötni?
Köszönöm a gyors választ! Akkor így már össze tudom rakni.
Sziasztok. Hogyan lehetne ennek a kapcsolásnak a fordítottját elkészíteni. Vagyis ha táp feszt kap, akkor a relé a beállított idő eltelte után húz meg, és mindaddig úgy marad amíg meg nem szűnik a táp fesz. Az időt kb. 3-7 mp között szeretném állítani. Szerintetek, hogy lehetne ezt megoldani? Köszönöm előre is.
Hello!
A C1-et R1-et el kell hagyni. A 7-es lábat lekötni a 100µF-ról , a 2-est viszont odakötni. R2-nek 33kohm-ot R3-nak pedig 50kohm-ot használni. Egy dióda sem ártana a 100µF-os kodiról a tápra, katód a táp felé. üdv!
Szia! Kipróbáltam nem működik. Vagyis ugyanúgy működik mint az eredeti rajzon. 33k ohm trimmer helyett most csak 50k ohm-os volt itthon de nem hiszem, hogy ez a baj. Még valami: Az eredeti rajz szerint és a módosított rajz szerint is csak úgy tudom újra indítani, ha előtte kisütöm a 100µF -os kondit.
Hello! Miért nem működik ez? üdv!
Hát akkor valószínű, hogy elnéztem valamit. Holnap kipróbálom és jelentkezek! Köszönöm a segítséget!
Szia. Valamit én szúrhattam el elsőre de ma újraépítettem és jól működik. Szeretnék még valamit kérdezni. Melyik ellenállás érték változtassam meg, hogy 1-4 mp-ig tudjam állítani az időt? Kicsit elszámoltam magam elsőre az idővel kapcsolatban. Köszönöm a segítséget.
Hello!
Az időzítés értékét közelítőleg a C1*(R1+P1) értékei adják. (Ha ohm-ban és faradban helyettesíted be az értékeket, szekundumban kapod az időt.)Számold ki. üdv!
Köszönöm szépen
Szia.
Segítséget szeretnék kérni. Meg építettem ezt a kapcsolást csak valamiért nem jó. Olyat csinál, hogy amikor rákötöm 12V behúz a relé a led pedig el kezd villogni. Ha az off potit állítom annyi történik, hogy a led gyorsabban vagy lassabban villog. Az on potira meg nem reagál semmit. Mi lehet a baj? Előre is köszönöm a segítséget.
Hello!
Vélhetően semmi. Meg kel várni, amíg kikapcsol a relé, és akkor fordított lesz a helyzet. Mindig azt az időt lehet állítani, ami éppen telik. Ezt jelzi a Led is. Mindig az egyik ütemadó áll, a másik jár. A számláló, meg mindig ugyan annyi villogást számol meg, majd váltja az ütemadót. Ha változik a villogás sebessége, az idő is változik. üdv!
Szia.
Ki próbáltam bekapcsolva hagytam egy idő után abba marad a villogás de a relé behúzva marad.
Hello!
Ha abba maradt a villogás, akkor Valami hiba van, mert át kellett volna váltania a másik ütemadóra, persze közben a relének el. tedd a következőket.. - Ellenőrizd, hogy tényleg BC639-et raktál-e az áramkörbe. Mert annak más a bekötése, mint a "szokásos". - Bontsd meg az S1-S3 összekötést. - Az S1 pontot, kösd le a GND-re. A relé el van ejtve. Ekkor az U1 6-os lábán 0V-ot kell mérned, a 2-es lábán a kb. 6,2V tápfeszt, a 4-es lábon tápfeszt, a 3-as lábon ütemes villogást. - Az S1 pontot, kösd a 6,2V tápfeszre. Ekkor a relé meghúz. A 6-os lábon tápfeszt, a 2-es lábon nullát, a 4-es lábon ütemes villogát, a 3-as lábon tápfeszt kell mérned. - Első esetben a P1 potit tekergetve változik a Led villogási üteme, míg a második esetben a P2-re. - Ha ez így működik (amit a leírásod alapján kétlek), akkor az U2 Q kimneteit sorba vizsgálva a villogás üteme mindig feleződik. Mivel a vége felé már elég lassú lesz a dolog, erre az időre célszerű a C1 vagy C2 kondit sokkal kisebbre cserélni. (Persze azt amelyik éppen aktív.) üdv!
Szia!
Köszönöm a segítséget. Szerintem rossza az ic-m veszek másikat aztán neki futok még egyszer. Üdv!
Hello!
Egy IC 99,99%-ban nem hibás, ha nem követnek el ellene valamit. Miért nem próbálod azokat megmérni amit írtam. Akkor kiderül mi a gond. Plusz tanulsz belőle valamit. Nem a "vaktyúk is talál szemet" politikát kell követni, mert abból nem tanulsz. A cél pedig ez, nem az hogy "villogjon a Led". üdv!
Szia.
Igazad lehet csak akkor tanulok ha próbálkozom. Neki is állok végig nézem az egész panelt lehet én hibáztam valahol. (próba panelt használtam) lehet elnéztem valamit. Üdv!
Hello!
Ha a Kitt-et szeretnéd vele működtetni (Nem mondtad hogy meg van.) Akkor csak az az időzítő kell, ami a indítja a Kitt-et. Vagy is az "órás időzítő". Egy gond lehet, hogy nem tudni annak milyen a bementi kialakítása. De megrajzoltam hogyan lehetne kiegészíteni. A célszerűbb az lenne ha meg lenne a rajza, akkor nem kellene saccolgatni, hogyan indítja. A Kitt-nek van egy tápfesz bemenete, azt kell átkötni erre az időzítőre, valamint a kimenetét összekötni a Kitt bemenetével. Azért nincs csak egy vezeték, mert várhatóan a Kitt bemenetének egyik pontja is GND. (A C1-nek fólia kondit kell betenni, az elkó nem szerencsés ide.) Egyébként a rajz amit előzőleg linkeltem nem egy relét, hanem egy szilárdtest relét hajtott volna meg. Ez az SSR kimenet, de egy relét is simán meghajt, csak akkor kell a relére egy védődióda. A PWR pedig az áramkör tápfeszültsége lenne. üdv!
Szia.
Nem Kitt-et szeretnék vele működtetni. Egy motort akarok vezérelni vele. Jó nekem ez a kapcsolás csak nagyon kezdő vagyok még. Hétvégén meg csinálom hozzá a rajz alapján a nyákot. Olvasgattam másnak működik biztos én csesztem el valamit. Azért köszönöm, hogy próbálsz segíteni. Szerintem másnak működik nekem is biztos fog. Üdv!
Hello!
Hát sajnos bajban vagyok a kapcsolással. Meg csináltam a panelt a rajz szerint. De valami baj van nem akar működni. Nem csinál semmit.Nem húz a relé nem villog a led. És a D2 pár másodperc után fel melegszik. Kezdem feladni. Van valami ötleted hol ronthattam el? Köszi Tomi
Hello!
Nem kel feladni, valami triviális hiba van. Eddig mintha valami működött volna nem? Most meg semmi? De ha a D2 melegszik, akkor utána valahol zárlat van a panelen. Meg kell mérni a zéneren a feszültséget. De a C4-en is hiszen a 220ohm után csak akkora áram folyhat, amitől egy dióda nem melegedhet. Pontosabban az R5 fűtene leginkább. üdv!
Szia
Köszönöm a biztatást sikerült elindítanom. Olyan van vele hogy kapcsol a relé villog a led a P1 poti tekergetésével változik a led villogása de a P2 potival nem változik semmi. Valami akkor még mindig nem jó? Illetve hogy tudom csökkenteni a meghúzási időt? Kondi csere? Üdv!
Hello! Akkor most lehet kezdeni innen! üdv!
Hello!
Elvégeztem a leírtakat addig stimmel, hogy a 3 lábon ütemes villogás. De amikor össze kötöm a S1 pontot a 6,2 V nem történik semmi nem húz a relé. üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |