Fórum témák
» Több friss téma |
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Akkor marad a kettő...
Ha 75 W-al és 4000 ohm Raa-val számolunk akkor a két anód között váltóban durván 550 V-nak kell lennie. Azért én ezt nem kockáztatnám meg mezei huzalokkal.
Azzal én se...
![]() Ha benne vagy, légyszíves nézd meg, egy 10W PP 360V anódfesszel mik a különbségek?
Én nem anódfesszel számoltattam. Hanem visszafelé. Teljesítmény, áttétel, ebből hogy mekkora primer oldali váltó fesz. kell hozzá.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2013
Az mennyire bonyolíthatja a helyzetet, hogy nagy valószínűséggel az anód tekercs kötése akként alakulhat, hogy a két párhuzamos vezetőszál bekötése nem szimpla?
Vagyis az induló 2 vezetőből a közös, tápoldali kötés az egyik szál kezdete, a másik végével kötve?
Az MC275 kimenőtrafójának nem bifiláris, hanem trifiláris a tekercselése! Az egymás mellett futó szálakra tehát ugyanazok a követelmények, mint a p-sz szigetelésre, és ugyanazon okból kell túlméretezni. Az eredeti egy spéci, több rétegben szigetelt tekercselőhuzallal készül.
Ez jó kérdés, hogy ténylegesen milyen fesz viszonyok alakulnak ki, ez függ a tényleges elrendezéstől.
Ha vesszünk egy egyszerű esetet, a kimenők egy sor bifiláris tekercsből áll, akkor ha jól gondolkodom akkor pont A1-A2 fesz fele lesz minden ponton a két huzal között. Mivel nem egy soros lesz a kimenő ezért más fesz különbségek lesznek az egymás mellett lévő huzalok között.
Azért elszöszölnék vele, ha meg kéne tekerni.
Idézet: „Kíváncsi vagyok a bifiláris tekercseléssel mekkora a többlet munka - egyéb, PP erősítők trafójára gondolok. Mert egyébként nagyon is belátható, hogy a tekercselés szimmetriája így a legtökéletesebb.” Konkrétan milyen szimmetriára gondolsz? A gyakorlatilag tökéletes elektromos és mágneses szimmetria egyszerűbb és bizonságosabb eszközökkel is megvalósitható (kétkamrás, középen osztott cséve), amúgy a tökéletes szimmetria huszandrangú szempont... A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2013
Ez a Cég mégis egy ilyen különleges tekercselési módot választott, oka van neki.
Az elmélkedésem azért van, hogy egy amatőr mekkora többletet vállal ezzel, ha nem nagyságrendnyi a munka különbség, sajátmagának sokmindent elkövet.
A bifikáris tekercsek között elég nagy kapacitások mérhetők. Készült egy trafó egy kísérleti tekercsel VCS cérla és ebben a 54 menetben a két huzal között olyan 4 nF -ot mértem. A tekercsen olyan 10-15 V lesz, ennyit meg biztos elbír.
Ezek a kapacitások sorosítva jelentkeznek a megtekert trafónál, az is számottevő - 1-2nF?
Bizonyára kiszámítottad, illetve mérted egy hagyományosan készült trafóhoz képest mit jelenthet?
A félprimereket mégse csatolják szorosabban a szokásosnál. Pedig milyen jól hangzana a prospektusban a ....filáris
![]()
Igazán nem, ez csak egy sor 0,45 bifiláris tekercs. Egyenáramilag mérve. A két huzal végére mértem rá. Ennyire nem merültem el a témában. Más huzal, menetszám, szigetelés más eredményeket ad.
Sziasztok!
Az én véleményem a "biztonságos" üzem, katonai célra használva mondjuk két fűtő táppal működtetve aminek a végén két független generátor brummog. Olyasmi mint a repülőgép csillag motorjának a gyújtás rendszere. Egy henger két négypólusú gyertya egy választó kapcsolóval 1; 2; 1+2 - üzemmóddal.
Kicsit kutakodtam, (elég nehéz volt) az egyszeres, poliamid lakk szigetelésű tekercselő drót átütési szilárdsága (EN xx szabványnak megfelelő) nagyobb mint 2,1 kV.és van kettős szigetelésű is. Nem hinném, hogy a bifiláris tekercseléssel átütési problémák lennének, de biztos nem letekert drótból készíteném.
Idézet: „tisztábban látok a dologban” Az jó, mert ha tovább boncolgatjuk a trafókérdést, kezdett volna minden összekuszálódni ![]() A McIntosh trifiláris tekercselését nem valami "extra feltétként" kell elképzelni. Anélkül csak egy értelmetlenül túlbonyolított, viszonylag gyenge átvitelű erősítő lenne. A bifiláris trafó aktív vezetékei közé tekert kihasználatlan (vezető vagy szigetelő) szál pedig minden ellenkező híresztelés ellenére előnyös lehet (1:1 áttételű interstage trafónál nem véletlenül vállaltam a vele járó szenvedést!). Ennek természetesen csak sorszigetelésekkel együtt van értelme.
Hoppá, hoppá, akkor felfedeztem a spanyol viaszt!!!
![]() A saját agyamtól kitaláltam olyat, amit régóta használnak a mekintossék... ![]() Mondjuk sorompókezelő...Ha tanulok kicsit.
Én is a katonás szempontokra gondoltam, azért van így kitalálva.
Ha igaz, hogy hadirepcsibe is volt használva, hát bizonyára ki kellett bírnia, ahogy a MIG-et dobálja a termik... Rázkódásra meg egy meleg izzószál a legérzékenyebb, aki ejtett már el működő halogén izzót, tudja miről beszélek. Teljesen véletlenül az egyik, gyakran meghibásodó szünetmentes táp trafója pont annyit ad le, ami a fűtéshez kell, így ennek a tekerésétől megmenekülök.
Én le se mertem írni, de 2.4kV-osat találtam, csak nem akartam kinevettetni magam, de ezek szerint jól láttam. Régebben a 100V volt az általános. Nyilván roppant óvatosan kell fizikailag kezelni ezt a drótot és xxxfiláris tekercseléshez semmiképp nem a régi, 80 Celsiust bíró vezetéket kibányászás után használni.
Azt is rebesgetik, hogy a jó hangzásnak - ami a trafót illeti - jót tesz a több évtizedes "állott" drót. Én azonban a biztonság kedvéért ettől elhatárolódom. ![]()
... és ha csak 3-4 év lesz az élettartama, ugye lehet hozzád menni ingyenes újratekercselésre?
![]()
Az ilyen drótok hangjáról meg van a véleményem, de nem megyek bele semmilyen vitába, mert nem szeretném krúgatni magam a fórumról.
Bocs, kissé pongyolán fogalmaztam. A MC275 különleges szigetelést, meg drótot kíván, mert a ketté osztott primer fele anódban, fele katódban van bifilárisan !, rétegezve! tekerve. A többi csak hab a tortán
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2013
Elvileg Mig-25-ben volt meg valamilyen föld felszíni radarban. Nem hiszem, hogy a termik dobálta a mig-et
![]() ![]()
Bocsi a zavarásért, de valami nekem nem világos. Többek között az Ra és Rb között lévő ⊗ jel. Ez mit szeretne jelenteni? Először a vektoriális szorzatra asszociáltam, de elég nehéz két számot vektoriálisan szorozni.
Vektoriálisan azért nem kell szorozni. Ez a jel az ellenállások párhuzamos kapcsolásánál szokott számítási mód rövidített jelölése.
Re=R1*R2/R1+R2, röviden Re=R1⊗R2, a ⊗ jel olvasva: kereszt A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
Köszi a segítséget. Azért érdekes, de a vektoriális szorzat jelét is keresztnek mondjuk.
![]()
Így van, mert az sem egyszerű, hanem összetett művelet, és még a logikában a kizáró vagy művelet jele is. Használják még a "×" szimbólumot is, mert ez rajta van a billentyűzeten, és nem kell a karakter táblával bíbelődni.
Arra tudtok valami jó módszert, hogy hogyan határozzam meg egy vas G-s értékét, esetleg honnan tudhatom meg a 2XSG 127/51 vas G-s értékét?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |