Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   449 / 730
(#) szamóca válasza Action2K hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Ha 90° az sem nagy gond.
(#) Lacko12 hozzászólása Feb 25, 2013 /

Sziasztok!
Nekiálltam tervezni a munkamenetet és beszerezni az alkatrészeket a hangsugárzóhoz viszont egy dologban kiszeretném kérni a tanácsotokat.
Eddig kárpitozott dobozokat csináltam így nem volt probléma.
A csavarfejeket ti hogy tüntetitek el?
Az alap hogy besüllyesztem, arra gondoltam hogy kicsit mélyebbre viszem a csavarokat a rést kipótlom mester fatapasszal és pácolás után talán beiszik annyi szint hogy már a fában el fog vegyülni.
Mivel bükkből fogom csinálni a ládát így vörös mahagónival fogom pácolni 2 rétegben minimum és 2-3 réteg lakk.
Így vajon nem lesz észrevehető, vagy ti mit ajánlotok?
(#) Action2K válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Éleknél ragasztva, esetleg belső éleknél egy 2*2cm-es léc, s belűről csavarozva a ragasztás mellett.
(#) Lacko12 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Szia!
A ragasztás megfelelő szilárdságot biztosít?
Ezért szeretnék ragasztás mellett csavarozni is mert nem kell összeszorítani a két anyagot mivel a csavar összehúzza és a ragasztó is még egy plusz biztonságot ad.
A belső lécezés tetszetős megoldás, de így akkor növelni kéne a doboz méretét, és nehezebb lenne hangsebességhez mérten igazítani a dobozt, vagy kicsit "túlspilázom"?
A láda belselyében lesz visaton vatelin mivel a gyári ajánlás is ezt ajánlja.
(#) szamóca válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Métere az ajánlott lécnek 4dl vesz el a hasznos térfogatból. Szerinted te meghallod ezt? Helyettesítsd be a kapott térfogatot egy volumenszámító programba, és nézd meg mennyit változik a mély átviteled. A ragasztó nagyon masszív kötést ad, mivel nagy felületen ad kötést, nem úgy mint a csavar.
(#) Action2K válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Idézet:
„kicsit "túlspilázom"?”
Ja. Pláne, ha teszel bele vattát is.
Minden ilyen gyári doboz csak ragasztva van. Használd a belső csavarozott lécet, s nem kell préselgetni.
(#) Lacko12 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Meggyőztetek!
Akkor lapszabászatban szabatom le, így biztos egyenes éleket kapok, és akkor csak ragasztva lesz a doboz, így furkálni sem kell.
Köszi szépen a segítséget mindkettőtöktől.
(#) elektrorudi válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

A profik, külső borításként, egy furnér réteget ragasztanak fel, így eltüntetve minden csavart, egyebet. Hihetetlen, hogy mit meg nem tudnak csinálni: pl. gömbölyded (nem egyszerűen íves !) felületre is rásímítják, ráragasszák a furnért.
(#) szamóca válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Már ha van vákumprésük.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2013
(#) Action2K válasza szamóca hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Ami netán gőzölős is.
(#) lamalas válasza szamóca hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

Szia!

SB acoustic magasakkal nincs tapasztaltom. Az ujabb DX25-ok szerintem nem rosszak erdemes lehet hasznalni, de a felhasznalas nyilvan fugg attol, hogy milyen konstrukcioba milyen mely-kozephez szeretned hasznalni.
(#) jani1987 hozzászólása Feb 28, 2013 /

Gitár kombóhoz hoznak egy 20 centis hangszórót. A doboz méretezéséhez melyik topikban tegyem fel a kérdést?

Ide tettelek. Action2K
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Na az az én gondom, hogy tudni kéne a doboz méretét az alábbi hangszóróhoz: Bővebben: Link
Mik legyenek a méretei? Van valami magyar nyelvű program hozzá?
(#) Action2K válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Sajna, semmilyen használható paraméter nincs megadva, így mérni kellene. Biztos ezt a hangszórót akarod? Hosszabb távon jobban megérné a DY-1026, ami akkora hangnyomás tud, hogy olyan mintha kétszer akkora erősítővel hajtanád, vagy a DY-1256, ami meg már akkora hangnyomás tud, hogy olyan mintha négyszer akkora erősítővel hajtanád. Magyarán, ha 10W-os az erősítőd, akkor ez úgy szól, mintha 40W-ossal tolnád neki.
Amúgy mekkora (milyen) az erősítőd?
(#) jani1987 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Ebbe bele, vagy hozzá kiegészítőnek?
(#) jani1987 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Inkább külön, mert a hangszóró "panel" 20*30,5cm-es.

Akkor, így méretlenül, egy 30*30-as front *20-as mély doboz tökéletes lehet. Ez kb 16-17 literesre jön ki. Akár még zártban is.
(#) Hangszoro2000 válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Ilyen érzéketlen, gyenge hangszórókkal nem szabad foglalkozni, nem érik meg az árukat, se a 20, se a 25-30 centis.
(#) jani1987 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Csak azért, mert most jobb híján a hifinek a 65 wattos hangfala van rajta, de azt is megtudja kongatni ha odatekerek neki.
(#) mcsubika hozzászólása Márc 5, 2013 /

Sziasztok!

Érdeklődöm, hogy a mellékletben látható kialakításnak van valami értelme?
10-12 évvel ezelőtt volt egy ilyen ládám, két egymással szembe fordított somogyi sb 2520 hangszóróval. A láda kb 2-2,5 cm magasra volt emelve kazettatokkal és a szoba sarkában volt elhelyezve. Valami házi 50 wattos végfok hajtotta, de az emeletes házat majd szétszedte (nem panel), még a 3.emeltről is szóltak, hogy rezegnek az ablakok. Lehetséges, hogy teljesen véletlen sikerült eltalálni valami jó dobozméretet és a kazettatokokkal megfelelő hangolást?
Annó egy barátom után-építette a dobozt egy sbx 30xy hangszóróval de az már közel sem szólt úgy.
Látott már valaki hasonló kivitelű, de gyári ládát?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
(#) reloop válasza mcsubika hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

(#) szamóca válasza mcsubika hozzászólására (») Márc 5, 2013 / 1

Izobarikus rendszer. Előnye, hogy kis dobozba megépíthető, és mélyre megy, hátránya hogy érzéketlen, vagyis rossz a hatásfoka.
(#) dB_Thunder válasza mcsubika hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Nos izobar elrendezés, nagyon jó dolog. Tulajdonképp semmi nem változik, csak felezi a hangszóró Vas paraméter értékét, illetve az érzékenység esik 3dB-t.
Bandpass doboznál a sávszélesség, erősítés szorzata állandó, ezért egy kicsivel keskenyebb átvitelt választva simán visszajön az a -3dB, közbe nyertünk egy feleakkora dobozt..

A rés is reflexcső, csak rövid a sarok pedig tölcsérként viselkedik.
(#) Piszkos válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Szia!

Ha olcsóban gondolkozol, ajánlani tudnám ezt a hangszórót: Bővebben: Link
KB olyan hangos lesz 15W-al, mint amit te néztél 60-on, és nagyon olcsó, viszont nem 20 centis.
(#) szamóca válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

92 környékén építettem ilyen rendszerű mély-dobozt, HA 31cm-es mély-hangszórókkal, amik nem túl érzéketlenek egyébként. A 100W-os erősítő, egy 18m2 szobában szinte mindig 3/4-es hangerőállásnál volt. Amikor átkerültek a dobozból a hangszórók reflex rendszerűbe, igencsak "meghangosodtak" úgymond, elég volt félig feltekerni a szabályzót.
(#) dB_Thunder válasza szamóca hozzászólására (») Márc 14, 2013 2 /

Nem bántásként írom, de azonkívül hogy megtudtuk hogy nem sikerült neked egy ilyen felépítésű dobozt rendesen működésre bírni, nem írtál semmit !
Sajnos a műszaki paramétereket lemaradtak...
Ettől függetlenül az izobar elrendezés és a bandpass doboz is működő dolog. Használják is.
(#) szamóca válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Ezt nem tudom miből szűrted le, mint ahogy azt sem, honnan vetted azt hogy én írtam olyat hogy nem működőkepés.
Mindösszesen arra utaltam a hozzászólásomban, hogy igenis jóval halkabb, tehát rosszabb a hatásfoka, mint a basszusreflex rendszerűeknek.
(#) dB_Thunder válasza szamóca hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Én építettem izobar-os bandpass-t, röviden szólva működik, sőt csak izobar elrendezéssel szólalt meg normálisan. De ezt én így is terveztem ! Bandpass előnye hogy lehet erősítése, csak megfelelően kell tervezni ! Az izobar garantálja a kis méretet, bandpass megfelelő hangolással pedig a hangerőt. Persze jobb lenne izobar nélkül, de ahhoz hangszóró is kell, azt meg nem sokan gyártanak elfogadható áron, elfogadható paraméterekkel.
(#) djrolx hozzászólása Márc 18, 2013 /

Sziasztok!

Szeretnék kisebb rendezvények, suli discok hangosítására 2 db mély ládát építeni. Mindenképpen 40cm-es mélyekkel szeretném ellátni őket. Amiben segítség kellene hogy milyen hangszórót tegyek bele és milyen ládát éri meg építeni?
Előre is köszi a segítséget!
Következő: »»   449 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem