Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   97 / 139
(#) szitko válasza kissi hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Köszi mindenkinek a kitartó meggyőzést.

Úgy döntöttem, hogy ha már ennyien azt mondjátok, hogy jobb lenne "valamit" berakni a kijelző meghajtására, akkor inkább maradok a shift register-nél (74hc595). (Sajnos ezzel is akad egy kis problémám, mégpedig, hogy nem találtam magyar forgalmazót, aki árulná TSSOP16, vagy DHVQFN16 tokozással.)
(#) icserny hozzászólása Feb 25, 2013 /

Az www.embedded-lab.com honlapon találtam egy érdekes projektet, amelyben DHT11 szenzorral hőmérsékletet és relatív páratartalmat mérnek, s az eredményt a PC jeleníti meg. Bár eredetileg ChipKIT kártyához írták (MPIDE), a korábban említett hordozhatóságnak köszönhetően könnyű volt átírni az MSP430 Launchpad kártyára és DHT22 szenzorra, Energia IDE környezetben. A PC oldali szoftver pedig Processing-hez készült, amelyben csak az adatbeolvasást és a soros port hozzárendelést kellett módosítani. Egy kicsit a kijelzéshez is hozzá kellett nyúlni, mert az általam használt DHT22 szenzor tizedfokos és tizedszázalékos felbontású. Az egyszerűség kedvéért a páratartalom kiírásánál lecsökkentettema betűméretet (48 pontosról 44 pontosra), így a tizedesjegy is kifért.

A programot Processing-1.5.1 és 2.0b08 alatt is kipróbáltam. Java SE 6 update 39 van telepítve.

A csatolt állományok közül TRHlogger.zip a firmware (MSP430G2553-on futtatom, hardveres UART beállítással), Energia-val fordítható. A dht22.zip állomány pedig a PC-n futó alkalmazás
(Processing-hez). A dht22 logger programban a legelső elérhető soros porton próbál kommunikálni a program. Ha szükséges, módosítsátok ezt a sort!

Használjátok egészséggel!
(#) szikorapéter válasza icserny hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Megnéztem a kijelzőm lábai megeggyeznek a videón bemutatottal,de hiába rakom össze a kapcsolást úgy ahogy bemutatja a videón lépésről,lépésre max azt érem el hogy világít egy 4-es a 3. kijelzőn.Nemértem mitől lehet ez,de még mindig arra a programra gyanakszom amit az után indít el hogy felprogramozza az mcu-t,mert neki is csak az után üzemel rendesen.Mégegyszer ha esetleg ezzel tudok egy kicsi segítséget nyújtani akkor berakom ide hátha többre mentek vele mint én.Én egyszerűen nem találom hol lehet a hiba.
(#) idlob válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Idézet:
„amit az után indít el hogy felprogramozza az mcu-t”

A videóban a programozás után nem indít programot, mert az a bizonyos program maga a programozás.
Nem is a program lefutása után kezd el működni, hanem amikor lehúzza a programozó kábeleket (azaz amikor felszabadul a reset láb).
Olvasd végig a cikket - a special design notesra különös tekintettel -, mert a video önamgában nem elégséges, és csak szenvedni fogsz.
(#) szikorapéter válasza idlob hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Esetleg nem kéne a reset lábat leellenállásolni,habár a rajz nem mutatja,de én már másra nem tudok gondolni.(hozzátenném egy kissé kezdő vagyok a témában,ezért bocs a sok kérdésért)
(#) szitko hozzászólása Márc 1, 2013 / 1

Sziasztok.

Ma élesben el kellett indítanom a "kazán vezérlőmet", mert a mechanikus "bojler" hőfokszabályzó ismét megadta magát.
Sajnos még mindig csak félig késznek mondható.
Amiket most tud: MSP430G2553 QFN32 tok
- Idő/dátum kijelzés (RTC)
- Hőmérséklet mérés, kályhában, szobában.
- Hőmérséklet mentés 10 percenként EEPROM-ba
- Adat küldés PC-nek EEPROM-ból bluetooth-on, tárolás, és grafikon rajzolás céljából. (Szoftver: Processing 1.5, saját készítés)
- Keringtető szivattyú ki/be kapcsolás
- Huzat ajtó szabályzás. (A mechanika nincs kész)
- Láng (tűz) figyelés. (foto tranzisztorral, komparátorral)
- Akku fesz. figyelés.
Amiket még tudni fog:
- MCU (doboz belső) hőmérséklet kijelzés
- Bojler fűtésrásegítés vezérlése
- Töltésszabályzás. (Napelem->akksi)
- Külső hőmérséklet figyelés.

Az egység akksiról megy, melyet napelemmel töltök, jelenleg egy PB137-es segítségével. Mivel nyáron nem fűtünk, a program május 1-én mindent kikapcsol (LCD, hőszenzorok, stb..), és elmegy aludni a következő gombnyomásig (LPM4 mód). Ilyenkor az RTC se kap áramot, csak a beépített elemről. A visszakapcsolást követően, figyeli a szivattyú bekapcsolásokat, és ha egy hétig nem kell bekapcsolni a szivattyút, ismét elmegy aludni.

Sajnos a programban még van pár kérdéses részlet, és tele van szeméttel (felesleges változók), de úgy tapasztaltam, és a tesztek is ezt bizonyították, hogy jól működik.
Egy olyan hibát is észleltem, amire nemrég DecebaL fórumtársunk is rákérdezett, hogy ha hálózatról megy a szerkezet, és valami más fogyasztót bekapcsolok, akkor az LCD megbolondul, de a program fut tovább normálisan. De ezzel, a "zöld"energia felhasználás miatt nem foglalkoztam.
Több kép.
(#) DecebaL válasza szitko hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Le a kalappal nagyon jól néz ki és a tudása is figyelemre méltó gratulálok, nagyon tetszik.
Sikerült megszürnöm a mágneskapcsolót azóta nem tudtam kiakasztani az lcdt. Csatoltam a szűrőt amivel sikerült megoldanom a problémát, hátha másnak is kell. Annyira jól sikerült a szűrés, hogy mikor bekapcsol, kikapcsol a mágneskapcsoló semmilyen "lökés" nem látható szkoppal.

szuro.png

(#) szitko válasza DecebaL hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Köszi.
Nálam máshogy jelentkezik/ett az adott probléma. A fejlesztés/tesztelés alatt, a kész áramkörre rá volt téve a Launchpad 4 nagyon rövid! (~2cm) vezetékkel (Vcc,Vss,RESET,TEST). Más, külső áramforrás nem volt az áramkörön. Ha pl. felkapcsoltam a villanyt (neon) a szobában, az LCD abban a pillanatban megbolondult. De más fogyasztónál (labortáp, levegős páka, stb..) is jelentkezett ez a probléma. Az érdekes számomra is az, hogy a program nem állt le, csak az LCD-n lettek össze-vissza karakterek, színek.
Lehet, hogy nálam az USB tápját, (PC tápját) kellene megszűrni!? Vagy az összes fogyasztót a lakásban?!

Az általad rajzolt szűrőt alkalmaztam a szivattyút kapcsoló relénél, hogy védjem a relé érintkezőit, csak én a varisztort kihagytam.
(#) DecebaL válasza szitko hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Sajnos régen nálam is jelentkezett ez villanykapcsolós mizéria, szkopon néztem elég nagy lökés volt látható. Nálam is kizárólag neon és energiatakarékos fénycsövek fel le kapcsolásával jelentkezett. A problémát az elektronika táp bemenetére kötött LC szűrő és a kijelzőre a táplábakra közvetlenül egy 100nF kondi oldotta meg.

lc.jpg

(#) SBahadurD hozzászólása Márc 4, 2013 /

Sziasztok!

Van egy launchpadom, ami ugye msp430G2xxx típusú kontrollerekhez való.

Lehet e ezzel más msp430-as mikrokontrollereket programozni (és debuggolni), amiknek szintén van SBWTDIO és SBWTCK lába? (kétvezetékes Spy-Bi-Wire illesztő kivezetései).
Az ötletem az, hogy a nyákon két ponton kivezetem ezt a két lábat, és rákötöm a launchpad megfelelő kimeneteire.
Ez így menne?
Köszönöm!
(#) Mdavid hozzászólása Márc 5, 2013 /

Sziasztok!

Van egy Arduino Nano mikrokontrollerem, ami eddig teljesen jól működött, de most feladta a szolgálatot, viszont szükségem lenne a helyettesítésére. Van is itthon 2 MSP430-asom, arra gondoltam, helyettesítem azzal. Két db szervót, és egy LED-et vezérelt az áramköröm, bemásolom a kódját. Melyik részeket kellene megváltoztatnom, hogy működjön MSP430-assal is?
  1. #include <Servo.h>
  2.  
  3. Servo myservo;
  4. Servo myservo1;
  5.  
  6. const int buttonPin = 2;
  7. const int ledPin = 5;
  8.  
  9. int buttonState = 0;
  10. int lastButtonState = 0;
  11. int ledState = 0;
  12. int pos = 0;
  13. int pos1 = 180;
  14.  
  15. void setup()
  16. {
  17. myservo.attach(9);
  18. myservo1.attach(10);
  19. pinMode(buttonPin, INPUT);
  20. pinMode(ledPin, OUTPUT);
  21. }
  22.  
  23. void loop()
  24. {
  25. buttonState = digitalRead(buttonPin);
  26. if (buttonState != lastButtonState)
  27. {
  28. if (buttonState == 1)
  29. {
  30. if(ledState == 1)
  31. {
  32. delay(30); ledState = 0;
  33. for(pos = 0; pos <= 180; pos += 10)
  34. {  
  35. myservo.write(pos);
  36. }
  37. for(pos1 = 180; pos1 >= 0; pos1 -= 10)  
  38. {
  39. myservo1.write(pos1);
  40. }
  41. delay(15);  
  42. }
  43. else
  44. {
  45. delay(30); ledState = 1;
  46. for(pos = 180; pos >= 0; pos -= 10)  
  47. {
  48. myservo.write(pos);  
  49. }
  50. for(pos1 = 0; pos1 <= 180; pos1 += 10)  
  51. {
  52. myservo1.write(pos1);  
  53. }
  54. delay(1000);
  55. }
  56. }
  57.  
  58. lastButtonState = buttonState;
  59. }
  60.  
  61. digitalWrite(ledPin, ledState);
  62. myservo.write(pos);  
  63. myservo1.write(pos1);
  64.  
  65. delay(20);
  66. }
(#) szitko válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 5, 2013 / 1

Szia.
Még nem volt időm foglalkozni az Energia programmal, de a minap kipróbáltam a szervo vezérlő programját.
Szerintem a Te programodban csak a ki és bemenetet kell beállítani az MSP430-hoz, ha az MSP-s szervo vezérlőt használod.
(#) Mdavid válasza szitko hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Akkor csak a lábak nevét elég átnevezni? AZ MSP-hez nem kell valami külön PWM-es átírás is?
(#) szitko válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Idézet:
„AZ MSP-hez nem kell valami külön PWM-es átírás is?”

Nem, hisz az Energia programban (ami az MSP-hez való) ugyanúgy megvan a "servo" függvény/ek. Lásd: Energia->Példák->Servo->Knob/Sweep.
Azt kell/ene megnézned, hogy a servo függvény melyik Timert használja, hogy tudd melyik lábakra teheted ki a servo jeleket. (Ha jól emlékszem a Timer0-át használja.)
De még egyszer hangsúlyozom, hogy nem foglalkoztam az Energiával, ezért azt sem tudom, hogy az I/O lábak minek vannak elnevezve. Annyit tudok, hogy a P1.0 lábnak lehet a RED_LED nevet adni, Pl: pinMode(RED_LED, OUTPUT); vagy pinMode(RED_LED, INPUT); de a többi.....

A lényeg, hogy szerintem csak ezeket a sorokat kell megváltoztatni az MSP-nek megfelelően:
myservo.attach(?);
myservo1.attach(?);
pinMode(??, INPUT);
pinMode(??, OUTPUT);.. pl: pinMode(RED_LED, OUTPUT);
(#) icserny válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Idézet:
„AZ MSP-hez nem kell valami külön PWM-es átírás is?”

Nem kell PWM átírás, mert nem hardveres, hanem szoftveres PWM-et valósít meg a szervó könyvtár. Ennélfogva a felhasznált láb elvileg bármelyik digitális kimenet lehet.
(#) Mdavid válasza szitko hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Az eredeti programban a 9-es és 10-es lábakon volt a szervó, ha jól néztem, az MSP esetében is ezekre a kimenetekre köthetem őket. Mellékelek egy képet, ami alapján ezt gondolom.
Egyelőre úgy szeretném megoldani, hogy a vezérlő S2-es gombának lenyomására működjön, ez ugye a P1.3-as, tehát az 5-ös láb. A programban az eredeti 2-es helyére írjam az 5-öst, vagy úgy írjam be, ahogy rendes MSP-s programozhásnál,
  1. P1DIR &= ~BIT3
?
(#) icserny válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

1. const int buttonPin = 2;
  2. const int ledPin = 5;

A fenti sorokban az 5 helyébe írj 1-et vagy 14-et, 2 helyett pedig írj 5-öt!

Elvileg az mindegy, hogy 5 vagy P1_3, vagy PUSH2.
Az is mindegy, hogy 1, P1_1, vagy RED_LED.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Idézet:
„nem hardveres, hanem szoftveres PWM-et valósít meg a szervó könyvtár”

A "servo.cpp"-ben a Timer_A0-át használja.
Vagy nem egyről beszélünk?
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Idézet:
„A "servo.cpp"-ben a Timer_A0-át használja.”
Igen, azzal generál megszakításokat. De a szervó kimeneteket DigitalWrite() függvényhívásokkal állítgatja.
Mivel a 20 ms körüli periódusba 7-8 csatorna belefér, ennyit tud kezelni.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Idézet:
„De a szervó kimeneteket DigitalWrite() függvényhívásokkal állítgatja.”

Áá, ezt nem figyeltem. Bocsi érte.
(#) Mdavid válasza icserny hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Köszönöm szépen! Ezek az MSP-k működnek úgy, mint a PIC-ek, hogy kiveszem az IC-t a programozóból, és beforrasztom egy NYÁK-ba, a helytakarékosság miatt?
(#) pumi1980 hozzászólása Márc 7, 2013 /

Sajnos a TI megduplázta az MSP430 Launchpad árát ($4.30 -> $9.99).

Ezzel biztosan csökkeni fog a népszerűsége a hobbisták között. Szerintem így a Stellaris LaunchPad jobban megéri $12.99-ért, illetve a $10-os tartományban is lényegesen több kihívó akad más gyártóktól. (Bár továbbra is nagy előny a TI mellett az ingyenes szállítás.)
(#) szitko hozzászólása Márc 9, 2013 /

Sziasztok.

Szerencsétlenkedem a "Capture" modullal egy g2231-ben.
Egy mintaprogram (slac015.zip -> fet140_ta_22.c) alapján, átfordítva g2231-re, próbálom egy tömbbe menteni a TACCR1 számláló adatait, későbbi feldolgozás céljából:
  1. .....
  2. TACCTL1 = CM_1 + CCIS_0 + SCS + CAP + CCIE; // CCR1 timer capture
  3. TACTL |= TASSEL_2 + MC_2 + TACLR;      // SMCLK = 1 Mhz
  4. ....
  5. #pragma vector=TIMERA1_VECTOR
  6. __interrupt void TimerA1(void){
  7.      new_capture = TACCR1;
  8.      capture_buffer[count++] = new_capture - old_capture;
  9.      if (count==6){
  10.           count=0;
  11.           uart=1;
  12.           TACCTL1 &= ~CCIFG;
  13.           __low_power_mode_off_on_exit();
  14.      }
  15.      old_capture = new_capture;
  16. }

A gondom az lenne, hogy amikor a jel megérkezik, bemegy a megszakításba, és csak a tömb első helyére ír adatot, azaz capture_buffer[0]= TACCR1. A tömb összes többi (5) eleme nulla marad, pedig a számláló nincs leállítva. Miért?
A program addig nem csinál semmit, amíg a tömb fel nem lett töltve adattal, ezt jelzi az "uart" változó. Ha megvannak az adatok, akkor Icserny SW uart függvényeivel elküldi az adatokat a PC-nek.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

A megszakítási jelzőbit törlését nem kellene feltételhez kötni (az if-en kívül helyezd el)!
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Valóban!
Köszönöm. Egy másik MCU-val (g2252) előállítottam, szkóp és freki mérő szerint pontosan 500Hz-et. Ezt mérem a g2231-el, a lenti programmal, és a kiírt eredmény "1974". Nem 2000 kéne legyen?
Kiíró és számoló rutin:
  1. while(1){
  2.           if(uart){
  3.                _DINT();
  4.                P1OUT ^= BIT0;
  5.                captured=0;
  6.           for(char j=1; j<6;j++){
  7.                captured += capture_buffer[j];
  8.           }
  9.           captured /=5;
  10.                sw_uart_outdec(captured,0);
  11.                sw_uart_puts("\r\n");
  12.           }
  13.           __low_power_mode_0();
  14.      }

Capture_2.jpg

Idézet:
„Ezt mérem a g2231-el”
A g2231 frekvenciáját is próbáld meg ellenőrizni a frekimérővel és az oszcilloszkóppal. Lehet, hogy az pontatlan.

Idézet:
„Lehet, hogy az pontatlan.”

Nem lehet, hanem biztos. A kalibrált 1MHz, csak 981kHz-et jelent.
Tehát ha pontos adatot szeretnék kapni, akkor valahogy pontosítanom kell ezt a frekit is? Szoftveresen meg lehet oldani, vagy külső kvarcot tegyek rá?

Idézet:
„Szoftveresen meg lehet oldani, vagy külső kvarcot tegyek rá?”
Szoftveresen korrekcióba vehető (szorzás 1000/981-el), de ez sohasem lesz pontos, mert a tápfeszültség és a hőmérséklet hatására folyton változik a frekvencia.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013

Végül is, ahogy számolgattam "elég pontos".
A szkóp/frekimérő szerint a bemenő freki 497,6Hz.
Az MCU (g2231) által mért freki: TACCR1=1974= 1000000Hz/1974=506,58Hz pontosítva: 981000Hz/1974=496,96Hz, ahol már "csak" ~1Hz az eltérés.
Így még egy jó kis frekimérőt is lehetne csinálni, de ez csak egy egyszerű fordulatszámmérő lesz, ami a "sok" matematikai" művelet miatt, tuti, hogy pontatlan lesz.
(#) SBahadurD válasza SBahadurD hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Senki nem próbálkozott még ilyennel?
Akkor rendelek egy sample-t, azt majd meglátom, hogy megy a dolog.
Következő: »»   97 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem