Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szimmetrikus tápegység
Lapozás: OK   29 / 41
(#) Alex2 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

A + ágba kell a 2200uF, hogy elbírja az 500 mA-t.
A - ág csak akkor terhelhető, ha a + ág is terhelve van. Ha berakok a + ágba 9 mA-rel egy LED-et, akkor kb. 10 mA-ig terhelhető a - ág. Ha jól tudom, a + ág árama folyik vissza a - ágon. A Villard eme tulajdonsága nem küszöbölhető ki?
(#) proli007 válasza Alex2 hozzászólására (») Márc 6, 2013 / 1

Hello!
- A plusz ág szűrése, attól függ hogy mennyi a tartalék feszültség, hogy a brumm "ne lógjon ki" a kimenetre. Vagy is függ a terhelőáramtól, a stabi minimális maradék feszültségétől (DropOut=Ube-Uki), valamint a diódahíd és a trafó terheléstől függő feszültségesésétől. Vagy is ezt igazából csak akkor tudod meg, ha megnézed szkóppal. A brumm legalja nem lehet alacsonyabban, mint Udo+Uki. De a hálózat feszültség csökkenését is bele kell kalkulálni.
- Ez sajnos így van. A plusz oldal minimális terhelésének, akkorának kell lenni, mint a negatív oldal pillanatnyi terhelése. (Vagy annak maximuma.) Ez persze egy 7107-nél egyből teljesül.
- Nem egészen tekinthető Villard a kapcsolás, mert a hídegyenirányító diódái is beleszólnak az áramútba. Mivel a pluszhoz képest működik, végül is a GND-hez képest nem kétszerez.
- Egyébként a negatív oldal megoldható kétutas kapcsolásban is, ha az egyenirányítást megkétszerezzük. A terhelést is lehet "automatizálni" egy tranyó, és néhány ellenállás segítségével.
üdv!
(#) Alex2 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Értem, köszönöm.
Ha a diódákat (Greatz-ben is) kicserélem Schottky diódákra (pl. 1N5822 v. SB540), akkor kevesebb feszt. eszik a diódahíd, és több jut a szabályzásnak? Nem okoz problémát, ha Schottky-t használok ilyen célra?
Stabilizátorból van olcsó kis drop-out-os változat?
(#) proli007 válasza Alex2 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Hello!
Lehet használni Schottky-t, de sok hozadéka nem lesz, csak kritikus esetben.
Most Te szeretnél venni, és én nézegessem az árakat? Az miben különbözik?..
üdv!
(#) _vl_ válasza Alex2 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

6V-os trafó
4x1N5819
3300µF/16V
TS2940CZ50
Terheletlenül kb. 10V van a kondin, 100mA terhelésnél 9.1 és 9.3V között mozog, 200mA-nál 8.3-8.6V között, 300mA-nál 7.5-8V között, 400mA-nál 6.9-7.5V között, 500mA-nál pedig 6.2-7V között mozog, eközben a TS2940 nagyjából 150mV-os tartományon belül tudja tartani a kimenő feszültséget.
(#) Hp41C válasza Alex2 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Szia!
Inkább a 7805 -öt cseréld le LM2940 LDO- ra, a 7905 -öt LM2990 -re. Ezek kb. 6V -ból tudnak stabil 5V -ot csinálni szemben a 7805 / 7905 8V -jával.
(#) Alex2 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

OK, köszönöm, akkor ahol szükséges, ott Schottky.
Nem úgy gondoltam, hogy Te keresgélsz, csak gondoltam, írsz egy-néhány típust, hogy ne kelljen az árlistán lévő összes 3 lábú adatlapját végignyálaznom, de már utánad páran írtak LDO-kat, így már nem szükséges.
(#) Alex2 válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Gondolom azt akartad mondani, hogy nem drága egy 6V-os trafó.
Viszont már megvan a trafó, ami egy 100VA-es 2x15V-os + az előbbi 7V körüliből is két szekunder. Ebből kell 2 szimmetrikus tápot kihoznom. A sima lemez trafókat ha lehet kerülöm, mert szórnak, búgnak és fogyasztanak.
Az 1N5819 helyett az 1N5822 néztem ki, ami egy pindurkát jobb paraméterekkel rendelkezik.
A TS2940 gondolom az LM2940 változata.
Köszönöm a számolásokat.
(#) Alex2 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Nézegettem ezt a 2940-est és közben találtam egy LF50CV típusút, ami jobbnak tűnik LDO-ban és árban is.
(#) _vl_ válasza Alex2 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Nem, azt akartam mondani, hogy még 6V-os trafóból is ki lehet hozni 5V-ot; ha neked 7V-os van, annál jobb.
A TS2940 a TSC nevű taiwani cég LM2940-klónja. A Lomexben kapható, majdnem olyan olcsó, mint máshol a 7805 (az eredeti LM2940-ről ez nem mondható el). Elég jó a dropoutja, én itt most 0.5V-ot mértem, az adatlap 800mA-hez ír max. 0.8V-ot. Ha nem ennyire necces a dolog, akkor lehet LD1117-et használni (annak is van TSC klónja TS1117 néven), az olyan 1-1.3V körül már jól érzi magát. Pl. 5V->3.3V-hoz tökéletes, és még olcsóbb, mint a 2940.
(#) Kovidivi válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Nemrég láttam egy kapcsolást, ahol 6V-ról stabilizáltak 5V-ra, egy FET segítségével. Sajnos nem találom sehogy. Valami ilyesmit kellene keresgélni. FET van minden alaplapon, kell hozzá még egy műv. erősítő, és kész is az ingyenes low drop stabilizátor.
(#) _vl_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Műveleti erősítő sem kell, elég egy TL431 (vagy ha nem annyira kritikus a feszültség, akkor egy sima Zener is jó lehet).
Viszont ha nincs segédtáp (a kimenő feszültség + 4-5V minimum nem áll rendelkezésre), és nem lehet a FET-et a negatív ágba kötni, akkor P MOSFET fog kelleni, ami nem lesz ingyen az alaplapon, és sokkal kisebb belőlük a választék is.
Bővebben: Link
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Ha beraksz 2 diodát a stabilizált 6 V-ra, akkor kapsz 5V stabilizáltat. (vagy 4.8V-t, de az már nem sokott gondot okozni....
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Hello! Pozitív oldalon, negatív oldalon.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Köszönöm mindenkinek a választ! Úgy tűnik, mintha én kerestem volna ilyen kapcsolást, de én is csak segíteni próbáltam. Ennek ellenére néhány kapcsolás lementésre kerül, legközelebb már keresni sem kell
(#) Helios hozzászólása Márc 13, 2013 /

Üdv mindenkinek.

Szükségem lenne egy szimetrikus tápegységre a következő trafóval:
2 db független szekunder tekercs, egyenként 22,3V-al. Egyenirányítás megtörtént (10A-es Graetz híddal), pufferellés megtörtént(2db 4700uf/35V-os kondival) és így lett belőle +30V,0,-30V.
Amit meg szeretnék hajtani az pedig 2 darab TDA2050-es végfokpanel (sztereo erősítőhöz) és egy HiFi előfok. Csak ugye az a fránya 30V az "kicsit sok" Olyan tápra lenne szükségem, ami +23V,0V,-23V leadására képes, mellyel a két végfokot meg tudom hajtani. A trafóból nem igazán merek letekerni... Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) reloop válasza Helios hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Üdv! Pirossal jelöltem ahol változik az eredeti rajz.
(#) Helios válasza reloop hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Köszönöm! A melegedéssel pedig biztos nem lessz problémám, mivel az egész doboz oldala aluminium bordából van
(#) reloop válasza Helios hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Egy hibát vétettem, sztereóhoz nagyobb áramú tranzisztort kéne alkalmazni. Q1-> BDX33 ; Q2-> BDX34
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Hello! Nem kell ennek precíz táp, bőven megfelel egy ilyen is. (2,2m=2200uF) üdv!
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Oh! Köszönöm... Csak azt nem értem hogy az "erősítő 12" az mit takar?
(#) _vl_ válasza Helios hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Szerintem az jelképezi az erősítőt, mint fogyasztót (12 ohmmal számolt).

Hello!
Az erősítő helyett, az egy műterhelés, amin kb. most 2A folyik. Valóságban az nem kell, mint ahogy a műszer sem..
üdv!
(#) Helios válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Lehetséges. Csak kicsit megkavart az elhelyezése. Nah akkor gyártok hozzá egy nyákot...

*És elméletileg hány ampert tud ez a kapcsolás?
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2013
(#) _vl_ válasza Helios hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Megfelelő tranzisztorok alkalmazásával szinte bármennyit, csak győzd hűtőbordával. P=(30V-24V)*I, na ennyit kell mindkét oldalon elfűteni. TO220-as tokkal, jó, ventillátoros hűtéssel mondjuk 20-25W-ig fel lehet menni tokonként.
(#) Helios válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Ki szeretném hagyni a ventit, de ha ennyire melegszik, akkor kell hozzá egy 2x12-es táp is...
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Még annyi kérdésem lenne, hogy a két kondi az mekkora feszültséggel rendelkezzen? Én kb. ilyen 30-35V-ra gondoltam... Az elég neki ugye?

Tekintve, hogy csak 23V lesz rajta elég..
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Értem.

A hifi előfokot pedig a +23V-os ágra felszerkesztem egy 7812-es segítségével hiszen abba az 50mA-be nem fog belehalni, a ventillátronak meg maximum berakok egy kis 230/6V-os tarfót, egyenirányítva és kondizva meg 7812-essel stabilizálva. Kivitelezhető így, vagy lehet valami gubanc is? Mondjuk a zajok miatt aggódok. Tudom nem egy hiper sztuper erősítő, de rendesen akarom megcsinálni.
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Hello!
- Az előfokot, akkor miért nem szimmetrikus tápról járatod, ha már van ilyen.
- A ventihez nem kell stabi, a 6V-ból, kb. 8V lesz csak.
- Alapvetően nem a táp felelős a zajokért, hanem a huzalozás. De szimmetrikus tápnál jobb a helyzet.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2013
Következő: »»   29 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem