Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   191 / 383
(#) Alkotó válasza Koree hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Nekem még egy apró aggályom van ezzel a megoldással. "Normál" esetben, igyekeznek úgy tekerni a toroidokat, hogy az egymás közelében lévő tekercsek között ne legyen nagy a feszültségkülönbség, azaz a tervezett menetszámot elosztják a teljes körön.
Viszont most nálad ez felborul, tehát lényegesen nagyobb feszültség is lehet az érintkező menetek között. Nem állítom, hogy ez gondot fog okozni, csak mint kockázat számolni kell vele. A vezeték lakkszigetelésének átütési szilárdsága nem korlátlan, és ha bekövetkezik egy átütés, akkor az jó eséllyel viszi a trafót, és a végfokozatot is.
(#) granpa válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Sajnos arra nem gondoltam, hogy a silány lakkozást átütheti az akár 72V-os feszültség is.
(#) Geritank hozzászólása Márc 15, 2013 /

Hello
Kaptam egy transzformáort de nem tudom hogy melyik bemenet a föld/fázis/0. Esetleg van valami módszer hogy kimérjük?
(#) BarnaPili válasza Geritank hozzászólására (») Márc 15, 2013 / 1

A három vastag a primer oldal.Mérd meg a három vezeték egymáshoz képest mérhető ellenállását.Írd le ide a mért értékeket.
István
(#) granpa válasza Geritank hozzászólására (») Márc 15, 2013 / 1

Ha a 3 szálból egyik sincs kapcsolatban a vastesttel, akkor jó eséllyel 2x110v-os a tekercselése, ez esetben ahol a nagyobb ellenállást méred(kettő között), az a 230v-os bekötés.
(#) CHZ válasza granpa hozzászólására (») Márc 15, 2013 / 1

Idézet:
„Ha a 3 szálból egyik sincs kapcsolatban a vastesttel, akkor jó eséllyel 2x110v-os a tekercselése, ez esetben ahol a nagyobb ellenállást méred(kettő között), az a 230v-os bekötés.”

Nem lehet kapcsolat egyik kivezetésnek sem a vasmaggal.
A primer és a szekunder közötti árnyékolást nem szokás közvetlenül összekötni a maggal.
Ez trafó régi fénymásolóban volt (szerintem), 9V és 30V köröli AC feszültséget szolgáltat.
Primer tekercse 115/230V ra van méretezve, vastag vezetékek (két szélső kivezetés) a 230V, kb 70VA .
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2013
(#) norbi97 hozzászólása Márc 15, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék kérni segítséget .
Egy trafó teljesítményét szeretném kiszámolni .
Adatai:Vastagsága 40mm
Magassága 80mm
Szélessége 95mm
Szekunder 230v
Primer 2*28v
Ennyi adatot tudok .
Előre is köszönöm a választ !
(#) oibacsi hozzászólása Márc 15, 2013 /

Sziasztok!
Éppen egy egyenáramú toroidot szeretnék készíteni az autó akkuja után a kapcsolóüzemű áramkör elé, és a fluxussűrűséget/max áramot szeretném kiszámolni. Meg is találtam a képletet, de mértékegységek híján csak találgatni tudok, de több kombinációban is jött ki értelmes érték.
Imax<=N*Bmax*Ae/L
Tudja valaki pontosan?
Köszönöm Szépen!
(#) zaza99 hozzászólása Márc 15, 2013 /

Sziasztok!
Egy 230/24/12V 45A akkutöltő trafóra tekertem 2 rétegben /16menet/ 12m 0.5mm2 vezetéket 12V segédtáp létrehozására.
A kérdéseim a következőek:
-működésileg megfelelő e így, nem e zavarja a trafót?
-ha különböző terhelést kapcsolok a trafóra akkor a segédtekercsen is változik e a fesz?
-az álltalam rátekert műanyag szigetelésű vezeték nem olvad e le?

Köszönöm.

P1000205.JPG

(#) granpa válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Működésileg mintha még egy szekundere lenne, a feszültsége csak a primer áttétellel függ össze, ne melegítsd fel a trafót (pl. túlterheléssel), 50-60C°-ot kibírnak ezek a szigetelések.
(#) zaza99 válasza granpa hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Köszönöm!
(#) Alkotó válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Nem tudni a méreteket, de az adataid 24V és 45A, egy jelentős teljesítményű (1080VA-es) trafót tételez fel. A méreten túl, 45A-es áramhoz, mondjuk 2,5 A/mm2 áramsűrűséget feltételezve, 18mm2 keresztmetszetű huzalra lenne szükség. Ez lehetne kör is, de akkor több vékonyabbat kellene párhuzamosan fogni, vagy lehet a szokásosabb lapos keresztmetszet (pl. 6x3mm).
Ezek alapján erős fenntartásaim vannak a transzformátorod határadatait illetően.
(#) szepazelet hozzászólása Márc 16, 2013 /

Sziasztok!

Szakdolgozatomhoz szeretném megmérni oszcilloszkóppal biztonságosan egy Tesla-tekercs szekunder és primer jelét. A szekunder oldalon nagyfrekvenciás, nagyfeszültségű jelről van szó (tipikusan néhány 10 kV, tetőkapacitás függő, ~100 kHz frekvencia), a primer oldalon pedig 50 Hz, 16 kV (neontranszformátor).
Lényeg, hogy kis keresés után a feszültségváltóval való megoldást találtam. Nem vagyok tisztában azzal, hogy lehet-e ilyet készíteni, illetve kb. 100 kHz-es frekvencián képes lesz-e viszonylag alakhűen átvinni a jelet. Mi a véleményetek? Meg lehet csinálni, vagy gondolkodjak másban? Nem tudom azt sem, hogy ilyen frekvencián egyáltalán milyen vasmagot érdemes használni...
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
(#) granpa válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Az eredeti mellé feltekert segédtápnakvékonyabb huzalt.Én nem figyelek, de nem is vagyok okos.
(#) Gafly válasza szepazelet hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Nehéz fába vágtad a micsodádat

A baj már ott kezdődik, hogy vasmag
(#) Alkotó válasza granpa hozzászólására (») Márc 16, 2013 1 /

Nem értem a mondatodat, a magyar tudásom nem elég az értelmezéshez.
Én egyáltalán nem foglalkoztam a segédtáppal, csupán az eredeti trafóra megadott adatok keltették fel a figyelmem, és jeleztem az aggodalmam.
Miként kapcsolódsz Te ehhez?
(#) szepazelet válasza Gafly hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Nekem igazából egy légmagos feszváltó is jó, ha a vagmagos a mérésre alkalmatlan...bár ilyenről nem olvastam, hogy lenne. Lényeg, hogy meg tudjam mérni...
(#) Gafly válasza szepazelet hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Pont erről szól a szakdolgozat.
Ha készen vagy vele, akkor írjál cikket róla
(#) Alkotó válasza szepazelet hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Esetleg ferritben nem gondolkozol? Az jól bírja a frekvenciát.
Illetve komoly kihívást látok a "feszültségváltó" átütéssel szembeni megfelelőségében. Nem lehetetlen, és az is segít most neked, hogy elvileg nem akarsz teljeseítményt átvinni, csak egy kicsi és alakhű feszültségre van szükséged.

Most gondolok bele újra. Miért nem készítesz egy feszültségosztót ellenállásokból. Annak szinte semmilyen frekvenciafüggősége nincs, és egészen pontos arányokat lehet vele létrehozni. Az átütést meg megoldhatod több soros ellenállással, akár 10-20cm távolságot is össze lehet hozni, 10-20 db soros ellenállással. Sőt még a "forrás" terhelése is sokkal kisebb lehet mint egy tekercses megoldásnál.
(#) granpa válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Légy szíves tedd fel ide a trafód fizikai adatait: szélesség, hosszúság, magasság, huzal-átmérő(k), magkeresztmetszet. Ha van; az adattábláját, súlyát. Ránézésre elég robosztus darabnak tűnik. De hátha mégis 'nudli'. Én elhiszem, amit írtál róla, de van, aki nem.
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Eredeti kérdés:
Idézet:
„Egy 230/24/12V 45A akkutöltő trafóra tekertem 2 rétegben /16menet/ 12m 0.5mm2 vezetéket 12V segédtáp létrehozására.
A kérdéseim a következőek:
-működésileg megfelelő e így, nem e zavarja a trafót?
-ha különböző terhelést kapcsolok a trafóra akkor a segédtekercsen is változik e a fesz?
-az álltalam rátekert műanyag szigetelésű vezeték nem olvad e le?”

1.) Nem zavarja.
2.) Igen, kicsit változni fog. De nem hiszem hogy problémát fog okozni...
3.) Terhelés kérdése. "Segéd"tápról beszéltél...
(#) IMi válasza granpa hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Sziasztok!
Légyszíves olvassátok el újra a hsz-ét. Egy új szekundert tekert a meglévő mellé, a kérdése erre vonatkozott. A kép alapján pedig azt mondanám, hogy ez egy "gyári" trafó.
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Bocsi Fiúk, Gábor, Imi!
Nem nekem volt gondom, ha figyelmesen elolvassátok a h.sz.-eimet (és az egyéb hozzászólót). Én tudom mit csinált, de nem mindenki értette! Azért írtam 'Zaza'nak, hogy írja be az adatokat, hogy aki nem ért hozzá az is megértse(talán).
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
(#) szsrobert hozzászólása Márc 17, 2013 /

Üdv!
12V-os ólomakku töltéséhez mekkora legyen a szekunder AC feszültség, ha a graetz után nagy kondit alkalmazok ?
Érdekességképpen az egyik háznál a szokásos 230V, a másik háznál 207V mérhető...
(#) erbe válasza szsrobert hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Akkutöltésnél nem illik pufferkondit használni. Elég az akku sokkal nagyobb pufferhatása.
12-13 V váltakozófeszültség a tekercsen elegendő szokott lenni. Erősen függ a trafó méretétől. Valami áramszabályzást mindenképpen célszerű bevetni.
(#) granpa válasza szsrobert hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Egy reflektor izzó, mint soros áramkorlátozó megfelel.
Ha azonos fázison vannak, a 207V-nál komoly bekötési hiba van, ha másikon; akkor a szolgáltató rosszul osztotta el a fázisok közt a terhelést, vagy egyéb hiba, szólni kell a szolgáltatónak.Nálam legalább 10 éve az egyik fázis 10-30V-al magasabb, de nem csinálnak semmit, E-On (Dédász)!
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
(#) Geritank válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Köszi a válasz és bocsi hogy csak most írok.
sárga-fehér 24,5ohm
sárga-barna 2,8ohm
barna-fehér 22,4ohm
(#) Geritank válasza CHZ hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Rákötöttem a két szélsőre a 230AC-t és két fajta feszültséget mértem 18V AC és 25V AC. Köszönöm a segítséget! Esetleg még azt hogy tudnám kimérni hogy hány VA-os?
(#) _vl_ válasza Geritank hozzászólására (») Márc 18, 2013 / 1

Megterheled, és méred a hőmérsékletét.
Vagy a szekunder oldalon a vezeték keresztmetszetéből lehet saccolni áramot, abból meg teljesítményt.
(#) granpa válasza norbi97 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Megméred az oszlopot, kb. 12cm2? Ez is lehet kiindulási alap, de kösd be, és mérj melegedést, a szekundert (2x28V) terhelve. Két óra alatt se menjen 50-60C° fölé, ott van a vége.
Következő: »»   191 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem