Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőmérsékletfüggő ventilátorvezérlés
Lapozás: OK   5 / 9
(#) at22 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 9, 2012 /
 
Hali! köszi a segítséget majd itt szétnézek és össze rakok innen egyet amelyik szimpatikusabb lesz.
(#) drden hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Nekem egy olyan vezérlés kellene amely áramfelvételt figyel és be lehetne állítani konkrét értékeket. Ha az áramfelvétel alacsonyabb mint a beállított akkor feszültséget növelne, ha magasabb akkor feszültséget csökkentene. Nem tudom lehet-e ilyet csinálni vagy , hogy milyen eszközzel lehetne ezt megvalósítani. Ha valaki tudna ebben segíteni akkor szívesen hallgatnám , miként lehetne megoldani.
(#) proli007 válasza drden hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Hello!
Ezt úgy hívják, hogy áramgenerátor. Topikot is találsz hozzá. De mivel ez a topik motorról szól, megkérdőjelezhető annak használhatósága/értelme motorhoz.. Mert ennek eldöntéséhez az alkalmazási igényt és a motor karakterisztikát kell figyelembe venni. De konkrét áramköri igény esetén, a tápfeszültség, és a motoráram sem mellőzhető adat..
üdv! proli007
(#) Koncsar válasza proli007 hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Szia proli007! A feljebb lévő szabályozóról nincsen Neked .lay formátumod? Megszeretném építeni az erősítőmhőz. Előre is köszönöm válaszod.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
(#) proli007 válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Hello!
Én nem használok Sprint-et. De nem oly nagy durranás egy kész nyáktervet átrajzolni gondolom én..
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
(#) Koncsar hozzászólása Feb 14, 2013 /
 
Valaki csinált már LM2576T Adj alkatrészből + NTC -ből ventillátor szabályozást. Nekem elindult, és nagyon jól működik, egyenlőre. egy potival be lehet állítani, hogy mennyi foknál még ne menjen. Ezt egy Li-ion akku töltéséhez építettem, aztán véletlenül kipróbáltam. Ennyi. 3A a terhelhetősége, oda egy kis hűtőborda már kell.
Üdv: K.Gy
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 20, 2013 /
 
Sziasztok!
Elkészítettem Proli007 egyik cikkében közölt ventilátor vezérlését. Az egyszerűbbiket, itt elolvashatjátok az egészet: Tovább a cikkhez. Nagyon elmés a megoldás, nekem nagyon tetszett. Egy-két helyen módosítottam, és készítettem hozzá egy nyáktervet, SMD-ben. Ahol két ellenállás van sorosan (és még sok más furcsa dolog), annak csak annyi az oka, hogy a fiókból dolgoztam. Két zöld LED-et használtam a visszacsatoló ágban, mert egy darabon túl kevés feszültség esett. 7805-ös stabilizátort használtam, amit megpatkoltam ellenállásokkal, így 12.22V-ot stabilizál. Ha lesz lehetőségem, biztosan készítek még egy nyákot, ahol már nem lesz szükség ilyen házibarkács megoldásokra. Mivel nekem 2k2-os hő érzékelő ellenállásom volt, ezért az alatta levő osztót a tizedére vettem, 220ohm-ra, így megfelelő volt a bekapcsolási pont, kb. 40-45fok. Nem a dicséret miatt rakom fel, mert arra nem méltó, hanem hogy ha valakinek megtetszik a kapcsolás, azonnal át tudja alakítani, nyákot tervezni hozzá, stb. De a nyákterv ebben a formában is tökéletesen működőképes! 12VAC-t kér minimum a kapcsolás, én 16VDC-ről tápláltam, alig melegedett a stabilizátor. Az erősítő belső oldalához lehet a nyákot csavarozni, és nem is kell vele törődni. Plusz további ötleteket szívesen fogadok. A nyák mérete: 4.2x3.3cm.
(#) Ghoost válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Szia!

Eloszor is koszonjuk.
masodsorban, szabadna kerni egy
1:1 pdf file-t a foliarajzolatrol? -mondjuk vasalashoz-
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
(#) Kovidivi válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Szívesen. Felraktam a brd. fájlt, eaglevel megnyitod, és ki tudod nyomtatni, ahogy neked jó, plusz a saját alkatrészeidhez is tudod igazítani.De ha nem értesz a programhoz, rakok fel! Vagy mondok jobbat. Felrakom azt a verziót, amiben 7812, és pontos ellenállások vannak. Lehet meg a potit is betervezem úgy, hogy helyette könnyen be lehessen forrasztani egy ellennállást is. Egyébként Proli is készített hozzá tervet, az is jó.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Hello! A rajzon P-csatornás Fet van, holott N-csatornásra van szükség. A fet és a Led összekötésénél hiányzik egy csomóponti jelölés, az R4-nél viszont egy felesleges van.
(Egyébként szörnyű otromba ez a SAS kapcsolási rajz, ahol minden felirat egymás hegyén-hátán van..)
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Alaplapról találtam egy FETet, és csak a lábkiosztást néztem, ezért van benne P csatornás. Nem diplomamunkának szántam, a feliratrétegeket ki lehet kapcsolgatni.
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Nem érted? Azért szóltam,mert a P-csatornás Fet nem jó bele. Ha csak a rajzon van P-fet, a valóságban nem, az is az is baj, mert félrevezető ha valaki megnézi.. üdv!
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Értem, köszi. Néztem, és nem találtam N csatornás FET-et, aminek ugyanilyen lenne a tokozása. Odaírom nagy betűkkel, hogy N csatornás FET kell bele. Jogos az észrevétel.
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Oké, de a Drain és a Source is a rajzon fordítva van. Ha megfordítod, akkor sem jó, mert a parazita dióda nyitóirányba lesz.
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Javasolj valamit, hogyan változtassam meg a FET-et? A feliratokat már kijavítottam, 7812-t beraktam, feliratoztam rendesen. Kijavítom a FET-et, aztán felrakom ide mindennel együtt.
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Egyszerűen úgy, hogy N-csatornás Fet képet mutasson, a negatívon legyen a Source. Ha más nem a Paint-ben át lehet karmolni.
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
A pdf fájl vasalásra és levilágításra is jó. Én még módosítanék a nyákon, összébb húznám, de legyen most ennyi is elég, akinek van kedve, megteheti, felraktam a szerkeszthető fájlokat is.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 21, 2013 /
 
Hello! Na látod, mégsem szóltam hiába. Így már még is csak értelmesebben néz ki nem? üdv!
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 21, 2013 /
 
Egyértelmű! Köszi! Bár a nyákterv még elég szétszórt, össze kell még kapni.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
(#) martin66789 hozzászólása Márc 21, 2013 /
 
Sziasztok
Beszereztem egy pár 3 erű (vezérlehető ventilátort ) amit egy potenciométer segítségével szeretném vezérelni egyesével. Megoldható lenne ez és hogyan?
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
(#) Baxi hozzászólása Okt 24, 2013 /
 
Hi Mesterek!
Evvel a cikkel kapcsolatba lenne kérdésem: Hűtőborda hőmérséklet szabályozása és kijelzése
Én egy TDA 7294 hűtését/kijelzését szeretném vele megoldani. A tda 145C kapcsolja le magát, ahogy néztem ntc vel a max 100C fok a méréshatár. Tehát a kérdésem az lenne hogy kell e valamilyen alkatrészt értéket változtatnia hogy a ledek 50C foktól max.-ig jelez ennek azaz 100C fokig?
(#) Baxi válasza Baxi hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Sikerült, megyen tökéletesen, köszönet a cikk megalkotóinak
(#) proli007 válasza Baxi hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Hello! Főleg ha tudtuk is volna miről van szó, mi a gondod, és mi lett a megoldás.. Mert ez itt egy fórum, ahol az ember általában nem önmagával beszélget.. üdv!
(#) reity hozzászólása Okt 24, 2013 /
 
Sziasztok!

Lehet, hogy nem itt a helye a keresemnek,ezert elnezest kerek. De talan ezt a topicot olvassak kozuletek a legtobben.
Nekem egy olyan elektronikara lenne szuksegem, ami egy ohm-os bemeno jelet figyel, es ha leesik az ellenallas, akkor meghuz egy relet. ha az ellenalas erteke vissza megy egy beallitott ertek fole, elenged a rele. az lenne a jo ha ezt a ket erteket egy potival vagy valami modon allitani tudnam.

Miert is lenne erre szuksegem?
Van egy regi motorom amin a hutoviz nem gombaval van mar megoldva,hanem egy elekrtomos homerseklet szenzor figyeli a vizhofokot. ennek a jele a motorvezerlobe megy es az donti el mikor kapcsoljon be es mikor ki a hutoventi. Nah de a motorvez ugy dontott nem szeretne kapcsolni a ventilatort. ezert lenne szuksegem egy elektronikara ami kivaltana a motorvez szerepet.
ha valaki ezt meg tudna nekem epiteni, meg meg is vasarolnam.

koszi elore is minden jellegu segitseget!

udv:
Reity
(#) proli007 válasza reity hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Hello! Ez eddig egy komparátor, de tudni kellene Hány volt a tápfeszültség, hány fokon mekkora az érzékelő ellenállása, és hol szeretnéd kb. hogy kapcsoljon. üdv!
(#) Baxi válasza proli007 hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Hát az úgy volt hogy nem mentem ki a leírásból. S össze raktam megvilágosodott minden . Végül is nem kellet kicserélni semmit. A 2db trimerrel szépen belehetett állítani a kívánt hőfokokat.
(#) reity válasza proli007 hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Szia proli007.

Csatolok egy diagrammot. Kb 85-90foknál szeretném ha kapcsolna be és 75-80 között kapcsolna ki.

Üdv:
Reity

temp.JPG
    
(#) Ricsi89 válasza reity hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
85-90 foknál még éppen csak nyit a termosztát. A ventilátor általában 100 fok körül kapcsol be. Mivel a rendszerben nyomás van, így a víz alapból kb 110 fok körül forr.
(#) proli007 válasza reity hozzászólására (») Okt 25, 2013 /
 
Hello! Jó ez a grafikon, csak pont az nem látszik, ahol számítana az értéke. Ez 25°C-on egy 2kohm-os NTC lenne? üdv!
(#) dj_bundy válasza emersys hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
Szia!

Most csináltam meg a kapcsolást, szerinted mennyi az a milliamper amivel még működik?
250 mA-nél nem mozdulnak a motorok...
Két motor felvétele, 170 mA-nél hibátlanul működik. Ennek örülünk.
Segítségedet előre is köszönöm.

Üdv.
Következő: »»   5 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem