Fórum témák
» Több friss téma |
Egyszerűen arról van szó, hogy erős neki és vegyél vissza a hangerőbő. Ellenállást ne köss sorba vele attól semmivel sem lesz terhelhetőbb a hangszóró...
A túl alacsony ellenállás nem a hangszórónak okoz gondot, ahnem az erősítőnek, mert túl nagy áram foylik rajta, de ez a teesetedben a legkevésbbé sem gond, mivel a hangszóró így is alacosnyabb terhelhetőségű, mint az erősítő. Az úgy jó, ahogy van, egyszerűen ne küldd szét a hangszórót. sa93 Ez nem ilyen egyszerű, mert a nagyobb ellenállás miatt kevésbbé lesz terhelve az erősítő. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
Tehát. 8 Ω-os az erősítő és 6 Ω-os a terhelés rajta. Nagyobb áram folyik rajta (mint, ahogy írtad is), nagyobb a kimenő teljesítmény. Ergó túl van vezérelve a végfok. Hol van itt nagyobb ellenállás? Nagyobb terhelés van. 8 Ω-os végfokot, optimális esetben 8 Ω-mal terheljük az impedancia illesztés miatt. (Vagy nagyobbal, de akkor kisebb a kimenő teljesítmény). Ha kisebb impedanciával terheljük, akkor meg melegszik a tranyó benne, mert nagyobb áram folyik át rajta. De javíts ki, ha valamiben tévedek.
A 6 ohm-hoz képest van nagyobb ellenállás. Az erősítő nem vezérlődik túl, az más, csak nagyobb áram folyik rajta. Ez gondot okozhat, ha 8 helyett 4 ohm-van rákötve, de 6ohm-nál nem kell ekkora ügyet csinálni belőle. Ha pedig nagyon leng a hangszóró, akkor túl van terhelve (a hangszóró) és nem kell annyira felhangosítani. Kár bármilyen ellenállással kínlódni, semmi értelme.
Hát kössz mindenkinek amit leszürtem hogy kell egy másik 8 ohmos hozzávalo láda és annyi.Ezt a 6 ohmos játékost valoban kis hangerön sem tudom élvezhetöen hallgatni mert nagyon"beleng"és nem az erölködö torzit.Ami meghalt az egy 20-as CAT 80w-os láda volt.Ha találok mindenképp egy ilyet szeretnék mert nagyon passzolt a géphez.Kössz az infokat...
Sziasztok!
Hogyan tudnék egy erősítőhöz -aminek ideális terhelhetősége 8 ohm- megfelelő impedanciájú hangszórókat választani, ha a felépítményét úgy tervezem, hogy egy selyemdóm magas, egy 140mm-es (mély)közép (25/50W) és egy 180-220mm-es mély(közép) (100W) hangszórót foglalna magába? A magas és közép már megvan, így sajna ezek fix 8 ohm -osak
Szia!
Ha hangváltót használsz, akkor az abban lévő szűrők frekvenciasávonként szétválasztják a hangszórókat és így az erősítő a megfelelő impedanciával fog terhelődni.
Első körben kihagytam volna az aktív szűrőket de azt hiszem az alkalmazásukkal jobban járok.
Én a passzív szűrőkről írtam, amit a végerősítő kimenetére kell kötni. Így az erősítő a teljes frekvenciasávban azonos impedanciát "lát", mert a hangszórók csak a rájuk eső kijelölt frekvenciatartományban fogják terhelni az erősítőt.
Nem ertem, mert egy hangfrekvencias erosito egyszerre szolaltat mely kozep es magas hangokat is akar. Ilyen esetben az erosito egyszerre latja azok impedanciajat.
Jaj már értem, teljesen világos amit írtál, bocsi az előzőért.
Üdv!
Van egy Sony erősítőm, ami 4-16 Ohmig viszi a hangfalakat. Hangfalam viszont olyan van, amiben a mély 6 Ohmos, a magas pedig 8, így az eredő 3,4 Ohm körül van. ez mennyire káros az erősítőre nézve? Szobai hallgatásra valamint házibulira mennyire alkalmas?
Szia! Nyilván van a hangsugárzódban hangváltó, így nem kell számítanod a két hangszóróimpedancia párhuzamos eredőjének megjelenésére
Csak egy apró megjegyzés. Az erősítők feszültséggenerátoros jellegű kimenettel bírnak. Ez azt jelenti, hogy kimenő impedanciájuk lényegében nulla. Ehhez csatlakozik a hangszóró, ami természetesen minél kisebb ellenállást képvisel annál jobban rövidre zárja a generátort, tehát nagyobb árammal fogja terhelni azt. Mivel az áram és a disszipáció lesz az erősítő tönkremenetelét meghatározó paraméter, így kisebb hangerő mellett lényegében bármilyen impedanciájú hangszóró használható. Csupán jól el kell találni mit is értünk itt kisebb hangerő alatt...
Sziasztok!
Tudom sokszor volt hasonló kérdés (6 ohmra 4 ohmos hangfalat), de mégis . Van egy papíron 5x110W erősítőm (már esse igaz mert csak sztereoban tudja és ugye eleve csak 250W vesz fel a táp, de ez van ráírva az erősítőre ) kenwood KRF-V5050D a köv alapadatokkal Weight: 8.5kg Speaker load impedance: 6Ω to 16Ω Input sensitivity: 2.5mV (MM), 200mV (line) Signal to noise ratio: 74dB (MM), 90dB (line) Output: 200mV (line), 1.5V (Pre out) Power output: 110 watts per channel into 6Ω (stereo) 250W kér ez van ráírva. és van egy hangfal pár a következő adatokkal MB QUART 450 Impedancia: 4 Ohm Típus: 3-utas zárt, kompakt hangszóró Mélysugárzó: 245 mm közép: 37 mm Alukalotte magas: 25 mm titán dóm Telj: 120/150 W Hatékonyság: 96 dB Frekvenciaátvitel: 32-32000 Hz Szóval mekkora kockázatot vállalok ha a 6 Ohm-os házimozicsodára (2000es évek eleje) ezt az (kb)1985ben gyártott monstrumot rákötöm? Olyan lehet hogy azonnal elszáll az erősítő? Honnan lehet tudni azt pl hogy ez a 4 ohmos hangfal inkább az 5 ohm-hoz van közelebb vagy a 3-hoz? Alaphelyzetbe könnyű megmérni de nem ez az érdekes úgy gondolom, ha megvan hajtva szabad multiméterrel méregetni? (erősítő nem murdel meg tőle? Esetleg tök hülyeséget kérdezek?) Én úgy gondolom laikusként, hogy 3/4 hangerőig nem kellene gond legyen, és úgy sejtem mivel a doboz zárt, kisebbek az ingadozások Impedancia ügyileg. Hangminősége rosszabb lesz a rendszernek egy 4 ohmos erősítőhöz képest? Ha biztos ami biztos alapon a hangfal elé kötnék 1db 1ohm-os ellenállást (amitől még nem lenne 6 ohmos a hangfal, de mégse 4, és mégse melegítenék oly sokat vele ) mekkora teljesítményűt kellene belőle venni? (az én tippem 2 W) bocs hogy hosszú voltam.
Üdv!
Szerintem 3/4 hangerőig nem lesz vele gond, csak hát egyszer kell nagyobb hangerőn hallgatni és elszállhat az erősítő. Ha ellenállást teszel, a 2W biztosan kevés. Csak az egyszerűség kedvéért ha 100W-tal számolunk és 4+1 Ohm-mal, akkor a teljesítmény is ilyen arányban oszlik meg. A hangszóróra jut 80W, az ellenállásra 20W a 100-ból!!!
20W-os lett volna a következő tippem.
De itt nemigen vannak 100Wattok, csak marketing .
Mi történik ha 1 ohm 10W ellenállást kötök be, és túl tekerem, megszakad az áramkör? Bajt nem csinál csak ki kel cserélni az ellenállást?
Hova lenne érdemes bekötni? a Hangfal közelébe vagy az erősítő közelébe? (piros vagy fekete ágon?)
Ne bőgesd, nem lesz baj.
Részegen, buliban viszont bármit tönkre lehet tenni...
Sziasztok! Van egy Pioneer SA420-as erősítőm. Eddig 2 darab 6ohmos,40 wattos hangfallal használtam, de szeretném lecserélni őket jobb minőségűekre. Az erősítő hátulján 6-16 ohm, 150watt áll, de viszont azt olvastam, hogy 8 ohmnál 21 wattot ad le. Milyen impedanciájú hangfal lenne a legjobb? Köszönöm a segítséget!
Szia! Ilyenkor elő kell kapni a világhálóról a kapcsolási rajzát. Mindjárt látható, ±30V a végfok tápfeszültsége és maximum 5A-t elviselő végtranzisztorokkal szerelték. Ebből egyenesen következik, hogy 6 ohm, vagy annál nagyobb impedanciájú hangsugárzóval üzemeltethető károsodás nélkül. A 8 ohm remek választás. A huszonegynéhány vatt nagyon megfelel szobai hallgatásra. Ezt is olvasd el!
Sziasztok .tudom hogy volt már ilyen kérdés,de nem igazán értek hozzá. van egy kenwood KRF V5580d házimozi erősitőm 6x120 wattos kimenettel. az a gondom ezzel hogy a hangszorókat szeretném lecserélni mert már nagyon megviseltek . erősitő hátulján van egy felirat hogy 8-16 Ωig. igen nagy gond lenne ha 6 Ω os hongfalakot kötnék rá? Nem tenné tönkre az erősitőmet? nem e melegedne vagy hasonló?A hangszóró Yamaha lenne azok viszont 6 Ωosak . váaszokat előre is köszönöm ......
Szia! A 6 ohm-os hangsugárzók esetén óvakodnod kell a teljes kivezérléstől és normál igénybevétel során is jelentősebben fog melegedni az erősítő. Óvatos használat mellet azért nem fogja tönkre tenni.
Ha meg tudod oldani, tegyél közbe ( sorban) 2R2 30-40 wattnyi ellenállást jól szellőző fémdobozba. Máris nem kell féltened... feltéve, ha az új cucc is tudja a régiek wattját.
Köszi. és ha kötnék rá egy 12 voltos hütöventillátort. lehet hogy buta a kérdés..... segítene valamit ? mert szeretem a filmeket hangosan nézni és igy is szokott melegedni... az Uj hangszórók teljesitménye még nagyobb is lenne mint a jelenlegi..
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
Köthetsz rá persze...abból nincs baj.. - majd meglátod úgyis az első fél óra után, mennyire izzasztottad meg őket..
volna még egy kérdésem, van egy 8 ohmos center hangfalam amihez hozzákotöttem két 4 ohmos magas hangsugárzót és a magas hangsugárzókon van egy ellenállés / 3.3qF50V/ akkor hogy lehet az hogy a multimeter ugyanugy 8 ohmot mér? ellenállás teszi? és igy mennyire terheli az erősítőt?
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
Szia! Szerintem inkább 3,3µF kondi akar az lenni. Mmultiméter DC ellenállást mér. Azon a kondi meg szakadás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |