Fórum témák
» Több friss téma |
Na igen terheletlenül nem? Azt gondolom, hogy nagy baj nincs, mert nem melegszik a táp és jól teljesít.
A cimó cikkében nagyon szép volt a jelalak. Azt szerettem volna megtudni, hogy mitől van ez az elváltozás?
Teljesen normális.
Azért nem szép négyszög mivel belemérted a szóráson eső feszültséget is.
Még annyit fűznék az előző válaszomhoz, hogy ilyet csak analóg szkópon láthatsz, a digitális szkópok nem szokták így egymásra rajzolni a többszörös lefutás eredményét, mert a kicsi felbontás miatt csak egy nagy katyvasz lenne belőle. Viszont ha tudod jól értelmezni a szkópon látott képet, akkor jelen esetben az analóg szkóp sokkal több információt nyújt a mért jelről. (pl. még a táp 100Hz-es hullámosságnak mértékét is meg lehet mondani, sőt a puffer kapacitása is saccolható a kép alapján! Persze ismerni kelene hozzá a beállított méréshatárokat.)
Nem nem. Terheletlenül kisebb a feszültségesés a kondikon és a szóráson is, és a 300V DC hullámossága is kisebb. Tehát terhelve lesz ilyen a jel, terhelés nélkül "négyszög szerűbb".
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
Tudom nekem is digitális a szkópom. Meg spórolhattam volna ezt a sok hozzászólást, ha eszembe jutott volna a műhelyben, hogy mentsek egy képet.
![]() Tulajdonképpen az előző hozzászólásodban lesz szerintem a válasz a kérdésemre, hogy amikor a primer tekercsen mérek, akkor a rezonáns kondik és a primer fesz összegződve jelenik meg. Köszi mindenkinek. Akkor meg vagyok nyugodva és reggel megnézem a primer feszt a táp negatívja és az alsó-felső fetek között is. Csak úgy. ![]()
Mi lehet a probléma oka, ha a szimmetrikus táp szekunder oldalain eltérő feszültségeket mérek (ingadozót) Az egyiken megfelelő a másikon meg 2x nagyobb. Talán tekercsei zárlatosak lennének?
Eddig jól működött, ugyebár ez még mindig a fullhidas táp lenne. Egyenlőre nem tudom mivel mással összefüggésbe hozni, csak azzal, hogy zárlatos lett a tekercs valahol, netán az új gate trafónak köszönhető? Másik kérdés: az lehet-e hogy a főtrafó primer ágait fordítva kötöm be és az okoz galibát?
Szia! Egyenirányítás után mérted vagy előtte?
Mindkét oldalt azonos 0.0 ohm -ot mérek.
Ezek szerint nincs miliohm mérőd.. Oszcilloszkóp ábra mit mutat? De ha zárlatos lenne a trafó egyik fele akkor kevesebbek kellene lennie a fesznek nem többnek.
Nincsen sajna mili ohm. Szkóp el van téve -gondoltam nem lesz rá most szükség. De mindjárt előveszem.
Idézet: „De ha zárlatos lenne a trafó egyik fele...” Igen ez nagyon érdekes. 43Vac-vel hajtom próbaképp, és megjelenik 100Vac nál több a másik oldalon meg 30Vac akárhány. (változik)
Itt most nem előre, hanem visszafele kell gondolkodni. Ha előtte jó volt és a gate trafón kívül semmi máshoz nem nyúltál, akkor nyilván azzal van gond. Talán újra rosszul kötötted be.
Igen, erre gyanakszom én is csak mivel nem tudom mi mással összefüggésbe hozni. Na neki állok újra átnézem.
Jelenleg így van bekötve. A négyzet a tüskesort jelenti, ami a gate trafó csatlakozója. Egyik négyzetsor a tekercs eleje a másik négyzetsor a tekercs végét jelenti. Az azonos színűek egy tekercset jelentenek.
(ez csak egy szemléltető ábra). Mi lehet a baj? A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
Mivel az azonos színek az azonos tekercsek kezdetét illetve végét jelentik, ez a bekötés teljesen rossz. Nem néztem végig, de gyakorlatilag egyik FET sem látja a gate trafó egyik tekercsét sem, pláne nem a sajátját fázishelyesen. Hasonlítsd össze a rajzzal (főleg azzal amit egyszer privátban küldtem), nem szeretnék ezzel kapcsolatban újra oldalakat teleírni.
Rosszul írtam. Tehát az azonos színek egy tekercset jelképeznek, viszont a bal -és jobb oldali 5 soros tüskesor a tekercs egyik ill. másik végét jelenti.
Üdv mindenkinek!
Szeretnék építeni audo célra egy kapcsolóüzemű tápot. Amit teljesítenie kellene: 2x12V nem stab. 1-2A terhelés mellett. Egy fejhallgató erősítőt táplálna. Alapanyagnak van egy szétbombázott, de működő laptop táp, ami egy fetet tartalmaz, és két még be nem azonosított vezérlő SMD IC-t. És van egy nem tudom milyen tápegység, még nem üzemeltem be, miben van egy pár menetes gyűrűtrafó, és két darab vélhetőleg KSE13005 tranzisztor. Alábbi képek szemléltetik. Valami olyan egyszerű berendezést akarok, ami nem haladja meg a két áramkör szemmel látható (nem SMD) alkatrész felhasználását. Alapanyagnak van ez a két táp, több PC táp, több kompakt fénycső elektronika, 2db IRF740, egy diak, ami nem tudom hány voltos, vélhetőleg nem nagy, alig nagyobb egy 1N4148-nál. Ebben kérnék segítséget.
A "nem tudod milyen" tápot nagyon egyszerűen átalakíthatod a kívánalmaknak megfelelően, csupán a trafó szekundereit kell megtekerni (a szimmetrikus kimenet miatt), valamint egyenirányítani és pufferelni. Tulajdonképpen egy izmosabb kompaktfénycső elektronikával van dolgod, Skori oldalán kellő információt találsz róla, de régebben én is csatoltam már ilyennek a rajzát, csak annál nem volt a szekunder oldalon semmi.
Köszönöm a választ!
Nagyjából sejtettem, hogy valami fénycső elektronika lehet. De nem mertem beüzemelni, nehogy valami csúnya meglepetés érjen a kimeneten. (Nagyfesz) Bár a menetszámból ítélve tizen, huszon voltot feltételeznék, de mint írtam, a bizonytalanság miatt nem is próbálkoztam. Mekkora kimenő fesz lehet rajta? Valamint egy lehet hogy blőm kérdés: a primer azonos menetszám az impulzus trafóknál, vagy ez a teljesítménytől függ ?
Sziasztok, arról érdeklődnék, hogy az RM 12 trafó ez mire jó? Lehet ebből kapcsoló tápot csinálni és mekkora teljesítményűt?
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
Csak ilyenből lehet. A teljesítmény maximumot a ferrit mágnesezhetősége, avagy AL értéke határozza meg. Továbbiakban a Te méretezésed, mekkora frekvencián üzemelteted, (ez is véges) valamint hogyan tekercseled meg. Áram sűrűség. Minden ferritnek van egy adatlapja, miben meg van adva, mekkora frekvencián mekkora teljesítményt tud produkálni.
Ezek ajánlott értékek, de a maximumot nem érdemes átlépni pl. üzemi frekvenciánál. De ha van neked egy ferrited, ami pl. 10KHz-en 100W. Te készíthetsz kisebb teljesítményűt, pl, ha alacsonyabb üzemi ferekin hajtod, vagy vékonyabb huzallal tekered a szekundert. Természetesen e kettő összefügg. A menetszám és a freki. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
Biztos ami biztos alapon az ilyet úgy kell beüzemelni, hogy kerítesz valahonnan mondjuk 100V DC-t (célszerű áramkorlátosat), és arról táplálod meg a primer oldalt. A csatlakozóból ítélve szimpla kimenete van, és elvileg az a kívül lévő 15 menet a szekunder. Ha igen, akkor 24V-osra saccolom, de ez nem biztos. A primer menetszám leginkább a vaskeresztmetszet és a frekvencia függvénye mint bármilyen más trafó esetében, és az értéke néhányszor 10 menet lehet ezen a gyűrűn.
Köszönöm ismét a segítő választ!
Holnap ki is próbálom. Valóban szimpla kimenete van és a szekunder menetszám is stimm! ![]() Lehet valamikor már kérdeztem itt, de nem emlékszek a válaszra... A PC tápokban lévő gyűrű magok jók transzformátornak, vagy azok csak szűrű, simító tekercsnek jók?
Ha a kimeneten lévő 2-3cm átmérőjű sárgára gondolsz az nem jó mert nem ferrit hanem porvas.
Igen van sárga is, de van fekete is, avagy hát szürke. Egyébként ha színe alapján nem, hogy tudom kideríteni másként, porvas, vagy ferrit mag-e?
Ami anyagában sötétszürke, grafitos csillogású, az ferrit (a kábelekre rakott zavarszűrő gyűrűk pl. olyanok), az összes többi színezett, festett mind porvas.
De persze meg is mérheted az Al-t (pár menet drót + induktivitásmérő), ha ilyen 100 körüli, akkor porvas, ha ezres nagyságrendű, akkor ferrit. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
Ez nem RM12 mag.
Az ilyen:Bővebben: Link Ha nincs induktivitás mérőd, akkor így tudsz mérni egyszerűen: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
Ha jobban megnézitek, hat különböző trafó fényképe van felrakva (kb. egyik se RM12), a szövegben is van szó mindenféléről, a leírásnál még az "autotransformer" és a "toroid" karakterláncok is szerepelnek (ami megintcsak se nem RM12, se nem a felrakott fényképek egyike).
Megjegyezném, hogy szerintem ez a hirdetés nem konkrét terméket hirdet, hanem magát a kereskedőt, aki ezek szerint bármit tud szállítani. Az ilyen kereskedőkkel kell nagyon vigyázni, mert vagy nagyon jó vagy nagyon rossz bizniszt lehet velük csapni.
Sziasztok!
Megint én kérdeznék valamit amit már biztos mindenki tud rajtam kívül, egy 1T forward tápon hol kell frekvenciát mérni én a test és a Drain között próbáltam de terhelés nélkül 70Khz mutatott terhelve pedig nagyon csúnyán elkezdett zizegni, nem mutatott semmit a mérő én meg nem erőltettem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |