Fórum témák
» Több friss téma |
Igazad van, végül is sokkal könnyebb újból leírni mindent, mint megkeresni és elolvasni...
Valamilyen szinten igazad van, de van pár oldal csak ebben a témában. Vannak témakörök, amelyekben nehéz eltalálni a megfelelő kulcsszót a kereséshez. Pláne akkor, ha az illető nem is tudja pontosan, mit keres. Érdekes módon vannak akik sportot űznek abból, hogy ilyen válaszokat adnak: "Keress rá, volt már téma!". Ettől már csak az lenne jobb, ha azt írná, az interneten megtalálható a keresett információ. Ha már a billentyűzethez nyúlt, legalább egy linket adjon. Türelem, tornaterem. Akinek pedig nincs, inkább ne fórumozzon. Szerintem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Egyszerűen rákeres a nevemre és ott van minden csatolmány amit eddig feltettem. Utána körülolvassa a kapcsolódó dolgokat és megoldva a digitekre bontás és sok minden más is, pl. a DS és a 7 szegmenses kijelző ütközés problémája...
Kíváncsivá tettél. Valószínűnek tartom, hogy a megszakítás nem tetszik a Ds-nek, de nem sok mindent találtam.
Engem ez érdekel: "a DS és a 7 szegmenses kijelző ütközés problémája".
Konkrétan itt van az a megoldás, ami mellé belefér a 7 szegmenses kijelzés is.
DS megszakításos kezelése De a 7 szegmensest is megszakításban kellene lekezelni, mert a gyári modul biztosan nem így csinálja, ami csak addig jó, amíg mást nem szeretnél mellé tenni, pl. egy gomb kezelést, vagy DS-t a gyári módon, vagy bármi mást, ami időt (időszeletet) igényel. Nem lehet egy programban egymás mellé tenni két olyan folyamatot, amelyekben várakozás van (a flow legtöbb modulja tele van várakozással!!!), mert az a program szaggatott lesz. Valamint nem lehet egy várakozást igénylő blokk mellé periódicitást igénylő programrészt tenni megszakítás (időzítés, időosztás) nélkül, mert az működésképtelen programot eredményez, mint ahogy számos esetben ezt itt látjuk. Sajnos, (vagy sem), a Flowcode nem mentesít az alól, hogy meg kell tanulni programozni, sőt, ha a Flowcode-ot komoly dologra akarjuk használni, jobban kell tudni programozni, mint sima C-ben, mert a gyári kódagyrémeket el kell tudni olvasni, hogy rájöjj mit kell módosítani, hogyan kell másképpen megoldani, úgy hogy illeszkedjen a Flowcode koncepciójába is, hogy utána működjön. Ilyenkor elő kell venni az eszközök adatlapjait is. Egy idő után sajnos több lesz ez a tevékenység, mint amennyi időt nyerünk az előre megírt blokkok használatával, ezért is tettem félre. De kétségtelen, hogy egyszerűbb dolgokat nagyon gyorsan össze lehet vele lapátolni, ha beleillik a fejlesztők elképzeléseibe a feladat, tehát van létjogosultsága egy bizonyos fokig. A probléma ott kezdődik, amikor valaki elér egy olyan szintre, ahol a fent leírtak érvényesek lesznek. Ekkor zúdulnak a kérdések, de igazából jó választ csak elég komoly fejlesztési munka után lehetne adni, azaz meg kellene írni a kérdést, és a Flowcode rossz megoldásait megkerülő-megoldó programot, hogy tudj válaszolni úgy, hogy a kérdezőnek is jó legyen. Hogy ekkor ő megértette e a választ, nem biztos, viszont a "segítség" működik, legalább is addig, amíg más környezetben nem lesz szükséges felhasználni, mert akkor többnyire módosítások kellenek, amit megértés nélkül nem lehet megtenni. Így lesz egy látszólag egyszerű kérdésből vergődés... Viszont ezzel nem azt akarom mondani, hogy fel kell adni, sőt, tanulni kell sokat, C-t! Viszont a legtöbb esetben ez a teljes váltást jelenti...
Köszönet mindenkinek a kritikáért, igérem megfogadom. Amugy csak annyit hogy ha nem akar valaki válaszolni mert már többször ki lett tárgyalva akkor nem kell éd meg van oldva, nem feltétlen kell nyomkodni a billentyüket ahoz hogy forumozzon valaki. Ez az én magán véleményem. Viszont ha a keresö kicsit felhasználobarátabb lenne akkor nem lenne ennyi kérdezgetés, persze ez az OP-nak szol csak most ide irom.
Watt amit linkelt programot, azt nem tudom miért de valamiért kihagytam, elég sokminden van benne ami kell nekem és ezért hogy relinkelte csak köszönetett tudok mondani. A másik dolog hogy amit feltesztek programokat azt álltalában mind legalább egyszer megnyitom márcsak a kiváncsiság kedvéért ha még nem is lényeges dologrol van szó (LED villogtatot is) de a megoldások sokat segitenek. Üdv Kovács Gábor
Halihó!
Van egy kis gondom, de nem tudom, hogy Flowcode vagy egyéb. Nem címzi a 1602-es kijelző második tábláját a programom. Az lenne az első kérdésem, hogy kézzel milyen parancs címez? Hiba: "á" helyett "ä". Pont ugyanazon a címen vannak, csak a másik táblában. Lepróbáltam több karakterrel is. A teszt hardware-en folyt, nem szimuláciban. Előre is köszönet, ha valaki tud segíteni.
Lehet hogy a hardvered nem EU-s készlettel rendelkezik. Adatlapod mit mond?
Semmit, mert kínai. De ugyanezt a kijelzőt használtam feljleszőpanelen és ott működött, inkább ara gondolok, hogy a 18F14k50 nem megfeleően kezeli a kijelző RS bemenetét. csak már nem tudom átmókolni a dolgot. Észrevettem, hogy eme PIC néhány lába nem használható akármire. Az ST-s kimeneteken az N csatornás tranzisztor nem megy, a kijelző adatvezetékei se köthető akárhova... Az RS láb az RA.5-ön van, ami elméletileg TTL I/O láb.
Nincs olyan, hogy ST-s kimenet, olyan csak bemenet van. Minden Digital I/O láb kimenetként azonosan kell működjön, a többi speciális láb(USB) nem, de az adatlap erről bővebben ír. Konfigurációs probléma is lehet, de erről nem a PIC tehet.
Bocsánat, nem akartam szakmaiatlan lenni, inkább csak fogalmazási zavar volt. Viszont lenne egy másik kérdésem. El tudom küldeni a pic-et sleep-be, nem tudom felébreszteni. Külső jel hatására szeretném, de nem igazodok el az adatlapon(16F1936), hogy melyik register-t kellene beállítani. Tud esetleg valaki segíteni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2013
Mondhatni, de simán nem ment, csak ha a status register-t beállítottam. Ha ezt nem tettem meg, akkor valamiért csak watchdog-ra ébredt.
Hello!
Segítséget szeretnék kérni. Egy programom mindig kiír hibát az error result részben, de nem tudok rájönni ez mit jelent, hol a hiba. Ugyanakkor e program működik. Tud valaki segíteni, hogy ez milyen jellegű hiba, hol tudok találni róla valamit?
Szia! Az a baja hogy nincs kezdő érték beállítva neki, ettől működik a program. A program legelején adj neki értéket, vagy a változó megadásánál írj be kezdőértéket.
ahhaaa.... értem. Köszönöm!
Hátha találkozott már valaki hasonló hibával. 3 ADC-t használok a programban. A ADC0,ADC1 remekül működik. Az ADC2 is működik. Beolvasom az ADC2 értéket ki kiíratom a kijelezőre, az működik. Viszont ha a beolvasott feszültség értéket konvertálom (ezzel a sorral: tapfesz = FloatToString$ (tapfeszFL)” ) akkor a másik két ADC elkezd furán viselkedni. Le-le esik 0-ra, majd visszaáll, kissé rendszertelenül. És ha kiveszem a fenti sort a programból, akkor remekül működik. Ha beteszem, nem működik. Megőrülök tőle! Mi lehet a baj? Már vagy 1 hónapja kínlódok vele, de nem tudok rájönni, hogy ez a sor miért rontja el a programomat. Felteszem a működő, és a nem működő változatot is!
A fordító üzenetét nem néztem valóban. Viszont nem tudom hogy tudom visszakeresni, hogy ki és hol csinálja ezeket a hibákat? Bár magát a hibaüzenetet sem egészen értem...
Mondjuk az iy furcsa, hogy a működő változatnál azt írja ki, hogy 60% szabad, a nem működőben pedig, ahol egy sor kerül bele már csak 25% a free. Valamit tudsz segíteni a hibáról, mert ebből nekem nem sok derül ki. A számítást nem értem mi a baj vele. Tapasztalatom szerint azt teszi amit kell. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
Szóval a megszakításban legyen kevesebb művelet. Ezt megpróbálom, hogy a számítás a főprogramban legyen, és a megszakításban csak az adatok lekérdezése legyen. Köszi.
Tanácsot tudnál adni? ADC2-ből nagyon szeretném kiolvasni feszültségként az értéket, ez viszont float típus. Ezt a számot kellene beszorozni 5,4-gyel és az eredményt kiíratni a kijelzőre. Hogy csináljam, hogy kevés helyet egyen, ne sértsem meg fordítót se... Kiolvasom floatba és más ne legyen a megszakításban, utána a főprogramban számolom, és szétszedem törtrészre és egész részre és így íratom ki? 1: Nézegetem, hogy mi a fene csordulhat túl, de nem jövök rá. Megpróbálom a float műveleteket kicserélni. Nekem ugy rémlik, mintha kipróbáltam volna és működött volna, azt hittem a flowcode kicseréli automatikusan, de lehet hoiyg benéztem... Röviden: ez egy forrasztó állomásba épített állítható tápegység lenne, ami kiírja, hogy épp mennyi a tápfeszültség. Ez a tápfeszültség, egy feszültség osztón keresztül megy a PIC ADC2-ra. Ezt szeretném megmérni, visszaszorozni (a feszültség osztó miatt), és kiíratni az eredményt A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
5,4*10=54 Ezzel számolj, majd a kiírás után tedd a tizedes jelet a megfelelő helyre. Az ADCből se floatba olvass, hanem intbe. Az is arányos, miután 10 bites egész szám keletkezik alapból!
Tisztelt nagyöreg PIC-es szakik! A pontos idő:
00:00:00 Ezt akár tíz percen keresztül is bámulhatom, nem mozdul. DS1307, SCL és SDA 4,7k ellenállással a +5 V felé felhúzva, ezek a PIC 18-as és 23-as lábára kötve. Ezt valahonnan a Matrix Multimedia oldaláról töltöttem le. Eredetileg 16F877 -re készítették, átkonfiguráltam 16F887-re (ilyen van itthon). Mit rontok el? A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2013
Köszönöm, működik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2013
Első indításkor be kell állítani az rtc addig nem működik.
Igen, ezt észre vettem. Csak félreértettem a magyarázó szöveget, azt hittem, a CH bitet egyre kell állítani ahhoz, hogy beinduljon. Küldözgettem a 128-at, nem nagyon történt változás.
Sziasztok készítettem egy alap közlekedési lámpát, végig fut szépen de nem tér vissza a ciklus az elejére esetleg tudna valaki segíteni merre van a végtelen ciklus?
A sok ciklus helyett elég egy.
Köszönöm rendes vagy de sajnos nem tudom megnyitni mert neked uj verziód van, nekem meg a 4-es van.. esetleg nem tudnád úgy feltenni hogy 4-el is megbírjam nyitni? :$ amugy meg kezdő vagyok ebben, még tanulom, haladok is vele
Az összes dolgot sorban tedd egyetlen ciklusba , a többi ciklus felesleges
akkor jó ez igy,,? csak egy ciklus alá tegyem be igaz? ugyan igy csak egy ciklus alá
|
Bejelentkezés
Hirdetés |