Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   21 / 730
(#) Kovidivi válasza blackhawk1985 hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

hello!
Ez a kapcsi egy elég nagy meredekséggel vágó sub-filter. kipróbáltam, csak a szub hallható, olyan max. 100Hz-ig.
A becsatoló kondi mérete 1-10µF legyen.
(#) Peti_85 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Naaa jóóóó
Ha már ennyien írtátok... Akkor legyen MDF.
Majd elmegyek egy asztaloshoz, és konzultálok vele...
Hali
(#) szabi83 válasza Peti_85 hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

3-5 ezer = 1 nm

(#) Norbert123 hozzászólása Nov 6, 2007 /

Sziasztok még nagyon új vagyok itt.
Szeretnék épiteni egy hangfalat mélynyomóval két hangszorós legyen az egyik hangfal kicsit öreg (régen tv-ben volt de jó) az 6 cm -es a másikat nem tom pontosan mert azt még meg kell vennem de az új lessz
Én ilyet találtam szerintetek jó lessz?
Segitsetek légyszi ha láttok mást ,szebbet rakjatok róla képeket, mi legyen az a hangcsillapitó anyag
Ja meg ledeket is szeretnék bele rakni Hova rakjam hogy dizájnos legyen vagy hogy alakitsam átt
Segitsetek
Előre is köszönöm!!!
(#) atti212 hozzászólása Nov 6, 2007 /

Sziasztok. Épitett már valaki SRP 4050 essel valami értelmes hangfalat? Nem somogyi tervvel hanem valami igazibbal? Ha nem, Ti milyet gyártanátok neki? Most 100 literes ládában vannak, mint két külön mélyláda. Így is leszedik az emberről a cuccot, de kevés nekik ez a 100 liter, ez tény.

Előre is köszi
(#) Abron hozzászólása Nov 7, 2007 /

Szevasztok!
Lehet volt már szó róla , BOCS de nem akartam 11 oldalt átbogarászni!!
Szóval: olyan kérdésem lenne hogy a hangfal alapanyagául milyen fatípusok lehetnek jók?
MDF az OK.
De én fenyőfából szeretnék, viszont valahonnan azt hallottam hogy ez túl puha és nem megfelelő egy doboz elkészítéséhez!
Ti mit tudtok erről???
(#) Bone19xxx hozzászólása Nov 11, 2007 /

Sziasztok vettem 2 db MNC big bull x2 40cm-es hangszórót és autós szubládát szeretnék építeni belőlük csak nem találtam sem doboztervet sem olyan adatokat amikből ki lehetne egy progival számolni. ha tudtok v adatot v már találkoztatok vele véleményt és a legjobb egy dobozterc lenne. hangnyomásra készül szal reflex láda kéne. előre is köszy!!
(#) Kovidivi válasza Bone19xxx hozzászólására (») Nov 11, 2007 /

Hello!
véleményem: :eek2:
Nem semmi az a hangszóró! főleg kettő.... (hangminőséget ne nézzük, csak a hangnyomást....bámulatos)
Egy biztos, hogy ennek a hangszórónak nem tudsz akkora dobozt készíteni (kocsiba), ami kellene neki, úgyhogy először nézd meg, hogy mekkora láda fér a kocsiba, és ezek után próbálkozz progikkal.
Ajánlom, hogy jól nézd meg , milyen erősítőt veszel hozzá, mert haver is vett ilyen hangszóróhoz 500wattos erősítőt (ami valójában 2ohmon 2*120watt, 4ohmon 2*70watt, vagy hidalva 4ohmon 1*200watt, a hangszóró pedig 2*4ohhos tekerccsel kapható. így sehogy sem tudja kihozni a maximumot a mélyládából....)
(#) Bone19xxx válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 11, 2007 /

köszi a véleményt. elvileg a kocsiba befér 300 literes láda. de azért nem tom progival nézni mert nem tudok elegendő
adatot hozzá és a 2 hangszórót 1 ohmba kötve fogom használni egy 1-ohmon 1000W-os mac monoblokkal. adatokat nem tudnál hozzá mondani olyanokat amiket a progi kér?
(#) Bone19xxx hozzászólása Nov 12, 2007 /

és még olyan kérdésem is lenne hogy van egy BOA MF-50-es erősítőm ami a mostani 30cm-es 4 ohmos blandpass ládámat szépen hajtja hídban. a kérdés végülis az lenne h mivel nem találtam magyarországi forgalmazót adatom sincs arról h elbírja e az 1ohmot. és ha nem akkor az erősítő leég e vagy a hóvédelem lekapcsolja e megint csak tapasztalatokra lennék kíváncsi. és az is érdekelne h a hangszóró tényleg bírja e a 440W-ot sinusban? előre is köszy minden kommentet
(#) dB_Thunder válasza laccsa hozzászólására (») Nov 12, 2007 /

Idézet:
„Van egy jl audio 12IB4-es 30cmes hangszóróm, és az a baj vele, h magas a VAS értéke”

Meg magas a Qts értéke.
Felejtsd el a reflex ládát, felejtsd el a 30x30x40-es méretű ládát, sőt feletsd el ezt a hagszórót (NEM azt mondom hogy szar csak neked nagyon nem ez kell)
Ezt a hanszórót Tline vagy tölcsér ládába tenném...de azok nem kicsik, főleg a tölcsér.
(#) Gery hozzászólása Nov 15, 2007 /

Üdv mindenkinek!
Kezdem egy regénnyel Az a helyzet hogy van egy hifirendszerem. Az egészet leakartam fainul cserélni, de most autóba építek hifit, most pl gőzerővvel az erősítőt építem ahogy időm engedi.(hát nemsok van ). Szóval ez a szobai hifi téma kb 1év mulva jöhetett volna szóba. De az egyik hangszóróm megadta tegnap este magát Teljesen új szettet nemakarok építeni(pénzhiány ) de nyilván egy új hangszórót veszek. Viszont arra gondoltam hogy újj dobozt csinálok neki. A hangszóró egy mnc eclpise2-es 25centis. Mnc ide vagy oda elég jól szól bár két év alatt megadta magát Akkoriban nemsokat értettem a dologhoz így kapott egy sima 66literes zárt ládát, hangváltó nélkül.(csak a domrol van levágva a magas). Ja és különben kétutas. A doboz is sima pozdorja, nemnagyszám és egyszerü szivacssal van kitömve.
A kérdés az hogy érdemes lenne építeni egy új jobb ládát , de akkor már reflexet? Egy csomó hangfalépítős dokumentumot már elolvastam viszont a maga a hangfaltervezésbe nemvagyok biztos. Én a bassbox pro6-ot használnám csak abbol a sok grafikonbol a "legelső" alapot vágom hogy az az "ideáis" ha 20hz-nél fel majd 0dB-nél egyenesen végig. Viszont a többit nemnagyon. :no:
Szóval érdemes lenne egy új dobozt csinálni neki, jobban szolna, és tudtok nekem ebben segíteni?
(#) aflmor válasza Gery hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Hali.
"...van egy hifirendszerem..." a "hifi" nem itt kezdődik... (mnc, sal, stb.)

...na mindegy.

mnc eclpise2-őt rakhatod "bármibe" a progi megadja a méreteket, ezekből:
Re: 6.8 Ohm Mms: 30,80 g
Vas: 103,47 liter BL: 6,33 T*m
SPL: 88,45 dB/2.87V/m EBP: 30,43
Fs: 37.5 Hz Qms: 4,07 Qes: 1,23
Qts: 0,95 Cms: 0,584 mm/N

"...az az "ideáis" ha 20hz-nél fel..." ezzel a hangszóróval?
(#) Gery válasza aflmor hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Azért írtam az ideálist idézőjelbe. Tudom hogy mnc de ez se rosz valakinek még ilyen sincs Tisztába vok vele énis hogy béna de ez van, szal nemkell minden hozzászólásba elmondani
A gyártó alig adott meg adatokat, de amiket te írtál azokat beítom. A számolásokat a gyári 120Wattal csináltam bár az télleg nevetséges Amúgy találtam egy leírást a gyári adatokkal. Az első kép az és 42.3L reflexbe 55X120-as csővel. Beírtam bassboxba és vmi ocsmány grafikont adott ki Sztem ez felejtős. Egyébként a bassboxnál kiírja mibe érdemes rakni. Itt a kis nyíl a skálán fullon a zárt doboz résznél van. Akkor nemis érdemes reflexbe rakni?
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Ez zart dobozba valo hangszoro, az EBP-bol is latszik, bar kivetelek lehetnek. Szoval reflex dobozzal ne is kiserletezz! Ha lesz idom ma este es addig nem valaszolnak neked, akkor majd kiszamolok neked egy zart dobozmeretet.
(#) Gery válasza lamalas hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Nah azt megköszönném
Aztán jönne még egypár kérdés, de azt majd utánna
(#) Pafi válasza Gery hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Aszerint az excel táblázat szerint, amit használok, ez a hangszóró 180 literes ládában ( ) hangolható be többé-kevésbé jól reflex-csővel. 10 centi átmérőjű, 7 cm hosszú csővel 24 Hz-ig lemegy. Kisebb ládában csak rezonáns, búgós felső-basszust produkál. Mondjuk Michael Jackson számokhoz ez a jó, de máshoz nem feltétlenül.

Egy negatív kimenő ellenállású erősítővel viszont egészen jó lenne kisebb ládában is! (De nem ér ennyit az egész.)
(#) Gery válasza Pafi hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Hát az a 180liter egy kicsit durva :eek2:
De meg fentebb írták hogy zárt doboz kell a hangszórónak. Amúgy néztem a progival, meg a szabad hely figyelembe vételével kb90liter-t max tok neki adni. De ez olyan fura mintha azt mondanám hogy: "hát 90liter elfér akkor legyen annyi" Vagy zártnál ennyire mind1? Amúgy ha a belső méreteket nézzük akkor 700 magas 320 széles és 400mély ahogy eltom helyezni a szobámba. Különben az nem cink hogy méllyeb mint amilyen széles? Mert a progik mindig szélesebbet mint méllyebet mondtak Nah mitgondoltok?
(#) Pafi válasza Gery hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Idézet:
„Különben az nem cink hogy méllyeb mint amilyen széles?”

Nem!

Azért érdemes kipróbálni reflexben is (pl. 8 cm átmérő, 6 cm hosszú csővel), mert ugyan nem lesz egyenletes a frekimenete, de jóval több lesz a mély (elvileg)!
(#) shalafi66 válasza Gery hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

A 90 liter elfelejthető a 3mm Xmax miatt, ha valamennyire terhelhető kell, hogy legyen, illetve az impulzusválasza is számít egy picit. A b-reflex mondjuk úgyis eleve kizárt 1,0-ás Qts-el. TL. Az kéne neki. Vagy egy újrahasznosítás, csak kár, h. kevés benne a vas. Személyszerint 45liter zártnál maradnék.
(#) Pafi válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Hát ha az jó, hogy hiába pumpálják bele a teljesítményt, mégsem mozog, nem ad igazi basszust...
(#) Gery válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Akkor 45liter? Aszondjátok az jó neki? Amúgy a 66literes zártba azért volt basszusa mert az ablak nehezen maradt a helyén
(#) shalafi66 válasza Pafi hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Pafi, amúgy sem mozoghatna többet mechanikai korlátai miatt, és arra a picike lengőcsévére vigyázni kell, légrésen kívül könnyen megég, pont az lesz vele, amit te írtál, hiába pumpálod bele a teljesítményt nem szól, csak fűt. Egyébként a 45 literben is lesz 50Hz-es f3 pontja (ami zártban nem olyan rossz), már ha valamennyire hasonlít a forgalmazó méréseire az adott hangszóró. Erre mondjuk a legalább 30%-os szórás miatt sztem semmi esély. Zártban 45-nél nem mennék följebb, b-reflexre meg nem alkalmas. Ennyi.

Ui. nem attól lesz "igazi" a basszus, ha mozog.... és nálam az igazihoz hozzátartozik a normális átvitel, és impulzusválasz is mélytartományban, nnoés a minél kisebb torzítás, amihez meg lineáris kitérés és megfelelő membrán kellene... Midegy, ettől mélyebbre ne ássunk bele sztem.

Talán még annyit, hogy nincs olyan hatalmas különbség a 45 és a 66 literes doboz átvitele, illetve jósági tényezője között, ami indokolná a nagyobb dobozméretet, a terhelhetőség viszont észrevehetően lecsökken, ezért nem érdemes - szerintem - nagyobb dobozba tenni. Bár ez most mind csak fikció, igazából meg kéne mérni a hangszóró T-S-ét.

Gery, ablakot rezegtetni 80Hz-el is lehet, ahhoz nem kell hogy mélyről induljon az átvitel. De jut eszembe, ha ez a cél, hogy rezonáljon a berendezés, akkor a b-reflex doboz tényleg neked való.
(#) Gery válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Még anno, most megis találtam Petroimro csinált ugyanezzel a hangszóróval mélyet. Itt van és az adatokat is elkértem Itt. De ez csak 26liter és reflex, ami ezekszerint nemjó a hangszórónak.
Most azon gondolkodtam hogy, progi is alig mutatott különbséget, és ha ti is azt mondjátok hogy nincs sok különbség akkor nemis csinálok neki újj ládát.
Mert most 19mm-es pozdorjábol van, volt rajta egy reflexcső de azzal nemvolt jó, így belülről ráragaztottam egy kis négyzet alakú fát. Amúgy más probléma nincs vele, szóval akkor nemis érdemes több pénzt költeni rá?
(#) Pafi válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Idézet:
„Pafi, amúgy sem mozoghatna többet mechanikai korlátai miatt,”

Mennyinél többet? Hát ha te azt mondod, hogy ismered ezt a típust, és 4-5 mm-nél bekoppan, akkor igazad van, ne erőltessük! Bár még azt sem tudjuk, hogy mekkora teljesítményű az erősítő! És ha nem hangosítani akar, akkor egyébként sem max. teljesítmény lesz a jellemző felhasználás! Egy otthoni hangfalat nem teljesítményre kellene optimalizálni, hanem átvitelre, nem?

Idézet:
„arra a picike lengőcsévére vigyázni kell, légrésen kívül könnyen megég, pont az lesz vele, amit te írtál, hiába pumpálod bele a teljesítményt nem szól, csak fűt.”

Ne csináld már! Ha egy hangszóró zárt dobozban adott frekin jobban mozog, az egyértelműen nagyobb hangnyomást kelt! És ha adott feszültségen jobban mozog, az a nagyobb indukált feszültség miatt kisebb áramot, vagyis kisebb melegedést jelent! Az alapvető tényeket ne akarjuk már átírni!

Idézet:
„légrésen kívül könnyen megég,”

Igen, ha ez alatt azt érted, hogy mire teljesen légrésen kívül kerül, addigra akkora teljesítményt kell rákapcsolni, amitől megég, akkor igen. Viszont konstans teljesítmény mellett bolhafingnyit számít, hogy légrésen kívül kerül, tekintve hogy a tekercs kb. 60 %-a már nyugalmi helyzetben is légrésen kívül van, és +/-7...8 mm-es membránmozgásnál is csak a periódus kis részében kerül teljesen légrésen kívül, az idő nagy részéban ekkor is a légrésben van, cserébe viszont a gyors mozgás eleve jobban hűti.

Idézet:
„nem attól lesz "igazi" a basszus, ha mozog.... és nálam az igazihoz hozzátartozik a normális átvitel, és impulzusválasz is mélytartományban,”

És szerinted a kis doboz púpos átvitele normálisabb, mint egy nagy doboz kiemelés nélküli átvitele? Mitől lenne szebb az impulzusválasza egy nagyobb jóságú hangládának, mint egy kisebb jóságúnak?

Idézet:
„ablakot rezegtetni 80Hz-el is lehet, ahhoz nem kell hogy mélyről induljon az átvitel.”

Ezzel egyetértek. Meg azzal is, hogy a T-S paraméterek nem feltétlenül felelnek meg a specifikációnak. Meg azzal, hogy lehet hogy reflex dobozban tetszene jobban Gerynek. És tényleg nincs nagy különbség 45 és 66 liter között (45 és 90 között már inkább!), de minek még jobban föltolni az amúgy is magas határfrekit?
(#) Pafi válasza Gery hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Idézet:
„szóval akkor nemis érdemes több pénzt költeni rá?”

Így van!
(#) Gery válasza Pafi hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Akkor a doboz marad. Mert gondoltam hogy egy jobb dobozzal sokkal többet kilehet hozni belőle, de ha ugysincs nagy különbség nemakarok több pénzt költeni rá. :yes:
Viszont.
1.Ami szivacs benne van azt barkácsboltba vettem, szép sárga színű. Az jó bele vagy jobb lenne vmi normális erre a célra(hangfalba) gyártott?
2.Most csak a domról vannak a mélyek levágva a mély csak magába szól. Érdemes lenne bele hangváltott rakni?
(#) Kovidivi válasza Gery hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

2. Az biztos! nem melegedne fölöslegesen a magas frekiktől a mélyhangszóró, és sztem sokkal szebben szólna! Viszont akkor ki kell egészítened egy középsugárzóval a rendszert!
(#) Gery válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

1. és a szivacs?
2.De mért kéne pluszba közép? Hát sima kétutas nemmegfelelő? A magas itt van a 33502 számú. 3khz-20khz. A mélyre az van ráírva hogy 38hz-5khz-ig. Bár ez dobozba tök más min1. De ha meg közepet is akarok bele rakni akkor már megint kell az új doboz szóval sztem felejtős...
De a hangváltót, csak építsem után vmiek kapcsolás alapján, vagy mi alapján kéne tervezni?
(#) Kovidivi válasza Gery hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

minden hangszórónak meg van az a frekitartománya, amiben "szólnia kellene". Mélyhangszórónak én max 200-300Hz-ig adnék jelet
(egy 20centis videotonom olyan 120Hz-ig kapja a jelet, mely egy reflexszes mélyládában van, hozzá a közép-magas pedig egy másik dobozba (piezo magas (tudom, hogy gagyi, de nem csak ez a fajta cirip van a szobámban, és nekem tetszik az, ahogyan kiegészíti a magas tartományt!), és egy 13centis középhangszóró))!
a többi a középhangszóró és a cirip dolga! Mikor a mélyhangszóró kitérése olyan +-3mm, akkor a közepet eléggé eltorzíthatja.

Én még nem építettem hangváltót, de lusta lennék utána nézni, ezért inkább vennék egyet!

1.szivacs... sztem annyira nem lényeges a szivacs minősége, csak csillapítson eleget! Innen nem tudnám megmondani, hogy szükséges-e a csere.

"Hát sima kétutas nemmegfelelő?" - én nagyon szeretem a közepet (drum and bass miatt főleg), és nem szeretem azt, amikor csak mély és cirip van.
Következő: »»   21 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem