Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Ludas vagyok ebben a feszültség stabilizátorban . A kollégának alapvetően az adott +40V tápját segít eldisszipálni. Amilyen természetes az alkalmazása a DoZ-nál, annyira hiányolom ennél az erősítőnél. Nagyon jók a vele való tapasztalataim. Most ültetek be magam is egy uA723-ason alapuló stabilizátort egy régebbi JLH erősítőm számára, majd teszek fel képet és paneltervet. Költséghatékonyabb a drága pufferkondenzátoroknál, és a 70dB-nél is jobb tápelnyomás minden igényt kielégítő zajmentességet biztosít. Az erősítő hangzását lényegesen jobbnak találom tőle, persze ez lehet szubjektív megítélés kérdése.
Szia! Lehet, hogy leköröztelek? Bent van a tápban az uA723 egy TIP122-vel megerősítve. A 20VDC nyers tápot 1db! 4700µF simítja, és 15V-ra stabilizálom. Mindkét csatorna nyugalmi áramát 400mA-re állítottam. A 2x2,5W 8 ohm-on érzékeny hangsugárzókkal maximálisan kielégíti egy 6x6m-es helységben elvárt hangnyomás igényt
Tenyérnyi borda vígan hűti a végtranzisztorokat. A mellékelt képen látható hűtés pedig ideális a 800mA 5V-os droppolására. Nem szándékom reklámozni, de megemlítem, hogy a cikkek között található FET-es szintemelőt (a maga natúr állapotában) bekötöttem a JLH elé. Nem árulom el, hogy mi történik tőle, egy kávé árának megfelelő alkatrész költség és 10 perc forrasztás árán bárki meggyőződhet róla saját fülével. A kimeneten makulátlan a csend
Az könnyen elképzelhető, mert sajnos mindig túl alapos szeretnék lenni és ehhez társul a tapasztalatlanságom=lassúság.
Én még csak tavaly év elején kezdtem el intenzíven foglalkozni az elektroval és sajna így is vannak kihagyások...
Tisztelt uraim!
Egy kis segítség kellene. Az erősítő élesztésekor szükséges valami egyéb művelet a ki és bemenetekkel, vagy maradhatnak szabadon? Úgy értem szükséges-e rövidzár és ha igen hova?
Általában a bemenetet mindíg érdemes rövidre zárni, hogy ne szedjen össze semmi zajt vagy zavart, a kimenetet meg mindíg üresen hagyjuk. Esetleg érdemes várni 5-10 percet, hogy bemelegedjen, és akkor véglegesíteni a beállításokat.
Nálam valami gond lehet, mert 25mA csupán az átfolyó áram és nincs áramkorlát.
Kezdek keresgélni, esetleg a felső tranzisztor bázisáramára gondolok első körben. A tranyók jók, megmértem beépítés előtt. Köszi a gyors segítséget A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2013
A fél tápfeszt de tudod esetleg állítani a kimeneten a kicsatoló kondi előtt? Ha az se megy, akkor valószínű a felső tranyó lesz a hibás.
Azt sem, 6V a féltáp helye...
A tranyók jól vannak beforrasztva, minden alkatrész jó értékű?
A tranyók a helyükön vannak rendesen ahogy kell.
A bázisáram beállító osztó nekem fixen volt eső körben 120 és 820 ohm értékre lőve, de most teszek oda egy 1k trimmert a 820R helyére és megnézem mizu. A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2013
Ez alapján próbálkozz: Bővebben: Link
hm, az történt, hogy 170mA-ig tudtam feltornászni az áramot, de ekkor az R9 helyén lévő poti nullára tekerve. És így szegény R6 nagyon (láthatóan) melegszik
Akkor a felső tranyóval valami nem stimmel.
Sajna nincs előrelépés.
A T1 bázisán 17,75V, a kollektorán 1,35V az emitterén a kimeneten is jelen lévő ~6V van. Mindkét végtranzisztort kiszedtem már és megmértem. T3-at ki is cseréltem már, T4-et meg ezután T3-ra.
Kérlek írd rá a rajzra a négy tranzisztor emitter, bázis és kollektor feszültségét, vagy felsorolva is jó lesz, csak úgy kevésbé szemléletes. A méréseket testhez képest végezd. Ahol a bázis-emitter feszültség különbség nem 0,6-0,7V között van ott kell a hibát keresni. T1 környéke már láthatóan nem jó.
Szia!
A T1 méréseit természetesen a GND-hez képest mértem.
A bázisnál jóval negatívabb emitter biztosan hibára utal. Jó volna a többieket is ugyan így látni.
Mindjárt csinálom.
Így ok? Minden Voltban értendő. R1=100k R3=30k R2=60k+100k pot A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2013
T3 bázis-emitter zárlatnak néz ki. Lehet az SMD ellenállás alatt alakult ki. Mérj rá így beültetett állapotban!
Azt az ellenallast mar az elejen leforrasztottam, ott nincs gond mert azota vezetekkel egy 1.5k potit tettem a 620 ohm helyere.
A tranyokat is felcserelgettem mar, holnap ramerek meg tranyo nelkul.
T1-nél is látok bajt. Biztosan PNP tranzisztor van beforrasztava és jól vannak a lábak?
Üdv! Az R4-en és az R7-en eső feszültségek arány a is zavarba ejtő
Gyanakszom en is, holnap legfeljebb annak cserejevel indotok
Hát igen, mert a 100k-n kb 40V-nak kellene esnie, ha T1-en jön keresztül R4 árama. Valami nem stimmel.
Üdv!
Ellenőriztem a beépített alkatrészeket, a lábbekötések rendben vannak, annyi van, hogy a PNP tranzisztor elvileg egy BC856 típus, de rajta a felirat csak ennyi, hogy: 38p
Szia!
Leggyakoribb (szarvas) hibák. NPN-PNP felcserélés Tranzisztor kivezetések felcserélése Én annyi színt tudtam vinni a palettára, hogy bemérésnél 3-4 szer akkora benenőjel kellett, mint a rajzon jelezték. De, alighogy teljesen feltekertem a hangerőszabályozót, helyreállt a világrend...
A PNP tranzisztor is megfelelő, valóban PNP, 100mA-es.
A kivezetések eléggé változatosak tudnak lenni, szélén, vagy középen a bázis, egyik típus geometriailag ugyanaz, de a K-E fel van cserélve - vannak variációk.
Próbából tegyél 100%-osan új és azonosított alkatrészeket. A végén nagyot fogsz kacagni, milyen apróságba őrültél bele... Akkor már késő, persze.
Szerintem is az SMD tranzisztorok lábkiosztása tréfál meg ...
Na most jól jönne egy kis elméleti segítség.
Ugyanis az alsó (T4) tranyó kollektoráról valamiért tudok diódamérésben 0,6V-ot mérni, a kollektoron a fekete zsinór, az L idomon a piros? akkor a bázis testelne az L idommal? Most megmértem az L idom és a bázis közt, és mintha kisült vola, hosszú síp, azóta nincs rövidzár? A másik tranzisztornál nincs gond. A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |