Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   378 / 782
(#) barabasattila86 hozzászólása Máj 23, 2013 /

sziasztok!
Vásároltam egy kapcsolóüzemű tápegységet ami 36V-os de nekem csak 32V-ra lenne szükségem. Valaki legyen szíves elmondani hol és mit kellene modositani, hogy 32V -ot kapjak a kimeneten? Csatolok képet hogy látszodjon miről van szó.
(#) Ge Lee válasza barabasattila86 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Nézd meg a pirossal jelölt alkatrészt. Ha az egy TL431, akkor az 1-es (ref) lábára megy egy ellenállásosztó (az osztó felső tagja a kimeneten, az alsó a földön, a közepe meg az 1-es lábon). Ezen az osztón kell egy picit módosítani.
De előtte nézd meg a kékkel jelölt alkatrészt is ami egy zéner, és védelmi szerepe van. Ha netán rossz irányba módosítod az osztót és nem kisebb hanem nagyobb feszültség lesz a kimeneten, akkor az ki fog nyitni, rövidrezárva ezzel a kimenetet.

P1050440.JPG

(#) barabasattila86 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Nem TL431 hanem AZ431 de utánanéztem és egyenértékű. Trimmer potméterre gondoltál, kb. mekkora legyen az értéke? A zéner dióda értéke pedig 1N4755
(#) proksa1 válasza barabasattila86 hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Az egy 43V-os zener, azt már nem érdemes megközelíteni. Az ellenállás értéke nem látszik a képeken, de szerintem próbálj meg párhuzamosan az osztó felső tagjára az eredetinél egy nagyságrenddel nagyobb ellenállást pakolni. (pl ha 6,8k a felső osztótag akkor tegyél még rá egy 68k-t)
(#) barabasattila86 válasza proksa1 hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

rendben meg próbálom, köszönöm
(#) Auf válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Nagyjából le tudtam rajzolni a táp kapcsolását. Bár megjegyezném, hogy közel sem néz ki kapcsolásnak ebben a formájában a rajzom, de más módját nem láttam.
A két rajzon külön van a két oldala a tápnak. Mármint a primer és a szekunder.
Ha nagyon homályos így, akkor át rajzolom szebbre és kirakom az értékeket is, csak ahoz még kell egy kis idő.
(#) Ge Lee válasza Auf hozzászólására (») Máj 26, 2013 /

Ezzel a fajta vezérlővel még nem találkoztam, egyrészt kap tápot a VDD-re (a visszacsatolás felől), de a tápból az előtéten keresztüli fesz már nem ide jön, hanem a Vin lábra. A blokk diagram szerint a VDD-n figyeli az alacsony feszt (UVLO), tehát elvileg letilthat amiatt ha a szekunder feszültséget túl alacsonyra állítod, mert akkor a trafótól a D1-en keresztül kevesebb feszültség jut a 7-es lábra, ami a tápfesz lába, a 3-as Vin lábon csak az elinduláshoz kell neki feszültség.
De ezt biztosan csak úgy lehet kideríteni ha átböngészed az adatlapot, illetve megnézed egy segédtápról hogy mekkora feszültség alatt áll le az IC, és hogy üzem közben ez valóban lecsökken-e a 7-es lábon erre a szintre.
(#) David 3g hozzászólása Máj 26, 2013 /

sziasztok. Tudnàtok nekem ajánlani egy kapcsolást ami nem Ic hanen önrezgõ. nekem csak pàr W kellene 220 rol . 14- 15v-ra.
köszönöm elöre is.
(#) storm hozzászólása Máj 26, 2013 /

Sziasztok!
Van egy corsair CX500-as tápom, ami valamiért elindul, és mikor milyen időközönként leáll. Kihúzom visszadugom, és megy tovább, majd egy idő után megint leáll. Csak netezek vele, szóval nem lehet túlterhelve. Mi lehet a baja, hol kezdjem a hibakeresést?
(#) DJ Tacki válasza David 3g hozzászólására (») Máj 26, 2013 /

PC tápegység standby kapcsolása a kulcsszó a kereséshez.
(#) Ge Lee válasza storm hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Kezdetnek a kisebb kondik (1-47µF között) ESR-jét kellene megmérni, és a rosszakat cserélni.
(#) Axel hozzászólása Máj 30, 2013 /

Sziasztok!

Tekertem egy EE ferrit magra egy próba transzformátort mert szeretnék a közeljövőben kapcsolóüzemű tápot építeni, így ez csak egy előzetes kísérlet. A méretezést nem vittem túlzásba primerként 10, szekunderként 5 próbamenetet tekertem fel, és csak függvénygenerátor jelével hajtottam meg. A frekvencia 3,5 kHz környékén volt. Ami kérdésem volna az az, hogy mi lehet az oka a nullaátmeneteknél jelentkező torzításoknak? Ugyanezt kipróbáltam egy hibás SMPS gyári trafójával ott nem tapasztaltam ezt.

Esetleg ha ezt a kérdésemet is megnéznétek azt megköszönöm.

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2013
(#) hapro hozzászólása Máj 31, 2013 /

Sziasztok!

Adott egy ilyen blokkdiagrammal rendelkező gyári kapcsolóüzem tápegység egy gépben. Ez a tápegység szolgáltatja a tápot egy PC számára, és egy motorvezérlő számára. 24V-ot. A PC és a motorvezérlő soros porton kommunikál egymással. Itt néha probléma szokott fellépni, konkrétan, hogy az adatfolyamatba szemét kerül. Viszont a dolog érdekessége, hogy nem mindig, és nem minden helyszínen, és teljesen rendszertelenül. Van olyan hely és gép, ahol szinte mindig előjön, van olyan ahol soha. Okozhatja ezt a szemetelést az, hogy a tápegység EMI filtere a hálózati feszültség egyik ágán honol csak, és egy kis kerámia kondival összekötve csak a hálózati földdel? Mi van akkor ha a táp úgy van áram alá helyezve, hogy a fázis nem az EMI filteren keresztül folyik, hanem a másik ágon?
Van-e egyáltalán jelentősége, hogy ez nem a klasszikus szimmetrikus elrendezésű? ( EMI filter )

köszi
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
(#) _vl_ válasza hapro hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Ha tippelnem kéne, akkor nem a tápegység EMI szűrőjénél keresném a gondot, hanem a soros kommunikáció zavarvédelmében. Mondjuk ha bármilyen villamos gép (pl. nagy villanymotor) van méterekben mérhető távolságon belül, és fém készülékházon kívüli, nem szimmetrikus (RS485/422), nem árnyékolt adatátvitelről van szó, akkor az a csoda, ha egyáltalán működik a dolog.
(#) pergeat74 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Sziasztok!
Köszönet mindenkinek a segítő hozzászólásokért!
Ge_Lee javaslata bevált. Ellenőríztem a kondikat és meg lett a bűnös.
Miután kicseréltem "pöccre indult" a táp. Azóta is szépen dolgozik.

Voodoo: bocsánat a lepontozásért, ha én voltam, nem volt tudatos sem szándékos!

IMG_1953.JPG

(#) atti2010 hozzászólása Jún 1, 2013 /

Sziasztok! Nagyon amatőr kérdés, a primer kb 50 szálas 0,1mm rézhuzalt hogyan lehet könnyen letisztítani a lakkrétegtől?
Előre is köszi.
(#) BarnaPili válasza atti2010 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Ha újabb vezeték,akkor forrasztható,és lejön a lakk.Ha nem,akkor melegítsd meg gázlánggal,majd hirtelen hűtsd le.További módszer még a kalmopirynnel való forrasztás,de ezt csak szabadtérben,mert kifolyik a szemed.Olyat is olvastam,hogy melegítés után sósavba mártani.Itt védőszemüveg,arcvédő,kesztyű...a sósav nem játék.A legveszélytelenebb ,ha lekaparászod egyenként.
(#) oibacsi hozzászólása Jún 1, 2013 /

Sziasztok!
Éppen egy 24V/5A-os akkutöltőt javítok, de elakadtam. Félhidas, TL494+gate trafó és 2db BJT. 16V volt csak a kimenetén és picit sercegett az egész. Kicseréltem a TL494-et, a feszültség már rendben volna (28,5V), de 20Hz-es pulzálás van a kimenő kondin. Azt vettem még továbbá észre, hogy egész egyszerűen nem tudok teljesítményt kivenni belőle, a szekunder oldalon összeomlik a feszültség teljesen, primer áram viszont alig van, a soros izzó még csak pislákolni sem akar. Mértem ESR-t, diókat (természetesen analóg műszerrel), de lassan elfogynak az ötleteim.
Sajnos a szkóppal mért jelalakok elég kuszák, nem sok minden lehet kivenni belőle.
Tudtok segíteni? Előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza oibacsi hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Szia!
A kimenő kondit cserélted? A többi elkó biztosan rendben van?
(#) oibacsi válasza kadarist hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Azt nem cseréltem, de 10mohm csak az ESR. Mindet végigmértem.

Ha van otthon másik hasonló kondenzátor, akkor cseréld csak ki. A többit se hagyd parlagon.

Megtettem, semmi változás. Kipróbáltam a kimeneten a diódát cserélni schottkyra, a feszültség lefeleződött és megszűnt a 20hz-es pulzálás, bár a dióda nagyon melegedett, így visszaraktam az eredetit. Kipróbáltam a fojtó cseréjét is, így feszültség jó, egy pici búgás van csak, de teljesítményt továbbra sem tudok kivenni.

Akkumulátorral próbáltad vagy lámpát kötöttél rá?
(#) hapro válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Kösz a tippet. Nincs közel s távol semmilyen nagy fogyasztó, hacsak a kompakt fénycsövek vagy neon csövek, laptopok nem számítanak ilyesminek.
A fázishelyesség számít ennél a tápnál?

Akkuval nem próbáltam, lámpáztam, közvetlenül a kimenetén (ugye van egy relé a végén, hogy csak feszültség esetén kapcsoljon). Közben erőlködtem még egy kicsit (új még nekem a digit szkóp használata), és megmértem közvetlenül a TL494 kimeneteit, C1-t és C2-t. C1 tiszta, C2 viszont nagyon nem. A tápfeszre is ráül a 20hz. Mellékelem a két képet. A kép minősége nem tökéletes, mert foglalt a pendrive-om (más fájlrendszer) és nem akartam formázni, de a lényeg szerintem kivehető.
Az első kép a C2, a második a C1.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013

Akkuval próbáld, mert lehet, hogy a feszültségérzékelési funkció miatt szakaszos a működés.

Biztos, hogy nem, mert egy másik jávításakor ezt nem csinálta.
(#) _vl_ válasza hapro hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Egy motorvezérlőről is írtál... Az nem egy motort vezérel véletlenül?
(#) _vl_ válasza oibacsi hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

A TL494 tápja rendben van?
(#) oibacsi válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Nem, ott van rajta az a 20hz, azt írtam is, hogy ráül.
Ráadásul úgy látom, mintha a kitöltés is 50% fölött lenne.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
Következő: »»   378 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem