Fórum témák
» Több friss téma |
ad1. Az olcsó kazettás magnókban használtak egyenáramú előmágnesezést, és állandómágnesű törlőfejet is. Ez azonban annyit is ér, semmi minőség, sem frekvencia átvitelben, sem jel/zaj viszonyban, de az egyébként is gyenge minőségű mechanika, és elektronika miatt nincs is szükség jobbra.
ad2. A magnóknál nem azt a RIAA szabványt használják, amit a lemezjátszóknál, sőt, általában nem is szabványos. A magnóknál a NAB szerinti szabványokat használták, de ezek is csak egy - egy meghatározott szalagtípusra készültek. Gyengébb minőségűeknél van egyfajta, ami tulajdonképpen sehova sem jó igazán, Többféle szalagtípus létezett, elvileg mindegyikhez eltérő korrekció tartozott volna, de ilyen csak nagyon drága típusokban volt. Ez okozta azt a téves minősítést, hogy melyik szalag a jobb, mert könnyen lehetett, hogy nem a megfelelő korrekcióval használták. A krómos szalagokhoz is át kellett kapcsolni a korrekciót. ad3. A legjobb. ha lemásolsz egy minőségi deck felvevő erősítőjét, és állíthatóra készíted az előmágnesezés frekijét, úgy 60 - 100 kHz között, és szintjét. ezektől alapvetően függ a frekvencia menet, és a jel/zaj viszony is, nem csak az felvevő erősítőtől.
Köszönöm szépen!
![]()
Sziasztok segítséget szeretnék kérni egy Onkyo TA-2350-es deck javításával kapcsolatban.
Nem töröl,és üres kazettára is csak nagyon halk torz jelet vesz fel.Én az oszcillátorra gondoltam és kimértem az összes tranzisztort,kondenzátort,tekercset egy szóval mindent azon a részen, és minden jónak tűnik,a méréseket kiforrasztva végeztem. A törlőfej 1.8 ohm ez jó érték szerintem és az oszcillátoron is mérhetők a tekercsek egy kivételével.Megpróbálok szerezni egy másik oszcillátort egyenlőre jobb ötletem nincs.A TA-2056-os könyve alapján dolgozok. 3 fejes a rendszer. Minden segítséget előre is köszönök! Üdv. Tamás A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
Üdv! Van egy RS-BX501-es deckmagnóm, amit vagy 5 éve nem használtam. Ma meg szerettem volna hallgatni egy kazettát de nem jött össze. alkoholos pucolás megvolt, de az sem segített. látszólag minden rendben működik, csak mintha tök üres lenne minden kazetta amit beleteszek.
Előre is köszönöm ha vki segítene. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
Csak gyors tipp: a törlőfej kábele, vagy a panelra menő csatlakozó nem kontaktos/szakadt valahol? Egy Technics decknél én is szívtam már meg ilyennel, a csatlakozóból csúszott ki az egyik érintkező. Vagy a felvétel-lejátszás kapcsolót is nézd meg, már ha van ilyen benne (az utolsó szériákban már digitális vezérlés volt).
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
Alapzaja van a gépnek, vagy semmi hangja?
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
nincs semmi hangja csak a mechanikai zajok.
Mechanikában fémnyelves kapcsoló nincsen, amit elvileg a fejegység a felemelkedésekor zárna/bontana (konstrukciótól függően)? Ha az koszos, vagy netán leszakadt róla a kábel, akkor nem oldja a némítást.
köszi az ötletet amint tudom szétkapom. tudom, hogy már semmi értéke nincs de bánt a dolog mert annak idején nagyon drágán vettem...
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
Szia
Minden elektronikus,a kábeleket kimértem már tényleg csak az oszcillátorblok maradt amit talán nemsokára ki tudok cserélni a Nakamichi BX100E alapján néztem utána abban is hasonló van, egy komplett áramkör van benne,nagyon sok magnóm van gyűjtő vagyok, főleg Nakamichi-k de most lesz pár Onkyo is jó kis Sankyo mechanika van bennük a CR-5 ben is.
a* fémnyelves kapcsolót megtaláltam teljesen rendben van. s*ajnos kábel ami leszakadhatna sehol sincs csak nyák. t*alán a fejjel lehet vmi gebasz de túl bonyolult a szerkezet, hogy nekiessek. v*an egy 55000 ft-os porfogóm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
d*emagnetizálás segíthet? vagy ez hülyeség.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
A felmágneseződés maximum a magashang-átvitelt és a zajszintet befolyásolhatja. És ezeket is csak felvétel készítésekor. Teljes csendet biztosan nem csinál.
Megpróbáltam vele felvételt készíteni, de a szintjelző meg se mozdul, az ATC gyorsan villog a diag után ami a használati útmutató szerint koszos fejre utal. viszont a törlés az megy neki.
Van szervíz ahol ilyennel még foglalkoznak, vagy felejtős?
Szia!
A motoron lévő lyuk mélyén van egy potméter. Azon tekerj.
Köszönöm!
Az a lyuk valami gumis anyag, beledugtam a csavarhúzót és nem éreztem az alján semmit. Illetve ahogy mélyebbre értem, valami forgó dologhoz értem és amíg ott volt a csavarhúzóm addig nagyon lassú volt a lejátszás, ahogy kihúztam felgyorsult. Lehet nem jó szögben volt benne a csavarhúzóm?
Szia!
Kis órás csavarhúzóval érdemes próbálkozni, azzal sokkal könnyebb hozzáférni. Lassulni akkor fog, ha a csavarhúzóval földre húzod a motort... próbáld úgy tekerni finoman, hogy közben ne érjen hozzá a motor hátulján a lyuk széleihez a csavarhúzó nyele! Illetve ha nem műanyag markolata van (szigeteletlen), akkor közben a futómű fém részeit fogdosva is hasonló hatást érsz el. Baja nem lesz tőle, csak nehezíti a beállítást. Én egyébként járatnám pár órát, mielőtt hozzányúlok, vagy megnézném inkább, nem laza-e a hajtószíj. A motor fordulata magától ritkán mászik el, akkor is az ellenkező irányba, a persely kopása és átmeneti súrlódás-csökkenése miatt gyorsulhat.
Köszönöm szépen a segítséget, sikerült.
Én voltam a béna, mert sima csavarhúzóval próbálkoztam nem pedig keresztel. Az utóbbival azonnal ment a dolog. Kb. 10 - 15 percet szórakoztam mire eltaláltam az ideális sebességet. Először túl gyors lett. De megoldottam. Ékszíj elég feszes azt az elején meg néztem. Még egyszer köszönöm mindenkinek a gyors segítséget! Üdv.
Sziasztok!
Egy Marantz SD40 készülékkel van olyan problémám, hogy a bekapcsolás után pár perccel elkezd rajta csökkenni a kimenő jelszint, és ezzel együtt főleg a basszusoknál nagyon betorzít. Két tippem van, az egyik az első műveleti erősítő - ennek JRC2068DD a típusa, és semmilyen értelmes információt nem találtam róla, egyelőre csak a két bemenő lába van meg. A másik még ez előtt van, ennek UPC1330HA a típusa, és elvileg kapcsoló IC (adatlapja a mellékletben). Na, ennek a 2-8 lábain én +9 voltot mértem, nem 0-t (földhöz képest). Ha ez nem testel rendesen, akkor azzal okozhat ilyen torzítást? Csatolok hangot, a felvételen másodszorra az Akai magnómon szólal meg ugyanaz a kazetta. Direkt olyat választottam, ami kicsit túl is van vezérelve (+2-3 dB-ig), mert úgy jobban kijön a hiba, de egyébként a másikon szerintem teljesen rendben van.
NJM2068>így találsz róla adatlapot.
Ez egy dual,kis zajú műveleti erősítő,a fiókomban is pihen belőle 1-2db.
Köszönöm, megkerestem az adatlapról a kimeneti lábakat, onnan meghallgatva még tökéletes a hangja... Akkor megyek előrefelé, holnap megnézem a következő fokozatot.
Dolby IC-ket lehet valahogyan helyettesíteni más típussal? Ebben a Sony CX20-187-es B/C-s típus van, nagyon gyanús, hogy ez halt meg benne. A lejátszóerősítő utolsó tranzisztorán még minden oké, a kimeneten mégis torz a hang... És akkor bekapcsoltam próbaképp a zajcsökkentőt... A B-s változatnál még nem romlott jobban a helyzet, a C-nél viszont azonnal elkezd sziszegni és torzítani, szóval akkor biztos ezzel van a baj. Megnéztem, valószínűleg nem rendelhető már ez a típus hozzá.
Csodával határos módon, de egy mostanában törött mechanikával nálam maradt ('hátha jó még valamire, nekem így nem kell') Sony deckből sikerült pontosan egyező IC-t átmenteni, a magnó most tökéletesen működik. Viszont máris itt a következő alany, szintén Marantz egyébként. Ebben lejátszáskor idler visz át erőt a főtengelyről közvetlenül a jobb oldali felcsévélő orsó kuplungjára. Kuplung oké, a dörzskerék is elfogadható, mégsem megy a felcsévélés. A főtengelyre a csapágyházon belül egy műanyag görgő van ráhúzva, ennek tűnik repedtnek az oldala. Elfordul a tengelyen, ezért nincs erőátvitel. Ha ezt pillanatragasztóval bekenem (közben összefogva), akkor utána vajon rá tudom húzni a tengelyre? Vagy akkor többet biztos nem fog rámenni, mert alapból valamennyi rugalmasságnak kell lennie?
Repedés miatt nem hiszem , hogy jó lesz, ütni fog és ezért megcsúszik.
Esztergáltatni kellene egy újat.
Lehetséges, hogy ezek az új, kicsi magnómotorok sokkal gyengébbek a régebbi megfelelőiknél? Azt a görgőt sikerült legyártatnom, így beindult a magnó, de pár perc után a szétkopott régi motor elkezd csikorogni és rángatni... Vettem egy új 12V-os 2400/perces motort, betettem a helyére. Az első oldalt még szépen végigviszi, de kb. másfél óra elteltével bemelegszik és elkezd rángatni, nyávogni ez is. Ekkor a szíjat levéve és kézzel forgatva a főtengelyt nem érzek különösebb ellenállást, lehet, hogy ez a motor tényleg nem bír el ennyit?
Nálam ilyen gond nem volt, mondjuk én teljesen szétszedtem a mechanikát átpucoltam és újraolajoztam mindent, viszont egy diódát tegyél be a két lába közé mert jelentősen csökketi a motorzajt!
Pedig ha rángatás van akkor túlterheled a motort és az IC lengésbe kezd. Ez konkrétan jelzés arra, hogy tartományon kívül megy a motor. Egy ilyen motornak két lendkerekes oda vissza játszó gépet is vinni kéne. A szíj nem kisebb kicsit mint kéne? Egyébként van amelyikben benne van a dióda és a tekercs a zajszűréshez..
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2013
A szíj biztosan jó, ill. tekercs is van a motorba építve. Szóval ez a két probléma kilőve. Lehet, hogy most sikerült rávenni a rendes működésre, lejjebb vettem a felcsévélő kuplung erején, így most kevésbé fogja meg a főtengelyt... Elsőre a tekercs végén sem hallottam nyávogni, de járatom még egy kicsit azért.
Üdv!
Most vagyok itt először. Segítséget kérnék. Mai nap szereztem egy Technics RS-AZ7 decket. Szinte karcmentes állapotban, viszont nem vagyok megelégedve a hangjával. Régóta állt az előző tulajnál, nem használta. Ez látszik is a belsején. Mit tudnátok tanácsolni, hogy tisztítsam meg? Vagy fejbeállítás kellene? Van még egy RS-TR575 deckem is. Ezen hibák miatt keresztben elnyelni hangzásban. Olyan a hangja az AZ7-nek mintha kissé össze lenne gyűrve a magnószalag. Több kazettával is kipróbáltam talán eredetivel kicsit jobb. Viszont amit az 575 vett fel egy Dune Max-ról az valami förtelmesen szól az AZ7-ben, ellenben az 575-ben való lejátszáskor nagyon jó ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |