Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   106 / 139
(#) szitko válasza DecebaL hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Egy komplett vasútállomás vezérlés MSP430g2452-el (modellvasút). A nagyvasúthoz hasonló megoldással, (egy táblán le van rajzolva az állomás, és tele van gombokkal. Ha pl. megnyomod az egyes vágány gombját, az összes váltó beáll úgy, hogy a vonat be tudjon menni az egyes vágányra.)
Az édesapám vasútmodellező, és Ő kért meg rá, hogy csináljam meg neki, mert a jelenlegi megoldás (kb. 50 relé) már nem akart működni.
Ma voltak az első tesztek, de az "UART nélkül" elég lassan haladok vele.
(#) DecebaL válasza szitko hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Szép, gratulálok, ha kész leszel vele írj egy kicsit részletesebben róla ha lesz kedved.
(#) moderboy válasza szitko hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Miért kell lehúzni a LP-t? Nem elég ha lehúzod a tápot a dugdosósról vagy a csatlakozót amivel rá van dugva a LP-re az aktuális külső áramkör? Termite nevű programot is megprobálhatod még, az CCS mellett nekem elég jól működik (win7 64bit).

Egyébként meglepően sokat elvisel a panel, többször előfordult velem, hogy elfelejtettem lehúzni alkatrész cserénél, kapott zárlatot is bőven. Szerencsésen túlélt egy sokkolást is 26V AC-vel, bár azt egy portláb meg a logikai analizátorom stabkockája bánta.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2013
(#) szitko válasza moderboy hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Idézet:
„Miért kell lehúzni a LP-t?”

Ez már egy kicsit összetettebb kérdés, de megpróbálom elmagyarázni.
Az esetek 90%-ban, az IAR-al fejlesztek, és sajnos a mai napig nem tudtam rájönni, hogyan lehet úgy fejleszteni/debug módban használni az IAR-t, hogy külső áramforrásról táplálom az adott áramkört. Tehát, hogy ne a LP áramforrását (USB) használja.
Pl. amin most dolgozom (vasútállomás vezérlő), úgy oldom meg a tesztelést debuggolást, hogy a "nagy áramú" részek (12V), külső áramforrásról mennek, minden más pedig a LP-ről. Így jól működik a hibakeresés, és minden más, kivéve az UART-ot.
Általában a Putty, és a Hyperterm, mikor nem tud csatlakozni, azt a hibaüzenetet küldi, hogy nem lehet megnyitni az XY Com csatornát, vagy foglalt, vagy valami hasonlót. Ilyenkor kell lehúznom-visszadugnom, hogy újra "lássa" az adott COM portot. Az érdekes az, hogy az IAR-nak, ilyen eseteknél semmi gondja nincs a COM portal, ő ugyanúgy látja a LP-ot....
De lehet, hogy találtam megoldást a problémámra, csak még nem tudtam kipróbálni. Fogok egy egyszerű USB-to TTL UART (pl. CP2102) átalakítót, és azt használom, nem pedig a LP-ét.

DecebaL.
Ha kész lesz írok róla. Sajnos határidős meló. Június közepén megy a cucc kiállításra, és addigra üzembiztosnak kell lennie.
(#) pumi1980 válasza szitko hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Nálam, is ugyan ez a helyzet. Én Win8 x64-et használok CCS-el: Putty-ból legtöbbször nem nyitható meg az adott port, sőt programozáskor a CCS sem látja a LaunchPadot.
Ilyenkor nekem is csak a le-visszadugás segít.
Ezt a hibát az MSP-EXP430G2 mellett az MSP-EXP430FR5739-nél is tapsztaltam (gyakorlatilag ugyan az az emulátor áramköre a két panelnak). A Stellaris LM4F120 LaunchPad-dal viszont semmi gond nincs ilyen téren.

Egy külső USB to TTL UART lehet a megoldás (ez mindenképpen kell 9600 baud felett!), viszont itt figyelni kell arra, hogy:
1. Ne csak Win XP driver legyen hozzá (sajna az enyém ilyen)
2. Egyes hamis USB-UART konverterek (eBay) nem működnek a gyári driverekkel Win8 alatt.
(#) szitko hozzászólása Máj 30, 2013 /

A mostani projektembe terveztem egy nokia lcd-t, de a pakolási mániám miatt nem találok egyet sem, pedig van egy jó pár darabom.
Találtam pár darab LPH8731-es kijelzőt, melyeket még régebben, adatlap hiánya miatt nem sikerült feléleszteni.
Most találtam adatlapot hozzá, és végre sikerült életet lehelni ezekbe a kijelzőkbe is. Működnek hardveres, és szoftveres SPI-vel is, de elég lassúak. Ha jól tudom siemens s55 telefonokban vannak ilyen lcd-k.
(#) szitko hozzászólása Jún 2, 2013 /

Kisesebb problémám akadt az LPH8731-es kijelzővel.
Szeretnék egy képet megjeleníteni rajta, de valamilyen okból szétesik a kép.
A program, amivel a képet átalakítom, ez. Az oldalon található rutint használom a megjelenítésre, természetesen optimalizálva a fent említett kijelzőhöz. A kijelző beállításai elméletileg jók.

SEND_SW_SPI(0x36, 0); // MADCTL
SEND_SW_SPI(0x08, 1);

Miért esik szét a kép?
(#) korni.papp hozzászólása Jún 4, 2013 /

Üdv.Lenne egy kérdésem. Nem tudom, hogy PIC e de leírom: Van egy cikk ahol leírja valaki, hogy hogyan lehetkészíteni egy kis robotot. És egy energia nevű fejlesztőprogrammal kell beleégetni a "fájlt" az icbe vagy nem tudom hova?! itt a link a cikkről Bővebben: Link és a robothoz szükséges egy launchpad: Bővebben: Link De én nem tudom, hogy a beégetéshez csak ezt a launchpadot kell rákötni a sz.gép soros portjára, vagy kell még hozzá egy ilyen: Bővebben: Link itt ez a hardver ezen az oldalon. Remélem érthetően leírtam. A válaszokat előre is ksözönöm.
(#) moderboy válasza korni.papp hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Elég hozzá egy launchpad + ami a robot működtetéséhez kell.
(#) korni.papp válasza moderboy hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

És megkérdezhetném, hogy milyen launchpad? egy linket tudnál küldeni? előre is köszi.

Gyártó oldala, innen lehet megrendelni, 10 dollár az ára, a szállítást tartalmazza. Illetve lehet, hogy van valakinek itt a forumon is ami fölösleges és eladó. Viszont a robothoz az új verzió kell, amit már a g2553 vezérlővel szállítottak, ha itthonról veszel valakitől erre figyelj oda.

Értem de ez , meg az amit küldtél, az nem ugyan az?
Mert azt látom, hogy a gyártó oldalán sokkal olcsóbb.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013

De, ugyanaz. Nem is tudtam hogy hestoreba is árulnak, mi mindig a gyártótól rendelünk, maximum 1 hét és megérkezik futárral (ha épp van raktáron, előfordul hogy nem tudják kiszolgálni az igényeket).

Értem. De a HEstoreban sokkal drágább.
(#) icserny válasza korni.papp hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Idézet:
„csak ezt a launchpadot kell rákötni a sz.gép soros portjára”
USB-re csatlakozik. Van erről a kártyáról egy cikksorozatom. Ami kártya most kapható, az a 3. részben van bemutatva, de érdemes az I. részt is megnézni és hozzáolvasni a harmadik részt. Sajnos, tavaly óta felment az ára, de még mindig ez a legolcsóbb fejlesztői kártya.

A közeljövőben az Energiáról is lesz egy cikkem, amivel kényelmesebb az elindulás, mint az eddigi cikkekben bemutatott módon.
Idézet:
„De a HEstoreban sokkal drágább.”
Nyilván rárakódik az ÁFA, a béfa meg a tréfa... Ez mindennel így van.
(#) szitko válasza korni.papp hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Idézet:
„Értem. De a HEstoreban sokkal drágább.”

De legalább valaki forgalmazza Magyarországon...
Ha még a hozzá tartozó mikrovezérlő családból is lehetne egy-két típust kapni, az már maga lenne a tökéletesség. Nem kéne a Farnell-től rendelgetni.
(#) Axel hozzászólása Jún 4, 2013 /

Sziasztok!

Miért kapom ezt a hibát? Ez az icserny-féle LCD vezérlés lenne és a define-okkal van baja.

Köszi a segítséget!

szerk.: io430.h-t nem eszi meg sajnos.

bajvan.JPG

(#) SBahadurD válasza Axel hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Melyik fejlesztőkörnyezet? Próbáld meg az io430.h helyett az msp430g2553.h -t (ha msp430g2553-al próbálkozol), vagy valami mást, lényeg, hogy a teljes nevét. Van olyan környezet, aminek ez kell.
(#) moderboy válasza Axel hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Írd át azokat a P1OUT_bit.Px és P1DIR_bit.Px -eket BITx-re, akkor mennie kell,
tehát ha P1OUT_bit.P6 akkor írj helyette BIT6-ot.
(#) Fizikus válasza korni.papp hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

A HEStore-on kivul tobb ceg is forgalmazza a Launchpad et. Pl.:
Nem tudom hogy ez az akcios 1151Ft-os ar mennyire hiheto:
RS-online hu
Es itt egy masik ceg ajanlata is:
Farnell hu
(#) icserny válasza Axel hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Idézet:
„io430.h-t nem eszi meg sajnos.”
Pedig ez okozza a problémát! Olyan regiszterbit elérést használok, ami csak az io430g2xxx.h fejléc állományokban van definiálva.

A kisárgított definíciókat át lehet írni BIT6-ra és BIT7-re, de ekkor sajnálatos módon a programot is módosítani kell, mert a regiszternév és a hozzáférés elveszett.

Például:

1. /**----------------------------------------------
  2. *   LCD Enable bemenet pulzálása
  3. *-----------------------------------------------
  4. */
  5. void lcd_toggle_E() {
  6.   P2OUT |= LCD_E;
  7.     __delay_cycles(500);
  8.   P2OUT &= ~LCD_E;
  9.     __delay_cycles(500);
  10. }

Sajnos, nem mindegyik előfordulás átírása ennyire egyszerű.
(#) icserny válasza Fizikus hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Idézet:
„Nem tudom hogy ez az akcios 1151Ft-os ar mennyire hiheto:”
Mivel egyelőre nincs, és augusztus 6-ig nem is lesz raktáron, akár ingyen is adhatnák! Mellesleg az ÁFÁ-t és a szállítási költséget ne felejtsd el bekalkulálni!
(#) szitko válasza Fizikus hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Ezekkel a cégekkel, csak az a baj, hogy általában van egy rendelési árminimum. Pl.: a Farnell-nél nem lehet egy/két db. mikrovezérlőt rendelni...És ahogy Icserny írta, ott a szállítási költség is.
(#) Axel válasza icserny hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

És ezt az io430.h-t hogyan csalogathatom elő? Mert az én CCS-em nem tudja értelmezni (nem talál ilyet) sajnos.

Köszi!

Idézet:
„És ezt az io430.h-t hogyan csalogathatom elő?”

Én a cikksorozatomban az IAR-t használtam. Abban (legalábbis hajdanában) az volt az alapértelmezett. De nem muszáj ragaszkodni hozzá, csak akkor egy kicsit át kell írni a programot (az E és az RS vonal beállításához).
(#) röntgen hozzászólása Jún 5, 2013 /

Sziasztok,
Az IAR-ral meg egy példa alkalmazással szeretnék zöld ágra vergődni, de a letöltéskor ezt dobja fel hibának. Mi lehet a gond? Nem ismerem még annyira az MSP+IAR-t, de szeretném.

hiba.JPG

(#) Axel válasza icserny hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Majd megpróbálom akkor átírni és/vagy fetenni az IAR-t, annak idején (már nem tudom miért) a CCS-t raktam fel. Végülis működik ez is amúgy csak neten mintha több leírás lenne az IAR-hoz, például akár a cikkeid is.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
(#) korni.papp válasza icserny hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Értem, köszi a választ. A cikket majd elolvasom.
(#) korni.papp válasza szitko hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Értem, köszi a választ.

Ha egyébként a CCS-t használod, akkor maradj annál, s programot próbált hozzáigazítani.
Következő: »»   106 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem