Fórum témák
» Több friss téma |
Egy komplett vasútállomás vezérlés MSP430g2452-el (modellvasút). A nagyvasúthoz hasonló megoldással, (egy táblán le van rajzolva az állomás, és tele van gombokkal. Ha pl. megnyomod az egyes vágány gombját, az összes váltó beáll úgy, hogy a vonat be tudjon menni az egyes vágányra.)
Az édesapám vasútmodellező, és Ő kért meg rá, hogy csináljam meg neki, mert a jelenlegi megoldás (kb. 50 relé) már nem akart működni. Ma voltak az első tesztek, de az "UART nélkül" elég lassan haladok vele.
Szép, gratulálok, ha kész leszel vele írj egy kicsit részletesebben róla ha lesz kedved.
Miért kell lehúzni a LP-t? Nem elég ha lehúzod a tápot a dugdosósról vagy a csatlakozót amivel rá van dugva a LP-re az aktuális külső áramkör? Termite nevű programot is megprobálhatod még, az CCS mellett nekem elég jól működik (win7 64bit).
Egyébként meglepően sokat elvisel a panel, többször előfordult velem, hogy elfelejtettem lehúzni alkatrész cserénél, kapott zárlatot is bőven. Szerencsésen túlélt egy sokkolást is 26V AC-vel, bár azt egy portláb meg a logikai analizátorom stabkockája bánta. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2013
Idézet: „Miért kell lehúzni a LP-t?” Ez már egy kicsit összetettebb kérdés, de megpróbálom elmagyarázni. Az esetek 90%-ban, az IAR-al fejlesztek, és sajnos a mai napig nem tudtam rájönni, hogyan lehet úgy fejleszteni/debug módban használni az IAR-t, hogy külső áramforrásról táplálom az adott áramkört. Tehát, hogy ne a LP áramforrását (USB) használja. Pl. amin most dolgozom (vasútállomás vezérlő), úgy oldom meg a tesztelést debuggolást, hogy a "nagy áramú" részek (12V), külső áramforrásról mennek, minden más pedig a LP-ről. Így jól működik a hibakeresés, és minden más, kivéve az UART-ot. Általában a Putty, és a Hyperterm, mikor nem tud csatlakozni, azt a hibaüzenetet küldi, hogy nem lehet megnyitni az XY Com csatornát, vagy foglalt, vagy valami hasonlót. Ilyenkor kell lehúznom-visszadugnom, hogy újra "lássa" az adott COM portot. Az érdekes az, hogy az IAR-nak, ilyen eseteknél semmi gondja nincs a COM portal, ő ugyanúgy látja a LP-ot.... De lehet, hogy találtam megoldást a problémámra, csak még nem tudtam kipróbálni. Fogok egy egyszerű USB-to TTL UART (pl. CP2102) átalakítót, és azt használom, nem pedig a LP-ét. DecebaL. Ha kész lesz írok róla. Sajnos határidős meló. Június közepén megy a cucc kiállításra, és addigra üzembiztosnak kell lennie.
Nálam, is ugyan ez a helyzet. Én Win8 x64-et használok CCS-el: Putty-ból legtöbbször nem nyitható meg az adott port, sőt programozáskor a CCS sem látja a LaunchPadot.
Ilyenkor nekem is csak a le-visszadugás segít. Ezt a hibát az MSP-EXP430G2 mellett az MSP-EXP430FR5739-nél is tapsztaltam (gyakorlatilag ugyan az az emulátor áramköre a két panelnak). A Stellaris LM4F120 LaunchPad-dal viszont semmi gond nincs ilyen téren. Egy külső USB to TTL UART lehet a megoldás (ez mindenképpen kell 9600 baud felett!), viszont itt figyelni kell arra, hogy: 1. Ne csak Win XP driver legyen hozzá (sajna az enyém ilyen) 2. Egyes hamis USB-UART konverterek (eBay) nem működnek a gyári driverekkel Win8 alatt.
A mostani projektembe terveztem egy nokia lcd-t, de a pakolási mániám miatt nem találok egyet sem, pedig van egy jó pár darabom.
Találtam pár darab LPH8731-es kijelzőt, melyeket még régebben, adatlap hiánya miatt nem sikerült feléleszteni. Most találtam adatlapot hozzá, és végre sikerült életet lehelni ezekbe a kijelzőkbe is. Működnek hardveres, és szoftveres SPI-vel is, de elég lassúak. Ha jól tudom siemens s55 telefonokban vannak ilyen lcd-k.
Kisesebb problémám akadt az LPH8731-es kijelzővel.
Szeretnék egy képet megjeleníteni rajta, de valamilyen okból szétesik a kép. A program, amivel a képet átalakítom, ez. Az oldalon található rutint használom a megjelenítésre, természetesen optimalizálva a fent említett kijelzőhöz. A kijelző beállításai elméletileg jók. SEND_SW_SPI(0x36, 0); // MADCTL SEND_SW_SPI(0x08, 1); Miért esik szét a kép?
Üdv.Lenne egy kérdésem. Nem tudom, hogy PIC e de leírom: Van egy cikk ahol leírja valaki, hogy hogyan lehetkészíteni egy kis robotot. És egy energia nevű fejlesztőprogrammal kell beleégetni a "fájlt" az icbe vagy nem tudom hova?! itt a link a cikkről Bővebben: Link és a robothoz szükséges egy launchpad: Bővebben: Link De én nem tudom, hogy a beégetéshez csak ezt a launchpadot kell rákötni a sz.gép soros portjára, vagy kell még hozzá egy ilyen: Bővebben: Link itt ez a hardver ezen az oldalon. Remélem érthetően leírtam. A válaszokat előre is ksözönöm.
Elég hozzá egy launchpad + ami a robot működtetéséhez kell.
És megkérdezhetném, hogy milyen launchpad? egy linket tudnál küldeni? előre is köszi.
Gyártó oldala, innen lehet megrendelni, 10 dollár az ára, a szállítást tartalmazza. Illetve lehet, hogy van valakinek itt a forumon is ami fölösleges és eladó. Viszont a robothoz az új verzió kell, amit már a g2553 vezérlővel szállítottak, ha itthonról veszel valakitől erre figyelj oda.
Értem de ez , meg az amit küldtél, az nem ugyan az?
Mert azt látom, hogy a gyártó oldalán sokkal olcsóbb. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
De, ugyanaz. Nem is tudtam hogy hestoreba is árulnak, mi mindig a gyártótól rendelünk, maximum 1 hét és megérkezik futárral (ha épp van raktáron, előfordul hogy nem tudják kiszolgálni az igényeket).
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
Értem. De a HEstoreban sokkal drágább.
Idézet: USB-re csatlakozik. Van erről a kártyáról egy cikksorozatom. Ami kártya most kapható, az a 3. részben van bemutatva, de érdemes az I. részt is megnézni és hozzáolvasni a harmadik részt. Sajnos, tavaly óta felment az ára, de még mindig ez a legolcsóbb fejlesztői kártya.„csak ezt a launchpadot kell rákötni a sz.gép soros portjára” A közeljövőben az Energiáról is lesz egy cikkem, amivel kényelmesebb az elindulás, mint az eddigi cikkekben bemutatott módon. Idézet: Nyilván rárakódik az ÁFA, a béfa meg a tréfa... Ez mindennel így van. „De a HEstoreban sokkal drágább.”
Idézet: „Értem. De a HEstoreban sokkal drágább.” De legalább valaki forgalmazza Magyarországon... Ha még a hozzá tartozó mikrovezérlő családból is lehetne egy-két típust kapni, az már maga lenne a tökéletesség. Nem kéne a Farnell-től rendelgetni.
Sziasztok!
Miért kapom ezt a hibát? Ez az icserny-féle LCD vezérlés lenne és a define-okkal van baja. Köszi a segítséget! szerk.: io430.h-t nem eszi meg sajnos. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
Melyik fejlesztőkörnyezet? Próbáld meg az io430.h helyett az msp430g2553.h -t (ha msp430g2553-al próbálkozol), vagy valami mást, lényeg, hogy a teljes nevét. Van olyan környezet, aminek ez kell.
Írd át azokat a P1OUT_bit.Px és P1DIR_bit.Px -eket BITx-re, akkor mennie kell,
tehát ha P1OUT_bit.P6 akkor írj helyette BIT6-ot.
A HEStore-on kivul tobb ceg is forgalmazza a Launchpad et. Pl.:
Nem tudom hogy ez az akcios 1151Ft-os ar mennyire hiheto: RS-online hu Es itt egy masik ceg ajanlata is: Farnell hu Idézet: Pedig ez okozza a problémát! Olyan regiszterbit elérést használok, ami csak az io430g2xxx.h fejléc állományokban van definiálva.„io430.h-t nem eszi meg sajnos.” A kisárgított definíciókat át lehet írni BIT6-ra és BIT7-re, de ekkor sajnálatos módon a programot is módosítani kell, mert a regiszternév és a hozzáférés elveszett. Például:
Sajnos, nem mindegyik előfordulás átírása ennyire egyszerű. Idézet: Mivel egyelőre nincs, és augusztus 6-ig nem is lesz raktáron, akár ingyen is adhatnák! Mellesleg az ÁFÁ-t és a szállítási költséget ne felejtsd el bekalkulálni! „Nem tudom hogy ez az akcios 1151Ft-os ar mennyire hiheto:”
Ezekkel a cégekkel, csak az a baj, hogy általában van egy rendelési árminimum. Pl.: a Farnell-nél nem lehet egy/két db. mikrovezérlőt rendelni...És ahogy Icserny írta, ott a szállítási költség is.
És ezt az io430.h-t hogyan csalogathatom elő? Mert az én CCS-em nem tudja értelmezni (nem talál ilyet) sajnos.
Köszi! Idézet: „És ezt az io430.h-t hogyan csalogathatom elő?” Én a cikksorozatomban az IAR-t használtam. Abban (legalábbis hajdanában) az volt az alapértelmezett. De nem muszáj ragaszkodni hozzá, csak akkor egy kicsit át kell írni a programot (az E és az RS vonal beállításához).
Sziasztok,
Az IAR-ral meg egy példa alkalmazással szeretnék zöld ágra vergődni, de a letöltéskor ezt dobja fel hibának. Mi lehet a gond? Nem ismerem még annyira az MSP+IAR-t, de szeretném.
Majd megpróbálom akkor átírni és/vagy fetenni az IAR-t, annak idején (már nem tudom miért) a CCS-t raktam fel. Végülis működik ez is amúgy csak neten mintha több leírás lenne az IAR-hoz, például akár a cikkeid is.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
Értem, köszi a választ. A cikket majd elolvasom.
![]()
Értem, köszi a választ.
![]()
Ha egyébként a CCS-t használod, akkor maradj annál, s programot próbált hozzáigazítani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |