Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   34 / 142
(#) nedudgi válasza Gergolein hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

A két soros diódán körülbelül 1V esik, ha nem Schottky diódáról van szó. Ezt így messziről nem tudom megállapítani. Az áram - ha az összes akku sorosan van kötve, 150mA körül van. Ez a számítási kerekítés tartományába eső 150mW, az 5-6 órára saccolható kapacitás egy százaléka körül lehet. Az üzemidőben jelentős javulást a terhelő áram csökkentésével lehet elérni.
(#) Gergolein válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Értem!
Nos, akkor nem hiszem, hogy bele kellene nyúlnom pláne annak tudatában, hogy az életben nem találkoztam még áramgenerátorral...

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
(#) _vl_ válasza Gergolein hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Idézet:
„Egy-két százalékért ugyanis inkább nem disznolkodnék bele.”

Sokkal több lesz az annál. Ha pl. 15V jön be a betápon, és normál diódák vannak benne, akkor alsó hangon 2x0.7V = ~1.5V fog rajtuk esni (az pedig így pont 10%), de ez azért függ a diódáktól is. Minél alacsonyabb feszültségről táplálod, annál nagyobb lesz százalékosan a veszteség.
(#) johny999 hozzászólása Máj 31, 2013 /

Sziasztok,

létezik valami megoldás 24db sorba kötött 1W-os led (350mA) táplálására?
(#) _vl_ válasza johny999 hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Persze. Azért azt vedd figyelembe, hogy az kb. 3V * 24 = 72V DC táplálást igényel, ami érintésvédelmileg már nem tekinthető törpefeszültségnek (azaz úgy kell szigetelni, mint ha a 220 menne benne közvetlenül). Ezért logikusan akkor akár 220-ról is járathatod őket - Skori oldalán találsz pár ilyen kapcsolást.
(#) noris válasza johny999 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Igen, ha közvetlenül 230 V-ról hajtod meg.
Rengeteg ilyen előtétkondenzátoros kapcsolás létezik.
Én is építettem 1W-os ledekhez.
lásd például ITT
(#) johny999 hozzászólása Jún 1, 2013 /

Utánanézek, köszi mindkettőtöknek.
(#) Szabirock hozzászólása Jún 10, 2013 /

Sziasztok!
Remélem jó helyre írom a problémám.
Egy ismerős megkért, hogy javítsam meg a fogorvosi lámpáját, de megakadtam a dologgal. Ehhez kérnék segítséget. Lefotóztam a kapcsolást, ami lent látható. Egy power led van a kapcsolásban, ami a bekapcsolást követően időzítetten kapcsolt ki. A power led külön működik, a tápkábel is okés, de ha a tápkábelen adom rá a tápot, akkor az alábbi képen látható led gyullad ki és a power led nem. A kapcsoláson próbáltam forrasztási vagy egyéb hibákat keresni, de csak az smd ic-t találtam furcsának, ami púpos (esetleg ez halt meg?). Nagy nehezen leolvastam, hogy ez egy PIC12F629 mikrokontroller. Nézzek meg esetleg mást is szerintetek? Ha viszont ezzel van gond, hogy tudnám megjavítani?
Köszönöm előre is a segítséget!
(#) noris válasza Szabirock hozzászólására (») Jún 10, 2013 / 1

Könnyen lehet, hogy az ic halt meg.
Az egy programozható mikrokontroller.
Régóta dolgozom mikrokontrollerekkel, de bevallom, még nem találkoztam hasonló esettel.
Maga az ic könnyen pótolható, viszont a benne lévő program nem annyira.
(Én speciell nem értek a programozáshoz.).
Konkrétan mit valósított meg az áramkör, amíg működött?
A késleltetésen kívül. Mert arra könnyű programot írni.
(#) bbalazs_ válasza Szabirock hozzászólására (») Jún 10, 2013 / 1

Igy a leiras alapjan ez egy UV ledes cucc, amit a fenyre koto tomesekhez hasznalnak.
Fogorvos megnyomja a gombot, a power led es a kek led bekapcsol, aztan indul az idozito es x masodperc mulva, ami kb olyan 20-30 sec lehet emlekeim szerint, megszolal egy kis csippano hang, kikapcsol a fo led es a kek led is.

Magyaran, a benne levo programot kb 5 perc ujrairni. A PIC-nek van nyolc laba, ebbol ketto a fold/tap, egy a nyomogomb, egy a beeper, egy a kek led. Aztan egy aramgeneratorhoz meno engedelyezo jel is kell. A tobbit nem tudom, a kiosztasbol es a PIC kiosztasabol kiderul, hogy mi hol van.

Szoval ez sajnos nem olyan melo, hogy kiforrasztom a FET-et, beforrasztom a jot es kesz.
Kicsit agyalni kell rajta, a programot szerintem barki megirja, az x ido ismereteben.
(#) adapter válasza Szabirock hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Szia,
elég ronda az PIC, ha sikerülne megcsinálni, azért lehet hogy érdemes lenne tesztelni tápfeszre mielőtt beépíted.. (Csak óvatosságból nehogy elküldje azt is kitudja mitől lett ilyen....)
(#) Saggitarius válasza Szabirock hozzászólására (») Jún 30, 2013 / 1

Az, hogy a PIC elszallt egy masik hiba kovetkezmenye. En szemely szerint ilyen munkat (orvosi muszer) nem vallalnek el hazilagos javitasra, mivel egy hiba eseten tetemes karteritest is az ember nyakaba akaszthatnak! (mind a fogorvos, mind a paciens)
(#) simi21 hozzászólása Jún 30, 2013 /

Üdv mindenkinek.Olyan kapcsolásra lenne szükségem amivel lehet szabályozni 2 erős power led fényerejét.A ledek 12V-ról üzemelnének és max. 1 Ampert fogyasztanak,robogóba kellene."Skori" weblapján is van rengetek fajta,nemigazán tudok dönteni melyiket építsem meg.Gondoltam nektek hátha van olyan ami tesztelt.
(#) Csépe Zoltán hozzászólása Júl 3, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy lámpát melyhez 3 db cree ledet, a chipcad meghajtó paneljét (Link) és 4 AA méretű elemet(6v) vagy 2db sorba kötött Li-ion cellát(7,2v) szeretnék használni. A kérdésem az lenne, hogy sorba vagy párhuzamosan érdemesebb a ledeket kötni illetve, hogy hogyan módosítsam a drivert, hogy megfeleljen az aksis táplálásnak és egy potméterrel lehessen a fényerőt szabályozni. A célom a minél nagyobb üzemidő mellett a legjobb fényerő elérése lenne.
(#) Saggitarius válasza Csépe Zoltán hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Esetleg pontositanal a "3db cree ledet" megfogalmazason? Letezik jopar fele. Ha az uzemido hossza a cel, akkor semmi esetre ne gondolkozz parhuzamositasban. (igazabol nem is illik a ledeket pahuzamosan kotni mindenfele kiegyenlites nelkul).
Ha "csak ugy" mindenfele tipusmegjeloles nelkul, egycsipes ledrol beszelnenk, akkor se lenne elegendo a 6-7.2V egy buck regulatornak. A boost regulatorok nagyobb veszteseguek, eppen ezert irtam a nem elegendo tapfeszultsegrol. Ha 3 feher ledet szeretnel gazdasagosan uzemeltetni, akkor minimum 12V-ra lenne szukseg. Otthoni hasznalatra a cree elmegy, de profeszionalis szinten mar nem. A cree minosege sokat romlott az utobbi idoben. (sporolnak a foszforral) Az eloirt muszaki parameterek betartasa mellett is az optikai teljesitmenyuk is rovid idon belul lecsokken. Ha lehet valasztani akkor inkabb philips rebel (esetleg osram oslon).
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
(#) Gergolein hozzászólása Júl 18, 2013 /

Üdv!

Szerintetek egy ilyen hűtőborda elég lenne egy darab 1w-os power lednek?
(#) Bell válasza Gergolein hozzászólására (») Júl 18, 2013 /

A termikus tényező : 15 K/W elvileg azt jelenti, hogy 1W-nál 15 fokkal lesz magasabb a borda hőfoka a környezetnél.
(#) fro_zen hozzászólása Júl 24, 2013 /

Sziasztok,

A robogómba szeretném a hagyományos izzót lecserélni egy 12V 10w-os powerled-re. A beépítése már körvonalazódott a fejembe, de a végrehajtási folyamat nem teljesen. A 10W soknak tűnhet, de szoktam menni olyan területeken is vele ahol abszolút nincs közvilágítás, de annak érdekében, hogy szürkületkor városba ne vakítsam ki vele embertársaim szemét, szeretném a fényerejét szabályozni. Gondolom tápegység ebben az esetben nem kell, mert 12V jön ki az aksiból is, de akkor a szabályzást egy potméterrel tudnám megoldani? Egy kapcsolási rajzot ha mellékelnétek pluszba megköszönném! Illetve még annyit, hogy egy poweled-nek komoly hűtést kell adni ventilátorral, vagy elég egy borda?
(#) szabi83 hozzászólása Júl 26, 2013 /

24-26V-ra áramgenerátor kapcsolási rajzzal találkozott valaki, mert nem találok.
(#) qvasz2 válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Csak a lényeget nem írtad: mekkora áramra??
Amúgy a mezei két tranzisztoros áramgenerátor vígan tud 30-40 V-ot (akár jóval többet is, ha olyan tranyóból építed)
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
(#) szabi83 válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Témánál, maradva 4db 1W-s power led-hez 350mA-re.
(#) qvasz2 válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Teszel bele egy TO220-as tranyát, kiszámolod 350 mA-re az áramot, és kész.pl ezt
Az ellenállás 1,7 ohm / 1W lenne kb. , de ki kell kísérletezni, több darabból összerakni a pontos értéket
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Ja és R2 is változik, mert a nagy tranyónak pici a bétája, olyan 7-800 ohm körül kéne kipróbálni.
(#) szabi83 válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Köszi, valami komolyabb, megbízhatóbb kellene.
(#) Saggitarius válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Ezt most hogy erted? A Volt a feszultseg alap mertekegysege, az arame Amper. Ez olyan mint lanctalpasra keresel 18-as felnit
(#) Saggitarius válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

A valaszom utan megjelent a tobbi is. A kerdesedre a valasz: a legegyszerubben meg tudod oldani (ha maradsz a linearis szabalyozasnal) egy LM317 es egy ellenallas.
(#) Saggitarius válasza Saggitarius hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Egeszen pontosan egy LM317 es egy 3.6ohm/1W ellenallas az 347mA konstans aramot szolgaltat.
(#) szabi83 válasza Saggitarius hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Valami spéci, kapcsolóüzeműt keresek, bemenő feszültség nem állandó, bár ha lehetne minimális fényerőt állítani, az még jobb.
(#) nzozz hozzászólása Júl 29, 2013 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy 1db 10W -os LED -hez képest kb. hogyan teljesít 3db 3W -os LED (fényerő, melegedés) Kb. megegyeznek vagy esetleg jelenősen jobb/rosszabb valamelyik?

Köszönöm
(#) nedudgi válasza nzozz hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Ökölszabály nincs. Az xWatt LED nem jelent semmit. Ami lényeges, az a fénykibocsájtó képesség.
A 3 darab 3W LED összesen 9W teljesítményt vesz fel, tehát nem hasonlítható össze értelmesen. Általánosságban mondhatjuk, ha ugyanazt a LED-et nagyobb árammal járatjuk, akkor a fényhasznosítási mutató valamennyit csökken, azaz 2x akkora áram nem ad 2x fényerőt... Ráadásul, nem mindegy, hogy az adott fénymennyiség mekkora területen oszlik el, mekkora a "látószög".
Következő: »»   34 / 142
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem