Fórum témák
» Több friss téma |
Eljött a próba ideje, de valami nem okés mert a hangszóró nagyon torzan szól. Mindkét csatornán. A nyugalmi 60mA. Számítógépről adtam a jelet az erősítőnek. Ha kihuzom a tápot akkor egy pillanatra normálisan szól és nem recseg. Mi lehet a probléma vele?
Az erősítő rajzán feltüntetett feszültségeket ellenőrizd le.
A T3 (azt megbeszéltük) kivételével megegyeznek-e a rajzon lévő és a beültetett tranzisztorok? A lábkiosztás miatt kérdezem, C-E felcserélés szokott így viselkedni. Ha nem találsz semmit, fotózd le a panel mindkét oldalát.
A végek azok 2SB1624-2SD2493 párok, de a lábkiosztást megnéztem bekötés előtt az adatlapjukon. A T3 lábait is átnéztem, és úgy kötöttem be. De átnézem, hogy tényleg klappol e minden.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
gyerekek!*
*A kisbetűs írás és a merőben off hozzászólás törölve! A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
Rendben. Holnap délután átnézem és leírom, hogy mi a helyzet vele.
Méregettem és a rajzon feltüntettet fesz értékek megvannak. Annyit vettem észre, hogy a BC639 egy picit melegszik. Nem égeti az ujjam, de azért jó meleg. Ilyennek kell legyen?
A T4 +/-40V tápnál 0,4W-ot fűt el. Az bizony melegszik, szerencsére tűrésen belül van.
T1, T2 milyen tranzisztorok? A kimeneti ponton mekkora egyenfeszültség mérhető?
T1-T2 BC556B. A kimeneten 10V AC-t mértem mikor a PC teljes hangerőn volt. Ez szerintem nagyon kevés. Amugy a tápom +-44Voltot ad le terheletlenül és 42V-ra esett vissza mikor próbálgattam az erősítőt. 13900µF puffer van és 1-1 1µF fólia kondi és 1-1 100n.
Hali!
Megépítettem azt a kapcsolást, ami a cikkeknél van, és lenne vele egy problémám. Próbáltam éleszteni a leírtak alapján, meg már itt is kaptam segítséget, ennek ellenére nem hajlandó működni. A kapcsoláson T6-os BC558B tranzisztor egyből elszáll, amikor megkapja az áramot, elviekben pedig jól van belerakva. A nyák biztos jó, nem egyszer néztem át, és mivel sztereó, kétlem, hogy ugyanolyan hibát elkövettem volna kétszer is, de megeshet. kapcsolás
A kimeneten ne váltó hanem egyenfeszültséget mérj, kivezérlés nélkül!
A T1 és T2 közös bázisán a 0,6V-ot, valamint a zener-en a 9V-ot ellenőrizted már?
Szia! A T6 csak akkor jut szerephez, ha R19 1 ohm-os ellenálláson több mint 9V esik. Ahhoz valamit el kell szúrni a panelen. Fotózd le!
Igen a T1 és T2 bázisán ottvan a 0,6V illetve a zenernél is megvan a 9V.
Bocsáss meg, közös emittert kellet volna írnom, de biztosan helyesen értelmezted a kérdést, ezt látom a mérés eredményéből
Ez az alacsony kimeneti feszültségnél bekövetkező torzítás két forrásból származhat. Az egyik, hogy valamelyik tranzisztor lecsúszik a munkaponti szakaszáról. Helytelen beültetés, hibás ellenállás érték okozhatja, esetleg nem jó valamelyik tranzisztor. Ennek jelenleg kisebb esélyét látom. A másik lehetőség, hogy a kimenő áram korlátja túl korán kapcsol be. Ezt a T5, T6 tranzisztorok végzik. Akkor működnek helytelenül, ha a hozzájuk kapcsolódó ellenállások értéke nem megfelelő. Ha eltávolítod az R16, R17 220 ohm ellenállásokat, akkor az áramkorlátozót ezzel ki tudod iktatni. Ha így elvégzel egy óvatos próbát, akkor megbizonyosodhatsz arról, hogy innen származott-e a torzítás.
A kimeneten -86mV van jelen. Ez gondolom még a határon belüli érték. És most vettem észre, hogy van egy alap bugása. Ezt a nagyobb hangszórónál nem érzékeltem, de most igen. Van egy videóm is, hátha abból többet tudsz mondani.
Videó.
Az alapbúgás árnyékolási hiba vagy földhurok. Lezárt bemenettel vizsgáld.
Jobb lenne ha magát az erősítőt mutatnád be.
Íme pár kép róla. A tranzisztorok vezetékei kb 10cm hosszúak.
Az R14, 15-öt nem látom az árnyékban, 15 ohm-osak?
itt vannak a képek a panelről
Bocs hogy két kommentben, de közben átnéztem újra a panelt, még alaposabban.
Első észrevétel, hogy nem csak a t6, hanem a t5 tranzisztor is elszállt, t6-nál a C-B, t5-nél az E-B részen lett vezető. A másik, hogy a bc639 a rajzon is, meg adatlap szerint is NPN, viszont ha multiméterrel megmérem, úgy viselkedik, mint egy PNP tranzisztor, nem tudom, mi okból.
Rengeteg ónt raktál rá. Csak a végtranzisztorok kollektor és emitter sávjait, valamint a kimenetet lett volna érdemes kissé megerősíteni. Minden szomszédos vezetősávot vizsgálj meg zárlat szempontjából!
A nyomtatott áramkör kialakítása rendhagyó. A bemenő jelek ilyen szabadon vezetése nem veszélytelen. Elképzelhető, hogy gerjed. A végfokokhoz szerencsésebb volna a táp puffereinél kialakított csillagpontról vinni a testet. Ha a panel zárlatmentes, tegyél a tápágakba (a biztosíték helyére) 10 ohm-os ellenállásokat és úgy éleszd. A bementet válaszd le a hosszú vezetősávról és kösd helyben testre! Mérd meg a nyugalmi áramot és a kimeneti egyenfeszültséget!
A BC639-nél nem az ECB lábkiosztás zavar meg?
Igen, annak nem néztem az adatlapját meg, így már jó. Amúgy TIP végtranzisztorok helyett mit lehetne még használni, mert 2 helyről is csak olyat tudtam venni, ami a képen van, azt olvastam hogy a bal oldali nem a legjobb.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2013
Üdv! Bocsánat, hogy nem épp a témához akarok hozzászólni, csupán a TIP tranzisztorok olvastán jött elő énbennem is a kérdés. Valamikor régen, úgy kb.20-30 évvel ezelőtt olvastam a Rádiótechnikában, hogy ezekkel a TIP tranzisztor jelölésekkel a BD sorozat kísérleti stádiumban levő tagjait jelölték. Tehát most akkor mi van? A jelenleg kapható TIP tranzisztorok örökifjúak, vagy kísérleti stádiumban ragadtak örökre, vagy lett egy cég, aki ilyen nevet ad nekik? Örülnék, ha lenne valaki okos, aki felvilágosítana. Ugyanis ma is kapható egynéhány TIP, aminek nincsen BD megfelelője. Mik is ezek tulajdonképpen?
Nem akarom elkiabálni, de lehet hogy a hőfok figyelő tranyó volt a rossz vagy nem az a lábkiosztássa mint ami az adatlapján van mert nemtudom pontosan, hogy ki a gyártója. Kicseréltem 2SB631K-ra. Ezzel megszünt a pattogó hang és szépen szól. Végig olvasván az egész topicot rátaláltam a nyugalmi helyes beállítására. A potinak a T3 Collectora felé kell, hogy álljon és ballra kell tekerni. Ez pont forditva volt.
Sziasztok!
Én is megszeretném Építeni ezt a darlington erősítőt és olyan kérdésem lenne hogy van 2 db hipersil fajtájú trafóm tök egyformák és ugy gondoltam hogy az egyik oldali végfokot hajtanám az egyik trafóról a másik oldalt meg a másik trafóról és az úgy jó lenne -e? Még egy kérdés hogy a trafók szekunderjén 2x21VAC van egyenirányítva az 29,61VDC és az elég lenne-e a végfokpanelek meghajtására?
Szia! Ha a szekunder terhelhető 2,5A-rel akkor jó lesz a trafó. A kapcsoláson úgy látom nem kell változtatni egyik értéket sem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |