Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   381 / 782
(#) emmzolee válasza swich hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

(#) emmzolee válasza ladislave hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Na erről beszéltem én.
(#) swich válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Nagyonszépen köszönöm a nyáktervet, sokat forgattam ezt a fórumot de valószínű átsiklottam felette. Köszi mégegyszer.
(#) SKY hozzászólása Jún 9, 2013 /

Sziasztok!
Tudtok ajánlani egy olyan FET meghajtó és FET kombót, ami alkalmas minimum 1us-os impulzusok előállítására, azaz 0,5-1MHz frekvencián működő tápba is alkalmazható és 10A-t kapcsolhat?
(#) voodoo válasza samu1000 hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Persze egyszerűbb, csak valamiért kevés rá nekem a 7 menet.
(#) atti2010 hozzászólása Jún 9, 2013 /

Sziasztok guruk! Egy olyan kérdésem lenne hogy javítható e egy ATX PC -s táp hatásfoka ha a fő trafót ferrit gyűrűre cserélem, persze jókora gyűrű 152.4mm2.
(#) voodoo hozzászólása Jún 13, 2013 /

A gate trafót az előírtnál több menettel tekerem meg, legfeljebb mi történik szerintetek?
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Jún 14, 2013 / 1

Április 16.-án a Laci részletesen leírta, hogy mikor, mi, és miért történik.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Hol lehet venni olcsón valami legalja induktivitásmérőt? Mert addig hiába itt a megoldás, ha nem tudom megmérni, kiszámolni.
(#) _vl_ válasza voodoo hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

LCM3?
(#) voodoo válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Részemről, az már drága. Pedig jófej kis cucc
(#) asdasd. válasza voodoo hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Cimopata cikkében lévő megoldás jól bevált, ha van oszcilloszkópod hozzá.
(#) _vl_ válasza voodoo hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Hm? Kb. 5 rugó alkatrészárban...
(#) voodoo válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Nem értek a mikrochipekhez.
(#) emmzolee válasza voodoo hozzászólására (») Jún 14, 2013 / 1

Lehet kapni felprogramozott pc-et is. Az LCM3 nagyon jól használható műszerecske. Szerintem megéri csinálni egyet.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Nekem ez van, kb. egy ezresért megküldték a PIC-et megírva, egy kijelző meg 8-900Ft. Lehet ennél olcsóbbat is csinálni de ahhoz forgókondi kell, bonyolultabb, meg pontatlanabb is. Egyébként az induktivitás mérőre nincs szükség, az csak az AL érték megméréséhez kell, hogy tudjuk, hogy az adott ferrit anyaga (ha nem ismert) kb. megfelel-e az adott alkalmazásban (pl. a 100-400-as AL-ű ide nem jó, valahol 1200-10000 között kell neki lenni).
A trafó precíz elkészítéséhez bőven elég a vaskeresztmetszet ismerete, meg a szkóp.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013

LCm.jpg

(#) oibacsi hozzászólása Jún 22, 2013 /

Üdvözlet!
A PP topológiát szeretném gyakorolni a későbbi autós erősítő miatt, így a labortápomat eszerént készíteném el félhidas helyett. ETD39 ferritem és csévetestem van itthon. A primer ugye 2*2*0,4mm-ből fog állni, tehát a Vdc bemenetnél 4 szál lesz közösen, és nem igazán tudom, hogy hogyan folytassam a tekercselést (eddig csak flyback-et készítettem). Csináljak 2db csavart párat, tekerjem egymásra a primer 2 felét, esetleg a 4szálat fogjam egymás mellé?
Nagyon köszönöm!
(#) asdasd. válasza oibacsi hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

230v-ra nem a legszerencsésebb dolog push-pull tápot csinálni házilag. Nagyfeszültségű fetek kellenek hozzá, 8-900V, és nagyon kis szórási induktivitás a két primer között, ami a szigetelés miatt lesz problémás.
(#) oibacsi válasza asdasd. hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Igen, tisztában vagyok vagyok vele, ezért is vagyok bizonytalan a tekercselés terén.
(#) oibacsi válasza asdasd. hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Végül összasodortam az egészet litze huzalnak és miután végeztem a tekercselésssel, akkor szedtem két részre rögtön a csévetest lábainál, nem hiszem, hogy ettől szorosabbra lehetne tekerni. Megmértem a primer két ágát 5,189 ill 5,205mH, egymáshoz mért szórás 1,25 ill. 1,27 uH. Jó lesz ez így?
(#) staci123 válasza oibacsi hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Szevasztok,
hogy jó e lessz,a gyakorlat majd megmutatja.Szerintem szerény a szigetelés a pp. két ága
közt - kb.310V tranziensek nélkül...
Én készítettem hasonló trafót ahol a pp. ágait elosztottam két részre:
1. sor - a ág (primér) fele
2. sor - b ág (primér) fele
az összes szekundér
7.sor - a ág másik fele
8.sor - b ág másik fele
Nagyon fontos ügyelni a primér és szekundér közti szigetelésre...
(#) (Felhasználó 46585) válasza staci123 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Nem 310V, hanem 600V, plusz túlfeszültség fogja igénybevenni a huzalok szigetelésést. Ha a lakk egy kicsit is megsérült, már biztosan át fog ütni és tüzijáték lesz belőle. Amit talán meg lehet próbálni, hogy megtekerni az egymás mellé fogott összes huzalt, persze nagyon óvatosan. Aztán a kivezetéseket szétválasztani, kikötni valami kapocslécre. Ezután a két primer között átütésvizsgálatot kell végezni. Ha kibír legalább egy kV-ot, akkor talán jó lesz, ezután azonnal ki kell impregnálni vákum alatt mondjuk titeronban, vagy valami szigetlőlakkban, ami mindenhova befolyik. Különben biztos, hogy egy idő múlva átüt. De én nem hiszek ebben a megoldásban, nem hiszem, hogy házilag meg lehet csinálni üzembiztosra, ráadásul a 0,4-es drót még elég vastag a skin hatás szempontjából.

Amit még lehet csinálni, hogy a Tali Bt-től kell venni olyan huzalt, aminél 7 szál 0,2-es drót van litzének kiképezve és kívülről még van rajtuk egy közös műanyag szigetelőréteg. Ez strapabíróbb és 6 kV-ig szigetelt. Persze, ez méregdrága... TEX-E a huzal neve.

Elsősorban ez az oka, hogy nagyobb feszültségre nem szokás pp-t csinálni. De 48 V-ig még jó, mert egyszerű.
(#) oibacsi válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Akkor marad a flyback, az ETD39-nek még el kéne bírnia 90VA-t...
Egyébként miért lenne a 0,4-es vastag? 100khz-en 0,21mm a skin hatás rézben...
(#) _vl_ válasza oibacsi hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Mindegyik kapcsolóüzemű topológiának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Bővebben: Link Bővebben: Link
Itt van egy számolgató: Bővebben: Link
Azt írtad, hogy van ferritmagod. Ez nagyon jó, de milyen? Légréses, vagy sem? Ha légréses, akkor abból csak flyback trafót, vagy fojtót lehet csinálni. Ha nem légréses, akkor meg pont ezeket nem. Mondjuk a légrést - elvileg - lehet belerakni/növelni egy reszelővel, de aki egy ferritmagot reszelővel "beállít" 0.1mm pontossággal, az már tud valamit.
(#) oibacsi válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Olvasgattam már ezeket, szimplán csak elfelejtettem, hogy a lakk szigetelése nem végtelen
A légréses dologgal tisztában vagyok, jónéhány egyetemi jegyzet alapján csináltam magamnak excel táblát, és ahogy írtam is zároljelben, flyback már készült. Nem légréses, de megoldottam némi papír segítségével, ugyanis már át is tekertem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza oibacsi hozzászólására (») Jún 23, 2013 / 1

Azért a vezető keresztmetszet csökkenést nem úgy kell elképzelni, hogy pl. jelen eseben 0,21 mm a behatolási mélység, mert ez egyre csökken, ahogy mész befelé a huzal közepe felé. A 0,21 mm azt jelenti, hogy mondjuk ott még folyik az áram 50 %-a. ( Vagy valamennyi ). Vagy azt is lehet mondani, hogy ott már sokkal nagyobb a drót ellenállása. Gyakorlatból lehet azt mondani, hogy még mindig jobb a 0,4-es, mint mondjuk a tömör drót.
(#) oibacsi válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Értem, köszönöm
(#) barabasattila86 hozzászólása Jún 24, 2013 /

Sziasztok! Van ismét egy Mean Well tápegységem amit módosítani kellene 36V- rol 32V- ra ha tudja valaki hol kell hozzápiszkálni meg kérem szépen segítsen.
(#) (Felhasználó 46585) válasza barabasattila86 hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Részvétem...

Nekem is van ilyen problémám, csak egy kicsit bonyolultabb, de megtaláltam a megoldást. Ha jól látom, akkor a tiedet is nyakonöntötték valami fekete gyantaszerű trutymákkal, mert az enyémet igen. Még szerencse, hogy azért ezt le lehet tépkedni, de a dobozba van beöntve és így már elég nehéz szétszedni. Ráadásul, a következő években ebből több százat fogok felhasználni, a MeanWell meg nem hajlandó semmit sem változtatni, még a gyantát is ráöntik. De annyira olcsó, hogy ennyi pénzből nem tudom gyártani...tehát, marad a szétszedés...

Próbálj meg a szekunder oldalon keresni valami ellenállást. Köss vele párhuzamosan mondjuk egy 47k-s ellenállást és mérd digitmultival a kimenetet. A tied nem lehet túl bonyolult és a fesz. visszavezetés, vagyis ami a stabilitását biztosítja a tápnak a szekunder oldalon van. Nagy valószínűséggel egy ellenállás osztó, ha a felső tagját csökkented, akkor csökken a kimeneti fesz, ha az alsót, akkor meg nő. Ha sikerült beállítanod, akkor mérj végig rajta mindent, mert az is lehet, hogy valahol nem jó a frekvenciakompenzációja és begerjedhet bizonyos állapotokban.
(#) David 3g hozzászólása Jún 24, 2013 /

Sziasztok. Lenne 2 kérdésem. Csinálok majd egy tápegységet Fsd321 ic-el. Szoval egy számítogép táp nagytrafója jó lehet nekem ? kb tudnátok menetszámokt mondani hogy tekerjem meg a traot ha az jó nekem ? Választ előre is köszönöm.
Következő: »»   381 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem