Fórum témák
» Több friss téma |
Én is a köbzoli linkjét ajánlanám. Nekem működött, még talán van is valahol egy-két kimart nyák hozzá, mert többet csináltam mint ami kellett...
Koszonom,,
Csak van egy par kerdesem, annyira nem vagom ezeket az IC-s dolgokat, lattam sok kapcsolast ahol csak az L297/8 as IC-k vannak, a kobzoli rajza kicsit megzavart, nem tudom mik azok a 74hC14n es IC-k, meg az a helyzet, most nem is tudok olyat venni, ezert lenne egy olyan kapcsolas jo nekem amiben nincs benne az csak a 2 L-es.Koszi megertest
Szia, Koszi, a heten elkeszitem a kapcsolast ahogy lessz ra idom, meg irok mire jutottam.
Koszi
C nyelv hiányos ismerete miatt lassan . Először meg kell tanulnom a programozás eme ősi művészetét. A bootloader mindenféleképpen megköveteli a C nyelv használatát. Beszélgettem sok mindenkivel és valószínűleg az ötlet jó. Amint kész már teszem is ide fel.
Sziasztok! Valakinek van tapasztalata esetleg Ezzel az USB vezérlővel?
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2013
Szia!
Nekem van, szerintem tök jó. Működik Win7 és Win8 alatt is. Nemrég vásároltam, most ismerkedem vele, de ha többet szeretnél róla tudni akkor ITT minden infót megtalálsz...
Működik
Annyi bajom van vele, hogy amikor jön egy megszakítás akkor elszámol a 808-as címig és nem pedig ugrik.Ezt nagyon nem értem. Itt van a forrás is, ha valakinek van ötlete azt megköszönöm.
Ez jó hír!
Remélem tud valaki segíteni , vagy segít megoldani a problémát!!!
Sziasztok!
Szeretnék megkérdezni tőletek pár dolgot. (Mostanában kezdek a témával ismerkedni) Megszámozom az egyszerűség kedvéért. 1. A fent említett L297 L298 páossal nem lesz túl drága az egész vezérlés? három motorra már 6000 Ft csak az ic... 2. Ha mach 3-mal szeretnék vezérelni akkor az nem oldja meg szoftveresen az ic-k legtöbb funkcióját? pl az oda vissza menetet. 3. Mach3-mal lehet műszaki rajzot készíteni? Van erre kidolgozott funkciója vagy egyéb szoftver amivel a kis kapcsolásom közreműködne? 4. rajzgépet szeretnék építeni. nincs véletlenül egy egyszerű olcsó kapcsolásotok (nyákrajzzal meg ami kell) amivel két nyomtatóból kiszerelt kis léptető motort tudnék vezérelni. Válaszaitokat előre is köszönöm! E
Ha a motorokat nyomtatóból szerelted ki akkor szedd ki a meghajtókat is . Nyomtató stepperhez nem kell a 297-298 páros
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Köszi a tippet Kaqkk, gondoltam rá én is, de ahhoz sajnos én még nagyon kezdő vagyok. A szívem szakad meg, hogy a kész elektronikát ott kell hagynom és ráadásul építhetek helyette saját kezűleg másikat.
A 297-298 páros egyébként miért nem kell nekem? Gondolom ágyúval lőnék verébre. De pontosan miért? Túl kifinomult? Vagy erősebb motorokhoz való?
Azért nem kell mert maga a motor is "picike" és nem kell olyan nagyáramú meghajtó hozzá. Használd nyugodtan a másik témában javasolt uln2003 tranzisztormezőt
Sziasztok!
Túrtam a leírásokat de semmi ilyet nem találtam. Van nekem egy játék portos botkormányom. Van olyan cnc vezérlő program amivel meg lehet oldani hogy a kar mozgatását utánozva mozogjon a cnc X illetve Y tengelye? Azt tudom hogy a Mach3 tud hasonlót az egérrel meg a billentyűzettel, na de játékportos botkormánnyal? Ha más lehetőség nincs átszerkesztem egy billentyűzet nyíl gombjait, de így elvész a sebesség vezérlés lehetősége. (azaz ha picit tolom lassan megy, ha jobban akkor gyorsabban, ha átalakítom akkor meg egyszerűen megy/nem megy lehetőség lesz) köszi!
Sziasztok, tegnap sajnos gutaütést kapott a DOS PC-m is éppen maratnom kell valamit. Nagy gyorsan letöltöttem a másik W XP gépre a Mach3 demot. Ezen a PC-n van még LPT port. A motorok el is indultak, csak nem ugy ahogy kellene. Nem mennek egyenletesen és nem reagálnak a Home kapcsolokra. A beállitásokban minden stimmel. A gép látja a kapcsolokat, de sajnos gyakorlat hiányában nem tudtam ma este ugy beállitani a gépet, hogy rendesen menjen. A motorok mozgása 3-5 másodpercig normális majd lelassulnak ( mind a 3). Nem reagál a home kapcsolokra sem. A régi PCn ezek a kapcsolok voltak a végálláskapcsolok. Tudna valaki esetleg segiteni?
Kösz. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
Az egyenletlen működésre:
Nagyon kíváncsi vagyok a kérdésedre feltett válaszokra mert az eddigi kutakodásaim szerint a dos az egy feladatot hajt végre egyszerre a procival a Windows pedig multitasking és így néha sorba kell állnia a programnak. Ezt a problémát gondolom a programfolyamat prioritásával lehet kezelni de nem tudom, hogy a Mach3 maga teszi-e ezt meg vagy saját kezűleg kell állítani. De kezdő vagyok a témában csak leírtam mi jutott erről eszembe és izgatottan várom a releváns válaszokat a kérdésedre. Üdv, E
Közben felhivtam a MACH3 képviselöjét, és kiderült ez az egyenetlenség a futásban kizárolag a laptokon fordul elö (állitolag valamilyen energiatakarékosság miatt), egy asztali gépen nem, igy most mehetek keresgélni egy vacak asztali PC-t.
A többi balhét még ki kell okoskodnom.......
Szia!
Ezek szerint laptopra tetted föl az XP és a Mach3 at? Laptopnál XP telepítése standard PC módban akkor jó lesz.
Hát igen, mert desktop nincs kéznél, de már dolgozok rajta. Tegnapelött hoztam egy desktopot, csak még monitor meg hely kell hozzá.
Laptopról ment akkor amikor rossz volt?
Majdnem 10 évig egy még öregebb DOS/W95-s laptoprol ment mnden gond nélkül a PCNC programmal. Sajnos képtelen vagyok feléleszteni ezt a laptopot, igy most egy másikkal probálom amin viszont már nincs DOS igy letöltöttem a Mach3 régebbi verzioját ( demo). Ez meg ezt csinálja.
A docking station részben megoldotta a feladatot, de szeretnék visszatérni a PCNC használatára, mert az már jol ismerem és az a program legális és eddig bevált. Ezért hoztam egy régi PC-t, remélem azon még van DOS, csak nincs még monitorom. De holnap már lesz.
Szerintem nagyon jó kis program a Mach3 nálam nincs vele gond.
Laptopról megy gond nélkül, csak a telepítést kell standard PC módban csinálni.
A Windows telepités a halálom, igy azzal, ha lehet, nem foglalkozom. A Pc-jeimre mindig minden W fel van telepitve és vagy megy a program vagy számomra felejtendö.
A Step 4-l ilyen bajom szintén nincs, igy ha lehet nem akarok egy 3. Programmal veszödni, ha holnap elindul a desktop gép. Amugy a Mach 3 fejlesztöje is inkább egy régebbi (20 euros ) asztali PC- re tette le a voksát mikor beszélgettem vele a bajomrol. Amugy a Mach3 felülete tetszik, csak más elgondolásokat követ mint az eddigi rendszereim és valamivel bonyolultabb Igy most döntenem kell.
Sziasztok!
Nincs valakinek véletlenül egy csupán léptetőlogikai kapcsolása bipoláris léptetőmotorhoz? Kaptam már itt javaslatot de sajnos az nem úgy kattog ahogy a motor szeretné. Van 7486, 7404 ic-m azokat kötözgetem de logikatervező készség nélkül csak a szerencsével elég nehezen haladok. (step dir jelek jönnek a portról mach3-ból és azzal szeretnék bipoláris léptetőmotort hajtani) (leválasztás erősítés most nem kérdés. Csak a léptető logika) Üdvözlettel, E Idézet: „nem lesz túl drága az egész vezérlés? három motorra már 6000 Ft csak az ic...” Vagy csinálsz valamit normálisan, vagy ne. Szerintem. Mit akarsz csinálni, gondold át, mert ha a 6 ezer sok akkor... A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
L293D az erre a célra (is) van. A kis motorjaimhoz ezt javasolták (450 Ft) De ő is kéri maga elé a logikát.
Logikai bemenetre nyomógomb azt nyomkod, ebből még mindig nem derül ki, hogy mit szeretnél.
Mi a terved? Mit akarsz elérni ?
Aki csinált már ilyet annak szerintem egyértelmű de remélve, hogy talán tudsz segíteni, kicsit részletezem:
A párhuzamos port 2. 3. lábán küld a Mach3 cnc vezérlő program két TTL jelet. az egyik jel, hogy hányat lépjen a léptetőmotor (1 impulzus 1 lépés), a másik, hogy milyen irányba. magas jelszint jobbra alacsony jelszint balra. (lehet, hogy fordítva) De a bipoláris léptetőmotort ezzel közvetlenül nem lehet hajtani mert ő úgy indul el ha az 1. lépésben az egyik tekercs kap feszültséget, a 2. lépésben a 2. tekercs kap feszültséget majd ezután meg kell fordítani az áram irányát és újra az egyik majd a másik tekercs kap feszültséget... Ezt minden bizonnyal el lehet érni logikai kapukkal csak én még nem vagyok nagy mestere a dolognak. Erre már tudsz valamit érdemben mondani?
Még mindig nem derült ki mit szeretnél.
Van működő cnc gépem, vezérlést jómagam építettem, cél ic-vel. Én csak segíteni próbálok. Mit akarsz mozgatni? Milyen motorral stb még ezeket nem árulod el addig csak feleslegesen költenél l297re pl. LPT mindenképpen le kell választani, tuningfesz stb stb Ha léptető motort akarod tanulmányozni elég a logikai ic és tranyók. Szóval a cél ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |