Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1361 / 2514
(#) Buvarruha válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2013 2 /
 
Az sem lesz erősebb, mint a TDA, mert kevés a tápfesz!
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Haha ezt a panelt én készítettem el Zsoltnak
On magában mennyit tud ez a kapcsolás?
(#) blasz hozzászólása Júl 7, 2013 /
 
Sziasztok,az lenne a kérdésem ha a két típusú tranzisztort párhuzamosítanám lenne e valami hátránya? MJ15024-25,ezt kapná párhuzamba,MJL21193-94
köszi

u.i a tápfesz 2x95vDc
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
(#) Buvarruha válasza peter1995 hozzászólására (») Júl 7, 2013 2 /
 
Uyganarról a tápfeszről ugyanannyit, fogd már fel!!
(#) reloop válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
A TDA 6-7A-nél korlátoz, ez meg nem. Nagyot dob az I2R-en.
(#) Buvarruha válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2013 2 /
 
8ohm-on nem fut bele a korlátba és túl alacsony a feszültség, túl nagy az áram, ezért sokat esik a tápfesz. Ilyen teljesítményre hidalni nem túl egészséges Ha nyerne is valamennyit a másik kapcsolással az maximum 5-10W aminek nincs jelentősége. Ehhez legalább +-80V kellene hidalás nélkül.
(#) reloop válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
A kollégának szívéhez nőtt az a trafó. Íme egy példa.
A TDA7294 meg ilyen.
(#) Buvarruha válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2013 1 /
 
Ha toroid, akkor egyszerűen rá kell mék tekerni és kész. Elhiszem, hogy szívéhez nőt, de ugyanabból a tápfeszből soha az életben nem lesz annyival nagyobb teljesítmény, aminek lenne jelentősége. Gondolkodj hangerőben, mit nyerne vele, 0.2dB-t? Ráadásul, mivel buliban lenne döngetve, a megbízhatósága igencsak kérdéses a túl nagy áramok miatt. Nincs értelme foglalkozni így vele, nagyobb tápfesz kell, rendes kapcsolás és probléma megoldva.
(#) reloop válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Üsse kavics! Itt egy faék egyszerűségű. Koncsar kolléga jóideje dönget vele
(#) Buvarruha válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
És meg is van oldva a probléma, ezekszerint megbízhatóan. Ezzel már érdemes lenne foglalkozni.
(#) blasz hozzászólása Júl 7, 2013 /
 
Nem rossz az ST-vég de túl van misztifikálva,a gerjedős végem szebben erősebben szól,de fül és fül között sok az eltérés ez igaz.
(#) Ge Lee válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
A félhíd 80V-ját meg a híd 42V-ját tekintve a végeredmény nagyjából ugyanaz. Csak hát a hídhoz 2x annyi alkatrész kell.
(#) Ge Lee válasza blasz hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Valóban nem az a kapcsolás, amivel érdemes foglalkozni.
(#) Buvarruha válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 7, 2013 1 /
 
Kétszer annyit esik a tápfesz, valamint a végtranzisztorokon is kétszer annyit esik a feszültség, a hatásfokka sokkal rosszabb, vagyis jobban fűt, a hangminőségről nem is beszélve.
(#) Doncso válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Régen mikor nem voltak ekkora fesz és áram bírású félvezetők, trükközni kellett a nagy teljesítmény eléréséhez, hidalás, vagy a tranyók soros párhuzamos kapcsolása, de ennek szrencsére vége, így én is jobban preferálom a táp emelését, mint a hidalgatást, stb
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Szia! Nem rossz a híd! Fele akkora a jelváltozási sebesség adott kimenő teljesítménynél, amivel az egyik legnagyobb harcot vívjuk az erősítő építés során. A táp terhelése egyenletesebb és amiért különösen kedvelem, nem folyik hangszóró áram a testen.
(#) 1984white válasza peter1995 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Idézet:
„Sziasztok. +- 42V-ra keresek valami olyan erősítőt ami 8 Ω-on tud 250W körül. Ebből vagy strereo kellene, vagy építenék kettőt. A trafó elég vaskos az bírná, de a feszültség az sajnos csak ennyi. Most TDA7294 híd van, de az sajnos kevés. Itthon jól meg tudja hajtani a rá szánt hangsugárzókat, de buliban elfogy az ereje..”

Szia!
Építs D class erősítőt. (d osztály)
Előnyei: Kis méret, elég széles tápfesz tartomány, magas hatásfok és alacsony hőtermelés!!. Ha nem akarsz vagy tudsz építeni, vegyél egyet az ebay-en kompletten.
pl: Bővebben: Link
(#) martin96 válasza martin96 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Úgytűnik mégiscsak lesz valami ebből a kapcsolásból. Hamár úgyis elszállt az összes fetem, gondoltam belerakok egy BD911/912 párost. Eléggé meglepődtem. Simán belehetett állítani 100mA nyugalmi áramot (ami feteknél 10mA volt a max, azután már 16A-ert szívott fel.) és így még jobban is szól.
(#) Buvarruha válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2013 1 /
 
Miért vazar az, hogy a hangszóró árama a testen folyik. Mivel nicns két egyforma erősítő a jelpontosság igencsak gyengébb... Esélye sincs egy hidalt megoldásnak a hagyományoshoz képest. Ja és igen alacsony a damping faktor..

1984white

Az ezekre írt teljesítmények marketingadatok, ezek sem tudnak nagyobb kimenő teljesítményt ugyanakkor tápfeszből, fizikai képtelenség.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
(#) 1984white válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Idézet:
„Az ezekre írt teljesítmények marketingadatok, ezek sem tudnak nagyobb kimenő teljesítményt ugyanakkor tápfeszből, fizikai képtelenség.”

Építettem már zenekari célokra egy d osztályú erősítőt havernak és tényleg nagyon jók! A legjobb tulajdonságuk, hogy kicsi a veszteségük és nem disszipálnak annyi hőt. Így kevesebb árammal és kisebb hűtéssel ugyanakkora teljesítményt tudnak, nem rossz hangminőség mellett.
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Vannak jó oldalai is ez tény. Én mégsem szeretem valahogy. Nagyobb áram kell, alacsonyabb a feszültség, több a végtranzisztor, több a hibalehetőség, én valahogy jobban kedvelem a sima erősítőket. De tény, hogy van előnyös oldala mindkettőnek.
(#) szamóca válasza Doncso hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Előnye egyenlő tápfesz. esetén teljesítménynövekedés, hátránya a torzítási szint is növekszik. Persze ha eleve alacsony volt.
(#) Ge Lee válasza szamóca hozzászólására (») Júl 7, 2013 / 1
 
A torzítás inkább csökken (a harmonikusok egy része azonos fázisban keletkezik ezért kioltódnak), és a jel/zaj viszony is jobb, mivel a 2 erősítőben keletkező zaj nincs egymással fázisban, nem lesz 2x akkora, ezért összességében kisebb lesz a hasznos jelhez képest. Egy két adatlapon, vagy szimulációkban utána lehet járni.
(#) Buvarruha válasza 1984white hozzászólására (») Júl 7, 2013 1 /
 
Ez igaz, de adott tápfesz mellett csak nagyon kis mértékben tudnak többet kipréselni magukból. A 8ohm hangszóró 8ohm hangszóró, ha nagyobb teljesítmény kell nagyobb feszültség kell.
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Elég sok olyan pwm végfok van már a piacon ami hangminőségben semmivel sem rosszabb mint egy AB osztályú (sőt) és árban is olcsóbb.
Vegyünk alapul például egy 800W-os végfokot. Ehhez AB osztályban kell 14-16db tranyó, ha jót akarunk venni annak 850-1200Ft darabja. Ugyanehhez a 800W-hoz pwm-ben elég 2db FET, ami szintén 1000Ft/db körül van. Utóbbihoz több kg alu, és ventilátor sem kell.
(#) Ge Lee válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Általában nem tudnak, mert ott meg a modulációs hibák miatt kell limitálni a kimenő feszt, úgy 80-85%-on.
(#) Buvarruha válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 7, 2013 1 /
 
De most nem ez a lényeg, hanem az adott tápfeszből kinyerhető maximális kimenő teljesítmény, ami ezeknél sem több, nem lehet több!

Szerk. Ezt nem is tudtam, akkor pláne.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
(#) Ge Lee válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Ezt nem is vitattam.
(#) reloop válasza martin96 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Ki tudod kellő teljesítményre vezérelni? A BD-k elég kevés vezérlő áramot kapnak a nagyjelű erősítőtől. Egy-egy emitterkövető tranzisztort megérdemelnének.
(#) DRAWS hozzászólása Júl 8, 2013 /
 
Sziasztok. Most érkeztem el egy erősítő dobozolásához. Egy hiperszil transzformátor lesz beépítve és annak oldala, körbe van tekerve vörös réz szalaggal ( gyárilag ) gondolom árnyékolásnak. Ez egy darab vezetékkel ,hozzá van kötve a csévetesthez. A kérdésem a következő lenne: Ezt ráköthetem a hálózati védőföldelésre? + Még a doboz alja is lemezből van. Ezt is védőföldre kössem? Köszönöm.
Következő: »»   1361 / 2514
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem