Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű labortáp építése
OPA4228 van benne, de főleg a kis zaj és nagy kimeneti áram miatt. Az csak mellékes, hogy jó nagy a slew rate-je is. Meg van benne még 1 apró kis trükk, hogy nem +-10V-ról jár, hanem +10 és -5V-ról, így kisebb kicsit a disszipáció, mivel negatív kimeneti feszültségre úgy sincs szükség, ezért a -5V bőven elegendő. Ha lenne kisebb stab IC (persze lehet, hogy van, nem kerestem) akkor lehet, hogy csak 3,3V-os lenne benne, mármint ugye a negatív ágban.
Az már csak hab a tortán, hogy ez nem chopper stabilizált. Bár Attila tápja most nálam van, és abba a chopperes műverősítő nem "csinál" semmi chopperezésből eredő hibát. Gondolom a chopperezés gyorsabban történik, mint ahogy a táp "el tudna mászni" A nagy összteljesítmény azért kellett, mert sok nagyteljesítményű dolgot fejlesztek, ahova nagy feszültség és áram kell. (Több kW-os dolgokat) Azt meg el is felejtettem írni, hogy a mostani tápomba összesen 3µF kimeneti kondenzátor van, ami nagyon jótékony hatással van az áramkorlát gyorsaságára.
Köszönöm a felvilágosítást.
Negatív tápot nagyobb áramra lehet építeni LM337-ből, vagy ha elég pár 10mA, akkor egy TL431 is elég lehet, az 2.5V-tól felfelé használható. A chopperezésnek akkor lehetnének szerintem mellékhatásai, ha a chopper frekijével menne az előszabályzó, és pont azon a frekin kéne elnyomnia a táp hullámzását a legutolsó fokozatnak. Vagy ha pont ezen a frekin terhelne a fogyasztó nagyobb mértékben. Bár ha a fogyasztó ilyet tesz, akkor meg legyen az ő bemenetén combos kondi. A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
Sziasztok,
Megépítettem Attila86 smps labortápegységét. Bővebben: Link Sajnos úgy tűnik, hogy a transzformátornak amit csináltattam híbás a 15voltos szekundere, így nagyon paraszt módon, de összökötötem 2db 9 voltos elmet és azzal próbáltam ki.( nagyon kíváncsi voltam :O) Az áramgenerátor ledje vílág, de semmi más. A másik led nem, illetve a kijelző sem mutat semmit. Lehet, hogy nem elég neki az áram? Ha ez a lehetőség nem játszik akkor, hogy álljak neki a hiba keresésének? Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is! Üdv Tamás
Szia!
Az elem egyenfeszültséget ad, a trafó pedig váltakozót. Így nincsenek meg a negatív segédtápok.
Szia!
Esetleg egy 12 voltos trafó próbaképpen elegendő lehet, ameddig kitalálok valami megoldást a trafóra?
Legyél még "parasztabb" a negatív tápot egy harmadik elemmel biztosítsd.
Elkészült az első adag nyák a labortápomhoz. Ha valaki nagy felbontásban szeretné megnézni a részleteket, arra itt van ez a link.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013
Megnéztem, de a folytótekercs az magyarul fojtótekercs
Sikerült megoldanom a transzformátor problémár, de nem lettem boldogabb...
Segédtáp rákapcsolása esetén továbbra is csak az áramkorlát LED-je világít. Főtápt nem kapott még. Keresgéltem szakdásokat illetve zárlatot és továbbra is keresek hátha elkerülte a figyelmemet valami. Ezen kívül mit kellene tennem? Merre lehet a hiba?
Hibakeresés és javítgatás közben találtam is 1-2 kontakthibát majd kijavítás után nagy reményekkel bekapcsoltam. Az áramkorlát LED-je felvillant ám csak 1 másodpercre. Mostmár semmi nem történik mikor áramot adok neki. Egészen "jól" haladok.
Előfordulhat, hogy valahogy meghalt egy félvezető és azért hunyt ki a led miközben kapta a tápot?
Már alig látok annyit kerestem a hibát.
Már ne is haragudj, de mérni kéne, nem keresgélni. A célra vezetőbb lesz. Méréssel meglesz a hiba, kereséssel nem.
Teljesen igazad van. Kicsit féltem ráadni hosszabb időrea tápfeszt nehogy valami besokaljon, mivel jópár dolog van amiből nincs lehetőségem a cserére.
Kicsit haladtam a dologgal. Most a kimenetet jelző led már világít, illetve a kijelző nullái villognak. ( Illetve majdnem nullák mert a bal felső szegmens egyiknél se világít.) Ez mitől lehet?
A kijelző továbbra is '0.00' villog a kimenet jelző LED világít, de az áramkorlát LED-je nem.
Normális, hogy az a sárga led 11.6 voltot kap? Gyanítom, hogy őt is megöltem.
A villogó nullák valószínűleg a referencia hiányára utaltak. Sikerült az smd IC-t beforrasztgatni egy normál tokba, így már nem villognak a nullák. Legalábbis feszültségmérő állásba nem, merthogy ampermérésnél igen...
Voltmérő állásban 60 körülről elkezd csökkeni folyamatosan majd megáll olyan 20-22 között dc on állásnál, dc off-nál pedig 13-14 között. Áramkorlát LED-je továbbra is 11,6 voltot kap. Illetve nem tudom, hogy kell-e, de az ICL egy kicsit melegszik. A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2013
Király! Mind saját részre készül....? Vagy árulod majd...?
Egy az enyém, egy tiszteletpéldány Tóth Gábor barátomé a segítségéért, egyre már van jelentkező, 9db pedig eladó lesz amint megjelent a cikk. Ez a hónap vége lesz csak, mert egy illető már meg is vette a labortáp prototípusát kompletten úgy ahogy van. Ezért teljesen újat kell építenem magamnak.
Egyre jobb.....lehet tudni,hogy mit tud majd...?
Ja,közben már elolvastam.... A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2013
Először tedd tisztába a labortápot, utána foglalkozz a panelműszerekkel. A táp már megy rendesen? Mert a LED-ek nem úgy világítanak, ahogy kellene. Képpel egyszerűbb lenne segíteni. Plusz mérhetnél is pár dolgot, amit fontosnak gondolsz. Meg linkeld be kérlek a kapcs. rajzot, ha jól sejtem Attila86 SMPS tápjáról van szó? Aztán onnan kérdezgetünk majd, hogy mekkora a feszültség a különböző pontokon!
Tudod, mit megkerestem. Bővebben: Link Mekkora feszültséget mérsz a GND-hez képest ezeken a pontokon: C9 pozitív lába, NE555-ös 1-es, 4-es lábánál, TL074 4-es, és 11-es lábán, aztán a következőket mérd légy szíves a negatívhoz képest: C25 pozitív lábán, R1 és R52 FET felé néző lába, és a kimenő feszültség. A panelmérőkkel majd ezután érdemes foglalkozni. Minden poti legyen középállásban, és ne forgasd mérés alatt!
Meglátjuk, hogy milesz ha kap főtápt, aztán lemérem amiket írtál.
Most lehet hülyéne fogok tűnni(lehet az is vagyok ), de a GND és negatív itt nem ugyanaz? Idézet: „de a GND és negatív itt nem ugyanaz?” Ha ilyen kérdés felmerül benned, akkor ez a táp nem neked való.
Itt egy induktivitás és egy FET van a két pont között, ezért nem tekinthetőek azonos potenciálnak. C29-esen levő feszültség is kellene (két láb közötti!), meg akkor ha már itt méregetsz, ezek is: C17, C33, C34, C4, C5. Kiveheted a LED kijelzőket is, ne terheljék be a tápokat!
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2013
Lemértem mindent, amit írtál. Néhány helyen igen érdekes dolgok jöttek össze
c9-53,6V NE555- 1.láb-0V 2.láb-14.3V tl074- 4.láb-53,8V 11láb-11,39V C25-5,17V R1-5,17V R2-5,17V kimenő fesz.-5,22V C29-6V C17-19V C33-4,4V C34-4,93V C4-12V C5-12V Megnézem, mitől ezek az eltérések.Bár lehet Csak holnap lesz időm rá. Amit a tl074 kap
Beültetve a labortáp: Bővebben: Link
Nagyon szépen néz ki. Nekem a tekercs huzalátmérője kicsit kevésnek látszik a 10A-hez, illetve a vas méretéhez képest. Természetesen hiszek neked, elég sok munkád fekszik benne... Lehet a képeken tűnik csak így, illetve ekkora a vas. Kíváncsian várjuk a cikket, leírást.
Nem, tényleg vékony. De ezt így lehet kapni a HEStore-ban 10A-es folytótekercsként, szóval rendben van. Mutattam trafósnak is, azt mondta ez elég vastag.
Szia!
Az miféle ferrit amit Te használsz hozzá? Énnekem valami ROHS van, kék színű borzasztóan nagy (7000nH) Al értékkel. 4 menetet tekertem fel rá, 150uH körül lett. 3 menettel meg kevesebb, szóval úgy hagytam. 1-1,4mm átmérőjű selyem litzével tekercseltem meg. Itt az adatlapja a ferritmagnak. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |