Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM sáv beépítése, FM rádió adapter.
Lapozás: OK   1 / 1
(#) fecameca hozzászólása Júl 23, 2013 /

Sziasztok! Arról szerettem volna írni, szerintem a legegyszerűbben hogyan lehet FM sáv vételére alkalmassá tenni régi, csak AM sávot tudó, de jó hangú rádióitokat. Igaz, hogy feltettem a Sokolomat már a muzeális készülékek, restaurálás cimű topikba, de a jelenlegi felállás már egyáltalán nem a restaurálásról szól, hanem teljes átalakítás történt. A TDA 7000-es ben is tettem ezekről a kis kínai rádiókról, de ott nem talál rá az, aki FM sávval szeretné kibővíteni a régi AM rádióját, a rádióépítés címszó sem jó jelen esetben, mert nem építettem rádiót, azaz régebben beleépítettem a Sokol-ba egy ilyen kis rádió belét, de az elhalálozott amikor a potenciométeres állomáskeresést próbálgattam, a többit meg nem akarom szétberhelni, mert önmagukban is annyira jól sikerült példányok, inkább a Sokolnak készítettem hangerősítő bemenetet. A régi állomáskereső gomb helyére hangszínszabályozó potenciométert szereltem, amit a kis készülék esetleges beépítése esetén akár állomáskeresőként is be lehet kötni. Ekkor a potenciométer közepét egy 100 kiloohmos ellenálláson keresztül kellene a varicap diódára kötni, ahová a TDA7088 16-os lábáról egy 5,6 kiloohm megy. A hangoló potenciométernek (Vagyis vele együtt az egész kis rádiónak) ekkor érdemes egy 3-5 Volt közötti stabil tápfeszültséget adni, a sávszéleket a potenciométer két szélső kivezetésével sorba kötött ellenállásokkal bekalibrálni. A Sokolt azért sajnáltam kidobni, mert nemrég műtöttem a hangszóróját sikeresen, és a végfokot is átalakítottam, az orosz MP tranzisztorok helyére TIP136-TIP137 darlington tranzisztorokat építettem be, és azokhoz újra állítottam a nyugalmi áramot, beállítottam a szimmetriát, és egy kevés negatív visszacsatolással tovább javítottam a hangminőséget. Ezek után van olyan hangja, mint akármelyik asztali rádiónak, ezért érdemes erősítőnek használni ezekhez a gyengécske, teljesítményű, de amúgy kiváló tiszta hangú, és nagyon érzékeny, jó szelektívitással rendelkező kis kínai rádiókhoz. Jelen esetben, amikor az nincs beépítve, bármikor leakasztható A Sokol-ról, és úgy önmagában hallgatható például fülhallgatóval, vagy vihető kirándulásra. Végezetül van két linkem, ami fontos lehet a téma iránt érdeklődők számára.:Scanradio, ésOrosz FM adapter
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2013
(#) GPeti1977 válasza fecameca hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Nekem is van saját építésű FM rádióm, autós tunerből, generációtól függően L, R azután MPX, azután már KF kimenetük van, a legújabbak egy IC, antenna be hang ki, nekem az mpx kimenetes van tettem hozzá egy egyszerű stereo dekódert, digitális hangerőszabályzót meg rds dekódert, egy PIC hangolja a tunert mert i2c buszos, ír a kijelzőre, rds-t dekódolja meg infra távirányítót is kezel. Van benne rádiótext így a 16x4 kijelzőn egyszerre látom a számok címét és az előadót!
(#) fecameca válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Azok az autós roncsok sok mindenre jók. Viszonylag érzékenyek, és nem túl nagyok, azok paneljeit is be lehet építgetni asztaliba, mint annak idején a Videoton is gyártott sok asztali rádiót autórádió béllel. Valamikor régen, amikor csupa olyan roncsom volt, aminek mindegyiknek rossz volt valamije, egyikből kivettem a végfokot, másikból tunert, harmadikból sztereo dekódert, negyedikből KF-et, nem akartam ide feltenni, mert elég ronda, de kiválóan működik:
Ha azt kérdezitek, az azelektroncső minek van benne? Azt tettem bele legutoljára, és ki-be kapcsolható, egy Conrad-os rádióépítő kit ihletett meg, ki szerettem volna próbálni a "csöves" hangzást. Szerintem úgy is tiszta, de engem nem varázsol el az elektroncső hangja. van hozzá külső hangszóró, sztereó. Ja igen, az időközben elröptetett végfokok helyett most tévés modulok vannak benne.

alkotás.JPG

Ja még annyit, hogy a fadoboz egy BRG MK-43 magnó háza volt, és fűrésszel kissé le lett rövidítve.

Az már akkor egészen komoly, amit te írsz. A fiam tanult PIC-et programozni, nekem lövésem sincs ezekhez a kompjúteres dolgokhoz.
(#) fecameca hozzászólása Aug 4, 2013 /

Sziasztok! Befejeztem az ügyködésem a Sokol-lal. Az első képen az a kis rádió van, ami benne volt 2 évig, majd fúrtam egy lyukat potenciométernek az eredeti skála mellé, ezzel kivégeztem a középhullámú oszci tekercset, majd a kis rádió is meghalt, mert nem bírta ki direktbe a hangoló feszt. a potenciométer csúszkája és a varicap közé 100 kiloohmot kell tenni, akkor nem lesz baj. A sáv széleit meg a potendiométerrel sorbakötött ellenállásokkal lehet helyükre rakni. A második képen az a kis rádió, ami hátul rajta lógott, véglegesen bele került. A Sokol elejére került egy billenő kapcsoló: folyamatos kézi hangolás, illetve scan, ilyenkor a két mikrokapcsoló használható. A skála zöld háttérvilágítást kapott egy kiégett kijelző féyterelőjén keresztül, és piros LED a fényskála mutatója, ami a Sokol eredeti skálakerekére lett felfúrva, de már nem az eredeti helyén, mert kellett a hely a rádió bélnek is, ami pont a kifűrészelt AM rész helyére került. Már nem fért bele a skálamutatónak az egyenes pálya, de így is gyönyörű a fénye éjszaka. Sok rádiónak volt kör/félköríves skálája, ez így is tökéletesen leolvasható, és látszik sötétben, melyik adóra hangolok. A LED-ek nem fogyasztanak plusz energiát, mert itthon csak 7805-öm van, a kis rádió meg 3 voltos, a különbözetet a rádióval sorba kötött LED-eken ejttetem 5-ről 3Voltra. A piros LED még kapott sorba egy 100 ohmos ellenállást, hogy ne vakítson, és ne rikítsa túl nagyon a zöld háttérfényt. Szerintem öröm ránézni sötétben, futurisztikus(jövőszerű) élményt nyújt a kivilágítása.
(#) GPeti1977 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

A legelső FM rádiómat, egy régebbi autós tunerből készítettem aminek hangoló fesz kell meg a kimenete L/R hang, a tunert értelemszerűen kicseréltem egy régebbi műholdas beltéri tunerével, a hangoló feszt lehetett vele elmenteni és lépkedni a csatornák között, ez lett leosztva 8V maximumra, ha jól emlékszem még kellett egy műveleti erősítős AFC áramkör hogy ráhúzzon az adó frekvenciájára.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
(#) GPeti1977 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Itt van kép a rádió kijelzőjéről, az egészet át kellene tennem egy szebb dobozba. Az rds elküldi a dátumot is de még egy gyári készüléken sem láttam kiírva, mivel MJD formátumban van elküldve azaz 1858-11-17 óta eltelt napok számából kell kiszámolni a dátumot végül is nem bonyolult de miért jó nem tudom.
(#) fecameca hozzászólása Aug 10, 2013 /

Üdv mindenkinek! Elkészült az új alkotás, egy 1966-ban készült Sokol, kívülről ráépített kis kínai FM scan rádióval. A látszat ellenére iszonyú sokat dolgoztam mindkét rádión, mire elfogadható minőségű lett. A Sokol potenciométere felújításra szorult, valamelyik elkó kiszáradása miatt kissé halk is volt, kihajítottam belőle az összeset. A Sokol a potenciométerről túl érzékeny, zajos volt, átkötöttem a potenciométert egy fokozattal hátrább, a fülhallgató csatlakozó erősítő bemenetté lett alakítva, és valaki szétégette a panelt a töltő csatlakozó, és az akkumulátor között. A kis kínai rádió is oyan, amilyennek kinéz. Összecsukható mobiltelefonra emlékeztető gyerekjáték dizájn. A kvarcóra igazi karóra, tokkal együtt. A teleszkóp antennáért egy saját kis rádiómat áldoztam fel. Eredeti antennája kis huzalból készült spirál, még a hozzá rendelt antenna erősítő dacára sem működött kielégítően. Antenna hely megvolt, csak át kellett pakolni az összes alkatrészt a panel túloldalára. A hangfrekvenciás csatoló kondenzátorokat egy nagyságrenddel nagyobbra cseréltem, hogy kihangosítva ne legyen olyan cincogó kisegér hangja, legyen egy kis basszus, már amennyit a Sokol hangszóró megenged. Ez a legrégebbi, leggyengébb hangminőségű Sokol, de hát ez van. Az enyém, a 304-es 100-szor szebben szól. Egyedül a 7088 IC SMD, kivitelű a kicsi rádióban, az összes többi hagyományos lábas kivitelű alkatrész, némelyik olyan rövidre vágva, hogy át sem ért a furaton, csoda, hogy be sikerült forrasztaniuk úgy, hogy érintkezzen. A 7088 szélesre hangolt bemenő rezgőkörét kispórolták, ennek, és a hozzá tartozó kondenzátoroknak a pótlása sokat javított az érzékenységen, sikerült megszüntetni a gerjedéseket. A vevő készre hangolása után próbáltam visszakötni az antenna erősítőt, mely eredetileg a hang végfokról kapta a tápot, hosszú vezetéken, mindenféle hidegítés nélkül. Egy 100 Nf dal hidegítettem, és átforrasztottam a táp vezetéket közvetlenül a telepre. Új antenna hosszabbító tekercset gyártottam, amit egy távoli szerb adó segítségével maximumra hangoltam. Most már a helyi adók betolt antennával is jól jönnek, és nem ugrik át a beállított adóról, ha átsétálok vele másik helyiségbe, sőt egyáltalán nem hallatszik a hangján, hogy mozgatom.
(#) fecameca hozzászólása Aug 10, 2013 /

Egyébként megint rátöltöttem a bekapcsolt Sokol 304-re. Mondanom sem kell, a végfok totál zárlatos lett. Akárhány tranzisztort cseréltem, iszonyatos torz maradt. Amúgy sem tetszett nekem az orosz tervezés, a PNP oldalon darlingtonnal, visszacsatolás annak a bázisosztójára. Borzasztó aszimmetrikus végfokokat tudtak tervezni, az elektronika VL100 kistévé erősítője sem sokkal különb. Pedig a hangszóróik többet tudnának. Korszerű, IC-s erősítővel szépen szólnak. Kicseréltem a hang végfokot TDA 1013.-ra. Azóta ez a legszebb hangú táskarádióm. Olyan basszusokat tud, mint egy asztali készülék. Mondjuk a Sokol-ban már csak 4 dolog maradt eredeti: doboz, hangszóró, hangerő potenciométer, és a gombok.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem