Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Köszi nagyon sokat segítettél, még egy kérdés az egytápos és a +- között van hangzásbeli különbség?
Idézet: „ez a baj meg a 60-70 w is sok” Ez marhaság. Ha egy 40wattos erősítőt rákötsz csúcsra hajtva olyan torzítással ami sinus helyett trapéz azzal is tönkreteszed ezt az "50W" hangszórót. Sőt elég ehhez 30W is. Nem kell kivezérelni teljesen az ic-t oszt csókolom. Amúgy a kérdéses általam javasolt ic szerintem elég jól szól, ettől jobban csak stk-t hallottam jobbnak de az nem ez a kategória. Bátran megépítheted.
Az egyszeres tápost jobbnak találom, a sok szubjektív mellett az egyetlen objektív tapasztalat az a rendkívül alacsony alapzaj. A hangsugárzó helyére kötött 32 ohm fejhallgatóban sem különböztethető meg kivezérlés nélkül a ki és a bekapcsolt állapot
Írtad a +-, hogy koppanás mentes beindítással van ellátva az egyszeresnél is vagy oda kell építenem egy koppanás gátlót?
Valaki tudna válaszolni erre? Nem szeretnék türelmetlen lenni, de elég sürgős lenne...
Hány uf kondi kell a puffereléshez ?
Az R4, C4 ott is elvégzi ezt a feladatot.
Az egyszeres tápnál a DC védelmet is el lehet hagyni, mert IC zárlatnál (az egyik táp a kimenetre kerül) az R5 illetve R6 ellenállásokon folyó maximális áramot időlegesen elviseli a hangszóró.
A 4 ohm-os hangsugárzóhoz pont megfelel a rajzon szereplő 4700uF.
Szia! Adj mindkét csatornára 50Hz szinusz mérőjelet, például hangkártyáról Bővebben: Link
Haladj végig a jel útján és meg fogod találni melyik ponton csökken le az egyik csatornán a jel. Valószínű, hogy a 63Hz EQ, vagy egy kiszáradt elkó lesz a ludas.
Szia, csináltam egy nyákrajzot a tápegységről (ez az első) és az lenne kérdésem ,hogy ez jó így?
A puffer kondenzátorok közös pontjának is készíts csatlakozási lehetőséget. Az alkatrészek valós méretét vesd majd össze a tervvel.
Tehát a com a végfok panelbe megy de akkor ami a tápegységen a negatív az a házra?
Mellékelek egy rajzot (paint ) Hogy mi a problémám de rajzoltam oda a - hátha aszt kell Bocs ha értetlenkedek
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
Figyeled meg a rajzon C9, C10 közös pontját, oda kapcsolódik az erősítő panel COM csatlakozási pontja és a hangszóró egyik (-) vezetéke. Ha nem látod át a kapcsolást, ne vágj bele! Építsd inkább a szimmetrikus tápos változatot, az könnyebben áttekinthető.
Nekem nem a com van bajom hanem a táp negatív kivezetésével, hogy az hova megy a nyákon.
Jobbról a második csatlakozási pont a negatív, rá is írtam. Onnan a hangszóróhoz és a GND-hez húztál vonalat, pedig nem állnak egymással kapcsolatban. Valami kimeneti csatoló-kondenzátoros rajz lebeghet a szemed előtt, ez nem olyan
A rajzod a tökéletes határát súrolja. A kivitelezésnél lesz igazán fontos, hogy a hangszórót a tápon kösd a COM ponthoz, mert a COM-COM vezetéken helytelen volna a hangszóró áramát is folyatni.
Igazad van, én értettem félre a mondatodat. Földhurkom van és azt kéne leválasszam ami működik nagyobb kondival, ha a stabIC bemeneteihez érintem, megszűnik a búgás viszont csak a másik két elkó közé tudom beszúrni, ott viszont hatástalan mert túl távol van az elkó negatív ága a stabIC földjétől.
Köszi, megpróbálom. A service manualban van egy "Power amplifier setup" nevezetű rész. A biztonság kedvéért gondoltam beállítom.. Azt írja 15-25mV az ideális. Erre az egyik oldalon !3! mV-ot mértem. A másikon 20-at, így beállítottam a másikat is 20-ra.
Nagy valószínűséggel igazad van sőt biztos, és aluláteresztővel valszeg kiszűrhető, a gond csak az hogy alkatrészkorlátokba ütközöm, viszont van egy rakás elektromos hulladékom így ha leírnál egy intervallumot a kondikra és az induktivitásokra, melyekkel működhet a dolog azt nagyon megköszöném!
Ezt a setup-ot üzemmeleg hűtőbordánál ellenőrizd vissza, mert hőfokfüggő a nyugalmi áram.
Lehet már késő, de nekem a kis lapos erősítőmben STK 463 IC van, minimális alkatrész szükséges a megépítéséhez, nagyon szép hangja van. Az STK 463 2x25W, az STK 465 2x30W. Tápfesznek elég 25-30V, én 1x 350W mély és 2x 200W mély valamint 2x 50W középpel használom, mind rajta lóg, az összes hangszóró 4Ohmos, a hangerő potit félig lehet kb fölcsavarni, de már 30% -s állásban remegnek a vasbeton falak.
Igen, bocsi, ezt nem írtam, előtte ment egy 10 percet ahogy a manual is írja.
Van egy pár ATX tápom, az azokban találhatóak jók?
Az földhurok ellen nem ér semmit. Sőt, egyik induktivitás sem. Ide leghatékonyabb az RC ( pontosabban a CRC) szűrés.
Az alapvető probléma az, hogy te még mindig nem a problémát akarod megoldani, hanem a tünetet kezelni. A problémát mindig a keletkezése helyén kell megoldani. Induktivitás egy lineáris stabilizátor előtt és után gerjedést okozhat a stabilizátoron. Sőt, a kimenetükön sem szeretik a nagy kapacitást. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
Most értem haza a bevásárlásból az előbbi erősítőhöz egyb ez egy kis cucc lesz aminek a közepét egy felújított orion se1025b fogja hajtani a mélyet pedig a tda7294 v (de azért ha nagyon zenét akarok halgatni nem ezt hanem egy 18" fostex l569 amiben egy drágább hangszóró javító készlete van közép bedig 12" beyma ill a magas fostex a típus számukat már nem tudom fejből egy yamaha p3500s-el halytva szobában ezek asztán bontják a házat )úgyhogy sajnos már nem tudok helyet szorítani ezeknek de azért köszi
4 nap kínlódás után megoldottam a problémát. Annyit javítottam az előző módszeremen, hogy az elkót kicseréltem 4700µF -re és a negatív ágát nem a másik két elkó földjébe forrasztottam be mert úgy jön a brumm is, hanem egy dróttal közvetlenül a trafót tartó és egyben IC -t hűtő lemezre forrasztottam. Így teljesen eltűnt a búgás, nagyon szép hangja van. A stabIC ventis részére meg föltoltam egy 470µF -s elkót. Teljesen tiszta így a cucc. Minél távolabb kell legyen az elkó földje a járulékos szervektől, és minél közelebb a szűrendő alkatrészhez. úgy látszik még ha hoszabb kábellel is de kiszűri a zavart és nem terjed tovább az STK IC -re. Számomra is érthetetlen, mert ezzel a módszerrel 2x akkora távot kell megtegyen a kábelen, mint ha csak úgy beforrasztottam volna a tápszűrő kondik földjébe.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |