Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1386 / 2519
(#) MusicMan válasza reloop hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Köszi nagyon sokat segítettél, még egy kérdés az egytápos és a +- között van hangzásbeli különbség?
(#) 1984white válasza MusicMan hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Idézet:
„ez a baj meg a 60-70 w is sok”

Ez marhaság. Ha egy 40wattos erősítőt rákötsz csúcsra hajtva olyan torzítással ami sinus helyett trapéz azzal is tönkreteszed ezt az "50W" hangszórót. Sőt elég ehhez 30W is. Nem kell kivezérelni teljesen az ic-t oszt csókolom.
Amúgy a kérdéses általam javasolt ic szerintem elég jól szól, ettől jobban csak stk-t hallottam jobbnak de az nem ez a kategória. Bátran megépítheted.
(#) reloop válasza MusicMan hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Az egyszeres tápost jobbnak találom, a sok szubjektív mellett az egyetlen objektív tapasztalat az a rendkívül alacsony alapzaj. A hangsugárzó helyére kötött 32 ohm fejhallgatóban sem különböztethető meg kivezérlés nélkül a ki és a bekapcsolt állapot

Írtad a +-, hogy koppanás mentes beindítással van ellátva az egyszeresnél is vagy oda kell építenem egy koppanás gátlót?
(#) andras99 hozzászólása Júl 29, 2013 /

Valaki tudna válaszolni erre? Nem szeretnék türelmetlen lenni, de elég sürgős lenne...
(#) MusicMan válasza reloop hozzászólására (») Júl 29, 2013 1 /

Hány uf kondi kell a puffereléshez ?

Az R4, C4 ott is elvégzi ezt a feladatot.
Az egyszeres tápnál a DC védelmet is el lehet hagyni, mert IC zárlatnál (az egyik táp a kimenetre kerül) az R5 illetve R6 ellenállásokon folyó maximális áramot időlegesen elviseli a hangszóró.

A 4 ohm-os hangsugárzóhoz pont megfelel a rajzon szereplő 4700uF.

Köszönöm!
(#) reloop válasza andras99 hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Szia! Adj mindkét csatornára 50Hz szinusz mérőjelet, például hangkártyáról Bővebben: Link
Haladj végig a jel útján és meg fogod találni melyik ponton csökken le az egyik csatornán a jel.
Valószínű, hogy a 63Hz EQ, vagy egy kiszáradt elkó lesz a ludas.

Szia, csináltam egy nyákrajzot a tápegységről (ez az első) és az lenne kérdésem ,hogy ez jó így?

A puffer kondenzátorok közös pontjának is készíts csatlakozási lehetőséget. Az alkatrészek valós méretét vesd majd össze a tervvel.

Tehát a com a végfok panelbe megy de akkor ami a tápegységen a negatív az a házra?

Mellékelek egy rajzot (paint ) Hogy mi a problémám de rajzoltam oda a - hátha aszt kell Bocs ha értetlenkedek
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013

problem.png

Figyeled meg a rajzon C9, C10 közös pontját, oda kapcsolódik az erősítő panel COM csatlakozási pontja és a hangszóró egyik (-) vezetéke. Ha nem látod át a kapcsolást, ne vágj bele! Építsd inkább a szimmetrikus tápos változatot, az könnyebben áttekinthető.

Nekem nem a com van bajom hanem a táp negatív kivezetésével, hogy az hova megy a nyákon.

Jobbról a második csatlakozási pont a negatív, rá is írtam. Onnan a hangszóróhoz és a GND-hez húztál vonalat, pedig nem állnak egymással kapcsolatban. Valami kimeneti csatoló-kondenzátoros rajz lebeghet a szemed előtt, ez nem olyan

tehát valahogy így

problem.png

A rajzod a tökéletes határát súrolja. A kivitelezésnél lesz igazán fontos, hogy a hangszórót a tápon kösd a COM ponthoz, mert a COM-COM vezetéken helytelen volna a hangszóró áramát is folyatni.
(#) mythbuster válasza Doncso hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Igazad van, én értettem félre a mondatodat. Földhurkom van és azt kéne leválasszam ami működik nagyobb kondival, ha a stabIC bemeneteihez érintem, megszűnik a búgás viszont csak a másik két elkó közé tudom beszúrni, ott viszont hatástalan mert túl távol van az elkó negatív ága a stabIC földjétől.
(#) andras99 válasza reloop hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Köszi, megpróbálom. A service manualban van egy "Power amplifier setup" nevezetű rész. A biztonság kedvéért gondoltam beállítom.. Azt írja 15-25mV az ideális. Erre az egyik oldalon !3! mV-ot mértem. A másikon 20-at, így beállítottam a másikat is 20-ra.
(#) mythbuster válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Nagy valószínűséggel igazad van sőt biztos, és aluláteresztővel valszeg kiszűrhető, a gond csak az hogy alkatrészkorlátokba ütközöm, viszont van egy rakás elektromos hulladékom így ha leírnál egy intervallumot a kondikra és az induktivitásokra, melyekkel működhet a dolog azt nagyon megköszöném!
(#) reloop válasza andras99 hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Ezt a setup-ot üzemmeleg hűtőbordánál ellenőrizd vissza, mert hőfokfüggő a nyugalmi áram.
(#) mythbuster válasza MusicMan hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Lehet már késő, de nekem a kis lapos erősítőmben STK 463 IC van, minimális alkatrész szükséges a megépítéséhez, nagyon szép hangja van. Az STK 463 2x25W, az STK 465 2x30W. Tápfesznek elég 25-30V, én 1x 350W mély és 2x 200W mély valamint 2x 50W középpel használom, mind rajta lóg, az összes hangszóró 4Ohmos, a hangerő potit félig lehet kb fölcsavarni, de már 30% -s állásban remegnek a vasbeton falak.
(#) andras99 válasza reloop hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Igen, bocsi, ezt nem írtam, előtte ment egy 10 percet ahogy a manual is írja.
(#) mythbuster válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Van egy pár ATX tápom, az azokban találhatóak jók?
(#) sny válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 29, 2013 / 1

Az földhurok ellen nem ér semmit. Sőt, egyik induktivitás sem. Ide leghatékonyabb az RC ( pontosabban a CRC) szűrés.

Az alapvető probléma az, hogy te még mindig nem a problémát akarod megoldani, hanem a tünetet kezelni. A problémát mindig a keletkezése helyén kell megoldani.

Induktivitás egy lineáris stabilizátor előtt és után gerjedést okozhat a stabilizátoron. Sőt, a kimenetükön sem szeretik a nagy kapacitást.
(#) MusicMan válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Most értem haza a bevásárlásból az előbbi erősítőhöz egyb ez egy kis cucc lesz aminek a közepét egy felújított orion se1025b fogja hajtani a mélyet pedig a tda7294 v (de azért ha nagyon zenét akarok halgatni nem ezt hanem egy 18" fostex l569 amiben egy drágább hangszóró javító készlete van közép bedig 12" beyma ill a magas fostex a típus számukat már nem tudom fejből egy yamaha p3500s-el halytva szobában ezek asztán bontják a házat )úgyhogy sajnos már nem tudok helyet szorítani ezeknek de azért köszi
(#) mythbuster válasza sny hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

4 nap kínlódás után megoldottam a problémát. Annyit javítottam az előző módszeremen, hogy az elkót kicseréltem 4700µF -re és a negatív ágát nem a másik két elkó földjébe forrasztottam be mert úgy jön a brumm is, hanem egy dróttal közvetlenül a trafót tartó és egyben IC -t hűtő lemezre forrasztottam. Így teljesen eltűnt a búgás, nagyon szép hangja van. A stabIC ventis részére meg föltoltam egy 470µF -s elkót. Teljesen tiszta így a cucc. Minél távolabb kell legyen az elkó földje a járulékos szervektől, és minél közelebb a szűrendő alkatrészhez. úgy látszik még ha hoszabb kábellel is de kiszűri a zavart és nem terjed tovább az STK IC -re. Számomra is érthetetlen, mert ezzel a módszerrel 2x akkora távot kell megtegyen a kábelen, mint ha csak úgy beforrasztottam volna a tápszűrő kondik földjébe.

IMG_0428.JPG

Következő: »»   1386 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem