Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Sziasztok!
1W-os LED-et szeretnék hajtani mono cellás Li-ion akksiról. Tehát a feszültség 2,7V és 4,2V között változhat. Tehát olyan (könnyen beszerezhető) buck-boost meghajtót keresek aminek a működési feszültség tartománya legalább 2,4÷5,5V közötti.
Az a 3W és 150lm nem kimondottan ilyen célra lett kitalálva ergo kevés. A működési idő pedig lényegtelen, mert mint azt említettem terepjáróra lenne szerelve és az autó folyamatos tápellátást biztosít.
Sziasztok!
Egy hatalmas nagy problémával állok elétek, megoldást keresve. Remélem jó topicban járok. Én egy 100W-os power ledhez keresnék megfelelő teljesítményű áramgenerátor. A led 33V-rol üzemelne, de gondolom elengedhetetlen elé egy ilyen védő áramkör. Ha valakinek lenne valami ötlete ilyesféle áramgenerátorra, akkor rettentően hálás lennék! Előre is köszönöm.
Egy kimaradt kérdés. Az előző hozzászólásomhoz.
Szerintetek EZhasználható a led elé?? Vagy egyáltalán ez egy meghajtó??
Szeva. Az az áramgenerátor jó lenne de túlfől ezért ajánlom hogy vedd meg hozzá a gyári meghajtást és ha megfelelően lehűtöd a led-et gondod nem lesz vele valóban több évig.
Szia, köszönöm a gyors válaszodat! Annyi bajom van vele, hogy a rendszer egy 12V-os aksiról menne egy Step up-al 34V-ot generálva. Így minden esetre kellene valami jó megoldás az áram kérdésre.
Mindenképpen mobilis szerkezetet akarok összehozni.
Az a konverter 30V max kimenő feszültséget ad a leírás szerint... Kevés lesz a 32-34 V nyitófeszültségű LEDhez a 3A is - legalábbis nem lesz teljesen kihajtva.
hát nem tudom mennyire lesz mobilis, mivel óriási borda kell a leütésére és ajánlom a sárgaréz választását. Megfelelő hűtés nélkül kevés ideig leszel képes üzemeltetni. 40 fok feletti üzemelésen ne várj 15 ezer óra üzemidőt szerintem. Itt megnézheted és koppinthatod a megoldást a kivitelezéshez : http://www.youtube.com/watch?v=phHjWiotuxk
Idézet: „egy 12V-os aksiról menne egy Step up-al 34V-ot generálva. Így minden esetre kellene valami jó megoldás az áram kérdésre.” Akkor talán eleve olyan step-up konvertert kéne használni, ami tud áramgenerátoros üzemmódot... És persze a hatalmas hűtőborda is alap, meg a ventilátoros hűtés se kerülhető ki.
A sárgaréz kimondottan rossz ötlet, rosszabb a hővezetési tényezője mint az alumíniumnak.
Réz 401 W/(m·K); alu 237 W/(m·K); sárgaréz 120 W/(m·K)
Wikipedia A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
Sziasztok
Segítségre lenne szükségem, led meghajtással kapcsolatban. Adott egy 5w-os LED. Adatlap szerint, nyitófesz 6-8v/700mA. Van hozzá egy step down konverter. Ha beállítom a konverter áramát 700mA-re, akkor a kimenetén (leden) mérhető feszültség, nem megy 5,8v fölé. Gyenge is a fénye így. Ha feljebb tekerem az áramot, akkor szépen világít, el is kezd melegedni picit, de már 1,6A-t mérek rajta. Megpróbáltam áram korlát nélkül, beállítani a kimenetet 8v-ra, majd a led elé betenni egy 0,22 ohmos ellenállást. Így szépen világít, melegszik is (szerintem amennyire kell). Így a leden mért feszültség 7,6v, viszont az átfolyó áram a műszer szerint, 2A. Eredetileg, 3db ledet szeretnék sorba kötni, 24v-ról. Hagyjam a konverter áramgenerátorát és használjak ellenállást, vagy mit javasoltok. A konverter üresen, vagy kis terhelésnél, jól működik. Elvileg 5A tud a kimeneten. Üresen, max feszültségre feltekerve, a kimeneten a bemeneti feszültség mérhető és szépen szabályoz. Mit csinálok rosszul? Talán a led árama nem jól van megadva? A 6-8 volt nyitófesz akkor mekkora igazából? Hajtsam 8v közelében?
okéé úgy néz ki használj Szén gyémánt-ot
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
Segítene az adatlap, így csak tippelni lehet: valamit félreértelmezel.
Ez nagyon marketingleírásnak tűnik. A 78 óra egy 1W LED esetén is csak félgőzzel lehet reális. 3W LED esetén a lámpából kijövő 150lm elég sovány érték.
Inkább csak vörösrezet vagy alumíniumot. Amúgy a "szén gyémánt", az maga a gyémánt, ami a szén egy módosulata.
Szerintem az elején is a vörösrézre gondoltam csak keverem a sárgarézzel, valahogy nem is olyan vörös élőbe nem?!
Ha ez vörösréz, akkor valamilyen felületvédelmet kapott... A "vörösréz" gyakorlatilag tiszta réz, a sárgaréz valamilyen ötvözet.
A kerek, sík felület a vörösréz. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Könnyen előfordulhatnak ilyen tévedések, csak azért szóltam, hogy nehogy olyanra költsön valaki, ami nem is jó.
Nedudgi: az egy régebbi rézmagos alu processzor hűtő. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Ha így van, akkor mit értelmezek félre? Ha 700mA az áramfelvétel és 8v-ig hajtható, akkor mitől van 7,6v-on, 2A áramfelvétel? Ezen mit lehet félreértelmezni? Max annyit, hogy ez egy 16w-os LED, nem 5w-os. Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy normális-e a 2A áram, mert ha igen az nem gond, csak eddig az akku kapacitást 700mA-re terveztem.
dc-dc konverter 5w power LED
A leírásban 700mA maximális áram van írva. Ez a legnagyobb folyamatos áram, amit nem szabad tartósan átlépni. A forgalmazó, (hacsak nem az eBay-en veszi) kellene, hogy tudjon mutatni egy adatlapot, amin a gyártó megadja az ajánlott, és maximális értékeket.
A leírás szerint a tipikus nyitófeszültség 6-8V. A LED-eket (és a modulokat) árammal, és nem feszültséggel kell meghajtani. Tehát nem 8V-ig, hanem 700mA-ig hajtható, és akkor általában 6-8V feszültég esik rajta. A LED árama, pláne némi hűtéssel sokáig növelhető, de ilyenkor a a réteghőmérséklet alaposan megnő, az élettartam viszont drasztikusan lecsökken. Ha tartósan akar valaki üzemeltetni egy LED-et, akkor a gyártó által megadott maximális értékeket nem lépi túl. Jelen esetben egy 5W teljesítményű eszközre háromszoros túlterhelést küldesz. Ezek olyanok, mint a gumi: egy darabig nyúlik, azután elpattan. Ilyen körülmények között párszáz órás üzemidő várható, az elméleti 50000-100000 óra helyett. Amit félreértelmezel, jelen esetben az, hogy a forgalmazó által megadott néhány paraméter nem adatlap.
Szia! A max. 700mA-el hajtható LED-et ne hajtsd folyamatos 2A-rel, mert töredékére fog rövidülni az élettartama. Power LED-et áramgenerátoros kimenetű tápegységről szabad csak működtetni, a LED-en mérhető feszültség függ az áramtól, a hőmérséklettől, a fény színétől és a gyártási paraméterektől. Nézd meg egy egyszerű dióda áram-feszültség karakterisztikáját, a LED karakterisztikája is hasonló, csak nagyobb feszültség esik rajta.
Értem és köszönöm mindkettőtök gyors válaszát.
Amit belinkeltem (LED), abból rendeltünk 3db-ot, valamint a konverter is az. Lehet rajta állítani feszültséget és áramot is. Próbáltam azzal és ellenállással is, de a megadott áramnál 700mA -nél, a LED-en 5.8v-ot mértem. Ez zavart meg, mert azt gondoltam, hogy a 700mA-t 8v-on kell produkálnia. Mértem pár értéket, 6.2v-on, már 1A-t vett fel, 7.6v-on pedig 2A-t. 24v-ról szeretném működtetni a 3 LED-et, sorba kötve, a linkelt tápegységről. Azért nem értettem, mert a motoromba készített nappali menetfény LED-jei (16000mCd, 3,6v/30mA) csupán ellenállásokkal, 14.4v-ra méretezve, annyi áramot vesznek fel, amennyit kell, az adott feszültségnél. Köszi a segítséget, még jó, hogy csak 1-2 másodpercig működtettem a LED-et a nagyobb áramokkal. A 700mA-el viszont, nem is melegszik.
Kérd el az eladótól a tápegységed leírását, nézd meg hogy hol tudod beállítani az áramhatárt, már ha egyáltalán állítható. Ha nincs állítási lehetőség, akkor vissza kell rajzolni a panelt, hátha alkatrész cserével megoldható.
Rendben van köszönöm a tanácsot.
van egy másik videó is: http://www.youtube.com/watch?v=pWGX3HVb_zc Itt mobilis. De mégis, vajon milyen áramgenerátor kéne ehhez a ledhez?
Ő lenne a LED Bővebben: Link
Ő pedig a Step UP Bővebben: Link Szerintetek 12V-rol működne a rendszer ??
igen a rendszer 130 wattot fogyasztana
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Olyan tápegységet keress, aminek a kimenő áramát tudod szabályozni a LED specifikációjának megfelelően.
Ha ilyen lámpát szeretnél építeni, először olyan hűtést keress, ami a LED réteghőmérsékletét a megengedett maximum alatt tartja. Valószínűleg érdemes felkészülnöd, hogy ventillátorral megtámogasd a hűtést. Ha tartós lámpát akarsz csinálni, a hűtőborda hőmérsékletét figyelve csökkenteni kell a LED áramát. Az áramforrás feszültségét is figyelni kell. Ha túlzottan lemeríted, rövid életű lesz.
A tápegység jól működik. Beállítottam üresen 7V-ra a kimenetet, majd rákötöttem a LED-et és beállítottam az áramot 0,69A-re. Így most tökéletesen működik, a LED szépen világít (21W-os kompakt fénycső sehol nincs hozzá), hűtőborda nélkül is csak langyos. Most a leden 5,95V-ot mérek, tehát ott vagyok a 6V környékén. Ez jó lesz, mert 24V bemenőm van, a kimenetet beállítom 21-re és rákötöm sorba a 3db LED-et. Így 3v-ot eshet az aksikon a feszültség, fényerőváltozás nélkül. Több óra lesz az üzemidő és az aksikat sem kell mélykisülésig meríteni. Köszi még egyszer a segítséget.
Akkor elvégre Aksi--->Step Up---> Led (Extrémül hűtve)
Nem is kell más a rendszerbe ?? |
Bejelentkezés
Hirdetés |