Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   36 / 142
(#) soskajoska hozzászólása Aug 10, 2013 /

Sziasztok!
1W-os LED-et szeretnék hajtani mono cellás Li-ion akksiról. Tehát a feszültség 2,7V és 4,2V között változhat. Tehát olyan (könnyen beszerezhető) buck-boost meghajtót keresek aminek a működési feszültség tartománya legalább 2,4÷5,5V közötti.
(#) nzozz válasza soskajoska hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Az a 3W és 150lm nem kimondottan ilyen célra lett kitalálva ergo kevés. A működési idő pedig lényegtelen, mert mint azt említettem terepjáróra lenne szerelve és az autó folyamatos tápellátást biztosít.
(#) ludmanakos hozzászólása Aug 11, 2013 /

Sziasztok!

Egy hatalmas nagy problémával állok elétek, megoldást keresve. Remélem jó topicban járok.
Én egy 100W-os power ledhez keresnék megfelelő teljesítményű áramgenerátor. A led 33V-rol üzemelne, de gondolom elengedhetetlen elé egy ilyen védő áramkör.

Ha valakinek lenne valami ötlete ilyesféle áramgenerátorra, akkor rettentően hálás lennék!

Előre is köszönöm.
(#) ludmanakos hozzászólása Aug 11, 2013 /

Egy kimaradt kérdés. Az előző hozzászólásomhoz.
Szerintetek EZhasználható a led elé?? Vagy egyáltalán ez egy meghajtó??
(#) GTomex válasza ludmanakos hozzászólására (») Aug 12, 2013 / 1

Szeva. Az az áramgenerátor jó lenne de túlfől ezért ajánlom hogy vedd meg hozzá a gyári meghajtást és ha megfelelően lehűtöd a led-et gondod nem lesz vele valóban több évig.
(#) ludmanakos válasza GTomex hozzászólására (») Aug 12, 2013 /

Szia, köszönöm a gyors válaszodat! Annyi bajom van vele, hogy a rendszer egy 12V-os aksiról menne egy Step up-al 34V-ot generálva. Így minden esetre kellene valami jó megoldás az áram kérdésre.

Mindenképpen mobilis szerkezetet akarok összehozni.
(#) nedudgi válasza ludmanakos hozzászólására (») Aug 12, 2013 / 1

Az a konverter 30V max kimenő feszültséget ad a leírás szerint... Kevés lesz a 32-34 V nyitófeszültségű LEDhez a 3A is - legalábbis nem lesz teljesen kihajtva.
(#) GTomex válasza ludmanakos hozzászólására (») Aug 12, 2013 / 1

hát nem tudom mennyire lesz mobilis, mivel óriási borda kell a leütésére és ajánlom a sárgaréz választását. Megfelelő hűtés nélkül kevés ideig leszel képes üzemeltetni. 40 fok feletti üzemelésen ne várj 15 ezer óra üzemidőt szerintem. Itt megnézheted és koppinthatod a megoldást a kivitelezéshez : http://www.youtube.com/watch?v=phHjWiotuxk
(#) _vl_ válasza ludmanakos hozzászólására (») Aug 12, 2013 / 1

Idézet:
„egy 12V-os aksiról menne egy Step up-al 34V-ot generálva. Így minden esetre kellene valami jó megoldás az áram kérdésre.”

Akkor talán eleve olyan step-up konvertert kéne használni, ami tud áramgenerátoros üzemmódot...
És persze a hatalmas hűtőborda is alap, meg a ventilátoros hűtés se kerülhető ki.
(#) nzozz válasza GTomex hozzászólására (») Aug 12, 2013 /

A sárgaréz kimondottan rossz ötlet, rosszabb a hővezetési tényezője mint az alumíniumnak.
(#) nzozz válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 12, 2013 /

Réz 401 W/(m·K); alu 237 W/(m·K); sárgaréz 120 W/(m·K)

Wikipedia
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
(#) suszitibi hozzászólása Aug 12, 2013 /

Sziasztok
Segítségre lenne szükségem, led meghajtással kapcsolatban. Adott egy 5w-os LED. Adatlap szerint, nyitófesz 6-8v/700mA. Van hozzá egy step down konverter. Ha beállítom a konverter áramát 700mA-re, akkor a kimenetén (leden) mérhető feszültség, nem megy 5,8v fölé. Gyenge is a fénye így. Ha feljebb tekerem az áramot, akkor szépen világít, el is kezd melegedni picit, de már 1,6A-t mérek rajta. Megpróbáltam áram korlát nélkül, beállítani a kimenetet 8v-ra, majd a led elé betenni egy 0,22 ohmos ellenállást. Így szépen világít, melegszik is (szerintem amennyire kell). Így a leden mért feszültség 7,6v, viszont az átfolyó áram a műszer szerint, 2A. Eredetileg, 3db ledet szeretnék sorba kötni, 24v-ról. Hagyjam a konverter áramgenerátorát és használjak ellenállást, vagy mit javasoltok. A konverter üresen, vagy kis terhelésnél, jól működik. Elvileg 5A tud a kimeneten. Üresen, max feszültségre feltekerve, a kimeneten a bemeneti feszültség mérhető és szépen szabályoz. Mit csinálok rosszul? Talán a led árama nem jól van megadva? A 6-8 volt nyitófesz akkor mekkora igazából? Hajtsam 8v közelében?
(#) GTomex válasza nzozz hozzászólására (») Aug 12, 2013 /

okéé úgy néz ki használj Szén gyémánt-ot
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
(#) nedudgi válasza suszitibi hozzászólására (») Aug 12, 2013 /

Segítene az adatlap, így csak tippelni lehet: valamit félreértelmezel.
(#) nedudgi válasza soskajoska hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Ez nagyon marketingleírásnak tűnik. A 78 óra egy 1W LED esetén is csak félgőzzel lehet reális. 3W LED esetén a lámpából kijövő 150lm elég sovány érték.
(#) nzozz válasza GTomex hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Inkább csak vörösrezet vagy alumíniumot. Amúgy a "szén gyémánt", az maga a gyémánt, ami a szén egy módosulata.
(#) GTomex válasza nzozz hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Szerintem az elején is a vörösrézre gondoltam csak keverem a sárgarézzel, valahogy nem is olyan vörös élőbe nem?!

DSC00053.jpg

(#) nedudgi válasza GTomex hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Ha ez vörösréz, akkor valamilyen felületvédelmet kapott... A "vörösréz" gyakorlatilag tiszta réz, a sárgaréz valamilyen ötvözet.
A kerek, sík felület a vörösréz.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
(#) nzozz válasza GTomex hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Könnyen előfordulhatnak ilyen tévedések, csak azért szóltam, hogy nehogy olyanra költsön valaki, ami nem is jó.

Nedudgi: az egy régebbi rézmagos alu processzor hűtő.
(#) suszitibi válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Ha így van, akkor mit értelmezek félre? Ha 700mA az áramfelvétel és 8v-ig hajtható, akkor mitől van 7,6v-on, 2A áramfelvétel? Ezen mit lehet félreértelmezni? Max annyit, hogy ez egy 16w-os LED, nem 5w-os. Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy normális-e a 2A áram, mert ha igen az nem gond, csak eddig az akku kapacitást 700mA-re terveztem.
dc-dc konverter
5w power LED
(#) nedudgi válasza suszitibi hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

A leírásban 700mA maximális áram van írva. Ez a legnagyobb folyamatos áram, amit nem szabad tartósan átlépni. A forgalmazó, (hacsak nem az eBay-en veszi) kellene, hogy tudjon mutatni egy adatlapot, amin a gyártó megadja az ajánlott, és maximális értékeket.
A leírás szerint a tipikus nyitófeszültség 6-8V. A LED-eket (és a modulokat) árammal, és nem feszültséggel kell meghajtani. Tehát nem 8V-ig, hanem 700mA-ig hajtható, és akkor általában 6-8V feszültég esik rajta.
A LED árama, pláne némi hűtéssel sokáig növelhető, de ilyenkor a a réteghőmérséklet alaposan megnő, az élettartam viszont drasztikusan lecsökken. Ha tartósan akar valaki üzemeltetni egy LED-et, akkor a gyártó által megadott maximális értékeket nem lépi túl. Jelen esetben egy 5W teljesítményű eszközre háromszoros túlterhelést küldesz. Ezek olyanok, mint a gumi: egy darabig nyúlik, azután elpattan. Ilyen körülmények között párszáz órás üzemidő várható, az elméleti 50000-100000 óra helyett.
Amit félreértelmezel, jelen esetben az, hogy a forgalmazó által megadott néhány paraméter nem adatlap.
(#) pgabor2 válasza suszitibi hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Szia! A max. 700mA-el hajtható LED-et ne hajtsd folyamatos 2A-rel, mert töredékére fog rövidülni az élettartama. Power LED-et áramgenerátoros kimenetű tápegységről szabad csak működtetni, a LED-en mérhető feszültség függ az áramtól, a hőmérséklettől, a fény színétől és a gyártási paraméterektől. Nézd meg egy egyszerű dióda áram-feszültség karakterisztikáját, a LED karakterisztikája is hasonló, csak nagyobb feszültség esik rajta.
(#) suszitibi hozzászólása Aug 13, 2013 /

Értem és köszönöm mindkettőtök gyors válaszát.
Amit belinkeltem (LED), abból rendeltünk 3db-ot, valamint a konverter is az. Lehet rajta állítani feszültséget és áramot is. Próbáltam azzal és ellenállással is, de a megadott áramnál 700mA -nél, a LED-en 5.8v-ot mértem. Ez zavart meg, mert azt gondoltam, hogy a 700mA-t 8v-on kell produkálnia. Mértem pár értéket, 6.2v-on, már 1A-t vett fel, 7.6v-on pedig 2A-t.
24v-ról szeretném működtetni a 3 LED-et, sorba kötve, a linkelt tápegységről.
Azért nem értettem, mert a motoromba készített nappali menetfény LED-jei (16000mCd, 3,6v/30mA) csupán ellenállásokkal, 14.4v-ra méretezve, annyi áramot vesznek fel, amennyit kell, az adott feszültségnél. Köszi a segítséget, még jó, hogy csak 1-2 másodpercig működtettem a LED-et a nagyobb áramokkal. A 700mA-el viszont, nem is melegszik.
(#) pgabor2 válasza suszitibi hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Kérd el az eladótól a tápegységed leírását, nézd meg hogy hol tudod beállítani az áramhatárt, már ha egyáltalán állítható. Ha nincs állítási lehetőség, akkor vissza kell rajzolni a panelt, hátha alkatrész cserével megoldható.
(#) ludmanakos válasza GTomex hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Rendben van köszönöm a tanácsot.
van egy másik videó is:
http://www.youtube.com/watch?v=pWGX3HVb_zc

Itt mobilis.
De mégis, vajon milyen áramgenerátor kéne ehhez a ledhez?
(#) ludmanakos hozzászólása Aug 13, 2013 /

Ő lenne a LED Bővebben: Link

Ő pedig a Step UP Bővebben: Link

Szerintetek 12V-rol működne a rendszer ??
(#) GTomex válasza ludmanakos hozzászólására (») Aug 13, 2013 / 1

igen a rendszer 130 wattot fogyasztana
(#) nedudgi válasza ludmanakos hozzászólására (») Aug 13, 2013 / 1

Olyan tápegységet keress, aminek a kimenő áramát tudod szabályozni a LED specifikációjának megfelelően.
Ha ilyen lámpát szeretnél építeni, először olyan hűtést keress, ami a LED réteghőmérsékletét a megengedett maximum alatt tartja. Valószínűleg érdemes felkészülnöd, hogy ventillátorral megtámogasd a hűtést. Ha tartós lámpát akarsz csinálni, a hűtőborda hőmérsékletét figyelve csökkenteni kell a LED áramát. Az áramforrás feszültségét is figyelni kell. Ha túlzottan lemeríted, rövid életű lesz.
(#) suszitibi válasza pgabor2 hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

A tápegység jól működik. Beállítottam üresen 7V-ra a kimenetet, majd rákötöttem a LED-et és beállítottam az áramot 0,69A-re. Így most tökéletesen működik, a LED szépen világít (21W-os kompakt fénycső sehol nincs hozzá), hűtőborda nélkül is csak langyos. Most a leden 5,95V-ot mérek, tehát ott vagyok a 6V környékén. Ez jó lesz, mert 24V bemenőm van, a kimenetet beállítom 21-re és rákötöm sorba a 3db LED-et. Így 3v-ot eshet az aksikon a feszültség, fényerőváltozás nélkül. Több óra lesz az üzemidő és az aksikat sem kell mélykisülésig meríteni. Köszi még egyszer a segítséget.
(#) ludmanakos válasza GTomex hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Akkor elvégre Aksi--->Step Up---> Led (Extrémül hűtve)
Nem is kell más a rendszerbe ??
Következő: »»   36 / 142
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem