Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő
 
Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   32 / 54
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Ápr 17, 2013 /
 
Sziasztok! Nemrégiben ismét elkezdtem elektronikával foglalkozni (20 év után), szóval csak fel kellene frissíteni a tudásom, viszont szeretnék építeni egy olyan akkutöltőt, amivel 3db AAA-s NiMH akkumulátort kellene tölteni (LED-es brigalámpában használnám). Ugye a gyáriakkal 2-t v. 4-et lehet, gondolom 2-2 sorba van kötve. Az akkulat még nem vettem meg, így a kapcitásukat sem ismerem. Elkezdtem itt a Fórumban keresgélni, de a több ezer hozzászólás között "elkeveredtem". Kérésem: egy linket vagy konkrét rajzot tudna-e valaki küldeni, illetve a megépítésnél, használatnál mire ügyeljek és egy kis elméletre is szükségem lenne (mekkora töltőáram, túltöltés ne legyen, kisütő legyen-e benne?...). Természetesen ezügyben is kutakodtam, de tényleg nem tudom, hogy konkrétan mire kell figyelni. Esetleg a gyári töltőt át e tudnám alakítani, hogy az egyik felén ne 2, hanem 1 akkut is lehessen tölteni. Előre ia köszönöm a választ. Yoe
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Ápr 17, 2013 /
 
Igen, közben szétszedtem gyárit, de látom, hogy nem is olyan egyszerű.Szóval ajánljatok Nekem egy konkrét kapcsolást, vagy linket. Köszönöm.
(#) chipi hozzászólása Jún 29, 2013 /
 
Sziasztok!

Sokaknak ismerős szerintem a csatolt képen látható Varta által gyártott 15 perces gyors töltő. Mely bika nagy áramerősségél nyomja meg az aksikat.

A kérdésem az lenne, h. sajnos nem kapcsol ba a készülék, mikor üzembe helyezem. Csak halk hangon pittyeg a belseje. Valami puffer kondi féle hang.

Ha ismerős a hiba jelenség, van e kiút, hogy újra üzemképes legyen.

Köszönöm a segítségetek!
(#) tomi0529 hozzászólása Júl 20, 2013 /
 
Sziasztok. 4db ceruza akksit szeretnék tölteni napelemmel. Elméletileg 2500mAh/db,de ez ilyen ebayes csoda és hamarabb merül szoval szerintem inkább 1500 mAh körül lehet. Tudna nekem valaki segíteni, egy kapcsolási rajzal vagy valami hasonlóval?
(#) nedudgi válasza tomi0529 hozzászólására (») Júl 21, 2013 /
 
A MAX713 adatlapja tartalmaz egy megoldást.
(#) Tom Sowyer hozzászólása Júl 28, 2013 /
 
Sziasztok! A fórumon már írtam másik topikba ugyan ezt, de választ nem kaptam még rá, lehet hogy ez a megfelelő hely.
Van egy kis 300 Ft-os OBI-s napelemes amolyan kerti lámpám. Valamit megbirizgáltam benne, valami elszállt a nyákon, azóta nem működik, legalábbis a LED már nem világít, nem vagyok benne biztos hogy tölti-e az elemet. Egy 1,2V-os AAA 200mAh -es elem van benne. (NiMH típusú). A napelem működik, azt megmértem. (a nyákról le tudom forrasztani a vezetékeket, illetve van még rajta egy ellenállás, kapcsoló is)
Tehát a kérdésem az, hogy hogyan tudnék építeni belőle egy sima akkutöltőt. Illetve, hogy működne-e NiCD típusú elemre is?! (azok is 1,2V-osak, de a kapacitásukat nem tudom)
Előre is köszönöm!
Tom Sowyer
(#) nedudgi válasza Tom Sowyer hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Azért lehetnél egy picit türelmesebb... A másik topikban feltett kérdésre csakazértse válaszolok.
Lehetne töltőt építeni belőle, de van egy probléma. Nem szedtem még szét ilyen lámpát, de valószínű, hogy nincs benne semmi töltésszabályzó elektronika. Egyszerűen arra épít, hogy az akkut nem tudja jelentősen túltölteni ez a napelem/elektronika kombó, és így valószínűleg kibírja a garanciális idő végéig, sőt kis szerencsével tovább is. Egy ekkora napelemmel már egy közepes kapacitású akkumulátor feltöltése napokig/hetekig is eltarthat.
Elemet nem lehet tölteni, csak akkumulátort.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
(#) Chipmunk1960 válasza chipi hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Szia, Ha pittyegés-szerű ütemes hangot hallasz, akkor valószínű a kapcsolóüzemű táp próbálna indulni, de valami miatt leold s újrakezdi. Ez lehet az áramkorlát, vagy a kimenetén valami zárlat. Mindenképpen bele kell mérni.
(#) watt hozzászólása Aug 6, 2013 / 5
 
Sziasztok!
Pihenésből végigolvastam a topicot (azon alkalomból, hogy újra írtam a töltőm PC-s monitor programját grafikonosra .net alatt), érdekes megoldásokat lehet találni áramgenerátornak és sok kérdést, ami nem teljesen került megválaszolásra, mint pl. mitől melegszik jobban , megy tönkre hamarabb a NiMh, mint a NiCd ugyanazzal a töltővel, valamint miért nem használunk kapcsolóüzemű áramgenerátort annak ellenére, hogy nem melegszik, és mennyire lehet kisütni egy cellát...

Az áramgenerátor LM317-el jó megoldás, de szerintem dárga és kapcsolni is kell, amihez további nagyteljesítményű eszközt(FET) szoktak használni. Én egy olyan megoldást használok évek óta, ami olcsóbb és nagy áramokra is megfelelő, csak a tranyót kell esetleg nagyobbra cserélni. A csatoltam az említett áramkör rajzát(BD238-as áramköri részről van szó). Igaz, hogy néhány alkatrésszel többől áll, mint az LM-es, de vezérelhető, olcsó, egyszerű, flexibilis, nem utolsó sorban nagyon stabil ami a NiMh gyors töltéséhez elengedhetetlen.

A NiMh vs. NiCd melegedés attól van, hogy a NiMh, a csatolt grafikonok szerint, hamarabb kezd melegedni, mint ahogy letörik a feszültség a NiCd-oknál megszokott 45mV-ra. Ezért a szokásos gyári és a neten található töltők a NiMh-eket rongálhatják kissé. Nem egyszerű olyan áramkört építeni, ami képes kisebb feszültségletörésre lekapcsolni(hőfokméréses se olyan egyszerű, mint ahogy kimondjuk és nem a hőmérő elektronika miatt!).
A csatolt rajzon látható, hogy a PIC-be épített 10bites AD nem is elegendő a feladatra, mert kicsi a felbontása. A kapcsolóüzemű áramgenerátorok sem használahatóak probléma mentesen, mert túl nagy a zavart keltenek az áram szabályzásakor, hiába magas a PWM freki . A rajzon látható analog megoldással évek óta jól működik a töltőm és 1A-el töltve a 2000...2500mAh-s NiMh-eket hosszú élettartamot biztosít. A letörési feszültség 4mV-ra van beállítva, de még így is 40C körüli a hőfok, mikor lekapcsol. A korábbi töltőmnél, ahol nagyobb csökkenést tudtam csak kezelni, sokkal melegebbek voltak, és haltak is meg, igaz 2 év alatt, de az elmúl 5 évben még nem dobtam ki akkut. Nagyon fontos az áramkör megépítésénél, hogy a földelés megfelelően legyen odavezetve az analog és a digitál pontokhoz. Ezt az elvi rajzon is megpróbáltam kiemelni a huzalozással. A rossz feszültség mérés működésképtelenné teszi a töltőt.

A kisütés feszültség étéke is kérdéses volt, én 0,8V alá csökkenve váltok töltésre. De nem azonnal kezdem a csökkenést vizsgálni, mert sok cella bizonytalan az első periódusban, ami 30perc kb. A kisütő áramot is 1A köré állítottam egy 1ohm-os ellenállással.

Felmerült néhányszor a csepptöltésre váltás kérdésköre is. Sok helyen olvastam, hogy ez akár káros is lehet az akkura, ha nem jó áramot állítunk be és egyébként se sok értelme van, mert egy akkut használni kell. Ha tárolni akarjuk, azt kisütve tegyük. Persze egy két hónapig simán el lehet tenni feltöltve is, az újabbak alig sütődnek ki, de azért van a gyorstöltő, hogy ne kelljen tötött akkut tárolgatni. A készülékben is tároljuk, ha belegondoltok, most legutóbb is 4hónap alatt merült le a fényképezőmben a 2450-es NiMh. Kb. 4x többet bírt, mint a duracell rézfejes elem!

A töltő táplálásáról mégy annyit, hogy ha terhelve 7V kimenő feszültségű megfelelően terhelhető forrás van, akkor nem kell a bemeneti tápegységrész a BD-vel, meg az LM-el. Nekem is közvetlenül a pufferekről jut a fesz az áramgenerátorokra.

Végül csatolok egy grafikon a ma délutáni töltésemről és a monitor programról egy képet.

Remélem nem zavartam senkit a hosszúra nyúlt írásommal!
(#) 1984white hozzászólása Aug 16, 2013 /
 
Sziasztok!
Tudtok nekem ajánlani valami jó AAA méretű akkut ami nagyon jó minőségű?
Vezeték nélküli DECT telefonba kellene. Elegem van abból, hogy mostanában nem tudok jó minőséget venni, mert mindegyik gagyi hamar lemerül stb.
Gyári töltő is kellene hozzá.
Ha tudtok normálisat, kérlek írjátok meg a típusát.
Köszönöm!
(#) Digitalpimp válasza 1984white hozzászólására (») Aug 16, 2013 1 /
 
Szia!

Varta Ready to Use, Sanyo Eneloop, GP. Az 1000mAh nagyon jó.
(#) elektrorudi válasza Digitalpimp hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Az első típussal kifejezetten rossz tapasztalatom van.
(#) watt válasza 1984white hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
Panasonicot keress, nekem azok bírták a legtovább. Van töltő is hozzá, keress rá a neten.
(#) 1984white válasza watt hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
Okés köszönöm nektek. Az eneloop-ot ajánlották már nekem. Meddig bírta a panasonic? Automata töltő van hozzá? (nem baj ha nem gyors)
(#) watt válasza 1984white hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Nézd meg ezt: Bővebben: Link
Igaz, csodát ebben az árkategóriában ne várj, de mivel relatív kis árammal tölt, megfelelő az időzített lekapcsolás, feltéve, ha előtte ki volt merülve az akku. Néhány évig biztosan jó lesz...
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
(#) nedudgi válasza 1984white hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Nem tudom, eddig milyen töltőt használtál. Csak olyan típust szabad használni, ami cellánként külön tölt.
Ez egy megbízható, univerzális töltő. 4 csatornán tölt.
Akkumulátornál nem a gyártó, hanem az alacsony önkisülésű típus számít - ezért az Eneloop (Sanyo), Recyko (GP), illetve hasonló LSD (Low Self discharge= alacsony önkisülés) típus ajánlott.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
(#) Digitalpimp válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Szia!

Selejtes sajnos előfordulhat bármelyikből. Én Sanyoval jártam úgy, hogy egybecsomagolt 2db-os pakkból az egyik rossz. Nem tartja meg a töltést. A Vartaval eddig nagyon jó a tapasztalatom. 2100mAh-s fényképezőben télen -4-5 fokban több mint 400 képet csinált mikor a gép elkezdett jelezni, hogy alacsony a fesz.
(#) watt válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
A GP-t ne ajánlgasd már... Kidobtam 8 db-ot fél éven belül!
A gyors nagyáramú Delta V-s töltőkkel vigyázni kell, az olcsó kivitelek több kárt tehetnek, mint egy lassú.
(#) nedudgi válasza watt hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
A gyerek meg hatodik éve használja a Recyko-kat... Selejt lehetséges mindenhol. (Pontosabban üti-vágja )
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
(#) watt válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Lehet, hogy az újabbak jobbak. Az enyémek még 1850mAh-ak voltak. RC távirányítóban használtam volna őket.
(#) Chipmunk1960 válasza watt hozzászólására (») Aug 19, 2013 /
 
Szia Watt!
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de akkor nézd el nekem, mert az elmúlt pár évben már nem foglakoztam az akkumulátorok "lélektanával". Pontosan, a tárolásról lenne szó, amint olvastam, hogy "Ha tárolni akarjuk, azt kisütve tegyük." Számítógépeket, s a hozzá tartozó UPS-eket javítottam, amiben 4,5-7,2 Ah-s úgy nevezett "zselés" akksik voltak. Volt amelyik 4-5 évet is kibirt benne. Ott persze csepptöltésen voltak, s csak áramszünetkor "dolgoztak". Volt, hogy a tartalék, amelyik csak a polcon pihent, viszont nem kapcsolt be, mikor használni akarták. Átment az akksi "mélykisülésbe" s elég nehezen lehetett életre kelteni, vagy egyáltalán nem. A boltban is teljesen feltöltve árulták, és én is úgy raktároztam őket. Amit a boltban vettem most a fényképezőhöz, azok is teljesen feltöltött állapotban voltak raktáron. Egyébként Tronic Energy 2500, asok, s a saját gyári 4-es töltőjét használom hozzá. /1A töltőáramot ír az AA-hoz/. Az akksin 500mA/7 óra van fetüntetve. Csökkenti az élettartamát, ha így tárolom? Ha kisütve, mikor kikapcsol a fényképező, úgy teszem el, az önkisüléstől nem mehet mélykisülésbe? Volt olyan, amit nem tudtam feltölteni, de már nem tudom, hogy olyan sokszor volt töltve azért, vagy pedig teljesen lemerült? Volt olyan garnitúra is, amely újlorától, nem bírt negyed óránál tübbet a gépben. Gondoltam, hogy vagy eleve egy rossz sorozat, vagy már nagyon régóta raktáron porosodott előtte, s azért nem akart működni renden. Tanácsodat előre is köszönöm!
(#) watt válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Aug 20, 2013 /
 
Szia! A zselés akku ólom akku, itt nem játszik. A kisütött ceruzaakku 1,2V körüli üresfeszültségre áll be, terheletlenül tárolható, ahogyan a boltban is vesszük(tehát nem a készülékben, mert az fogyaszthat). Jó kérdés, meddig lehet tárolni, szerintem nem sokáig, lehet, hogy többet él, ha használjuk.
(#) szabi95 hozzászólása Aug 24, 2013 /
 
Üdv.
Van egy 7.2v 4000mah-es akksim ahhoz kellene egy töltő.
A gyári töltő nagyon egyszerű alig van benne alkatrész és nagyon melegszik is.
(#) Chipmunk1960 válasza watt hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Szia! Szerintem is... Most tértem vissza, 2 hetes M.O-i szabimról, s a kocsi akksiját már tölteni kell, pedig előtte soha semmilyen problémám nem volt vele. Úgy olvastam egyébként, hogy azt nem árt bizonyos időnként töltőre rakni, mert magasabb fesz-el dolgozik picit, mint a generátor, s teljesen fel tudja tölteni a cellákat. "De már az egész fizika, elektrotechnika könyvet átírták, amióta tanultam," már állítólag az E=m.c2 sem igaz...
(#) SzkopBandi hozzászólása Szept 14, 2013 /
 
Sziasztok!
Az alábbi kérdésemmel/problémámmal kapcsolatban fordulok hozzátok ismét nagy bizalommal.
Van egy 3 éves Electrolux Ergorapido ZB2901 típusú porszívóm, ami meghibásodott. Az elmúlt fél évben érezhetően csökkent az ereje, majd kb 2 hete már fel sem töltötte az akkukat. Szétszereltem és bár csak lelkes szerelő vagyok az alábbiakat néztem/próbáltam ki. Az adaptert ellenőriztem ami leadja a ráírt 15V DC-t. Majd szétszedtem a porszívót és megmértem az akkukat. 5db akkupakk van benne azaz 12db AA méretű 1300mAh kapacitású NiMh akku. A komplett akkukötegre rámérve 7,8V és ha felrakom a töltőállványra esik a feszültsége 0,2V-ot. Kipróbáltam egy 12V-os 2Ah-ás zselés (feltöltöttel és lemerültel is) akkuval, de azt se kezdte el tölteni, és a töltést jelző led is csak felvillan és 1 mp alatt elhalványul.
"Sajnos" számomra túl komoly (smd-kel teli+nagyon sok lábas "ic"-k) elektronika van benne és le is van öntve műgyanta szerű anyaggal. Egyedül a nagyobb diódákat és a hőbiztosítékot tudtam ellenőrizni, de azok is rendben voltak.
Arra gondoltam, hogy van nekem ennek a porszívónak egy korábbi változata (Ergorapido ZB271RF, igaz már anyósom használja) ami 9,6V-os és 8db NiMh akku van benne. Szintén kb. 3 évet bírt, de ebben semmi komoly elektronika nem volt, csak egy nagy ellenállás, 1 dióda és 2 led, már amennyire jól emlékszem. Csupán kicseréltem az akkukat és a mai napig használatban van problémamentesen.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy lehetne az elsőként említett porszívóba ilyen egyszerű töltőáramkört építeni? Sajnos én tervezni nem tudok, de után építek sok mindent
Olvasgattam sokat az aktuális topikokat, nagyon okos és érdekes dolgokat láttam de sajnos magamtól nem jutok előrébb.
Nagyon szeretjük ezt a porszívót és így talán olcsóbb lenne, mint egy újat venni.
Elnézést ha nagyon hosszúra sikeredett a leírás, remélem nem terheltem vele senkit!
És természetesen ismételten előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) nedudgi válasza SzkopBandi hozzászólására (») Szept 14, 2013 /
 
Az lehet, hogy a töltő és az akkupakk is meghibásodott. A NiMH akkumulátorok nem nagyon szeretik a sorba kötést, kiegyensúlyozó(balanszer áramkör) nélkül. Ha teljesen lemerül egy cella, átpolarizálódhat(megfordul a feszültsége), ezért gyengíti az akkupakkot. Első menetben jó lenne tudni, hogy vajon az akkumulátorok feszültsége mérhető egyenként?
Ha igen, mindegyik feszültsége több mint 1V? A méréseket valamilyen terheléssel (100-200mA) lenne jó elvégezni.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2013
(#) Directors hozzászólása Szept 15, 2013 /
 
Sziasztok!

Ehhez az akkuhoz melyik az olcsóbb megoldás? Venni egy gyári töltőt vagy építeni egyet?
Ha gyárit érdemes venni akkor milyet ajánlanátok?
(#) nedudgi válasza Directors hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
A NiMH akkuk feltöltöttségét egy kis feszültségcsökkenés jelzi. Ezt diszkrét eszközökkel megvalósítani macerás. A specifikus töltő IC-k ára húzós. Olcsóbb venni.
Mindenképpen olyan töltőt vegyél, ami egyesével is tölteni tudja az akkukat. Ha nem feltétlenül szükséges, kerüld a nagyáramú, gyors töltőket.
(#) Directors válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
Rendben,akkor veszek egyet.
Azt itt említett töltő jó lehet nekem is?
(#) nedudgi válasza Directors hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
A véleményem nem változott, az enyém még mindig működik.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
Következő: »»   32 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem