Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Jó emberek! Tessék megjegyezni, hogy faárút (tálat, deszkát, kést) nem teszünk mosogatógépbe. Majd 1 órán keresztül áztatni, az elején és a végén nagyon forró vízzel nem bírja a fa. Elázik, deformálódik.
Próbáltam én is asztalos "műgyantával", az a szalmiákos, Pálmával faipari ragasztóval. Sajnos nem lesz tartós.
Nem sikerült rájönnöm, hogy mihez nyúlhatnak hozzá a csajok kivételes esetben.
![]() ![]()
Ha már csiszolod, meg fűrészpor: akkor Pálma és fűrészpor. Jól tömít, hézagol, ragaszt. Lenolajkece (firnisz) nem való a konyhába, mindig mellékíze lesz, mindig ereszt, nem ragaszt, viszont összeken, fog mindent. A paraffinolaj sem odavaló. Vágódeszkát nem szokás(nem is kell) 'kezelni', mint ahogy fakanalat, teknőt sem. Nekem van nyárfából is (szép szeletet vágtak a favágók, mikor kigyalázták az egészséges fákat Edericsen). Nem tudom hány éve, de olyan mint újkorában, csak simára csiszoltam és passz.
Létezik belőle vízálló típus is, de a mosogatógépet az sem bírja. Felület kezelni csak szalonnazsírral kell.
![]()
Egy korfureszel vagjal bele a repedesbe, (szelesizsd ki), majd tejbol csinalj enyvet es keverd osze aval a furesz poral ami kijott a szelesitesnel, egy jo kemeny gyurmaszeru masza lesz , aval tomicsed a hezagot.
Nem karos , tobbe nem oldja a viz.Nagyapainknak nem voltak 2 komponensu ragasztoi , megis olyan butorokat csinaltak hogy inkabb a deszka szakadt de akor sem a ragasztas , es nem is latszott.
Így van, de csak a bükkfán füstölt mangalica szalonna zsírja alkalmas felületkezelésre.
![]()
A fabol keszult targyakat rengeteg eljarasal lehet viszhatlana tenni,; felulet egetesel majd csiszolasal, foro fagyuba martasal (mind a bor csizmat bakancsot), fustolesel, gozolesel, stb. Persze erdemes a kezdeteknel a fa tipusat jol megvalasztani mire is akarjuk hasznalni.
Mar talakoztam fa edenyel amiben sult levest keszitetek kemenceben.
Milyen lehet a sült leves? Olyanról még nem hallottam.
![]()
Het vegen mikor ossze jon a csalad,esetleg a szomszedok, hevitenek a kemenceben, kenyer tesztat dagasztanak, fa vagy agyag edenyben osszekeszitik a levest, (hus, zoldseg, barmilyen leves amit ebedre szannak), a masadik fogast , legyen barmi, hust, kolbaszt, tyukot, tepsiben, esetleg toltott kaposztat; toltott szololevel;toltott karalabelevel; stb szinten agyag vagy fa edenyben osszekeszitve, mindent egyszere bevetnek. Ebben az esetben sult leves a neve, mire megsul a kenyer , elkeszul egyebb is, lehet teriteni belakni szilvapalinkabol,ebed utan meg johet a bor.
Igazi lakoma , mi is tobszor csinaljuk, a kovetkezo hetre megvan a kenyerunk.
Üdv.Nem teljesen off,de fontos lenne.
Ismeri valaki azt a dán vagy svéd (nem tudom de az biztos,hogy valami északi) oldalt ahol abc sorrendben vannak szedve az erősítők kapcsolási rajzai...nem találom sehogy sem.Aki ismeri linkelje be legyen olyan kedves.
Nem off-olsz de itt ebben a temaban resztvevok nem ertenek az altalad felvetett temahoz
![]()
Szóval a kenyér sül és a leves fő. Így már világos.
![]()
Természetesen az itt elhangzott hozzászólások zöme Gafly (nem Gery78-nak) mesternek szól, de úgyis megtalálja!
![]() A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
A kemenceben sutnek,
![]() ![]() ![]()
Megtaláltam,benne volt egy régebbi könyvjelzős lementésben.Ez az
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
Hogy milyen szemfulesek a moderatorok
![]() Ahogy nezem az oldalt ok is csak "[OFF] Pihenő pákások" par napig ![]()
Alapból sütnek, de a leves fő, mert vízből áll javarészt, tehát 100C° fölé nem melegszik semmilyen körülmények között. Ha mégis nem lesz leves.
Ugy latom nem igazan jo a neted
![]() En ebbol nem nyitok veled vitat, ha egyszer ez a neve hat ez van , megtalalod komolyabb gasztronomia konyvekben is. de megtalalod itt is, kostold meg es meglatod mi a kulombseg.
De egy nagyon jo leiras ITT, eleg ha elolvasol 20 sort
![]()
Nem ezt az oldalt keresed? Dutch Audio Classic
Idézet: „tejbol csinalj enyvet” Laci, ezt tudnád részletezni? Nekem ez újdonság, nem ismerem...
Az kazein lesz; már nem emlékszem a technológiájára, de billiárd golyókat is csináltak belőle (mert az elefántcsont mindig drága volt). Persze ma már az is műgyantából van.
En sem tudom pontosan az eloalitasat, inkabb keres ra az interneten, de valahogy ugy van hogy , a tejet saval keverjuk, majd ha kivalt belola a megfelelo enzim akor lugos oldatal semlegesitsuk a savat. Peldaul ecetel keverjuk a tejet ha kulonvalt belole a nyulos masza (ami a ragaszto lesz ), hamu le'vel (ami lugos ) kimosod (semlegesited ) a savat.
DE ahogy irtam inkabb google "tejbol ragaszto", "tejbol enyvet" stb. UI; persze azert irtam ecetet es hamut , mert ebben az esetben nem hasznalhatsz karos savakat es lugokat, mivel szajba kerulhet, normalis hogy egyebb kemenyebb savakal erosebb a ragaszto. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2013
Én is készítettem már vágódeszkát, 10mm-es rétegelt lemezből is és bükkfából is. Mind két esetben egyszerű napraforgó olajjal kezeltem (étkezési étolaj) telítettem. 1-2 nap kenegetés míg el nem telik, a felesleget letörölni és használatra kész. Ez a művelet megismételhető igény szerint nálunk 2-3 havonta szükséges. Mosogatása áztatás nélkül, használat után mihamarabb kézzel, nem géppel. A szét repedt, középen kikopott deszka pedig megy a tűzre, javítása, foltozgatása nem éri meg.
Remélem tudtam ötletet adni. ![]()
Nálunk meg egy sima tüzépes deszka van méretre vágva és kész. Semmi kezelést nem kapott. És még egybe van. Illetve volt amíg a csontot a bárddal el nem kezdtem csapkodni. Meg is látszik a nyoma rendesen. Sima mosogatószeres tisztítás, aztán puszi Maris.
Nyárfából kell vágni egy jó centi vastag deszkát. Vágódeszkaként sokáig jó lesz. Bárd alá tönk kell.
Szerintem "cuppanjunk le" a vágódeszkáról, már megcsináltam a "kegytárgyat"...
Végülis a csiszolás és az étolaj kombót választottam. Napraforgó étolaj is ragaszt ám mint a fene ![]() Annó valaki javasolta, hogy a szennyvíz csatorna idomok gumi tömítését azzal kell bekenni és akkor "símán össze csusszannak". Háát, utána úgy néztünk ki mint a népmesében, akik a répát próbálták kihúzni ![]()
Tehát helyesen kemencés leves. Az íze természetesen más mint a gázon főttnek, de attól a vizet nem lehet sütni, tehát a levest sem. A sült leves elnevezés szerintem helytelen.
![]() ![]()
Ezt nincs amiert boncolgasuk , ez a neve mind neked zolika, ha teged keresnek zolikat keresik, ha "kemences levest" akor sult levest keresnek. De ha el olvastad volna bar az egyik linket amit feltetem akkor latnad hogy ez a leves nem fo hanem osszeerik.
UI; ez olyan mind a fenyofa szirup es a fenyofa eszenc, mindketohoz ugyan az az alap anyag , csak az egyiket fozik, a masikot csak meleg napon erlelik, igy nem szal el belole a C vitamin, es egyebb nehan hato anyag. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |