Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   207 / 378
(#) _vl_ válasza tsab hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Idézet:
„légrés az nincs , max. a ragasztó mint szigetelő.”

A szigetelő, az ekvivalens a légréssel...
(#) tsab válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Igaz. De bíztam benne hátha minimális mennyiség az ami bent marad a nyomás következtében.

Egyébként szétszedtem, megnéztem mi maradt mi nem és nem sok maradt a vasak között, viszont számoltam egy kicsit mennyinek kellene lenni primer oldalon és kb fele hiányzik. (Ha jól számoltam)

Köszi a válaszokat.
(#) granpa válasza tsab hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Ki tekerte le?Alul szokták ám rendesen méretezni.
(#) Gafly válasza tsab hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Idézet:
„viszont számoltam egy kicsit mennyinek kellene lenni primer oldalon és kb fele hiányzik. (Ha jól számoltam)”


Nem biztos hogy úgy számoltál mint ők.
Gond az, hogy ha a primert felültekered, akkor a szekunder feszültség kisebb lesz, ami miatt maga a trafó nem fog melegedni, viszont a magnetron meg nem fog melegíteni...

Utólag végig gondolva a dolgot, egy menetzárlat símán belefér a leírtakba...
Bontott trafóban nem gondolkoztál esetleg?
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Ez is bontott; sajátból!
(#) rhesus23 hozzászólása Okt 2, 2013 /
 
Kell készítenem néhány transzformátort, a tekercseket soronként szigetelem és impregnálom. Kérdésem az lenne, hogy a Dolphs AC-43 típusú lakknak mennyi a száradási ideje a tekercsek alatt? A menetszámokat hozzávetőlegesen kiszámoltam, de próbatekerccsel, terheléssel újra szeretném számolni a szekundereket, lényeges a pontos feszültség.
(#) rhesus23 hozzászólása Okt 2, 2013 /
 
Köszönöm! Holnap tekerem a szekundereket.
(#) crazybob hozzászólása Okt 7, 2013 /
 
Sziasztok!
Tud valaki egy képletet hipersil magokra. A paramétereivel tisztában vagyok csak nem tudom, hogy hogyan kell alkalmazni. Van-e erre egyáltalán külön képlet vagy csak sima I magra vonatkozóan kell számolni. A troid magos képletet valahogy nem tudom ráerőltetni. Előre is köszi!
(#) granpa válasza crazybob hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Egy, azaz 1 képlet van: EI-re, toroidra, hypersilre; egyáltalán a lemezelt trafókra, csak a gerjesztés mértéke változik az anyagminőség függvényében, és felhasználás szerint; más a hálózati és a kimenő. Általánosságban (hálózati): trafólemez /vágott/ 0.8-1.2T, toroid 1-1.4T, hypersil 1.2-1.8T (a szalagvasak /tekercselt/ többnyire jobban gerjeszthetők, mert jobb minőség, más gyártási technológia). Kimenőnél nagyjából ennek fele a gerjesztés (bármely típus).
Használd az alapképleteket (itt vannak, kicsit előbbre), a különféle táblázatok soha nem pontosak, csak egy szűk felhasználási tartományban.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) korgs2 hozzászólása Okt 9, 2013 /
 
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem transzformátorral kapcsolatban. 230v-ről szeretnék csinálni 6v-ot 20A terhelhetősséggel.
Adott egy régi fajta M lemezes szilícium vasmag 24,57cm^2 keresztmetszettel,csak a menetszámokat nem tudom kiszámolni.Valaki tudna segíteni? Összesen maximum naponta menne egy olyan jó 1 percet,egy izzító gyertyát kellene fölmelegíteni vele az olajkályhában begyújtáskor.
Köszi!
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) korgs2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 9, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget,holnap nekilátok valamilyen anyagból csévét készíteni,aztán majd megtekerni.A primernél mennyire okoz az problémát ha vastagabb huzalból van?
(#) korgs2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 9, 2013 /
 
A másik kérdésem az lenne,hogy mindenképpen menet menet mellé kell tekerni a primert,vagy lehet"vad" tekercseléssel is? KI lesz majd öntve ha elkészül.A secunder meg gondolom a primer alatt legyen szépen menet menet mellé kivitelben.
(#) Folditomi4487 hozzászólása Okt 10, 2013 /
 
Találtam a szekrényem legmélyén (takarítás közben ) egy ilyen trafót, egy SONY szobai erősítőben volt, és a bekötése nem tiszta... ha abban tudnátok segíteni az frankó lenne.
Van rajta 1 számsor:

1-447-826-11
Made in Japan
84J2 TK

Nem tudom segít-e valakinek, de a primer oldalon van egy FEHÉR, LILA, és PIROS kábel, próbáltam, a lila-fehér bekötése esetén van áram, de mi lehet a PIROS?
A Szekunder oldalon pedig Piros-Fekete-Piros.

Köszi előre is.
(#) reloop válasza Folditomi4487 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Szia! Egy 40-60W-os izzó sorbaiktatásával adj rá hálózati feszültséget. Mérd meg mi jön ki a szekunderen!
(#) peter1995 válasza Folditomi4487 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Szia. Nekem is van olyan trafóm amin 2 kivezetés van a primeren, ott egyik bekötés esetén 2x28VAC vagy másik bekötés esetén 2x32VAC
Mérj ellenállást az egyes szálak között így megtalálhatod melyik a kezdő.
(#) jocipoci hozzászólása Okt 20, 2013 /
 
Sziasztok Segítségre lenne szükségem egy háromfázisú transzformátor teljesítményére lennék kíváncsi. Tudom a trafó szélességét 380mm a magassága 360 mm az oszlopok 75 mm és a vastagsága is 75 mm . A képen levőhöz hasonlít és a primer és a szekunder csillagba van kötve ( tudom ez nem számít ) Köszönöm a segítségeteket

images.jpg
    
(#) granpa válasza jocipoci hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Az oszloponkénti teljesítményt szorzod 3-mal. 7.52=A(56.25cm2), innen a szokásos, itt fellelhető képlettel.~1.35kW
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) jocipoci válasza granpa hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Köszönöm a segítségedet , akkor ha jól számolom ez 10KVA trafó lenne ? Elnézést hogy értetlenkedek de a gyártója úgy küldte hogy 15 kVA .Lehet valamit rosszul számolok ? A primer 3 X 400 V 21A a szekunder 3 X 17V 400 A .
(#) granpa válasza jocipoci hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Miért lenne 10kVA-es? Itt valami nem gömbölyű; ha én írtam el a tizedes pontot akkor stimmel is (~15kVA). Az általad írt adatokkal is, mert ez esetben P=400*21*30.5 (csillagban négyzetgyök 3-mal kell szorozni)
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) jocipoci válasza granpa hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Azt értem csak a trafó nem jó ugyanis nem jön ki az a teljesítmény . Szekunderen 4 V 415 A a maximum és a trafó majdnem 100 fokos.
(#) Gafly válasza jocipoci hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Huzal keresztmetszeteket ha lehet...
(#) Ge Lee válasza jocipoci hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Ha a primer a vonali feszültségre lett méretezve de csak fázisfeszültséget kap, akkor nyilván nem fog kijönni belőle annyi, sem teljesítményben sem pedig feszültségben. Hogy mennyi az annyi, azt pedig a huzalok átmérője, azaz terhelhetősége határozza meg. Amikor ezt átléped, akkor van az, hogy olvadóbiztosító lesz a primerből.
(#) jocipoci válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Köszönöm a segítségeteket . Huzalátmérőket sajnos nem tudok én így kaptam meg a trafót hogy kössem be . Ez egy speciális kályhához lenne aminek 1800 fok a belső hőmérséklete de ezt nem tudjuk csak 1400 fokot elérni ezért vetődött fel hogy a teljesítménye kicsi mivel nem a rajta megadott értékeket produkálja .
(#) erbe válasza jocipoci hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Két dolog okozhatja, hogy nem a megfelelő teljesítményt produkálja.
1. Tévesen kötötted be.
Idézet:
„a primer és a szekunder csillagba van kötve ( tudom ez nem számít )”

Igenis számít.
2. Nem a megfelelő ellenállással terheled, emiatt a teljesítmény egy része a trafót fűti.
Áramot kell mérni a szekunder oldalon.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) mmajka hozzászólása Okt 22, 2013 /
 
Kedves Urak!

Igazából feltettem már ezt a kérdést, de akkor nem volt időm kisérletezni, a kérdés itt volt
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1250639.html#1250639

A feltételezésem a következő, a képen paint ban odakarcolva. Vajon helyes e, vagy hogyan tudom fájdalommentesen vagyis füst mentesen kideriteni a trafóm adatait.
(#) granpa válasza mmajka hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
Ezt ellenállás méréssel derítetted ki? Ez esetben a (legnagyobb ellenállású pár) 230V jelölésű végekhez vezeted a hálózatot, egy 60W-os izzón keresztül, és feszültséget mérsz a többi végen. Méred a primer áramot, ha elég kicsi 5-6mA, akkor rövidítesz a primer bekötésen, 15-20mA-ig elmehetsz. A szekunder kivezetés huzal átmérőjéből saccolható a teljesítmény (J=2.5-3)
(#) mmajka válasza granpa hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
Köszönöm válaszod.

Igazából nem mértem még semmit. Tudni akartam hogyan is kezdjek hozzá a kísérletezéshez.

Ránézésre az lenne a logikus ha azok a bevezetések lennének a 230V-os ak ahol rá van nyomtatva a szigetelő papírra.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) Ge Lee válasza mmajka hozzászólására (») Okt 23, 2013 /
 
Lekarcintod egy papírra a trafó kivezetéseit, tehát csinálsz róla egy komplett rajzot. Valamelyik kisebb ellenállású tekercsére kötsz mondjuk 6V AC-t, és multiméterrel végig tudod mérni hogy melyik tekercsen mekkora feszültség van. Amelyiken a legnagyobb, nagy eséllyel az a primer hacsak nincs 2 részre (2x110V) bontva. Utána már a felvett áramból lehet rá következtetni hogy jól lett-e bekötve.

Idő hiányában, amikor fél ládányi ismeretlen trafót kellett így feltérképeznem (amik egy része nem is hálózati volt) egyszerűbben csináltam. Legnagyobb ellenállású tekercs, 2-től 4A-ig állítható automatán keresztül rá a hálózatra. Ha lenyomta, vagy búgott a trafó akkor nem az a nyerő tekercs. Ha nem nyomta le és működött normálisan akkor árammérés, majd feszültségmérés a tekercseken. Ennyi.
(#) jocipoci válasza erbe hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Köszönöm a segítségeteket de nem igazán jutottam közelebb a megoldáshoz. A lényeg hogy a gyártónak elküldtük az adatokat és vállalta hogy ingyen kicseréli egy használhatóra . Sajnos ők sem árulták el hogy milyen teljesítményű a trafó . Még egyszer köszönöm a segítségeteket.
(#) mmajka válasza granpa hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Kedves granpa!

Sikeres volt az általad leírt hadművelet. 220V a narancs és feketén megy be, a sec pedig 2x6,4V, amiben nagyot csalódtam. Abban reménykedtem, hogy fel tudom használni egy fet-es erősítőhöz, de ugrott a dolog. Majd egyszer csöveshez, ha másra nem a fűtéseknek megfelelő lesz.
Következő: »»   207 / 378
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem