Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   22 / 731
(#) Gery válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Hmm.... Hát nemtom. A szivacsrol ha nemfelejtem el rakok fel képet. Meg van itthon egy kétutas hangváltom. Igaz SAL, de majd kipróbálom, hogy milyen. Ha jó és azt mondod megfelelő a gyári is akkor meg majd veszek hozá.
(#) Pafi válasza Gery hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Ha maradsz a kétutasnál, akkor nem feltétlenül kell váltó. Nam lehet egyértelműen azt mondani, hogy így vagy úgy kell csinálni. Én nem bíznék középhangot erre a hangszóróra, de attól még használhatod így is. Csak akkor változtass, ha konkrétan van valami gondod a hangjával, vagy ha nem bírsz magaddal, és muszáj valamit csinálnod.
(#) Gery válasza Pafi hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Mondasz valamit. Az a helyzet hogy ha belegondolok a hangja megfelelő, bár néha szólhatna erősebben, dehát ahhoz jobb hangszóró kéne Csak ahogy olvasgattam a fórumon meg sok helyen, egy csomó hibával találtam magam szembe a saját hangfalammal. Például a hangváltó, pozdora helyett mdf, maga a doboz, lekerekített sarkok. Akkor majd gondolkozok még rajta, mosthogy ezt mondod, mert akarok majd egy teljesen újat (eminence hangszórókkal ), de akkor lehet hogy addig is marad ez. Esetleg ha lesz időm/kedvem kipróbálom a hangváltot.
(#) aflmor hozzászólása Nov 17, 2007 /

(#) Peti_85 válasza aflmor hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Naaagggyon prima!!!
Ez igen! Minden elismerésem!
Bár azt nem értem, hogy minek kellett a cucc belsejébe az a sok furán-faragott-fadarab??? (ezt gyorsan ismételjétek el egymás után )
Az a merevítés lenne? vagy mi?

De amúgy tényleg nagyon jó
(#) shalafi66 válasza Pafi hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Pafi, lineárisan 3mm, mechanikailag 6. Nem csak átvitelre figyelünk a doboztervezésnél, a terhelhetőség ugyanannyira fontos, de az a baj, most is, hogy nincsenek meg a konkrét célok. Kicsit sötétben tapogatózás folyik.

"Ne csináld már! Ha egy hangszóró zárt dobozban adott frekin jobban mozog, az egyértelműen nagyobb hangnyomást kelt! És ha adott feszültségen jobban mozog, az a nagyobb indukált feszültség miatt kisebb áramot, vagyis kisebb melegedést jelent! Az alapvető tényeket ne akarjuk már átírni!"
Akkor légysziv te se írd át, ez erősen frekvencia-függő dolog. Hogy adott feszültségen mekkora áram folyik a tekrencen, arról asszem a zárt doboz impedanciamenete árulkodik.

Púp? 1,4dB-ről beszélünk, ez még nem púp, sőt tényleg jobb, mint a laposan eső átvitel, segít egy picit a váltásnál.

Gery, tényleg nincs nagy különbség, a 45 és 66 liter közt, előbbinél 1,0 a doboz+hangszóró páros jósága, utóbbinál 0,97, előbbi 49, utóbbi 46Hz-es f3 ponttal rendelkezik, a terhelhetőség picit jobban különbözik, a kisebb dobozban 25W, a nagyobban 15 a lineáris tartomány, a mechanikai maximum pedig 100 illetve 60W. Ennyiért nem érdemes új dobozt faragni.

Bár picit elgondolkodva, tudok egy megoldást, ami észrevehető előrelépés volna, egy csillapított b-reflex doboz, csak ehhez tényleg mérni kell.
(#) shalafi66 válasza Gery hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Hja, váltó... ismerve a hanxórót, biztos, hogy kell. Meg egy középhsz is, de... akkor már inkább jobb volna egy kisebb normális kétutas, mint egy elrontott háromutas szörny...
(#) Pafi válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Idézet:
„az a baj, most is, hogy nincsenek meg a konkrét célok.”

Ez igaz. Bár én abból indultam ki, hogy
Idézet:
„a "legelső" alapot vágom hogy az az "ideáis" ha 20hz-nél fel majd 0dB-nél egyenesen végig.”
Ennek megközelítésében akartam neki segíteni. Otthon nagyon ritkán használ egy átlagember ekkora hangszórót Xmax-on.

Idézet:
„Akkor légysziv te se írd át, ez erősen frekvencia-függő dolog.”

Na ne meséld már! Mit írtam át? Alapvető fizikai törvény! Uindukált=v*B*l! Minden frekin nagyobb az indukált feszültség ha nagyobb a sebesség! Maga az érték persze frekifüggő, de én adott frekiről írtam! Az a tény, hogy a sebességgel arányos, az nem frekifüggő!

Idézet:
„Hogy adott feszültségen mekkora áram folyik a tekrencen, arról asszem a zárt doboz impedanciamenete árulkodik.”

És ha megnézed kisebb és nagyobb dobozban, akkor azt tapasztalod, hogy kis frekin (ahol kitérés gondok egyáltalán fölmerülnek) nagyobb dobozban nagyobb az impedancia, ahogy mondtam!

Idézet:
„Púp? 1,4dB-ről beszélünk, ez még nem púp, sőt tényleg jobb, mint a laposan eső átvitel, segít egy picit a váltásnál.”

Hát persze... "A púp az nem púp". Segít a váltásnál? Miféle váltásnál?!? Ne kavarj! Miért nem a kérdésemre válaszolsz? Mitől lenne jobb az impulzusválasza?
(#) shalafi66 válasza Pafi hozzászólására (») Nov 18, 2007 /

Válaszolok gyorsan egy-két-három mondatosokban:

1. a)A sebesség nem egyenlő a kitéréssel. Te meg arra apelláltál a "jobban mozog" szakszóval (bár túlzottan nem érdekel ez engem).
b)"Maga az érték persze frekifüggő, de én adott frekiről írtam!" Miért? Utóbbinak semmi értelme, míg az előbbinek van valamennyi.
2. Váltás és púp:
a) kétutas a rencer, mert hát szélessávúnak picit gyenge a szóbanforgó hsz... tehát váltani kell, illeszteni a magashoz.
b) Baffle-stepről hallottál már?
2. a nagy "kérdés"ed
a) az impulzusválasz azért lesz jobb kisebb membránkitérésnél, ha figyelünk arra, hogy lineáris tartományon belül maradjunk (ami itt nagyon kevés, tizenöt-húsz Wattokról van szó), mert a lengőrendszer mozgása közben kevésbé változnak majd negatív irányba a T-S paraméterek, kevésbé, mintha még a lin. kitérésen is túlmennénk.
b) Ehhez kapcsolódik, hogy mivel kétutas konfigról van szó, a középtartomány is a erre a "mélyhsz"re van bízva, így nem mindegy Doppler-szempontból sem mekkora a kitérés, minél kisebb, annál elviselhetőbb lesz az eredmény.
c) Az átvitel is erősen torzul mély és középtartományban is Xmax-on túl, tudod, kompresszió, vagy mifene.
d) Ha meg zenében gondolkodunk, nem ajánlatos egy Dream-számot végighallgatni rajta, mert Portnoy egy-egy vad mozdulatára furcsamód nem emelkedik majd, hanem esetleg leesik a hangnomyás. Miért? Mert csak akkor szól valamennyire, ha lengőcséve a légrésben épp középen van. Ezzel megint kapcsolódunk az impulzusválaszhoz, és a dinamika-tartományhoz.
e) eléggé nagy különbenis a 90 meg a száznyócvan literes doboz. Túl nagy. Szeletelve még én is beleférnék.

Tudod ez a bajod, nem részletenként kell nézni a problémát, hanem egészben. Szerintem. NNameg a magas ló. Néha leszállhatnál megnézni, hogy él-e még a paci.
(#) Pafi válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 18, 2007 /

Idézet:
„A sebesség nem egyenlő a kitéréssel.”

Tééényleg? Nem gondoltam volna! És arról hallottál már, hogy a sebesség a kitérés deriváltja? Ha egy szinuszos mozgás amplitúdóját növeljük, akkor természetesen a sebessége is arányosan nő! Ne kelljen már ilyen egyszerű dolgokat elmagyaráznom! És ha ennyire nem értesz a mechanikához, akkor ne kötözködj!

Idézet:
„Miért? Utóbbinak semmi értelme, míg az előbbinek van valamennyi.”

Természetesen van értelme, sőt kizárólag ennek van értelme, mert két függvényt kizárólag adott agumentum mellett lehet összehasonlítani. Pl. egyértelműen kijelenthető, hogy a sin(x) függvény kisebb, mint a sin(x)+0,5 függvény, hiszen minden konkrét x értékre igaz ez. Erre te jössz azzal a baromsággal, hogy dehát függnek x-től. Igen, függnek. És?!? Attól még nem mondhatod azt, hogy ha valamihez hozzáadunk 0,5-öt, akkor az kisebb lesz!

Idézet:
„kétutas a rencer, mert hát szélessávúnak picit gyenge a szóbanforgó hsz... tehát váltani kell, illeszteni a magashoz.”

Ne beszélj már félre direkt! A púp olyan távol van frekiben a keresztezéstől, mint makó jeruzsálemtől, semmi köze hozzá! Ne tégy úgy, mintha nem tudnád!

Idézet:
„Baffle-stepről hallottál már?”

Képzeld, hallottam, és tudom, hogy az is magasabb frekin van, mint ez a kiemelés!

Idézet:
„2. a nagy "kérdés"ed
a) az impulzusválasz azért lesz jobb kisebb membránkitérésnél,...”

Nem ezt kérdeztem! A kisebb dobozt kérdeztem! A kisebb doboz pedig elsősorban nem a membránkitérésen, hanem közvetlenül a rugóállandón keresztül befolyásolja az impulzusátvitelt, és ez pont ellentétesen hat! Ennyi igyekezettel a félrebeszélésre akár polgármester is lehetnél!

Idézet:
„így nem mindegy Doppler-szempontból sem mekkora a kitérés,”

Szoktad olvasni saját mondataidat? "A sebesség nem egyenlő a kitéréssel." A doppler torzítás a sebességgől függ, nem pedig a kitéréstől!

Egyébként meg egy nagy átmérőjű hangszóróra sokkal kevésbé jellemző a doppler! Ha tényleg ez zavarna téged, akkor nem javasoltál volna kisebb hangszórót!

Idézet:
„Az átvitel is erősen torzul mély és középtartományban is Xmax-on túl, tudod, kompresszió, vagy mifene.”

Ne beszélj velem úgy, mintha hülye lennék! Triviális, hogy torzul, de már többször mondtam, hogy - lévén otthoni hangfal - minden bizonnyal legtöbbször jóval Xmax alatt fogják használni, és annak ellenére, hogy ezt egy szóval sem vitattad, mégis állandóan úgy teszel, mintha kizárólag a 40 W fölötti teljesítménytartomány létezne, és minden érvet semmibe veszel ami a kis doboz ellen szól, még ha előzőleg saját magad is mondtad fontosnak.

Idézet:
„Tudod ez a bajod, nem részletenként kell nézni a problémát, hanem egészben.”

Jó kifogás attól, aki a részleteket nem látja.

Ha nem akarsz, vagy nem tudsz a kérdésekre válaszolni, akkor ne tedd, de a félrevezetésre nem vagyok kíváncsi!
(#) shalafi66 válasza Pafi hozzászólására (») Nov 19, 2007 /

"sőt kizárólag ennek van értelme"
Nem, értelme annak van, ha 20-20k-ig nézed.

Nem tudsz még váltót tervezni. Pl. mert ez: "magasabb frekin van, mint ez a kiemelés" nem igaz.

Ezek szerint nem tudsz/akarsz számolni sem épp, mert jelen esetben ez sem igaz:
"Nem ezt kérdeztem! A kisebb dobozt kérdeztem! A kisebb doboz pedig elsősorban nem a membránkitérésen, hanem közvetlenül a rugóállandón keresztül befolyásolja az impulzusátvitelt, és ez pont ellentétesen hat! Ennyi igyekezettel a félrebeszélésre akár polgármester is lehetnél!"
Ugyanis lényegtelen, mekkora dobozba kerül ez a hangszóró, a jósági tényező nem változik számottevően, 1,0 és 0,9 körül mozog 45-100 literig. ez nem észrevehető különbség imp. válsz szempontjából, tehát pont azok a tényezők hatnak jobban, amiket én írtam.

"egy nagy átmérőjű hangszóróra sokkal kevésbé jellemző a doppler!"
Persze, ha nem méretezed túl a dobozát.

"Ne beszélj velem úgy, mintha hülye lennék!"
Hmmm nem is tudom.... 40W nálam nem egyenlő 15-tel.

"Jó kifogás attól, aki a részleteket nem látja."
Akkor ránkférne egy eszmecsere, mert úgy tűnik mindkettőnknél vannak hiányosságok. Nálam egy-két (egyébként lényegtelen) részlet, nálad viszont a részletek egészként látása nem működik.

Ui: kisebb hangszórót és rendesen felépített kétutas rendszert azért mertem ajánlani, mert ugyanezt az 50Hz-es f3 pontot, jobb terhelhetőség és magasabb érzékenység mellett is el lehet érni egy kisebb mélyközéppel, aminek végül normálisabb lesz az átvitele, dinamikus viselkedése középtartományban, az iránykarakterről és a jobb sztereó képről, kevésbé, vagyis egy 250mm-es "mélyközép"hez képest egyáltalán nem zavaró parciális rezgésekről meg már ne is beszéljünk.
(#) aflmor hozzászólása Nov 19, 2007 /

:integet2: Hali!
Látom dugig vagyunk hangmérnökkel nekem is lenne egy kér(d)ésem...
Milyen,-mekkora dobozba tegyek egy BEHRINGER 10BA240B4 hangsugárzót?
Kétutas doboz lenne, magastölcsérrel...
Előre is kösz
(#) aflmor hozzászólása Nov 19, 2007 /

Ilyesmi az elképzelés (4db) :yes: :
Kép: Hivatkozás
(#) shalafi66 válasza aflmor hozzászólására (») Nov 19, 2007 /

Nem tudom, az árán kívül nem találtam semmilyen használható infót a hangszóródról.
(#) Gery hozzászólása Nov 20, 2007 /

Nah megint jelentkezek. Méghozzá csodatörtént Mert olyan volt hogy egyáltalán nemszól a szóró és mikor mozgattam kézzel recsegett a tekercs éreztem ahogy hozzá ér a széléhez. Aztán hátulrol kinyomtam a membránt fullon ami belefér és utánna megmozgattam és nem recsegett. Visszaraktam a dobozba és szól Adtam neki kakaot és nincs vele semmi gond .
Szóval úgy döntöttem hogy most nemköltök rá, hanem majd építek valamikor egy teljesen ujjat
Akik viszont próbáltak segíteni azoknak köszönöm
(#) aflmor válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Azért, köszi az igyekezetet
Egyébként "Bugera" a gyártó cég, nem Behringer...
Ígyse?
(#) hüblerattila hozzászólása Nov 24, 2007 /

Sziasztok! Valaki legyen szíves írja le nekem részletesen hogy a WinISD beta-t hogy kell használni! Köszi előre is!
(#) Gery válasza hüblerattila hozzászólására (») Nov 24, 2007 /

Hello
Itt van a winisd-és topik. Igértek még cikket is pár hónappal ezelőt, de nemtom mikor lesz meg mert engem is érdekelne....
(#) Abzu hozzászólása Nov 26, 2007 /

Ez lesz az 1. üzentem, remélem mindent jól csinálok
Na szóval az lenne a kérdésem, vagyis amit szeretnék csinálálni az egy hangfal, nem is kicsit szeretném használni hangosításokra kb 100-200W körüli, amihez még egy erősítőt is szeretnék készíteni. Menyire bonyolt dolog ez, és hogy mik kellenek hozá?
(#) Dempsey válasza Abzu hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Heló!
Én már építettem két sáját tervezésű hangfalat és jó lett de kíváncsi lennék ha olyan dobozt csináltam volna neki ami elő van írva akkor hogy szólna.Ezzel azt akarom mondani h érdemesebb jó terveket keresni mint belevágni azok nélkül!Ha kiválasztasz egy hangszórót akkor válassz hozzá megfelelő doboztervet ha jó hangzást akarsz!Mellékelek 1 kis segítséget de ezenkívül még ezerféle terv létezik a neten!
Üdv!
(#) hüblerattila hozzászólása Nov 26, 2007 /

Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem hogy az autóba való subládák tényleg szólnak-e 400-500 wattokat? Mert én ezt nem igazán hiszem el . Csak azért kérdem mert akarok építeni mélyládát és nem tudom hogy akkor milyen hangszórót vegyek bele .... Előre is kösz a választ ! Üdv:Ati
(#) aflmor válasza hüblerattila hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Szólnak. (még többet is) De hogy milyent vegyél, azt az erősítőd, na meg a pénztárcád határozza meg. Többekközt.

Akkor hozok fel egy példát : a bucsuban szoktak lenni 300 wattos ládák.... namost nem hiszem hogy egy ijen autohangszóró amire az van irva hogy 300watt az zolna akkorát.. Szval én ezt nem értem ezekben ..
(#) Pafi válasza hüblerattila hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Olyan nincs, hogy "400 W-ot szól".

A megadott teljesítmény mindig bemeneti teljesítmény. Vagyis a hangszóró fölzabálja a teljesítményt, aztán egy icipicit kiad belőle hang formájában. Egy autós mélyláda meg tud enni (zenei) 400-500 W-ot, viszont a hatásfoka ritkán éri el az 1 %-ot. Egy brutál nagy diszkós tölcséres mélyláda is kb. 500 W-ot eszik, viszont 4-8 % a hatásfoka.

Akkor jobban járok egy normális hangszóróval mint egy kocsiszóróval nem?
(#) Gery válasza hüblerattila hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Én most audiosystem hangszórókat néztem ki magamnak. Csak jót hallok róla, és 90dB feletti hatásfokuk van. Amit én néztem ki 200Watt és 94dB. Szerintem ez egy autóhangszóróhoz képest nagyon jó (és az ára se horribilis a többihez képest :yes: )
(#) Horváth Ádám hozzászólása Nov 29, 2007 /

sziasztok!

megszállottja vagyok a hangfalépítésnek,specialításom a mélyládák!

ha valakinek vannak ötletei ezzel kapcsolatban(élményei azt szivesen meghallgatom!
(#) Bone19xxx válasza Horváth Ádám hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

szia! egy kérdésem lenne csak amivel régóta szemvedek és senki se tud rá válaszolni van 2db 40cm-es mnc big bull x2-m és reflex ládát szeretnék hozzá hangnyomásra csak nem tudom mekkorát, milyen subcső és hova ebben kéne a segítséged.most egy 207-literes ládában vannak 2 db 11cm átmérőjü és 20cm hosszú reflex van benne. a választ előre is köszy
(#) Carter hozzászólása Dec 1, 2007 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni házimozizásra egy sub-ládát. A meghajtást 2 TDA7294 csinálná hidalva (150w).
Szerintetek milyen hagszórót válasszak (20e-ig) és milyen ládát csináljak? 2 kisebb vagy 1 nagyobb hangszóró a nyerő? A kisebb nem lenne "gyorsabb" ?
(#) aflmor válasza Carter hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Nem kell még 20-ig sem elmenni az árral, sőt...
A házimozinál, egy sub kell, valahová eldugva, mert azt érezni kell igazán, kevésbé hallani. szerintem Nagyon fontos tényező, hogy miről szól a többi csatorna!Pl. 5x10W-os műanyag szetthez lesz e, vagy azért ott is van mivel "döngetni". Ja, a kisebb, lehet hogy "gyorsabb", de nem megy le annyira. Azért, van egy kb. mérethatár, de ezt majd az adott hangszóró úgyis megszabja, az adataival. Nekem egy "lágy" hangsugárzóm van, bandpass dobozban. Több kisérlet után ez vált be... Így pl. egy robbanás a filmben, egy "robbanás" és nem "durranás".
Következő: »»   22 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem