Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Kösz Jani! Ez a kép elég hasznos. Most szereztem egy erőssítőt és annak a tápja meg igy van megoldvakép csatolva) Ez akkor egy sima egyutas pufferkondival megtoldva. Nem lehet ezt megoldani máshogyan? Isa
Hali.
Találtam egy spéci rajzot LM317 és 4017 közösítéséből. [link=http://members.shaw.ca/roma/supply-4.html]http://members.shaw.ca/roma/supply-4.html[/link] És ajánlom a többi linkjét is megnézni jó.
Sziasztok! Lenne egy óriási kérdésem .
Kellene egy tápegység rajz ha lehet minnél egyszerűbb 30Vdc-ből 5volt és 12volt másfél amperrel.Ha lehet minimális alkatrésszel és ne fűtsön mint a barom mert hűteni nem nagyon lehet olyan helyen ahová kellene.
Ez kipróbálva ! Fűt az mint a disznó.
Más lehetőség? Főleg hogy nekem kell mindkét ágon a másfél amper.
12V-os majd el durrant.
Annak kellene vagy 5 ampert bírnia hozzá nem?
Esetleg egy kimeneti tranyóval kiterjeszted a terhelhetőséget, és ekkor már elég is egy 500mA-es stabkocka.
Ez eddig oké de 30Vdc-t kap és nagyon tudnak tőle melegedni.Erre kellene egy megoldás.
Esetleg elé még egy 18V-os kocka, vagy kétutas kétütemű egyenirányító helyett (graetz), soros diódást használsz.
Azt hogy gondolod mutasd léccike.
23V a trafófesz.
ekkor Umax kerül a kimenetre 23AC esetén 16.26V Umax. Vagyis egyutas terheletlen csúcs egyenirányító kimenetén ~16V fog megjelenni.
Kövezzetek meg, ha tévedek
bocs elfelejtettem jpegbe tömöríteni...
A kimeneti feszültséged ~ Umax- AU lesz. (terhelés és kapacitás függő). A=delta
Hello! LM 317-el próbáltad már? Talán az nem fog annyira fűteni és a másfél ampert is bírja. Árba kicsit drágább, de nem vészes.
Sztem az is ugyanúgy fűteni fog.A lényeg,hogy a stabilizátor beneneti feszültsége ne legyen sokkal magasabb a kimeneti fesznél.A 78-as sorozatnál ez kb.3-4 volt úgy tudom.A veszteségi teljesítmény(ami hővé alakul)az a fesz.különbség szorozva a tehelő áram.Tehát ha 12 volt a kimenőfesz,a bemenő meg 30,a kimenő áram meg 1,5A,akkor az 27 wattot jelent.A lényeg:minél alacsonyabban tartani a bemenő feszt(trafótekerés?),vagy kapcsolóüzemű táp.
Na igen, talán még a DC-DC átalakítot lehetne megpróbálni, vagy talán ellenállásokból fesz. osztó, de gondolom az id fűt, mint állat, vagy mégse?!
Viszont 3V-nál nem lehet kisebb különbség!
Van már olyan tipus aminél elég 0,5 V különbség is
Itt egy példa rá. Persze van több féle is.
A 78-as sorozatnál a bemenő fesznek 3-4 volttal magasabbnak kell lennie a kimenő fesznél,minimum,ezt akartam mondani.Egyébként vannak olyan stab ic-k,amelyeknél ez az érték alacsonyabb(low drop out típusok).Így kisebb a veszteség is.Ha ellenállásokból csinálsz fesz osztót azzal csak hátrébb vagy,mert ugyanúgy fűt majd,és még stabil sem lesz a kimenete.Sztem a szekunder tekercs feszültségét kellene csökkenteni.Gyári szabályozható tápokban is ezt csinálják átkapcsolással.
Hy!
Ha van egy kétkivezetéses trafóm, és az egyenirányított feszt két sorbakötött kondira kötöm, akkor az nem lesz olyan, mint a háromkivezetéses trafó? szóval a kondik közepén lenne a gnd, és a szekunder fesz x gyök kettő, osztva kettővel lenne, a + fele, a a másik fele pedig a negatív! vagy teljesen rosszak a feltételezéseim? csak így elgondolkodtam rajta, hogy ez így működne-e...
maradjunk annyiban, hogy ez így nem működne... Két teljesen egyforma kondinál terheletlenül a kapocsfesz fele jelenne meg, de az egyik ág terhelésére ez folyton elmászik.... nem lehet így használni!
Bocsika de melóztam nem bírtam ide benézni.
Az a fő probléma hogy ez egy kiöntött toroid amihez nem lenne egyszerű hozzányúlni és tekercselni. Valami olyasmi megoldás kell ami az egyen 30 vagy váltó 23V-ból csinál nekem 12V és 5V 1,5A-t.
hi
Bocsi Dióda hogy belerondítok a topicodba, de erre a kérdésemre nem válaszolt még senki, A csatolt képen egy egyutas egyenírányítás látható, Egy szaki által igy van megoldva egy erősítő tápja. Kérdés: mennyire rosz megoldás ez??? Nagyon zugna-bugna egy jobb erőssítővel? A következő kérdésem. Ha igy egyenirányítanék 27V AC-t akkor lenne 38V DC-m Ide betehetek egy 40V-os 10000µF-os kondit?
Még egy kérdésem lenne:
Szeretnék egy olyan 12V egyent, ami 10 A-t bír! (Ez egy 12Vos akkutöltő tápegysége lenne, ami elvileg gépkocsiakkuról működik, és 5Arel tölt) szóval akkor kell egy 9Vos trafó, és ha 10 A-t kell bírnia, akkor P=UxI -> szóval 9x10=90, akkor 100VA-es trafó elég hozzá? A tápegységben pedig egy 10000uFos kondi kell kb.? Jól számolok, vagy rosszul gondolom az egészet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |