Fórum témák
» Több friss téma |
A 7805 adatlapjáról van egy kép mellékelve. Kerámia kondikat szokás használni hozzá, persze előtte egyenirányítani kell. Az 1,5A azt jelenti, hogy max annyit tud leadni, nagyobb terhelésnél tönkremegy. Ha kisebb a terhelés akkor nincs gond.
A hűtőbordásra tapasztalat hiányába azt tudom javasolni, hogy valami ILYESMIT próbálj először, aztán ha nagyon forrósodik akkor cserélni kell nagyobbra, csak a szigetelésre figyelj!
Akkumulátorról van szó. Csak nem lesz baja az IC nek? 400-600 A!!! NEM gyerekjáték! 6 V 400-600 A ( nem mA ) van szigetelőm az elég vagy tegyek közé hő álló gépzsírt is?
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
Valami nagyon zavaros. Azt írtam telefont akarsz tölteni ami gyárilag 1A-t kap a gyári töltőn. Arra teljesen rendben van. A hordozható zene dokkoló pedig nem vesz fel ekkora áramot. Akkor most mi is a 600A???
6V 400-600A ból kell csinálni az IC nek az 5 voltot. Targonca akuról van szó 150- 200 A es egy cella 24 cella van benne, és ebből le fogok 3 cellát! Azaz 6 V de 400-600 A mert tud teljesíteni a 3 cella munka közben. A kérdés csak annyi hogy az IC ekkora teljesítmény vissza tud fogni?
Tehát ha jól értem nagy teljesítményű akkuról akarsz zenét és telefont tölteni. Így már oké a dolog. A 600A itt jelenti, hogy az akku annyit tud ha kell, de ha kisebb a terhelés akkor nincs gond.
Elég a sima szigetelés a hűtőborda és az IC közé. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a 6V-ból megcsinálja az 5V-ot. Lehet szükség lesz valami trükkre, feszültségtöbbszöröző vagy több cella sora kötése, ha kell diódákon keresztül, hogy csak a te töltőd számára legyenek sorban.
Használhatok több cellát is az akuból! Csak azért gondoltam a 6 V ra mert az van a leg közelebb az 5 V hoz és mivel ez csak fesz szabályzó így azt gondoltam hogy elég a 6 V de ha több kell akkor az nem gond! Van 24 cella. Akkor próbáljam meg 8 Voltról indítani?
Low drop stabilizator ic a bemenetre pedig kell egy biztosíték.
Sziasztok!
Vettem egy ilyen Bővebben: Link DC-DC konvertert. Nemrég meg is jött a postával. Mivel csak terheléssel működik gondoltam kötök rá egy PC ventit. Tápfeszültség 5V volt és ebből szerettem volna 12V körüli értéket előállítani. Összekötés, eredmény: 4,86-4,95V akár hova tekerem a potit nem változik. Kipróbáltam ugyan így egy kis izzóval, szintén 4,86-4,95V akár hova tekerem a potit. Szóval bármit csinálok nem működik. Mivel nem egy túl bonyolult kapcsolás gondolom döglött az IC, viszont érdekel hogy találkozott-e már valaki hasonló jelenséggel? Illetve mit tudnék még megpróbálni? üdv! A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
Csak tipp...Milyen ventit kötöttél rá? Ha valami kisebbet, akkor lehet nagyon kicsi a terhelés. Próbálj inkább egy 12V 21W index izzót. Az adatlap szerint 5V bemenőnél már kéne 12V kimenőnek lennie, persze az 5V-os tápnak is kell bírnia a terhelést.
Először én is erre gondoltam, ezért tettem rá egy izzót a venti helyett. Az kb. 7-800mA-es, itt azért pedig már illene működnie a konverternek... De ezek szerint egy hibásat fogtam ki.
A konverter IC nem indul be, ezert nincs meg a kimeno feszultseged.
Igen, hiszen a kimeneten kizárólag a bemenő feszültség mérhető, mínusz ami esik a tekercsen és a schottky-n. Annyi pozitívum hogy még tudok írni az eladónak, nem értékeltem a vételt, hátha küld másikat.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
Üdv mindenkinek!
Sürgős segítséget kérek :12 V 2 A stabil kimenet 10-14.4 V bemenő feszültségből .Ilyen működő kapcsolásra lenne szükségem .Tranzisztor , IC (pl:34063) PIC ,ATMEGA , lényeg,hogy üzembiztos legyen mert későbbi javítás módosítás nehezen megoldható, Köszönöm.
Sziasztok!
Valaki tudna nekem linkelni/csinálni egy olyan kapcsolást ami 7,4V-ból 10V-ot csinál? 7,4V-os 2db 18650-es aksi adná (többnek nemigazán van hely) és egy teljesítmény LED lenne meghajtva vele. Tehát 1,1A-t tudnia kellene. Nem utolsó szempont a súly és a méret sem, de inkább legyen kicsit nagyobb de egyszerűbb. (és persze megbízható, na meg persze ne túl drága mivel nem csak 1 db kellene belőle)
Szia!
Kösd sorba az akkumulátoraidat és így lesz 15V-od, amit azután egy alkalmas LED-meghajtó segítségével rákötheted a 10W-os fényforrásodra. A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
Khm. A 18650 csak 3,7V - a kettő összesen 7,4V.
Rajz is van, ki is számolhatod: Bővebben: Link
A 34063-al az a gond, hogy csak 1,5A-t bír. Ide meg több kellene.
Meg lehet toldani egy tranzisztorral, az adatlapban van is példa.
Ez baj. Akkor marad a step up megoldás.
Ez viszonylag egyszerűnek tűnik. De amit nem látok rajta(lehet csak én vagyok vak) hogy milyen IC az alapja?
És még egy kérdés ezzel kapcsolatban: A kapcsolási rajz jobb alsó sarkában lévő kapcsolás egy áramkorlát?
Oda van írva nagy betűkkel: MC 34063 az IC
![]() A jobb alsó részlet meg filter, azaz szűrő (alá is írták ![]()
Szia!
Poe megoldásomra ez tökéletes volna. (step down) Külső tranzisztorral meddig terhelhető ez a táp?
Ez ugyebár már a külső tranzisztortól függ. Az adatlap 8. oldalán van a példa. Bővebben: Link
Persze a diódát is az áramhoz kell választani!
Megint problémába ütköztem...
A progi szépen kiszámolt mindent. De olyan értékeket is dobott amilyen alkatrészek nincsenek. http://kepfeltoltes.hu/130906/1264503069step_up1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg A képen pirossal van karikázva ez a két kondi és egy induktivitás. Kérdésem hogy ezeket mivel lehet helyettesíteni? A másik a 2 zölddel karikázott, ezeknél meg nincs mértékegység. Az ellenállás gondolom K-s. És a kondi? uF? pF?
A zöldek: 180 Ohm (nem kilohm) és 100 uF.
A pirosak: C0 lehet 330 uF, a CT lehet 120 pF és 22 pF párhuzamosan, olyanok kaphatók. A 7,32 uH-t meg megtekered, de lehet nagyobb érték is (ott volt a rajz fölött hogy Lmin), mondjuk 10 uH, olyan talán van ![]() Vagy veszel egy közepes fazékmagot, az AL érték alapján (rá szokott írva lenni, túl nagy ne legyen, és légréses mag legyen), ki lehet számolni, hány menet legyen. Mellékelek egy segedelmet. A huzalátmérőt is ki lehet számolni vele. Arra figyelj, hogy érdemes több vékonyabb szigetelt szálból összerakni a huzalt, a skin-effektus csökkentése miatt. Update: Lomexben van 10 uH-is (10uHy 2.1A 0.043R 10% RAD RLB0912-100KL (BOU) 9.5x12mm RM 5.0mm [55-00-57]) A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
A jelzés nélküli R Ohmban(180 Ohm), az elektrolit kondi µF-ban (100mikroFarad), a többi értéket jól meg kell közelíteni (a legközelebbi szabványos érték, vagy több darabból összerakni).BIG nagyobb sebességű volt
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Az induktivitás, az egyik leglényegesebb érték, azzal nincs probléma, olyanra tekered, amilyenre akarod. Kiszámolod az ehhez az értékhez tartozó menetszámot, megtekered a tekercset, és megméred. Ha eltaláltad örülsz, ha nem korrigálod a menetszámot, és újra mérsz. (szükséges hozzá műszer, ha nincs, akkor bízol a szerencsédben).
A másik kritikus alkatrész, a Ct kondenzátor, ezt több darab párhuzamos kapcsolásával összerakhatod. Nem árt ezt is mérni. A 180 (ohm) gondolom nem okoz gondot, Bővebben: Link Ahogy bemeneten a 100 µF kondi sem, de a megfelelő feszültség tűrésre ügyelj. A kimeneten levő Co kondi is elektrolit kondi, elvileg ennek is pontosnak kellene lennie, de mivel az elektrolit kondenzátorok érték tűrése amúgy is nagy, ide bátran tehetsz 330 µF os, a kimeneti feszültségnek megfelelő kondit. Ebbe a pozícióba azért a kapcsoló frekvencia miatt érdemes low ESR kondit tenni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |