Fórum témák
» Több friss téma |
A 7805 adatlapjáról van egy kép mellékelve. Kerámia kondikat szokás használni hozzá, persze előtte egyenirányítani kell. Az 1,5A azt jelenti, hogy max annyit tud leadni, nagyobb terhelésnél tönkremegy. Ha kisebb a terhelés akkor nincs gond.
A hűtőbordásra tapasztalat hiányába azt tudom javasolni, hogy valami ILYESMIT próbálj először, aztán ha nagyon forrósodik akkor cserélni kell nagyobbra, csak a szigetelésre figyelj!
Akkumulátorról van szó. Csak nem lesz baja az IC nek? 400-600 A!!! NEM gyerekjáték! 6 V 400-600 A ( nem mA ) van szigetelőm az elég vagy tegyek közé hő álló gépzsírt is?
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
Valami nagyon zavaros. Azt írtam telefont akarsz tölteni ami gyárilag 1A-t kap a gyári töltőn. Arra teljesen rendben van. A hordozható zene dokkoló pedig nem vesz fel ekkora áramot. Akkor most mi is a 600A???
6V 400-600A ból kell csinálni az IC nek az 5 voltot. Targonca akuról van szó 150- 200 A es egy cella 24 cella van benne, és ebből le fogok 3 cellát! Azaz 6 V de 400-600 A mert tud teljesíteni a 3 cella munka közben. A kérdés csak annyi hogy az IC ekkora teljesítmény vissza tud fogni?
Tehát ha jól értem nagy teljesítményű akkuról akarsz zenét és telefont tölteni. Így már oké a dolog. A 600A itt jelenti, hogy az akku annyit tud ha kell, de ha kisebb a terhelés akkor nincs gond.
Elég a sima szigetelés a hűtőborda és az IC közé. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a 6V-ból megcsinálja az 5V-ot. Lehet szükség lesz valami trükkre, feszültségtöbbszöröző vagy több cella sora kötése, ha kell diódákon keresztül, hogy csak a te töltőd számára legyenek sorban.
Használhatok több cellát is az akuból! Csak azért gondoltam a 6 V ra mert az van a leg közelebb az 5 V hoz és mivel ez csak fesz szabályzó így azt gondoltam hogy elég a 6 V de ha több kell akkor az nem gond! Van 24 cella. Akkor próbáljam meg 8 Voltról indítani?
Low drop stabilizator ic a bemenetre pedig kell egy biztosíték.
Sziasztok!
Vettem egy ilyen Bővebben: Link DC-DC konvertert. Nemrég meg is jött a postával. Mivel csak terheléssel működik gondoltam kötök rá egy PC ventit. Tápfeszültség 5V volt és ebből szerettem volna 12V körüli értéket előállítani. Összekötés, eredmény: 4,86-4,95V akár hova tekerem a potit nem változik. Kipróbáltam ugyan így egy kis izzóval, szintén 4,86-4,95V akár hova tekerem a potit. Szóval bármit csinálok nem működik. Mivel nem egy túl bonyolult kapcsolás gondolom döglött az IC, viszont érdekel hogy találkozott-e már valaki hasonló jelenséggel? Illetve mit tudnék még megpróbálni? üdv! A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
Csak tipp...Milyen ventit kötöttél rá? Ha valami kisebbet, akkor lehet nagyon kicsi a terhelés. Próbálj inkább egy 12V 21W index izzót. Az adatlap szerint 5V bemenőnél már kéne 12V kimenőnek lennie, persze az 5V-os tápnak is kell bírnia a terhelést.
Először én is erre gondoltam, ezért tettem rá egy izzót a venti helyett. Az kb. 7-800mA-es, itt azért pedig már illene működnie a konverternek... De ezek szerint egy hibásat fogtam ki.
A konverter IC nem indul be, ezert nincs meg a kimeno feszultseged.
Igen, hiszen a kimeneten kizárólag a bemenő feszültség mérhető, mínusz ami esik a tekercsen és a schottky-n. Annyi pozitívum hogy még tudok írni az eladónak, nem értékeltem a vételt, hátha küld másikat.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
Üdv mindenkinek!
Sürgős segítséget kérek :12 V 2 A stabil kimenet 10-14.4 V bemenő feszültségből .Ilyen működő kapcsolásra lenne szükségem .Tranzisztor , IC (pl:34063) PIC ,ATMEGA , lényeg,hogy üzembiztos legyen mert későbbi javítás módosítás nehezen megoldható, Köszönöm.
Sziasztok!
Valaki tudna nekem linkelni/csinálni egy olyan kapcsolást ami 7,4V-ból 10V-ot csinál? 7,4V-os 2db 18650-es aksi adná (többnek nemigazán van hely) és egy teljesítmény LED lenne meghajtva vele. Tehát 1,1A-t tudnia kellene. Nem utolsó szempont a súly és a méret sem, de inkább legyen kicsit nagyobb de egyszerűbb. (és persze megbízható, na meg persze ne túl drága mivel nem csak 1 db kellene belőle)
Szia!
Kösd sorba az akkumulátoraidat és így lesz 15V-od, amit azután egy alkalmas LED-meghajtó segítségével rákötheted a 10W-os fényforrásodra. A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
Khm. A 18650 csak 3,7V - a kettő összesen 7,4V.
Rajz is van, ki is számolhatod: Bővebben: Link
A 34063-al az a gond, hogy csak 1,5A-t bír. Ide meg több kellene.
Meg lehet toldani egy tranzisztorral, az adatlapban van is példa.
Ez baj. Akkor marad a step up megoldás.
Ez viszonylag egyszerűnek tűnik. De amit nem látok rajta(lehet csak én vagyok vak) hogy milyen IC az alapja?
És még egy kérdés ezzel kapcsolatban: A kapcsolási rajz jobb alsó sarkában lévő kapcsolás egy áramkorlát?
Oda van írva nagy betűkkel: MC 34063 az IC
A jobb alsó részlet meg filter, azaz szűrő (alá is írták ), nem áramkorlát. A kimeneti feszültséget simítja.
Szia!
Poe megoldásomra ez tökéletes volna. (step down) Külső tranzisztorral meddig terhelhető ez a táp?
Ez ugyebár már a külső tranzisztortól függ. Az adatlap 8. oldalán van a példa. Bővebben: Link
Persze a diódát is az áramhoz kell választani!
Megint problémába ütköztem...
A progi szépen kiszámolt mindent. De olyan értékeket is dobott amilyen alkatrészek nincsenek. http://kepfeltoltes.hu/130906/1264503069step_up1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg A képen pirossal van karikázva ez a két kondi és egy induktivitás. Kérdésem hogy ezeket mivel lehet helyettesíteni? A másik a 2 zölddel karikázott, ezeknél meg nincs mértékegység. Az ellenállás gondolom K-s. És a kondi? uF? pF?
A zöldek: 180 Ohm (nem kilohm) és 100 uF.
A pirosak: C0 lehet 330 uF, a CT lehet 120 pF és 22 pF párhuzamosan, olyanok kaphatók. A 7,32 uH-t meg megtekered, de lehet nagyobb érték is (ott volt a rajz fölött hogy Lmin), mondjuk 10 uH, olyan talán van Vagy veszel egy közepes fazékmagot, az AL érték alapján (rá szokott írva lenni, túl nagy ne legyen, és légréses mag legyen), ki lehet számolni, hány menet legyen. Mellékelek egy segedelmet. A huzalátmérőt is ki lehet számolni vele. Arra figyelj, hogy érdemes több vékonyabb szigetelt szálból összerakni a huzalt, a skin-effektus csökkentése miatt. Update: Lomexben van 10 uH-is (10uHy 2.1A 0.043R 10% RAD RLB0912-100KL (BOU) 9.5x12mm RM 5.0mm [55-00-57]) A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
A jelzés nélküli R Ohmban(180 Ohm), az elektrolit kondi µF-ban (100mikroFarad), a többi értéket jól meg kell közelíteni (a legközelebbi szabványos érték, vagy több darabból összerakni).BIG nagyobb sebességű volt
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Az induktivitás, az egyik leglényegesebb érték, azzal nincs probléma, olyanra tekered, amilyenre akarod. Kiszámolod az ehhez az értékhez tartozó menetszámot, megtekered a tekercset, és megméred. Ha eltaláltad örülsz, ha nem korrigálod a menetszámot, és újra mérsz. (szükséges hozzá műszer, ha nincs, akkor bízol a szerencsédben).
A másik kritikus alkatrész, a Ct kondenzátor, ezt több darab párhuzamos kapcsolásával összerakhatod. Nem árt ezt is mérni. A 180 (ohm) gondolom nem okoz gondot, Bővebben: Link Ahogy bemeneten a 100 µF kondi sem, de a megfelelő feszültség tűrésre ügyelj. A kimeneten levő Co kondi is elektrolit kondi, elvileg ennek is pontosnak kellene lennie, de mivel az elektrolit kondenzátorok érték tűrése amúgy is nagy, ide bátran tehetsz 330 µF os, a kimeneti feszültségnek megfelelő kondit. Ebbe a pozícióba azért a kapcsoló frekvencia miatt érdemes low ESR kondit tenni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |