Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   189 / 254
(#) sooty válasza baloghvl hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Reméljük olyan kollégák is írnak majd cikket, mint a legutóbb ki mit építettbe feltett mátrixóra fejlesztője.
(#) baloghvl válasza sooty hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Akár kissé kibővítené és máris időjárás állomás lenne.
(#) baloghvl válasza baloghvl hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

Amúgy miért nem lehet a csövek anódjait FET-el kapcsoltatni?
(#) Pali79 válasza baloghvl hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

Tranzisztorokkal van kapcsolva, az miért nem jó?
(#) granpa válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

A FET is tranzisztor, akárcsak a BJT
(#) Pali79 válasza granpa hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

Annál inkább nem értem a kérdést!
(#) baloghvl válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

Szerintem FET-ből elég lenne 1db csövenként és ellenálásból is kevesebb kellene.
A FET-nek kicsi Gate áram kell.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
(#) baloghvl válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

Veled jól lehet vitatkozni!
(#) baloghvl válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

Én csak kérdeztem, nem vitatkozni szeretnék!

Azt hittem ebben a topicban csak az oldalon lévő MULE v2 óráról van szó, így én is erről kérdeznék. Az anódokat kapcsoló tranzisztorpárok helyett képzelnék el FET-et.
(#) havranarpi hozzászólása Szept 7, 2013 /

Sziasztok!
elkezdtem építeni a Mule2-es órát.
az lenne a kérdésem ,hogy a kettőspontot helyettesítő Glimet ,hogyan lehet a legszebben feltenni?
Vagyis nekem ha csak csupaszon oda van forrasztva ronda.
Milyen módon szokták feltenni?
(#) Csupasz válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Szia
Szigetelőcsövet húztam mindkét lábára, és pl.a HEStore-ban kapható műanyag távtartó, aminek a belsejében kényelmesen elfér.
(#) Pali79 válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Ha 2 méterről nézed már nem is látszanak a lábak.
(#) pucuka válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 7, 2013 / 1

Az ilyen esetekre régi volt főnököm mondása után szabadon: Árpika, ügyeskedjen.
(#) havranarpi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Meg is mutatom a mai munkámat.
Eddig volt egy TOm025-ös órám ,de nem igazán szerettem.Főként a pontatlansága és "semmIt" tudása miatt(Kérem senki se vegye magára).Ezért belekezdtem egy jóval nagyobb volumenű projektbe.Alapnak éreztem a DCF-et mert nem akartam álítgatni ha esetleg pontatlan lenne.Végül a Mule2-re esett a választás.A TOm025-öt szétdobtam ami menthető volt áttermeltem bele.Idáig jutottam a mai nap.Jövő héten megveszem a többit is.Mához 1 hétre szeretném ketyegni látni.A Panelért köszönet H2opok kolegának.A Glimmekre 6 ötlet született végül ezt választottam.Egyik lábra vékony fekete zsugor és végül mind a kettő pirosban.Így legalább megy az izzószínhez.
Azt még szeretném megkérdezni ,hogy miért van a csövek hátulján 1 máshol pedig 2 "kupak"?
(#) kisgeri válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Szép munka! (Nekem a piros zsugor nem tetszik, maradtam volna a feketénél.) Azoka "kupakok" a getter. Szemmel láthatólag is másfajták, lehet amabból kettő is kellett bele. De nagyobb csőben láttam már, hogy ugyanolyan fajtából is vagy 2 vagy 4 volt benne. Ez köti meg a csőben esetleg bennmaradt vízgőzt, oxigént stb.
(#) havranarpi válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

A katódmérgezést 180V-on anódellenállás nélkül tudom javítani?
(#) kisgeri válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Nem, ellenállás mindenképp kell elé. Pár hozzászólással előbb leírtam hogyan kell. Ha ellenállás nélkül kötöd rá, a gáz egyre jobban vezet, akár rövidzárba is átmehet, és tönkremegy a cső. Korlátozni kell az áramot.
(#) baloghvl válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Ezek "lemosott" csövek?

A piros zsugorcső nekem sem jön be. Én is gondolkodtam már a glimmeken, hogyan kéne odarakni őket. Én fém csőbe teszem majd, esetleg visszahúzórugóba.
(#) havranarpi válasza baloghvl hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Igen le lettek mosva.

Z 570m típusúak?

Remélem kapunk majd képeket ha elkészül, addig nem is dicsérem! Nehogy elbízd magad!

Pontosan Z573M típusok.
Azért a para ott van ,hogy bármit elköthetek ,de inkább 2* mérek és utána indítok

Akkor külön glim helyett használhatod a DP-t.

Néztem már ,de jobban tetszett ha a csövön kívül villog még valami.
(#) kocsgab002 hozzászólása Szept 7, 2013 /

Sziasztok.
Megint portalanítottam a polcon, így összeálltak egy csoportképre.

DSC_1208.jpg

(#) kisgeri válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Jó látvány néha "összeborítani" mindet egy helyre

Ahogy nézem nem nagyon fog villogni, vagy csak én nem látom jól.
(#) iday hozzászólása Szept 7, 2013 /

Hali!

Mule v2 óra megépítéséhez kezdtem, már beszerezte minden alkatrészt, a nyákokat is megcsináltam.
Viszont csövekből LC-531 típusukat tudtam szerezni.
A problémám az anód ellenállások kiszámítása.

LC-531.pdf

(#) Atosz90 válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Kaqkk-al mi a multiplex nélküli megoldást javasolnánk, mi már terveztünk, és megépítettük, több darab is műxik, csak az a fránya cikk nem akaródzik befejeződni.
(#) sooty válasza Atosz90 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Önmagában a multiplexelés és a mutiplexeletlenség nem igazán dönti el, hogy melyik kapcsolást válassza az ember, az ár, a megvalósított funkciók, a dokumentáltság legalább annyira fontosak. Kis csöveknél a multiplexelés gazdaságos és semmilyen hátránnyal nem jár. Sajnos a multiplexelés sajátja, hogy azonos fényerő eléréséhez nagyobb anódáramot (kisebb anódellenállást) kell használni. A nagy csöveknél a megemelt anódáram miatt nem tudunk multiplexelni, mert meghaladhatja a meghajtó 74141 által kezelhető mértéket. A rosszul megválasztott multiplex frekvencia esetén a nagyobb csövek hajlamosabbak a fütyülésre (bár én a mule v2 esetben z566m-ekkel se hallottam fütyülést és a fényereje is megfelelő volt.) A csövek élettartamát tekintve a multiplexelésnél (ha az anódáramot nem lőjük túl és megelégszünk a névleges érték által elérhető fényerővel) mivel 1 cső csak 1/6 ideig működik, növekszik (!) az élettartam.
(#) Pali79 válasza iday hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Az eredeti leírásban 10k 2W érték van a Z573 csövekhez. Ahogy néztem nincs sok különbség a te csöveidhez képest. Szerintem használható.
Következő: »»   189 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem