Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Reméljük olyan kollégák is írnak majd cikket, mint a legutóbb ki mit építettbe feltett mátrixóra fejlesztője.
Akár kissé kibővítené és máris időjárás állomás lenne.
Amúgy miért nem lehet a csövek anódjait FET-el kapcsoltatni?
Tranzisztorokkal van kapcsolva, az miért nem jó?
Szerintem FET-ből elég lenne 1db csövenként és ellenálásból is kevesebb kellene.
A FET-nek kicsi Gate áram kell. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Veled jól lehet vitatkozni!
Én csak kérdeztem, nem vitatkozni szeretnék!
Azt hittem ebben a topicban csak az oldalon lévő MULE v2 óráról van szó, így én is erről kérdeznék. Az anódokat kapcsoló tranzisztorpárok helyett képzelnék el FET-et.
Sziasztok!
elkezdtem építeni a Mule2-es órát. az lenne a kérdésem ,hogy a kettőspontot helyettesítő Glimet ,hogyan lehet a legszebben feltenni? Vagyis nekem ha csak csupaszon oda van forrasztva ronda. Milyen módon szokták feltenni?
Szia
Szigetelőcsövet húztam mindkét lábára, és pl.a HEStore-ban kapható műanyag távtartó, aminek a belsejében kényelmesen elfér.
Ha 2 méterről nézed már nem is látszanak a lábak.
Az ilyen esetekre régi volt főnököm mondása után szabadon: Árpika, ügyeskedjen.
Meg is mutatom a mai munkámat.
Eddig volt egy TOm025-ös órám ,de nem igazán szerettem.Főként a pontatlansága és "semmIt" tudása miatt(Kérem senki se vegye magára).Ezért belekezdtem egy jóval nagyobb volumenű projektbe.Alapnak éreztem a DCF-et mert nem akartam álítgatni ha esetleg pontatlan lenne.Végül a Mule2-re esett a választás.A TOm025-öt szétdobtam ami menthető volt áttermeltem bele.Idáig jutottam a mai nap.Jövő héten megveszem a többit is.Mához 1 hétre szeretném ketyegni látni.A Panelért köszönet H2opok kolegának.A Glimmekre 6 ötlet született végül ezt választottam.Egyik lábra vékony fekete zsugor és végül mind a kettő pirosban.Így legalább megy az izzószínhez. Azt még szeretném megkérdezni ,hogy miért van a csövek hátulján 1 máshol pedig 2 "kupak"?
Szép munka! (Nekem a piros zsugor nem tetszik, maradtam volna a feketénél.) Azoka "kupakok" a getter. Szemmel láthatólag is másfajták, lehet amabból kettő is kellett bele. De nagyobb csőben láttam már, hogy ugyanolyan fajtából is vagy 2 vagy 4 volt benne. Ez köti meg a csőben esetleg bennmaradt vízgőzt, oxigént stb.
A katódmérgezést 180V-on anódellenállás nélkül tudom javítani?
Nem, ellenállás mindenképp kell elé. Pár hozzászólással előbb leírtam hogyan kell. Ha ellenállás nélkül kötöd rá, a gáz egyre jobban vezet, akár rövidzárba is átmehet, és tönkremegy a cső. Korlátozni kell az áramot.
Ezek "lemosott" csövek?
A piros zsugorcső nekem sem jön be. Én is gondolkodtam már a glimmeken, hogyan kéne odarakni őket. Én fém csőbe teszem majd, esetleg visszahúzórugóba.
Igen le lettek mosva.
Z 570m típusúak?
Remélem kapunk majd képeket ha elkészül, addig nem is dicsérem! Nehogy elbízd magad!
Pontosan Z573M típusok.
Azért a para ott van ,hogy bármit elköthetek ,de inkább 2* mérek és utána indítok
Akkor külön glim helyett használhatod a DP-t.
Néztem már ,de jobban tetszett ha a csövön kívül villog még valami.
Sziasztok.
Megint portalanítottam a polcon, így összeálltak egy csoportképre.
Jó látvány néha "összeborítani" mindet egy helyre
Ahogy nézem nem nagyon fog villogni, vagy csak én nem látom jól.
Hali!
Mule v2 óra megépítéséhez kezdtem, már beszerezte minden alkatrészt, a nyákokat is megcsináltam. Viszont csövekből LC-531 típusukat tudtam szerezni. A problémám az anód ellenállások kiszámítása.
Kaqkk-al mi a multiplex nélküli megoldást javasolnánk, mi már terveztünk, és megépítettük, több darab is műxik, csak az a fránya cikk nem akaródzik befejeződni.
Önmagában a multiplexelés és a mutiplexeletlenség nem igazán dönti el, hogy melyik kapcsolást válassza az ember, az ár, a megvalósított funkciók, a dokumentáltság legalább annyira fontosak. Kis csöveknél a multiplexelés gazdaságos és semmilyen hátránnyal nem jár. Sajnos a multiplexelés sajátja, hogy azonos fényerő eléréséhez nagyobb anódáramot (kisebb anódellenállást) kell használni. A nagy csöveknél a megemelt anódáram miatt nem tudunk multiplexelni, mert meghaladhatja a meghajtó 74141 által kezelhető mértéket. A rosszul megválasztott multiplex frekvencia esetén a nagyobb csövek hajlamosabbak a fütyülésre (bár én a mule v2 esetben z566m-ekkel se hallottam fütyülést és a fényereje is megfelelő volt.) A csövek élettartamát tekintve a multiplexelésnél (ha az anódáramot nem lőjük túl és megelégszünk a névleges érték által elérhető fényerővel) mivel 1 cső csak 1/6 ideig működik, növekszik (!) az élettartam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |