Fórum témák
» Több friss téma |
De.
Ezért javasoltam a ~8 cm-t... Az kb. 1/4 hullámhossz.
Az antenna mérete minden típusnál "játszik". Csak úgy 20 MHz alatt nem mindig tudsz akkora méretű antennát használni, mint amilyenre szükség lenne. Ettől a frekvenciától lefelé "játszik" a minél hosszabb, annál jobb elv.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
Sziasztok!
Pápától 2km-re lakom,ahonnan a mindigtv vevőhöz egy triax 343-as antennát szereltem ki árbocra,Kab-hegy felé forgatva.Kitűnő is. A helyi Pápa Tv is átállt digitálisra,amit szeretnék nézni,csakhogy 180°-kal van Kab-hegynek és így alig jön be valami belőle,mivel pont hátulról jön a jel az antennára..... Ha felteszek egy kisebb antennát Pápa felé,lehet közösíteni a 2 jelet,és egy kábelen lehozni,hogy mindegyik jó legyen,és ne zavarják egymást?Nem tudom nagyon messze tenni egymástól a 2 antennát,max. 50cm lenne a kettő közt függőlegesen( ennyit enged az árboc),illetve pont háttal lennének egymásnak.Külön kábelen hozzam be mindkettőt,és a padláson kössem össze,vagy minél közelebb az antennákhoz? Előre is köszi!!!!!
Szia!
Igen, lehet két antennát közösíteni. Végy egy kapcsolós közösítőt, amit átkapcsolsz, ha a helyi tévét akarod nézni. Ezen kívül megpróbálhatod az egyszerű splitter-es összegzőt is, de így jelveszteséged lesz. A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
Köszi!
Kapcsolgatni nem szeretnék,marad a splitter. Figyelni kell valamire?Frekvencia,vagy ilyesmi?
Van távirányítós elosztó is. A splitter-nél a drágább, nagyobb méretű példányok jobbak.
Ha van elfekvőben régi közösítőszűrőd (Gelka gyártott ilyeneket) az is jó lehet, csak legalább 3-4 csatornányi távolság legyen a két adó között. Ha jól emlékszem 2-3dB-t csillapít.
Írtam egy hsz-t a DVBT-s topikba, az is megoldás lehet a problémádra.
Létezik néhol egy frekvenciás becsatoló szűrő , de sajnos zavart is bevihet főleg hátulról .
Esetleg át kell keverni , de vhf-en csak olyan beltéri jó aminél mindent lehet kézzel állítani (Sávszél , freki ). Vagy antenna forgató , de bőven 10000 Ft felett láttam.
Sziasztok,
Egy kábeltv-dvb-t antenna átkapcsolóra lenne szükségem. VAlaki csinált már ilyet? Tulajdonképp, amivel az analóg kábeltv és a földfelszíni dvb-t adás között tudok kapcsolni, kábel cserélgetések nélkül. Lehet amúgy kapni- http://antennabolt.superwebaruhaz.hu/kezi-atkapcsolo-dvb-t-kabeltv-...119837 " target="_blank" rel="nofollow" >antenna kapcsoló -, de hátha olcsóbban megtudnám én csinálni.
Hello!
Ennél is olcsóbban?
Postával kb ugyanott vagyok
![]() ![]()
Azzal a problémával állok szemben, hogy 2^n számú UHF sávú tv-antennát hogy lehet összestackelni, különös tekintettel a megfelelő impedanciájú illesztésre. Lehet szó Yagi- és lepkeantennákról is.
(Célterület: a szabadkai tv-adó vétele Dunaújvárosból)
Ebből megtudhatod. Bármit is szeretnél.
![]()
Jobban jársz ha felteszel egy nagy nyereségű (20-30 elemes) yagit az adott frekire, és teszel rá egy erősítőt.
Azért arra készülj fel, hogy nem lesz egyszerű dolgod. Sem a szabadkai, sem dunaújvárosi telephelyednek nincs nagy tengerszint feletti magassága. Egy ekkora távolság, már rég túl van az optikai látóhatáron, és az UHF sáv frekvenciái sem igazán követik a földgörbületet. Ekkora távolság esetén odacipelhetnéd valamelyik magyarországi 500 m -nél magasabb hegyet, vagy ami ezzel egyenértékű, építhetnél egy ekkora tornyot. Azonban ez is csak akkor lenne megoldás, ha A szabadkai adó frekvenciája Magyarországon nem lenne használva. Nem néztem pontosan utána, de szinte biztos, hogy használva van, mert akkora luxust senki nem engedhet meg magának, hogy egy frekvenciát csak egy felhasználó használjon.
A szabadkai TV adó térereje ekkora távolságban már olyan kicsi, hogy már nem okoz zavarást mondjuk egy dunaújvárosi helyi adó számára. Ha ez esetleg így lenne, máris semmit sem ér az elképzelésed. De maradjunk a tényleges technikai megoldásnál. Két, vagy több antenna összekötésénél ügyelni kell a fázishelyes összekötésre is, az impedancia illesztésen felül. Ez azonban az antenna panelek fizikai elhelyezésén is múlik. Egy ilyen több antennából álló antenna rendszer (panel) megtervezése egész komoly mérnöki feladat és édeskevés hozzá, ha elolvasod az antenna könyvet. Pl. egy TV adó körsugárzó antenna rendszerének csak a beállítása több napot vesz igénybe, térerősség mérések sorozatával. Persze összeköthetsz két antennát mondjuk egy közösítővel, de az eredmény elég kétséges, és feltehetően drága műszereid sincsenek, hogy megtudjad mit is csináltál. Nembeszélve egy apróka problémáról, hogy minden egyes állításnál meg kell másznod, egy feltehetően nem kis magasságú árbocot, de tekintettel a jelentős magasságra, inkább tornyot. (nomeg építési engedély) Idézet: „Esetleg magyarul? Stackelni a pókerban szoktak. (de ezt is csak félfüllel hallottam)” A Rothammel-könyvben (ami nekem eredetiben van meg) a Speisung gestockter Yagi-Antennen címszónál van egy kis leírás.
Éjszaka be szokott jönni az RTV1 és RTV2 két összestockolt (vagy stackelt) lepkeantenna segítségével, amelyek padlástérben vannak elhelyezve. Néha még az UHF 61-es csatornán lévő RTS2 is vehető. (Mindhárom 1 MW-os teljesítménnyel van kisugározva.) A VHF III-as sávban lévő, s csupán 35 kW-tal sugárzott RTS1 szinte mindig (nappal is) nézhető.
Szia!
Magyarul: közösíteni. Még annyit erről, hogy házi módszerekkel csak a troposzférikus terjedésre számíthatsz a vétel tekintetében, de az meg erőteljesen légköroptika (és időjárás) függvénye A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2013
Idézet: „és teszel rá egy erősítőt.” Milyen erősítőt tegyek fel rá?
Az Anprel SWA sorozata (SWA-3, SWA 3501, SWA6000 stb.) eléggé elterjedt, a lepkeantennákban olyan van és az ára sem vészes. Ezzel a megoldással vesztesz (időt és pénzt is) a legkevesebbet, és nagyobb eséllyel lesz sikered mint a több db közösített antennával.
Miért ajánlgatod az erősítőt, ha nincs elegendő térerősség, akkor erősíteni sincs mit, legfeljebb zajt, vagy zavart. Egy erősítő kifejezetten a levezető tápvonal csillapításának kompenzálására jó, hasznos térerőséggel együtt a zajt is erősíti. Kis térerősségből nagyobb hasznos jelet csak antennák számának (nyereségének) növelésével lehet elérni, erősítővel, ráadásul szélessávú erősítővel nem. Ezt jól látja a fórumtárs.
A vételi hely Pécsen, vagy Dunaújvárosban van? Pécsen lehetséges a vétel, pláne ha valahol a hegyoldalban laksz, de Dunaújvárosban nem valószínű, pláne nem padlástérben elhelyezett antennával, mégha közösítetted is azokat.
Hogy közvetlen átlátás nincs az biztos, Szabadka tszfm 90 m, az adótorony 110 m, Dunaújváros tszfm 100 m, antenna magasság 6 m, de közben vannak nagyjából félúton a borotai dombok, olyan 120 m átlagos magassággal. Ha hozzáveszed a földgörbületet, akkor csak különleges léköri viszonyok esetén lehet szerencséd. A tetőfedő anyagnak is van jelentős csillapítása a szabad levegőhöz képest, ami szintén növeli az átviteli út csillapítását. Konkrét adatok hiányában viszonylag pontos helyzetet nem tudok mondani, de tapasztalatom alapján nem sok esélyed van.
Ne erősíts, amíg nincs kellő jel. Ahogy pucuka is írja. Nem véletlenül tettem be a Rothammel könyvet. Régi, de jó.
![]()
Csak halkan jegyzem meg: Szabadkán semmilyen adó nincs. A legközelebbi Újvidéken (Novi Sad) van. Ez Pécstől 150km, Dunaújvárostól 200km-re van...
http://www.dvbtmap.eu/mapnearest.html Ennyi erővel a Kairói-TV-t is foghatnád... ![]() De műholdon keresztül 9db ingyenes szerb csatornát tudsz fogni... (vagy neten tvzz) A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2013
Kösz a kisegítést, én meg sem néztem a konkrét helyzetet.
Szerintem van Szabadkán adó: Adótorony. Innen szoktam Békés megye közepén hallgatni 92.5 MHz-en az Újvidéki Rádiót, de eléggé fadingos a vétel normális antennával. A tv adóikat pár éve még elég jó minőségben néztem napi szinten, nyáron.
Igazad van, biztos kicsit régi az az .eu -s honlap, de így is gond lehet hogy ott DVB-T2 vel adnak, nálunk pedig sima -T.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |