Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   51 / 96
(#) Robi85 válasza granpa hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Az nem valami sok. Akkor lehet, hogy nem vesződöm vele. Azthittem, hogy van legalább 80VA...
(#) granpa válasza Robi85 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Nem hiszem, hogy annyira jó vasból lenne. A kettő együtt tán tud annyit, bár az üresjárási áramból lehet némi következtetést levonni.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
(#) every hozzászólása Szept 16, 2013 /

Tudnátok abban segíteni, hogy van egy toroid trafóm, de csak 21v/10A és 24v/8 amperes rész van rajta meg sok kisebb ága van amik 10volt körüliek. Nekem meg kellene 50V/10A minimum. Ha a toroidra tekerek rá drótot akkor lesz nekem abból 50V/10A ? És hogy tudom ki számolni, hogy mennyit kell rá tekernem? Köszi!
(#) Tetye válasza every hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Szia!
Abból amit most leírtál az derül ki hogy 400VA-t biztos tud a trafód, de neked legalább 500VA kell az 50V10A-hez. Jó lenne tudni a trafód valódi teljesítményét, vagy legalább hogy a kisebb tekercsek mekkora áram és feszültség leadására képesek mert ebből már lehet számolni. De igen a válasz a kérdésre úgy kell megoldani hogy nagyobbra kell tekerni a trafó sec. oldalát, HA lehet..
(#) every válasza every hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Vagy tekerejem le a vasmagról az összes drótot és csináljam meg csak annyira? Csak hogyan kell kiszámolni?
(#) every válasza Tetye hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

55V/10A és 8V/0.3A kellene 600VA
(#) _vl_ válasza every hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Ha a trafód jelenleg nem tud 600VA-t, akkor szerintem felejtős a történet.
Ha gyári trafó, azaz rendesen össze van rakva, akkor lehet, hogy csak vésővel vagy nitrohigitóval való "kezelés" után tudod letekerni a szekundert - egyúttal el is pusztítva az egészet. Ez esetben megintcsak felejtős a történet.
Ha tudható róla, hogy tudja a 600VA-t, és láthatóan megbontható értelmesen, akkor van értelme egyáltalán olyasmin gondolkodni, hogy hozzányúljál. Egyéb esetekben eladni/elcserélni/elhasználni másra.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
(#) every válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Most 310VA-t tud. Elektronik Spez.Service GmbH van gyártónak írva.
(#) ktamas66 válasza every hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Mikor lefele tekered számolod a meneteket, így megtudod 1 menetre mennyi feszültség jut.
A 21V/10A-es tekercset nem is kell letekerni (kivéve, ha legfelül van).
Vagy megelégszel 8A-rel és simán sorba kötöd a tekercseket (45V/8A). Ha kisebb a trafód teljesítménye, úgyis meg kell valahol alkudni, vagy szerzel másikat.
(#) _vl_ válasza every hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Akkor abból max. pár percig fog tudni 600VA kijönni, utána leég.
Olyan ez, mint amikor valakinek Trabantja van, mégis utánfutóval akarja vele a raklapnyi téglákat szállítani...
(#) kasas hozzászólása Szept 27, 2013 /

De hogy tekeredik le a felniről a drót ha szorosan rá van tekerve valaki írja már meg ,vagy hol lehet elolvasni hogy működik a toroid tekercselő gép? Az igazin gépen csúszik a felnire tekert összes drót miközben egy lukon kilép és tekeredik a magra vagy mást nem tudok elképzelni.?
(#) kasas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Ettől nem lettem okosabb ,nem értem hogyan tekeredik rá a vezeték nekem műszaki leírás kell vagy elmagyarázás de sehol se mondják meg most akkor hogy csináljak ilyen gépet?
(#) kasas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

már vagy 10 et megnéztem de a mechanikáját nem értem mert azt írjátok hogy szorosan tekerd fel a felnire és a gép is látszólag így tesz de ha ép ésszel belegondolok nem látom okát miért nem ugrik le az egész cséve a felniről ha az égvilágon semmi nem tartja ott márpedig semmi nem tartja mert csak forog körbe és a toroidon nem megy keresztül semmilyen drótadagoló feszítő mehanizmus . MÁshogy nem tudom elképzelni csak hogy az egész tekercs csúszik a felniben miközben adagolódik ki belőle egy résen ,csak hogy ez ellentmondás . Nem a magyar biciklifelnis videóval mert ott látszik hogy a két szerencsétlen bénázik hogy le ne ugorjon a tekercs mivel szorosan rátekerték ezért az egyik kezével adagolja ki miközben a másik meg szorosan illeszti a vasmagra .
De ez csiga lassú bénázás nekem többezres menetet kell feltekernem 0,3 as ból egy vékonyka gyűrűre.
(#) reloop válasza kasas hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Szia! Tucatnyi trafót megtekertem már ezzel a kiselejtezett bringakerékkel: Bővebben: Link
Idővel bele lehet jönni
(#) kasas válasza reloop hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Na jó mostmár lassan leesik hogy neked miért működhet így , mivel ti vastag drótot tekertek így az nem viselkedik úgy mint egy óriási rugó , neked nem kell folyton feszítened a felnit mert a drót képlékeny alakítható szinte tartja magát az egész csévét a levegőben .
De én finom drótot akarod csévélni és azt ha nem feszíti valami folyton akkor az úgy leugrik a fellazuló felniről hogy dobhatod ki az egészet mert a franc se fogja gubanc nélkül visszatenni .

De azokat a gépeket még akkor sem értem.
(#) reloop válasza kasas hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Tekertem vele 0,3-ast is. Nem esik az le, a felni pereme megtartja.
Szerintem Téged az érdekel gépileg hogyan fejtik le a vetélőről a huzalt egyenletes feszességgel. Ezen a linken láthatod a "feszítő kocsit" : Bővebben: Link
Ezt lehet kézügyességgel is pótolni - nem győzöm hangsúlyozni a rutin fontosságát
(#) FalconKnight hozzászólása Szept 28, 2013 /

Sziasztok!

Adott egy 60VA 240V /12 V -os torroid trafó, amire hálozati feszt kötve lekapcsol a kismegszakító. A Primer oldalon nagyon kicsi cca. 0,4 ohm ellenállást mérek, még a szekunder oldalon 1kohm-ot. Mi lehet a baj? A primer oldalon zárlatos lenne?
(#) reloop válasza FalconKnight hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Szia! A primert és a szekundert helyesen azonosítottad be? A mért ellenállás pont fordított helyzetet mutat. 230V-os izzón keresztül adj neki áramot, akkor nem vágja ki a biztosítékot és meg tudod mérni merre transzformál.
(#) FalconKnight válasza reloop hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Szia! Köszi a választ!

A transzformátorra alapból rá voltak csokival rakva a kábelek, aszerint azonosítottam be őket, illetve az általam primernek gondolt oldalon 2 egyszínű vezeték jön ki, még a másikból 2 különböző. Akkor majd kipróbálom az említett módon is.
(#) RobyBoy hozzászólása Okt 3, 2013 /

Sziasztok!Erősítő építésre határoztam el magam.A fotón látható trafót szereztem ebben az állapotban.A kérdésem az lenne,hogy hogyan deríthetném ki,melyik vezeték micsoda rajta?Hova kell kötnöm a 220-at h beinduljon,melyik a primer/secunder oldala?
Méretei:Külső átmérő: 145mm. Belső átmérő: 35mm. Magasság:60mm. A belső lyuk és a széle közti táv: 60mm. Segítségeteket előre köszönöm.
(#) granpa válasza RobyBoy hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Szevasz!
Valószínű, hogy a kis csoki két fekete vezetéke a primer, de mérj ellenállást (a legnagyobb lesz a pr.). Bekötéskor tégy sorba egy 60W-os, vagy 100W-os izzót, a többi végen mérj feszültséget, és megtudod menni az annyi. A vastag drótok átmérőjéből következtethetsz a teljesítményre.
Újból megnézve, talán inkább a sárga-piros lesz a primer.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2013
(#) RobyBoy válasza granpa hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Hali!Megmértem az ellenálásokat,és a két piroson mértem a legnagyobbat(4.7 ohm).
Akkor valószínű hogy az egyik sárga és az egyik piros azért van összekötve,mert 110-volt ról is tudna üzemelni? A vastag zöldek 2.5 átmérőjüek(0,6 ohm)... Azért kérdek ennyit mert nem akarok bummot,meg füstöt...
(#) granpa válasza RobyBoy hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

A többi végen mit mértél? Azért tégy sorosan egy izzót, mert úgy nem tudsz tűzijátékot csinálni. Valószínűleg a piros a 230V-os vég. Izzóval is kijön az áttételnek megfelelő feszültség a többi végen, és saccolható a teljesítmény.
(#) Csongi_ hozzászólása Okt 11, 2013 /

Udv!
Van egy kis toroid trafom az 1980-as evekbol. Harom kimeneti feszultsege van. Uresjaratban 11.2V, 22V 10.8V-ot ad. (Kek-11.2, Barna10.8.) Fulhallgato erositonek szeretnek szimmetrikus tapegyseget kesziteni belole, csak nem tudom, hogy megfelelne-e. A ket tekercs ellenallasa sem egyforma. A kepeken felitarozva van. A megjelolt kivezetesek egyike egy 3A-es diodahid ele, masik egy 1A-es diodahid ele volt kotve egy tapegysegben.

Szerintetek megfelel a feladatra, vagy ujra kellene tekercselni?
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2013
(#) szili83 válasza Csongi_ hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Mekkora feszültség kell a fülhallgató erősítőnek? Amúgy a 0.4V nem hiszem, hogy gondot okoz.
(#) Csongi_ válasza szili83 hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

2X15V kell neki, es 1A-nel tobb nemnagyon kell, ugyanis 1A-es diodak vannak rajta egyeniranyitasnak.

Hát oda jobb lenne minimum 12V-os effektív feszültségű, de ki kell próbálni, hátha elmegy kevesebbről is...
A 10.8V*1,41=15.2V, de ebből lejön 1.4V az egyenírányítás miatt, és így csak 13.8V lesz, plusz ez is csak elméleti maximum.... (ebből jó ha 13.5V lesz)
(#) Csongi_ válasza szili83 hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Eddig 2x9V-rol hasznaltam, csak nem tudom azt a trafot hosszu ideig uzemeltetni, mert erosen forrosodik, olcso kinai es elobb-utobb kigyullad, eleg a 13.5V is.

Akkor ez is elég lesz az biztos.
Ha a szekunder huzalok minimum 0.8mm, akkor bírja az 1A terhelést. (a primer minimum 0.3mm)

Huzalvastagság trafóhoz
(#) blasz hozzászólása Okt 16, 2013 /

Sziasztok kérdeznék egy butát,egy toroidon nem lehet tovább tekerni a menetszámot?úgy gondolom a meglévő kivezetést megtoldani a hiányzó menetszámmal,forrasztással,vagy amivel lehet.
Most 55vAc van és 60-65vAc kellene 2mm huzalból.Köszönöm
Következő: »»   51 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem