Fórum témák
» Több friss téma |
Na szóval, mennek sorba az "ovis" kérdések:
- Trafót hogyan készítetted el, vagy mit használtál fel? - Soros tekercset hogyan készítetted el, vagy mit használtál? Mennyi az össz soros induktivitásod (trafó szórt induktivitásával együtt)? Tudnál egy-két fényképet mellékelni a kísérleti összeállításról?
Holnap teszek fel képet az egészről. A trafó az PC táp trafó áttekerve. Primer gyári 2x20 menet, szekunder 2x10 menet. Soros induktivitás AL160-as fazékmag. 1mm körüli légréssel középen. 6x0,3mm huzallal 55uH-re megtekerve. Rezo kondik 47nF-ok. Gate ellenállások 10 ohmosak, diac DB3.
Meghajtó trafó az kompakt fénycső gyűrűmag 0,1cm2 vaskeresztmetszet. 2x13 menet és az 1 menet van rajta.
Cseréld fel a negatív oldalon lévő gate tekercs (13 menet) két végét, mert fordítva kötötted be.
Szép sorban kell haladni.
Ha van leválasztó trafód és szkópod, akkor meg kell nézni elsőnek az alsó FET gateet (sourcehöz képest), hogy a DB3 diac gyújtógat -e. Látnod kell impulzusokat a FET gateen, esetleg ilyen lecsengő valamit. Ha van beindítás, de nem megy tovább a dolog, akkor valószínáleg a gate trafóval van a dolog, könnyen felcserélhető egy-két tekercsirány. Ha biztos jó a tekercsirány, akkor méglehet méretezési probléma. Ez lényegébene gy áramváltó tekercs, de ahogy skori is írja telítésre tervezik. Kis terhelésnél ennek telítése határozza meg kapcoslófrekvenciát, nagyobb terhelésnél meg a rezonáns kör. Ha a gate trafó rendben és látsz induló, de lecsengő rezgéseket. A táp beindul, de leáll és újraindul, akkor az is lehet, hogy kicsi a mágnesező áram. Ha nincs terhelés,akkor lényegében a transzformált mágnesező áram töltögeti a gateeket. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
Ez alapján nincs feszültség visszacsatolásod, tehát akkor fog csak elindulni ha van rajta terhelés. Erről is találsz infót Skori oldalán.
Rendben, nekifogok méregetni. Van leválasztó trafóm. A nyákterv így néz ki. Nemsokára jönnek a fotók is.
Még mindíg fordítva van a gate meghajtás.
Megcserélem az alsót. De nem értem miért van fordítva? Skori kapcsolásán az alsó Fetnél a Source-ra megy a tekercs kezdete. Vagy az alsó tekercse fordított irányba van tekerve?
Azért kell, hogy fordítva legyen (mert nálad így pont nem fordítva van) szóval azonos periódust kapna az alsó és a felső is. Ahogy skori ábrázolja: nézd csak meg. A gate ellenállás egyik oldala a pötty, a másik fet gate ellenállása nem pötty.
Csak nálam a felső FET (Gate ellenállása) a source felől van. Ez lehet baj? Sorba van ugyanúgy a tekerccsel.
A gate ellenállás a gate láb előtt legyen, úgy már menni fog. Egyébként a 680nF kondival mizu?
Így kéne valahogy, sárgával jelöltem.
Elindult. Visszakötöttem a tekercseket ahogy eredetileg is kötöttem. (közben sokszor cseréltem hátha elindul). Az egyik fet gate lábánál gyantamaradvány csinálhatott átvezetést. 2x38 voltom van üresjáratban. 2x3db 12W 21W izzóval terhelve 2x37V.
Azért még akad vele gondom. Nem bírják a PR3002-es diódák a 2A-es tápágenkénti terhelést. Pedig 3A-esek. És mivel 2 utasan van egyenirányítva ezért diódánként az átlag áram megoszlik ha jól tudom. Elment zárlatba a dióda de a táp nem szállt el. Dióda csere után szépen megy. Lehet kéne másik nyákot csinálni TO220-as komolyabb diódákkal. A FET-ek és a soros induktivitás nem melegednek. Másik gondom hogy vettem a HEstore-ban low ESR-ként árult 1000u 50V Samwha RZ kondikat és 50mOhm az ESR-je ami nagyon sok. Betettem két régi 85 fokos Elna kondit, ezeknek 15mOhm az ESR-je. Szerintem maradnak egy darabig.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
A 3A akkor érvényes, ha <0,5" vezetékkel 1"*1" nyákra vannak forraszta. Érdemes részletesen átbogarászni az adatlapot.
DO201 tokú diódákból egészen 5-8A-ig lehet találni, de ezek mind úgy bírnak többet, hogy a lábakra adják a hőt, és az pedig a nyákra. Szóval jó nagy padeket kell tenni, mert végülis a nyákon a pad adja le a hőt levegőnek. A másik dolog, hogy ezek gyorsdiódák. Ajánlom, hogy schottkyra cseréld őket. Egyrészt a schottkynál nincs reverse recovery (modnjuk az itt pont nem nagoyns zámít, hacsak nem induktív módban megy a dolog), de jóval kisebb a parazita kapacitás (ez azért már számít, mert ez mindig áttöltődik), és ami fontosabb, hogy a nyitófesz kisebb 100V alatt.
Rendben köszi!
Inkább csinálok egy másik nyákot van itthon 10A-es 200V-os dupla schottky. 3db-ból kész az egyenirányító. Kár hogy a közös anódos nagyon ritka, én még csak autóvégfokból bontottam. Addig is érek el valamit ha beteszem helyette kicsit gyorsabb HER303-at? A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
Korán örültem. Sikerült eldurrantani az egyik FET-et. A meghajtó trafónál áthúzott a vashoz a huzal. Még a vas is ketté repedt.
Hu! Az igen. A szigetelés. Örüljünk, hogy csak 1 Fet lett oda...
Ja, és a soros induktivitás így ránézésre túl közel van a szekunder pufferhez. Ott is átüthet! Erre is figyeljünk! Amúgy valami átütni főleg akkor szokott, ha terhelve van és "ott csapódik ki". A gate trafóra én a helyedben valami sima gumiszigeteléses vezetéket használnék (az úgy se melegszik akkorát, az az egy menet, például ATX tápvezeték bőven jó). Szerintem ahogy Laci is ajánlja, mindenképp cseréld le a diódákat Schotty-ra, lehet hogy titokba nagyot erölködöttt a táp ez végett...
Igen, én is műanyag szigetelésű huzalra gondoltam. Kompakt fénycsőben is olyan van. Nem volt terhelve a táp. Az egy menet 0,8-as huzalra rácsúszott az egyik 13 menetes 0,3mm huzallal tekert gate tekercs. A huzal szigetelése meg nem bírta. Mindenképpen új nyák lesz és TO220-as schottky diódák. A soros tekercs is kellő távol lesz majd. Ez a panel kisérletezni jó volt. Most szereznem kell gyűrűmagot. Amiket itthon találtam azok nagyon picik.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
Ha 1db kell akkor kerítesz rossz kompaktcsövet, vagy veszel olcsón újat ha van még olyan. Ha meg több kell, Taliéknál van 10mm átmérőjű M2TNB anyagú, ráadásul az szigetelt.
Sikerült bontani kompakt csőből 12mm átmérőjű zöld szigetelt magot. A két gate tekercs 0,3mm Cuz, az egy menet pedig 0,8mm műanyag szigetelésű. Most azzal megy is. Nem tudod miért melegszik jobban az alsó fet? Multimétert (Metex M3650D) rátettem a trafó kimenetére és azt írja ki 750kHz-en megy. Ez biztos rosszat mér. Kíváncsi voltam mennyi a freki.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
Leválasztótrafó és oszcilloszkóp. Akkor látnál mindnet, milyen a gat átöltődés, szép -e félhíd átmenete.
A multiméter az vagy CMOS vagy TTL-re van kalibrálva (vagy nincs is), a többit nagyon bizonytalanul méri. Ha van szkópod, de nincs leválasztó trafód,akkor meg a szekunderen frekit tudsz mérni. Az alsó FET nagyobb melegedésének okai: - asszimetrikus FET meghajtás - a szekunder asszimetrikusan van terhelve
Sajnos csak egy alap orosz szkópom van H3013-as. Csak hangfrekire használható de arra se tökéletes. Leválasztóm van, kérek kölcsön szkópot. A meghajtó trafót ellenőríztem megvan a 13-13 menet.
Nem lehet a baj oka, hogy a gate ellenállás a tekercs előtt van, de csak az egyik oldalt?
Amúgy a kis Philips szkópod a mai napig tökéletesen üzemel. Szeretem, jó kis gép.
Arra az az orosz szkóp is jó hogy megnézd a frekit, olyan 60-90kHz között kell neki lenni. Az aszimmetrikus melegedésre nincs ötletem, lehet hogy van valami berezgés az alsó FET meghajtásában. Nálam ilyen sosem derült ki ha volt is, mert mindig közös bordán volt a kettő.
Hát igen, nem gondoltam volna hogy kapcsolóüzemű cuccokat fogok csinálni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |