Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2134 / 3989
(#) kadarist válasza jem123 hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Szia!
Az a feszültségosztó felső tagja és az értéke nem szentírás. Nézd meg az adatlapot.
(#) silent15 hozzászólása Okt 15, 2013 /

Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy az LM1084 IT-3,3 ic ugyanúgy működik mint pl a 7805, értem ezalatt, hogy egyik az input oldal megy pl az 5 V-ra a másikon meg kijön a 3,3V a föld lábat simán földre, és 1-1 szűrőkondi a ki és bemenetre?
Köszönöm!
(#) granpa válasza silent15 hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Tanulmányoztad az adatlapját? Minden ott van!
(#) LEMMY hozzászólása Okt 16, 2013 /

Hali mindenkinek.egy kérdéssel fordulnék hozzátok.Mi lehet az oka,hogy összekötöttem a projektoromat a laptoppal a laptopot pedig az erősítővel és halk hangot produkál.Nem úgy szól olyan hangosan mint amikor simán összekötöm az erősítőt a dvd lejátszóval.mit lehetne tenni,hogy olyan jól erőteljesen szóljon? Valami ötlet,technika? Előre is köszönöm válaszaitokat.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2013
(#) silent15 válasza granpa hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Az adatlapot ha jól olvasom igen, viszont nem vagyok benne biztos, és enélkül nem akarok tervezni hozzá nyákot.
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Mielőtt nyákot tervezel, azelőtt próbáld ki a kapcsolásod próbanyákon vagy légszereléssel. Így nyáktervezés és és kivitelezés nélkül is meggyőződhetsz a működőképességéről.
(#) Gabó hozzászólása Okt 16, 2013 /

A TO3as tokos L7812CT hány Ampert bír? Gondolom többet mint a TO220-as, csak nem tudom mennyivel. Persze hűtve rendesen.
(#) kadarist válasza Gabó hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Szia!
Ugyanannyit bír, mint a másik, csak az a nagy fémtok jobban hűthető.
(#) Gabó válasza kadarist hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Akkor ezért nem találtam adatokat, hogy más lenne. Köszi az infót!
(#) pucuka válasza Gabó hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

A helyzet az, hogy az adatok 25oCfok réteghőmérsékletre vannak megadva, ha jól olvasod a táblázatot. Tj = 25 oC paraméter.
A különböző tokozások hőellenállásai is meg vannak adva, ez a réteg, és a tokozás közti hőellenállást jelentik. A hűtőborda hőellenállásának, és a környezeti hőmérséklet ismeretében számolhatod vissza az adott paraméterek maximális értékét. Az pedig tőled függ, hogy mekkora, és milyen hűtőbordát alkalmazol, és milyen külső hőmérséklet tartományra tervezel.
(#) lionsec hozzászólása Okt 16, 2013 /

Üdv mindenkinek.
Kis segítségre lenne szükségem mert szeretnék építeni egy áramkört és egy CY8C29466-24SXI microcontroller van benne amit nem tudom ,hogy milyen programozóval lehetne felprogramozni.Tudna nekem valaki esetleg segíteni benne?
Köszönettel.
(#) usane válasza lionsec hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

A cypress gyárt hozzá programozót, ha szerencséd van akkor valakinek van és nem kell venni.
Egyébként ez lenne az.
(#) lionsec válasza usane hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

köszönöm.
(#) kérdező hozzászólása Okt 16, 2013 /

Sziasztok!
Mit szólna egy laptop táp, egy rádió (csöves) egy tv (színes, modulos, de van benne segédtrafó) elektronikus előtétes fénycső vagy bármelyik elektromos készülék (kivéve az aszinkron motoros cuccok, és a fojtós fénycső) 220V 400Hz-hez.
(#) laszlo raduj válasza kérdező hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

A keves tudasom szerint, leegne miden a 3szoros egyeniranyitott fesztol.
(#) kérdező válasza laszlo raduj hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Miért lenne háromszoros az egyenirányított fesz? Így is 220*gyök2. Tudtommal a frekvencia nem számít az egyenirányításnál, max simább lesz a nagyobb freki miatt. Engem inkább a trafók működése érdekelne 400Hz-en.
(#) laszlo raduj válasza kérdező hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Amikor epiteni akartam 12Vdc-220Vac atalakitot , talan ott olvastam hogy minel nagyobb a fregvencia anal nagyobb a kimeno fesz (Ac ) a trafon.
(#) bandi777 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Idézet:
„220V 400Hz”

Nincs itt 3-szoros feszültség, sima 220V, ha egyenirányítjuk és puffereljük, akkor lesz belőle 310V DC, frekvenciától függetlenül.

Egyébként a kapcs üzemű tápos cuccoknál (laptoptáp, elektronikus előtét) ugyanúgy működne, azzal az apró külömbséggel, hogy a diódahíd visszaárama 8-szorosára nőne, ami szerintem még nem okoz gondot. A trafós cuccokban szerintem nem tud létrejönni a primer oldalon kellő áramerősség a megfelelő szekunder teljesítményhez (Mivel megnő XL), amivel ez kompenzálható, az egy párhuzamos (Megfelő értékű!!) kondi. Izzók, fűtőtestek és tesóik vígan szürcsölnék a 400Hz-et éppen úgy mint az 50-et. Fúrógépnél, porszívóknál, és egyéb kisteljesítményű vezérlést tartalmazó háztartási kütyük megmakkanhatnak, mivel ezekben a vezérléshez szükséges kis feszültségű DC-t egy kapacitív ellenállás és egy zener+egyenirányító dióda, valamint pufferelkó segítségével hozzák létre. Ha megnő a frekvencia, akkor megnő a fojtó kondi árama (Xc=1 / (omega * C) ), és ezt a többletáramot már a zener nem biztos, hogy elviseli.
Tudásom mai állapota szerint.
(#) granpa válasza bandi777 hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Mitől nőne meg a Graetz visszárama, ezek a mezei diódák, Graetzek min. 1kHz-ig simán bírják.
(#) kokesz185743 hozzászólása Okt 16, 2013 /

egy telefon akksihoz kapcsolódóan lenne pár kérdésem:

Úgy hallottam, hogy ha egy akkumulátort töltünk, akkor annál nagyobb áram megy át a töltendő akkumulátorba, minél nagyobb a különbség az áramforrás feszültsége és az akksi feszültsége között. Amint az akku elkezdi elérni az áramforrás feszültségét az áramfelvétele fokozatosan lecsökken, de pontosan soha nem éri el az áramforrás feszültségét.
Vagyis akkor az két feszültség különbségétől töltődik fel az akku?
(#) kokimy hozzászólása Okt 16, 2013 /

Késleltető kapcsolót szeretnék alkotni.

Egy NE555-ös IC-vel szeretném megoldani egy 5V-os relével. Milyen kapcsolás erre? Mert az astabil, és monostabil amiket találtam, azok egy idő után kikapcsolnak.
(#) proli007 válasza kokesz185743 hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Hello! Amit írsz, lehetnek igazak, de csak egy bizonyos töltési eljárás esetén. Az aksi nem a feszültség különbségtől töltődik fel, hanem a töltőáramtól. De a töltőáramot csak feszültség különbség tudja áthajtani az aksiba. Minden valóságos áramforrásnak (legyen az aksi vagy töltő) van belsőellenállása. Ez, és a feszültség különbség fogja meghatározni a töltőáramot. Ha a belsőellenállás állandó értékű, akkor nyilvánvaló, hogy a feszültség különbség mértékével egyenesen arányos a töltőáram nagysága. Ezért csökken a töltőáram akkor, mikor az aksi feszültsége nő. Persze feltételezve, hogy a töltő feszültsége állandó. De mivel annak is lehet/van belsőellenállása, a töltőáram csökkenésével, nőhet a töltő kapocsfeszültsége is. De ez alapból a feszültség alapú töltési karakterisztika. De vannak "komplikáltabb" töltések is.
Pld. ahol a töltőáram értéke állandó, amíg az aksi kapocsfeszültsége el nem éri a töltési végfeszültséget. Ekkor a töltő a feszültséget korlátozza (állandó értéken tartja) így a töltőáram csökkenni kezd. Ha az elér egy minimális töltőáram szintet befejeződik a töltés. ez is egy fajta "töltési algoritmus" de ezen kívül számtalan fajta van, amit elsősorban az aksi típusa, másodsorban a töltő sajtossága határozza meg. Tehát messze nem olyan egyszerű a dolog, mint a milyennek látszik. A töltés igen, de a töltés végének megállapítása a nehezebb dolog, főleg lúgos aksik esetén.. üdv!
(#) proli007 válasza kokimy hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Hello! De mit értesz késleltető alatt? Mi indítja a késleltetést, mi legyen a tápfesz? Milyen hosszú és állítható-e az idő, és mi legyen a kimenőjel.. stb. Mert ez így nagyon hígfolyós.. üdv!
ui: Valamint a késleltetéshez és az 555-höz is van külön topik, ha esetleg kerestél volna...
(#) kokesz185743 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

kösz a választ
(#) kokimy válasza proli007 hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Tápfesz: 8V
A késleltetést a tápfeszültség ráadása indítsa
Fix idő múlva kapcsoljon be, olyan 100-120s. (de majd azt lehet a kondi/ellenállás értékével állítani)
És az idő letelte után kapcsoljon be, és addig legyen bekapcsolva amíg feszültség alatt van

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) _vl_ válasza amda hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

A piros és fehér általában audiójelre készül. A sárga meg videójelre. A hangra gyengébb minőségű kábel is elég, mivel sokkal kisebb a sávszélességigény. Általában a szükségesnél jobb kábelt nem raknak oda.
Nézd meg a kábelt, ha a piros/fehér vékonyabb, akkor az gyengébb minőségű kábelt jelent, és a videójelre az nem lesz elég (zajos lesz a kép).
(#) kérdező válasza bandi777 hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Igazából laptoptáp, telefontöltő, izzó, elektronikus előtéttel szerelt fénycső (abban ugye egyenirányító van, és a 310V DC-ről megy az elektronika, több kHz-ről a cső) menne róla. Esetleg porszívó is, de az kap egy egyenirányítót, és máris jó lesz. (A Rakétában nincs elektronika, csak az univerzális motor.)
Egyébként azért kérdezem, mert egy invertert szeretnék építeni, amivel 220-at lehet varázsolni az autóba.
(#) szikorapéter hozzászólása Okt 17, 2013 /

Helló.Nem tudtam hova rakjam fel ezt a kérdést ezért itt tenném fel ha nem probléma.Van itthon egy Denon erősítőm és ez az ic (elméletileg) állandóan mute-módban tartja az erősítőt és így használhatatlan.Sajnos nincs meg hozzá a távirányító már így kaptam.Annak a bizonyos IC-nek a típusa pedig: Denon hd404222c79s .Ha valaki tud esetleg módot rá hogy hogyan éleszthetném vissza az erősítőm vagy pedig ennek az ic-nek a datasheet-jét ide tudná linkelni annak nagyon örülnék.A válaszokat előre is köszönöm.
(#) kokimy válasza kokimy hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Módosítottam:

Tápfesz: 8V
X idő: lehesen variálni (fix ellenállás lesz benne a végén), de 60-200s között.
A késleltetést a tápfeszültség ráadása indítsa
És az idő letelte után kapcsoljon BE

Köszi!
(#) mindenes válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Egy típusszámot azért irhatál volna a készüléknek, úgy könnyebb lenne. Denonn xxxx..
Következő: »»   2134 / 3989
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem